![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Esfira- Mój Zaczarowany Świat
w moim aparacie teoretycznie jest stabilizacja (słynna reklama z koleasiem, któremu dziewczyna pokazuje nr telefonu przez szybę auta, i auta ruszają...)
oczywiście nie powiem, gdzie ją sobie można wsadzić... lub jeszcze się nie nauczyłam jej używać ![]() z okazji sesjowych nastrojów zdjęcie siostry... no i kot, bo to zawsze dobre ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
hoho widzę siostra ryzykantka
![]() ale Ci ładnie kotek zapozował na zdjęciu nr2! moja kicia tak nie potrafi, no nie stara się jakoś ![]() ostatnie chyba najmniej mi się podoba, w każdym razie pokombinowałabym jeszcze z kadrem, może by ciachnąć dół - tak, żeby tego dywanu nie było? PS. bardzo mi się Twój av podoba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
dorysowanie lokomoto w PS to kwestia 3 kropek
![]() a av to również dzieło moje gdyż jestem osobą wszechstronnie utalentowaną ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Środkowe zdjecie kotka, bardzo dobre technicznie, wlasciwie nie ma sie do czego przyczepic, no i fajnie zlapalas ten przekrzywiony lepek, troche przeszkadza mi uciete ucho, ale nie wiem czy tak nie jest lepiej
![]()
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ech..a lokomotywa z PSu, a ja myślałam, że tam taka adrenalina i ryzyko ![]() ![]() ![]() oj jeszcze chciałam dopisać, że mi się własnie podoba ta błogość na twarzy, bo jest intrygująco, z dramatycznym wyrazem to by było takie oczywiste jakieś |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
La Moderatoiure
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
dawno mnie tu nie bylo, wiec wrzuce conieco z wakacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Oj widac ze wakacyjnie az sie zal czlowiekowi robi...
![]() Zdjecia podobaja mi sie, ale mewe pewnie robilas na zoomie? Porzeczki fajne ![]()
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
1. Mewa ma fajną pozycję
![]() 2. Za ciemne, przez to nie widać nic w lewej części. 3. Podoba mi się, takie bursztynowe. 4. Przyjemne porzeczki, odbija się w nich niebo ![]() 5. Horyzont krzywo i przepalone z lewej przez słońce - taki refluks (nie pamiętam jak to fachowo się nazywa ![]() 6. Muchol wyraźny, sympatyczny, ale trochę inaczej bym skarowała - tak żeby nie było tego brzegu liścia odciągającego uwagę i trochę bardziej zbliżyłabym muchola, żeby mu w oczy zajrzeć hehe - ale to już kwestia gustu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
przy wrzucaniu zdjec na wizaz ich jakosc sie pogarsza (jak cos sie zmniejsza z 121 kb na 35, to jakosc na tym cierpi
![]() ![]() co do 2 zdjecia, to chcialam polozyc akcent na niebo, a nie na nieznanych mi ludzi na plazy, tak moim zdaniem wyglada zachod slonca nad Sopotem. Przypalenie na zdj ze zbożem tworzy dla mnie taka bajkowa mgielke i bardzo mi się podoba, bo taki mial byc klimat tego zdj ![]() ale na spadek jakosci przy wrzucaniu na wizaz nic nie poradze- moge wrzucic zdjecia na inny serwer, ale linki sa mniej interesujace niz miniatury ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Zachody slonca powalily mnie na kolana...
Moje FOTOMONTAZE https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=272964 Moje ŚWIECIDEŁKA https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=285355 Moje PAPIERY ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post15099559 Moj BLOG: http://abra-art.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
Mi się bardzo spodobało to:
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...0&d=1213443026 ![]() Jest cudowne ![]()
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Tak dawno tu nic nie dodawałam, że aż głupio, ale zaryzykuję. Dodam tylko, że zmieniłam sprzęt i Canon nie próżnuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Nowa seria fajna, widać progres. Plus border collie.
![]()
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Pierwszy piesek - brakuje mi ostrości oraz kontrastu na psie. Kadrowanie zrobłabym też ciut inaczej, tzn. ucięłabym kawałek tła z lewej strony. Wtedy pies znalazłby się w mocnym punkcie.
Drugi piesek - tu z ostrością już ciut lepiej, ale kolory znów takie bez życia, bez kontrastów, jakby "wyprane". W jakim formacie fotografujesz (JPG czy RAW)? W czym obrabiasz? Jeśli robisz pliki RAW, to one bez wyostrzania i kontrastowania w LR lub Camera RAW są nijakie. Kotek - najlepszy z całej serii, ale wydaje mi się, że ostrość poszła na nosek zamiast na oko. I szumy, szumy, szumy, które trzeba by było zniwelować suwaczkami w LR. Zapewne zdjęcie było robione w ciemnym pomieszczeniu, stąd się one wzięły. Dmuchawce - szumów mniej, ale przeszkadzają mi te dwa liście na przodzie. Odwracają uwagę od tematu głównego, czyli dmuchawców. Wybrałabym też taki fragment terenu, gdzie nie ma łodyżek z opadniętymi już włochatymi elementami ;-). One też nie wyglądają zbyt estetycznie w kadrze. Tutaj trudno mi także wskazać, co jest mocnym punktem zdjęcia. Spróbuj wybrać sobie jeden konkretny dmuchawiec, na niego ustaw ostrość w jednym z mocnych punktów, a resztę potraktuj jako tło. Na pewno cały kadr na tym zyska. Zdjęcie ostatnie, kwitnące gałązki - tu znów brakuje mi ostrości. Całość jest jakby rozmyta. Wybieraj też na fotografowanie taką porę dnia, gdy nie ma ostrych światłocieni. Tutaj niektóre płatki są oświetlone za mocno, inne wcale z uwagi na rzucany cień. Najlepiej fotografować przed samym zachodem słońca. Wtedy i kolory za zdjęciu będą zupełnie inne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za konstruktywne opinie, z części rzeczy zdaję sobie sprawę, na przykład z tym kadrowaniem, ale to takie ładne zdjęcie, szkoda ucinać kawałek... . Robię zdjęcia w JPG, jeszcze nie dojrzałam do RAW. Co do kwitnących gałązek, to mam też zdjęcia (innej gałązki) zrobione pod wieczór, więc I see, what you mean
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
To ostatnie zdjęcie też posiada takie nieestetyczne cienie. Nie o to mi chodziło. Wrzucam zdjęcie w załączniku. Zwróć uwagę, że światło padające na płatki jest rozmieszczone niemal identycznie na wszystkich kwiatach.
A jeśli chodzi o kadrowanie, ładne zdjęcie nie potrzebuje ucinania ;-). Staraj się poprawnie kadrować, nawet jeśli to kadrowanie ma się później odbywać w programie do obróbki. Edytowane przez snowflake_fall Czas edycji: 2015-05-09 o 20:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
To wracając do ostatniego przedstawionego przez Ciebie zdjęcia: co jest tematem głównym? Kwiatki, czy ciemna gałąź, która odwraca uwagę od płatków oświetlonych zachodzącym słońcem? To nie jest kwestia gustu, a znajomości zasad poprawnej kompozycji i ekspozycji.
Co do nieestetycznych cieni, nie bez powodu mówi się, że odpowiednie pory fotografowania są wtedy, kiedy światło jest rozproszone przez chmury, albo takie, które dopiero co wstaje lub ma się ku zachodowi. Też kiedyś myślałam, że nie mają racji ci, którzy mi takie błędy wytykają. Z upływem czasu zauważyłam jakie błędy popełniałam. Wydaje mi się, że nie umiesz przyjmować dobrych rad, bo wszystko wiesz najlepiej. Zaufaj komuś, kto kiedyś był w tym samym miejscu, w którym teraz Ty jesteś. Też miałam problem z brakiem ostrości, niepoprawną kompozycją, złym doborem warunków oświetleniowych, ale dostrzega się to dopiero po czasie. Edytowane przez snowflake_fall Czas edycji: 2015-05-12 o 22:50 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Bardzo przydają mi się takie rady i krytyka i widzę, ile błędów popełniam,ale sama też kiedyś byłaś na tym miejscu, co ja, więc powinnaś wiedzieć, że to specjalnie nie motywuje
![]() Staram się robić jak najlepsze zdjęcia i poprawiać warsztat, ale przede wszystkim staram się, żeby fotografowanie sprawiało mi przyjemność. Mam nadzieję, że kadrowanie tego zdjęcia jest w porządku, starałam się, żeby ostrość była ustawiona na kwiatku, który jest w mocnym punkcie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam więc pisać, że wszystko jest super? Czy to by była jakakolwiek motywacja? Co w takim razie jest dla Ciebie motywacją do zmian, czego oczekujesz od komentujących? Prawdziwych, konstruktywnych rad, czy pochwał? Skąd będziesz wiedzieć, co jest do poprawy, skoro na każdą uwagę reagujesz swoimi własnymi kontrargumentami typu "tak właśnie miało być i już"? Zapewne nie prosiłaś nigdy o rady na profesjonalnym forum foto. Spróbuj się na jakimś zaczepić i tam poprosić o ocenę. Wierz mi, że moje rady są przedstawiane w bardzo łagodny sposób i mają na celu jedynie pomoc w zrozumieniu, co należałoby poprawić, co zmienić. Na ostatnim zdjęciu widać, że ostrość trafia tam, gdzie powinna. Zmiana jest, więc sądzę, że jednak moje rady się na coś przydały. Poczytaj też trochę o wyostrzaniu zdjęć wrzucanych na strony internetowe. Edytowane przez snowflake_fall Czas edycji: 2015-05-13 o 21:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
kilka nowych zdjęć, ciekawa jestem Waszych opinii
![]() zdj z czereśnią nie jest rewelacyjne, ale to taka wisieńka na torcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
i kilka nowych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
art at its finest.
|
Na pierwszym zdjęciu świetnie ujęłaś kota, w doskonałym momencie, a i kadr jest bardzo dobry. Ale kolory i światło są typowe dla fotografii raczej amatorskiej - gdybyś jakoś wyodrębniła kota, na przykład modyfikując jasność tła, wyszłoby pierwsza klasa
![]() Reszta zdjęć jest super, postaraj się popracować nad ostrością (zmniejszyć osłonę, żeby było wyraźniej), a będzie perfekcyjnie ![]()
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Przejrzalam sobie wszystkie foty ktore wstawilas i szczerze mowiac nie zobaczylam w nich nic nadzwyczajnego. Cos tam probujesz, tragedii nie ma ale opadu szczeki tez nie. Koniecznie radzilabym popracowac nad edycja, kolorami, kontrastem, pobawic sie clarity, krzywymi.
A potem zobaczylam te ostatnie foty roslinek - no i moim zdanie tu już jest na czym oko zawiesic. Dzieki tym pylkom dookola fotki sa interesujace, mily klimat sie zrobil. Srodkowe dodalabym do ulubionych na deviantart ![]()
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poza tym Lightroom jednak robi dużą różnicę |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Ekshuldra
|
Esfiro, mogę zapytać jakiego aparatu używasz?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
canon 450d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Administrator
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:05.