Zgubne skutki emancypacji kobiet ... - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-12-03, 22:05   #31
samaraelf
Zakorzenienie

Dot.: Zgubne skutki emancypacji kobiet ...

dokładnie,..

Szkoła
samaraelf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-03, 22:12   #32
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maniwa Pokaż wiadomość
Ja sądzę, że o równouprawnieniu będzie można mówić, jak kobiety pójdą do kopalni Do pracy z kilofem, a nie jako pani prezes doglądająca interesu
Te słowa są już dawno nieaktualne, przynajmniej dla mnie, po tym jak ktoś mnie mądrze spytał, a ilu twoich kolegów nadaje się do pracy w kopalni z kilofem? Ilu? Te cherlaki wychodzone, a nawet te chodzące na pseudo siłownie to by padły po pół godzinie. I niby oni się do tego bardziej nadają? Może trochę bardziej niż my, ale wciąż praca w kopalni nie jest wyznacznikiem praw mężczyzn

A ile jest rzeczy do których kobiety się dużo lepiej nadają? (i nie piszę tu o zmywaniu naczyń - bo do tego to się każdy nadaje).

Ja nie widzę zgubnej emancypacji kobiet poza głupimi uwagami i genialnymi teoriami niektórym mężczyzn. Niestety dyskryminacja wciąż występuje, tyle że w samej kulturze, a z tym nijak walczyć. Dopiero musi wymrzeć parę pokoleń
Stary 2007-12-03, 22:21   #33
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maniwa Pokaż wiadomość
A to nie wolno tego kobietom?
Mnie na pewno by tam brakło...

A co masz na myśli, mówiąc, że przedobrzyły?
Kobiety pracują w kopalni
Polecam --> Kobieta z węgla

Nie zgodzę się z tym, że jeśli 'facet' poprosi o pomoc to kobieta odpowie mu: radź sobie sam. Teksty typu: przecież chciałyście równouprawnienia itd. są dla mnie poniżej krytyki.
Emancypacja przecież nigdy nie polegała na tym, żeby kobieta zmieniła się w mężczyznę, ale na tym, żeby mogła decydować o sobie, żeby nie musiała pytać o zgodę ojca, brata, męża, czy dziadka.
Prawdziwy mężczyzna nie stracił na męskości przez to, że kobieta może głosować i że jej 'nie' znaczy tyle samo, co jego. A kobieta przez to, że może wrzucić swój głos do urny, nie przestała być kobietą

amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-03, 22:21   #34
Zmijka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość

A ile jest rzeczy do których kobiety się dużo lepiej nadają? (i nie piszę tu o zmywaniu naczyń - bo do tego to się każdy nadaje).

Ja nie widzę zgubnej emancypacji kobiet poza głupimi uwagami i genialnymi teoriami niektórym mężczyzn. Niestety dyskryminacja wciąż występuje, tyle że w samej kulturze, a z tym nijak walczyć. Dopiero musi wymrzeć parę pokoleń
dokładnie.

Ja widze więcej plusów niz minusów emancypacji.

i uważam, ze z roku na rok, coraz więcej kobiet korzysta z tego, że mamy wreszcie jakies prawa.
Zmijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-03, 22:40   #35
Sunny20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Jakie,Waszym zdaniem,są zgubne skutki emancypacji?
Czy kobiety potrafiły/potrafią dobrze korzystać z tego,o co walczyły pokolenia kobiet ?.

Zapraszam do dyskusji.
W sumie nie zastanawiałam się nigdy nad tym. Pierwsze co mi przychodzi do głowy to że kobiety kiedyś były bardziej chronione, pod wieloma względami. Zazwyczaj był ktoś kto się nimi opiekował- ojciec, brat, mąż. Nie były za nic odpowiedzialne.

Cytat:
Napisane przez samaraelf Pokaż wiadomość
Czy widziałyście kiedyś żeby kobieta zajmowała bardzo wysokie stanowisko w państwie? oprócz reprezentatywnego?
Pewnie, że tak

Cytat:
No jak nie,jak tak.
Chociażby Żelazna Dama-Margaret Thatcher .
mnie też ona pierwsza przyszła do głowy, ale inne też się znajdą np. kanclerz Angela Merkel

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość

Gorszy nie, ale chyba więcej osiągnęła zawodowo pani prezes banku, niż housewife. To przecież oczywiste.
Bycie gospodynią domową nie wymaga jakichś specjalnych kompetencji intelektualnych, za to osiągnięcie poważnego sukcesu zawodowego - już tak.
Co z tego, że osiągnęła więcej zawodowo, sukces może mieć różne znaczenie dla wielu osób. Taka pani prezes może się kiedyś obudzić z poczuciem, że przegrała swoje życie, a gospodyni domowa czuć się spełnioną kobietą. Nie ma reguły.
I jeszcze odnośnie tych kompetencji albo raczej predyspozycji intelektualnych(wybacz, że to powiem, ale już któryś raz z kolei mam wrażenie, że starasz się używać mądrych słów, ale niekoniecznie w odpowiednim znaczeniu, zwróć na to uwagę- mam nadzieję, że Cię nie uraziłam ) - w zasadzie masz rację, ale dla mnie sukces zawodowy i intelekt nie są decydujące o wartości człowieka, a Ty piszesz tak, że z Twoich postów (tak ogólnie) wynika, że dla Ciebie tak.
Stary 2007-12-04, 00:40   #36
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Zauważyłam że czesto gdy kobieta prosi o pomoc, facet odpowiada " chciałyście równouprawnienia, to sobie same radźcie!!" I to jest z ich stroby chyba nie fer.
Kazde zachowanie kiedy, ktos zwala wine za to, ze czegos nie chce zrobic na swiatopoglad, wydarzenie historyczne, deklaracje wiary czy kolor skory jest zachowaniem nie tylko niekulturalnym, nietolerancyjnym, ale wrecz bezczelnym spychaniem odpowiedzialnosci na osobe, ktora prosi. Wiec wg mnie zachowaniem amoralnym, bo to osiaganie celu po trupach, poprzez manipulacje, socjotechnike czy tez zwykle granie na uczuciach.
Cytat:
Przecież rzeczywiście kobiety chciały ,nadal chcą,dorównać mężczyznom.
JA nie chce. I nie odpowiadam co za to co chca inni.
Cytat:
Więc i kobieta sama może naprawić cieknący kran .
Oczywiscie, ze NIE umiem naprawic cieknacego kranu. I nie spedza mi to snu z powiek.

Cytat:
Racja,ale kobiety przecież parają się typowo męskimi zawodami.
Co znaczy typowo meski zawod
Cytat:
Do naprawienia cieknącego kranu służy hydraulik. Minęły te czasy, że facet w domu musi umieć wszystko zrobić, być taką "złotą rączką", bo jak kogoś stać, to przy zepsutym kranie grzebać nie będzie, bo nie musi.
ogolnie technologia sie rozwija, jest nacisk na coraz wieksza specjalizacje.

Cytat:
Na przykład :palą i przeklinają w miejscach publicznych (co ,kto w domu robi,to jego sprawa) -a kobiecie to przecież nie przystoi.
Nie wyobrażam sobie naszych prababek z takim zachowaniem.
Przeklenstw nie lubie u obu plci. Nic nie mam do palaczy. Obu plci.
Cytat:
Wydaje mi się że tak czy siak faceci zawsze bedą więcej zarabiać, mieć lepszą pracę i miec lepsze stanowisko.
a swistak siedzi i zawija w te sreberka...

Cytat:
A kobiecie 'nie wypada' dlatego,że wygląda nieelegancko w takim wydaniu.
nie tylko takim
Cytat:
Tym bardziej, że wiele kobiet same z automatu nominują się na gorsze pozycje niż facet.
madrze prawi, nalac jej wodki !
I jak tu sie nie zgodzic.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-04, 08:42   #37
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Sunny20 Pokaż wiadomość
(wybacz, że to powiem, ale już któryś raz z kolei mam wrażenie, że starasz się używać mądrych słów, ale niekoniecznie w odpowiednim znaczeniu, zwróć na to uwagę- mam nadzieję, że Cię nie uraziłam ) -
Nie uraziłaś mnie, gdyż nie zauważyłam u siebie opisywanego przez Ciebie procederu.

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
madrze prawi, nalac jej wodki !
I jak tu sie nie zgodzic.

No właśnie, jak tu się ze mną nie zgodzić, jak nawet w tym wątku widać, że kobiety same siebie nominują do niższych stanowisk, zarobków i pozycji niż faceci...
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-04, 08:54   #38
phdwao
Zakorzenienie

Ciekawy temat...Ja sądzę, że proces emancypacji prędzej czy później i tak miałby miejsce, źródeł można szukac już w równouprawnieniu, które wywalczyli Francuzi, coraz więcej grup społęcznych szukać będzie własnej tożsamości, wolności i domagać się będzie sprawiedliwości..i dobrze, bo przecież mężcyzna nie jest wcale lepszym "gatunkiem" od kobiety.

Skutkiem emancypacji kobiet jest przede wszystkim poczucie godności, własnej wartości, wewnętrzna siła i wiara we własne możliwości. Dzięki temu kobiety nie boją się podjemować wyzwań, bo wierzą,że uda im się osiągnąć cel, że mają predyspozycje do równej wlaki z mężczynami. Generlanie to mężczyznaom trudno się z tym pogodzić, bo ich mentalność jest ukształtowana w sposób inny,to w ich ustach słyszymy:"...oczywiście BABA...". Ilekroć kobieta okaże się słabsza w tej rywalizacji, zawsze spotyka się z kpiną. Jak wygra natomiast jest chyba jeszcze gorzej. Faceci nie znoszą dominujących wszelako kobiet, bo wciąz czują się "siłaczami".
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-04, 09:27   #39
Luba
Zakorzenienie

Ja widzę plusy. Duzo plusów.

Wyobrażacie sobie, że nie macie dostępu do szkół? nie macie prawa wyborczego? prawa do własnego majatku? ze nie możecie decydować o swoim życiu? że nie możecie pracować?

Ja nie. A nawet jesli sobie to wyobrażam, to są to wyobrażenia dosyc ponure.

Nie da się ukryc, że emancypantki dały nam wiele i nie ma na co kręcic nosem A co my już sobie robimy z tym to inna sprawa.

Minus:
Kobiety najgorzej sa traktowane (obecnie) nie przez mężczyzn ale przez inne kobiety. Ich wybory, ich drogi życiowe sa przez inne kobiety obśmiewane i krytykowane. A przeciez mamy prawo wyboru drogi życiowej. I coz komu do tego, że jedna zostaje panią prezes a inna nie? Co to, niby tylko pani prezes jest godna szacunku? a inne to wyciruchy? Dla niektórych kobiet tak i na tym polega dramat.

Bo gdzie to prawo wyboru drogi życiowej? Mamy prawo wyboru, bylebysmy wybrały zapie...anie po 12 godzin dziennie za pensyjke (bo bez pensyjki to nie), bylebyśmy wybrały nianie czy babcie dla własnych dzieci, bo mama musi pracowac nieprawdaż aby byc szczesliwą, bylebyśmy wybrały to co inne, bo jak nie... to na śmietnik.

Wybaczcie, ale po to mamy te wszystkie swoje prawa, abyśmy mogły z nich korzystac. I oby jak najwięcej kobiet miało odwage z nich korzystac.
Jeśli któraś nie wyobraza sobie życia bez pracy, to niech pracuje, jesli nie chce miec dzieci to niech nikt jej nie wmawia, że przestaje przez to byc kobietą, jeśli chce byc kierowcą autobusu to niech nim zostanie, jesli chce zostac w domu to ma do tego prawo i ma prawo do tego abysmy uszanowały ten wybór.

Same odbieramy innym kobietom prawo wyboru. Przez ocenianie, wysmiewanie, niedocenianie i krytykowanie odbieramy im wiarę w siebie i w słusznośc swoich wyborów. Bo jesli ja poddałam się woli innych, to dlaczego ona ma miec lepiej? Wszystkie kobiety maja być takie same! Kiedys wszytskie były "paniami domu" a dziś wszytskie "paniami pracującymi" i nie ma to tamto, kto nie z nami ten przeciwko nam. Zniszczyć.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-04, 10:33   #40
°Alchemia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość

Nie zgodzę się z tym, że jeśli 'facet' poprosi o pomoc to kobieta odpowie mu: radź sobie sam. Teksty typu: przecież chciałyście równouprawnienia itd. są dla mnie poniżej krytyki.
Emancypacja przecież nigdy nie polegała na tym, żeby kobieta zmieniła się w mężczyznę, ale na tym, żeby mogła decydować o sobie, żeby nie musiała pytać o zgodę ojca, brata, męża, czy dziadka.
Prawdziwy mężczyzna nie stracił na męskości przez to, że kobieta może głosować i że jej 'nie' znaczy tyle samo, co jego. A kobieta przez to, że może wrzucić swój głos do urny, nie przestała być kobietą

Dokładnie tak. Emancypacja miała i ma na celu zrównanie praw kobiet i mężczyzn. Nie widzę minusów, bo tak jakbym sama sobie strzelała gola. Minusy tego, że wreszcie mogę czuć się takim samym pełnoprawnym obywatelem jak mężczyzna? Przecież tak było od zawsze, tylko mężczyźni wmawiali kobietom, że są gorsze i nie pozwalali im w pełni się rozwijać, edukować, głosować.

Kurcze, to tak jakby Afroamerykanie zaczęli się zastanawiać czy są jakieś zgubne skutki zniesienia segregacji rasowej, czyli zrównania ich praw z obywatelami Białymi, czegoś, co powinno im się należeć, bo są takimi samymi ludźmi, bo to tylko kolor skóry.
Tak samo kobiety i mężczyźni - to tylko płeć. Takie dywagacje nie powinny mieć w ogóle miejsca (zwłaszcza wśród kobiet), bo takie same prawa powinnyśmy po prostu mieć, bez dyskusji, a niestety kobiety musiały o nie walczyć.
°Alchemia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-04, 10:56   #41
shachownica
Zakorzenienie

alchemia, luba święte słowa.
ja tez nie rozumiem co złego może być w emancypacji. zapominacie chyba, że nie wszystkie kobiety przed uzyskaniem równych praw, leżały sobie na szezlongu i pachniały. znacznie więcej było kobiet z klas niższych, które musiały za 1/3 męskiego wynagrodznia pracować tyle samo, bez dostepu do sanitariatów, czy opieki socjalnej i nikt im nie rzucał płaszcza na kałużę, żeby mogły przejść sucha stopą.
w wielu krajach kobieta przez prawo była traktowana na równi z dzieckiem, nie mogła samodzielnie zawierać żadnych wiążących prawnie umów, w wypadku rozwodu dzieci automatycznie były przyznawane ojcu.
nie wiem czy naprawdę jest za czym tęsknić:/

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-04, 11:08   #42
Luba
Zakorzenienie

Shahownica poruszyła bardzo ważny problem, o którym większość z nas jakoś zapomina.

Otóż. Te nasze pra, pra babki, to nie były damy w pieknych sukniach i kapeluszach. Tych było naprawdę niewiele. Nasze prababki, to były te wszytskie robotnice, praczki, panny służące, kucharki, chłopki.
Które nie miały żadnych praw, które były wykorzystywane przez wszytskich dookoła i nie miały szans na poprawę życia.

I klęły i paliły machorę i wcale nie były takie "ę" "ą" jak to teraz usiłujemy sobie wyobrażać

Stary 2007-12-04, 11:41   #43
yeah
Zadomowienie

ja nie dostrzegam żadnych zgubnych skutków emancypacji. czuję się wyzwolona, szanowana i kobieca. idealnie wręcz.
yeah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-04, 14:16   #44
truheart
Zakorzenienie

Cytat:

Dokładnie to samo chciałam napisać! Fresa napisała, że kobieta powinna być kobieca, ale ja nie widzę związku między emancypacja a zanikiem kobiecości. Zachwania typu plucie, bluźnierstwa i pijaństwo kobiet nie pojawiło się wraz z emancypacją, istniało zawsze - w niższych warstwach społecznych, gdzie nigdy nie wychowywano dziewcząt na eteryczne i zwiewne istoty. Teraz tez wszystko zależy od wychowania i środowiska.
A to czy kobieta zostanie w domu czy będzie podbijac rynek pracy zależy od niej (ewentualnie o warunków finansowych jakie ma..) i chwała za to. No bo co niby - kiedyś było lepiej, bo kobieta mogła być ewentualnie nauczycielką lub szwaczką? A jak się nie udało to była dumną, kobiecą bidą? Emancypacja to wspaniały wynalazek
truheart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-04, 14:32   #45
madame paranoja
Zadomowienie

Cytat:
Kultura jest na baaardzo niskim poziomie wśród nas. Niby wymalowana, uczesana i co z tego.. jak z jej ust sama łacina.
ee tam nie sama

ja np. lubię jak taka poukładana, elegancka pani po 40tce jak się wkurzy to i "k...ą " rzuci.

i niczego jej to nie ujmuje.

oczywiście to nie wiązanka rodem ze stoczni ale siarczyste pojedyńcze przekleństwo.
to jest dopiero KOBIETA

i żeby nie było- nie żartuję

swoją drogą wulgaryzmy nie są takie złe o ile służą wyładowaniu emocji a nie zastępują interpunkcję
madame paranoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-04, 14:43   #46
marcelina73
Wtajemniczenie

Ja nie zauważam żadnych zgubnych skutków samej emancypacji.
Jasne, że w związku z emancypacją zrodziły się nowe problemy - o których np. pisze Luba, ale żeby były one zgubne?
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-04, 14:51   #47
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Gorszy nie, ale chyba więcej osiągnęła zawodowo pani prezes banku, niż housewife. To przecież oczywiste.
Bycie gospodynią domową nie wymaga jakichś specjalnych kompetencji intelektualnych, za to osiągnięcie poważnego sukcesu zawodowego - już tak.
Ale się uparłaś na ten sukces zawodowy-szczerze podziwiam.

Tylko dlaczego nie chcesz przyjąć do wiadomości(bo nie pierwszy to wątek,w którym o tym dyskutujemy) ,że nie tylko pani prezes banku może czuć się spełniona.
Poza tym-posadka to jedno-a rodzina to drugie.
Posadę zawsze mozna stracić,a jak się dba odpowiednio o rodzinę,to się jej nie straci.
A rodzina jest ważniejsza,niż wszystkie pieniądze świata,bez rodziny człowiek nic nie jest warty,bo za pieniądze nie kupi się uczuć -szczerych uczuć-drugiej osoby.

A co do tych kompetencji intelektualnych-chyba nie sugerujesz,że gospodynie domowe to 'głupiutkie gęsi' ,które do supermarketu idą z kalkulatorem,bo zliczyć wydatków nie będą potrafiły.

Cytat:
Napisane przez °Alchemia Pokaż wiadomość
Zależy co dla kogo jest elegancją Ja przeklinam, gdy chcę uwolnić negatywne emocje. Nie używam tego typu słów zamiast tak zwanego przecinka, nie uważam też za powód do dumy przeklinania w towarzystwie. To są po prostu słowa, które jak każde inne dopasowuje się do kontekstu sytuacyjnego. Zresztą sam Jerzy Bralczyk powiedział, że przekleństwa są potrzebne, a kto jak kto, ale pan profesor jest dla mnie w tej kwestii wystarczającym autorytetem
Przeklina to chyba każdy .
Ale zauważ,że sama napisałaś,że w towarzystwie nie uznajesz tego za powód do dumy i nie używasz łaciny,jako przecinka.
O to mi właśnie chodziło .

Cytat:

Cytat:

Ale nie o to mi chodziło-bo to są plusy emancypacji kobiet .
Ale o to,żek obiety cały czas posuwają się krok za mężczyznami.
Nawet nie chcę sobie wyobrażać,co to będzie za 100 lat .

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Jest ich sporo Reno .

○ ○ ○ ○ ○ ○ ○

Kolejnym zgubnym skutkiem emancypacji,o którym wczoraj zapomniałam wspomnieć,jest wyzwolenie seksualne.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-04, 15:00   #48
Jula
Zakorzenienie

Nie chcę być mężczyzną, chcę być sobą. Chcę mieć prawo wyboru bez względu na to, jakie genitalia posiadam. Nie jestem wrażliwą kruchą istotką, nie potrzebuję silnego faceta obok, jak trzeba - nauczę się ratować cieknący kran. I nie wybieram sie do kopalni
Uważam, że w kwestii emancypacji wiele jest do zrobienia, gdybym była swoją prababką zasiliłabym szeregi surfrażystek - gdybym była skazana tylko i wyłącznie na rolę matki i żony - chyba palnęłabym sobie w łeb.

Cytat:
A rodzina jest ważniejsza,niż wszystkie pieniądze świata,bez rodziny człowiek nic nie jest warty,bo za pieniądze nie kupi się uczuć -szczerych uczuć-drugiej osoby.
Najważniejsze to, żeby każdy umiał sam wybrać, co jest dla niego najważniejsze. I to, żeby nie był w swoich wyborach ograniczony.

Cytat:
Samiec rozpłodowy to typowy "męski" zawód Co do reszty pewności nie ma

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-04, 15:01   #49
samaraelf
Zakorzenienie

Też sądze ze czasem przeklnąć można. Ale słuchac samej łaciny się nie da

Szkoła

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-04, 15:04   #50
°Alchemia
Zadomowienie

Cytat:

Przeklina to chyba każdy .
Ale zauważ,że sama napisałaś,że w towarzystwie nie uznajesz tego za powód do dumy i nie używasz łaciny,jako przecinka.
O to mi właśnie chodziło .
Dokładnie o to, więc tu się zgadzamy

Cytat:
Napisane przez Fresa
Kolejnym zgubnym skutkiem emancypacji,o którym wczoraj zapomniałam wspomnieć,jest wyzwolenie seksualne.
Ale tutaj już nie. Mon Dieu, dlaczego? Przecież to śmieszne, że facet może sobie sypiać z dowolną ilością osób i jeszcze bez krępacji się tym chwalić, a kobieta, owszem, móc- może, ale jak o tym wspomni, to już niesmak. Bez sensu. Skoro jest równouprawnienie, to albo uznajemy facetów za puszczalskich albo nie czepiamy się kobiet wyzwolonych seksualnie (jestem za opcją numer 2, co sugeruje mrugająca emota wcześniej).
°Alchemia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-04, 15:06   #51
samaraelf
Zakorzenienie

no Alchemia masz racje. faceci to mogą na prawo i lewo a jak kobieta to zaraz jest najgorsza. Ale tego chyba nie zmienimy

Szkoła
Stary 2007-12-04, 15:14   #52
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Ale tutaj już nie. Mon Dieu, dlaczego? Przecież to śmieszne, że facet może sobie sypiać z dowolną ilością osób i jeszcze bez krępacji się tym chwalić, a kobieta, owszem, móc- może, ale jak o tym wspomni, to już niesmak. Bez sensu. Skoro jest równouprawnienie, to albo uznajemy facetów za puszczalskich albo nie czepiamy się kobiet wyzwolonych seksualnie (jestem za opcją numer 2, co sugeruje mrugająca emota wcześniej).
Ale dlaczego to jest zgubny skutek emancypacji? (pytanie do Fresy )

Ja dodałbym jeszcze opcje trzecią, która mnie najbardziej odpowiada: niech nikt sie nie puszcza Zyjmy sobie spokojnie z jednym partnerem (płeć obojętna), nie narażając się na choroby
No, ale jesli ktos musi, to czy facet czy kobita, to ja raczej tego nie pochwalam. Ze względów własnie- zdrowotnych.

Stary 2007-12-04, 15:14   #53
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie.

To mężczyźni powinni być 'zdobywcami' ,a kobieta powinna się szanować .

Przykład ,który sam wpadł mi w ręce' :
-program BB ,dziewczyna proponuje chłopakowi noc raz i drugi (bodjaże były to 2 razy-aż tak się nie orientuję,tyle tylko,ile wychwycę w wątku o BB)-po czym on za kilka dni (on jest na zewnątrz,ona jeszcze w domu) on oznajmia jej w programie 'na żywo' ,że między nimi koniec.
Zresztą nie sądzę,żeby wcześniej coś głębszego do niej czuł.

I teraz.
Jak ta kobieta wygląda w oczach widzów??
Moim zdaniem jej reputacja legła w gruzach.
Nie chciałabym być w jej skórze,ale też i jej nie współczuję,bo wiedziała doskonale,na co idzie.

Lubo,to jest także odpowiedź na Twoje pytanie .

○ ○ ○ ○ ○ ○ ○
Polecam artykuł-ktoś czytał (niemal) w moich myślach :
Emancypacja w krzywym zwierciadle

Stary 2007-12-04, 15:17   #54
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
To mężczyźni powinni być 'zdobywcami' ,a kobieta powinna się szanować
A gdzie tak napisano, w instrukcji obsługi człowieka?

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-04, 15:21   #55
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jula Pokaż wiadomość
A gdzie tak napisano, w instrukcji obsługi człowieka?
Nigdzie.
To się przekazuje z pokolenia na pokolenie .

Stary 2007-12-04, 15:22   #56
Luba
Zakorzenienie

Freso, ale seks nie jest naszym wynalazkiem
Kobiety zawsze "traciły niewinnośc przed slubem", zdradzały, miały nieslubne dzieci, całowały się po kątach, szły do slubu w stanie błogosławionym (a potem to się niby wczesniak rodził ). Zawsze potrafiły ponizyć się przed facetem, oddac mu się i potem traciły reputacje. Tylko kiedys nie było telewizji, plotkarskich gazet itd.
Wtedy to jedynie sąsiadki obgadały.
A reputacje traciło się zawsze.
To nie jest wynalazek emancypacji.

Nawet antykoncepcja nie jest naszym wynalazkiem, teraz jedynie jest bardziej dostępna, to fakt.

Stary 2007-12-04, 15:25   #57
kiciulka1985
Zakorzenienie

Hmm niby tak fajnie i dobrze , że możemy sobie tą kariere robić .
No super poprostu.
I nie jesteśmy skazane na role matki i żony tylko.
Ale chyba umknął jeden drobny szczegół.
Kiedys kobieta żyła po to aby być dobrą żoną i matką, pilnować garów, prania, sprzątanie itd. Mąż chodził do roboty i zarabiał na całą rodzinę.
Teraz kobieta jest żoną i matką, nadal u większości ludzi zakodowane jest że to kobieta sprząta, gotuje, pierze, prasuje, zajmuje się dziećmi, ale ale ... dzięki temu równouprawnieniu w międzyczasie jeszcze zapierdziela do pracy.
Mimo że wywalczyłyśmy sobie że możemy się kształcić, spełniać zawodowo , nadal jesteśmy przez naprawdę wielką część społeczństwa (nie dotyczy to tylko mężczyzn ale tez kobiet) coś na kształt "gosposi domowych". Bo przecież jak dzieci zaniedbane, syf w domu czy kiepskie żarcie to nikt nie powie ale fleja z tego faceta tylko każdy myśli od razu jaka to zła kobieta.
Stary 2007-12-04, 15:26   #58
samaraelf
Zakorzenienie

własciwie to mnie np. nie obchodzi co ludzie o mnie mówią. I to jest tylko i wyłącznie nasza sprawa z kim co i jak.

Szkoła
Stary 2007-12-04, 15:30   #59
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Freso, ale seks nie jest naszym wynalazkiem
Kobiety zawsze "traciły niewinnośc przed slubem", zdradzały, miały nieslubne dzieci, całowały się po kątach, szły do slubu w stanie błogosławionym (a potem to się niby wczesniak rodził ). Zawsze potrafiły ponizyć się przed facetem, oddac mu się i potem traciły reputacje. Tylko kiedys nie było telewizji, plotkarskich gazet itd.
Wtedy to jedynie sąsiadki obgadały.
A reputacje traciło się zawsze.
To nie jest wynalazek emancypacji.
A skąd wiesz Lubo,że od zawsze ??
Zresztą generalizujesz,bo pomyślałby kto,że Twoja wypowiedź tyczy się wszystkich kobiet sprzed czasów rewolucji emancypującej.

Zresztą,nawet jeśli masz rację.
To przedział wiekowy znacznie teraz się obniża-chyba temu nie zaprzeczysz?
No,nie sądzę,żeby kiedyś było do pomyslenia,że trzynastolatki uprawiają seks.

To też skutek emancypacji-chyba nie zaprzeczysz ??

Stary 2007-12-04, 15:34   #60
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
A skąd wiesz Lubo,że od zawsze ??
Zresztą generalizujesz,bo pomyslałby kto,że Twoja wypowiedź tyczy się wszystkich kobiet sprzed czasów rewolucji emancypującej.
Sie człowiek interesuje historia, to wie Ale nie podam Ci źródeł (bo pewnie o nie spytasz) bo zwyczajnie nie pamiętam

Tak samo jak i dzisiaj nie każda się puszcza i wyzwolenie seksualne nie ma zgubnego wpływu na wszystkie.

To, że trzynastolatki uprawiają dziś seks, to nie jest zgubny skutek emancypacji, tylko głupota. Rodziców (i matki i ojca) i dzieci.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości