![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zgubne skutki emancypacji kobiet ...
dokładnie,..
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A ile jest rzeczy do których kobiety się dużo lepiej nadają? (i nie piszę tu o zmywaniu naczyń ![]() Ja nie widzę zgubnej emancypacji kobiet poza głupimi uwagami i genialnymi teoriami niektórym mężczyzn. Niestety dyskryminacja wciąż występuje, tyle że w samej kulturze, a z tym nijak walczyć. Dopiero musi wymrzeć parę pokoleń ![]()
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Polecam --> Kobieta z węgla Nie zgodzę się z tym, że jeśli 'facet' poprosi o pomoc to kobieta odpowie mu: radź sobie sam. Teksty typu: przecież chciałyście równouprawnienia itd. są dla mnie poniżej krytyki. Emancypacja przecież nigdy nie polegała na tym, żeby kobieta zmieniła się w mężczyznę, ale na tym, żeby mogła decydować o sobie, żeby nie musiała pytać o zgodę ojca, brata, męża, czy dziadka. Prawdziwy mężczyzna nie stracił na męskości przez to, że kobieta może głosować i że jej 'nie' znaczy tyle samo, co jego. A kobieta przez to, że może wrzucić swój głos do urny, nie przestała być kobietą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja widze więcej plusów niz minusów emancypacji. i uważam, ze z roku na rok, coraz więcej kobiet korzysta z tego, że mamy wreszcie jakies prawa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() mnie też ona pierwsza przyszła do głowy, ale inne też się znajdą np. kanclerz Angela Merkel Cytat:
I jeszcze odnośnie tych kompetencji albo raczej predyspozycji intelektualnych(wybacz, że to powiem, ale już któryś raz z kolei mam wrażenie, że starasz się używać mądrych słów, ale niekoniecznie w odpowiednim znaczeniu, zwróć na to uwagę- mam nadzieję, że Cię nie uraziłam ![]()
![]() |
![]() |
#36 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
JA nie chce. I nie odpowiadam co za to co chca inni. Oczywiscie, ze NIE umiem naprawic cieknacego kranu. I nie spedza mi to snu z powiek. Co znaczy typowo meski zawod ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() I jak tu sie nie zgodzic. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() No właśnie, jak tu się ze mną nie zgodzić, jak nawet w tym wątku widać, że kobiety same siebie nominują do niższych stanowisk, zarobków i pozycji niż faceci... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Ciekawy temat...Ja sądzę, że proces emancypacji prędzej czy później i tak miałby miejsce, źródeł można szukac już w równouprawnieniu, które wywalczyli Francuzi, coraz więcej grup społęcznych szukać będzie własnej tożsamości, wolności i domagać się będzie sprawiedliwości..i dobrze, bo przecież mężcyzna nie jest wcale lepszym "gatunkiem" od kobiety.
Skutkiem emancypacji kobiet jest przede wszystkim poczucie godności, własnej wartości, wewnętrzna siła i wiara we własne możliwości. Dzięki temu kobiety nie boją się podjemować wyzwań, bo wierzą,że uda im się osiągnąć cel, że mają predyspozycje do równej wlaki z mężczynami. Generlanie to mężczyznaom trudno się z tym pogodzić, bo ich mentalność jest ukształtowana w sposób inny,to w ich ustach słyszymy:"...oczywiście BABA...". Ilekroć kobieta okaże się słabsza w tej rywalizacji, zawsze spotyka się z kpiną. Jak wygra natomiast jest chyba jeszcze gorzej. Faceci nie znoszą dominujących wszelako kobiet, bo wciąz czują się "siłaczami". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Ja widzę plusy. Duzo plusów.
Wyobrażacie sobie, że nie macie dostępu do szkół? nie macie prawa wyborczego? prawa do własnego majatku? ze nie możecie decydować o swoim życiu? że nie możecie pracować? Ja nie. A nawet jesli sobie to wyobrażam, to są to wyobrażenia dosyc ponure. Nie da się ukryc, że emancypantki dały nam wiele i nie ma na co kręcic nosem ![]() Minus: Kobiety najgorzej sa traktowane (obecnie) nie przez mężczyzn ale przez inne kobiety. Ich wybory, ich drogi życiowe sa przez inne kobiety obśmiewane i krytykowane. A przeciez mamy prawo wyboru drogi życiowej. I coz komu do tego, że jedna zostaje panią prezes a inna nie? Co to, niby tylko pani prezes jest godna szacunku? a inne to wyciruchy? Dla niektórych kobiet tak i na tym polega dramat. Bo gdzie to prawo wyboru drogi życiowej? Mamy prawo wyboru, bylebysmy wybrały zapie...anie po 12 godzin dziennie za pensyjke (bo bez pensyjki to nie), bylebyśmy wybrały nianie czy babcie dla własnych dzieci, bo mama musi pracowac nieprawdaż aby byc szczesliwą, bylebyśmy wybrały to co inne, bo jak nie... to na śmietnik. Wybaczcie, ale po to mamy te wszystkie swoje prawa, abyśmy mogły z nich korzystac. I oby jak najwięcej kobiet miało odwage z nich korzystac. Jeśli któraś nie wyobraza sobie życia bez pracy, to niech pracuje, jesli nie chce miec dzieci to niech nikt jej nie wmawia, że przestaje przez to byc kobietą, jeśli chce byc kierowcą autobusu to niech nim zostanie, jesli chce zostac w domu to ma do tego prawo i ma prawo do tego abysmy uszanowały ten wybór. Same odbieramy innym kobietom prawo wyboru. Przez ocenianie, wysmiewanie, niedocenianie i krytykowanie odbieramy im wiarę w siebie i w słusznośc swoich wyborów. Bo jesli ja poddałam się woli innych, to dlaczego ona ma miec lepiej? Wszystkie kobiety maja być takie same! Kiedys wszytskie były "paniami domu" a dziś wszytskie "paniami pracującymi" i nie ma to tamto, kto nie z nami ten przeciwko nam. Zniszczyć.
![]() |
#40 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kurcze, to tak jakby Afroamerykanie zaczęli się zastanawiać czy są jakieś zgubne skutki zniesienia segregacji rasowej, czyli zrównania ich praw z obywatelami Białymi, czegoś, co powinno im się należeć, bo są takimi samymi ludźmi, bo to tylko kolor skóry. Tak samo kobiety i mężczyźni - to tylko płeć. Takie dywagacje nie powinny mieć w ogóle miejsca (zwłaszcza wśród kobiet), bo takie same prawa powinnyśmy po prostu mieć, bez dyskusji, a niestety kobiety musiały o nie walczyć.
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
alchemia, luba święte słowa.
ja tez nie rozumiem co złego może być w emancypacji. zapominacie chyba, że nie wszystkie kobiety przed uzyskaniem równych praw, leżały sobie na szezlongu i pachniały. znacznie więcej było kobiet z klas niższych, które musiały za 1/3 męskiego wynagrodznia pracować tyle samo, bez dostepu do sanitariatów, czy opieki socjalnej i nikt im nie rzucał płaszcza na kałużę, żeby mogły przejść sucha stopą. w wielu krajach kobieta przez prawo była traktowana na równi z dzieckiem, nie mogła samodzielnie zawierać żadnych wiążących prawnie umów, w wypadku rozwodu dzieci automatycznie były przyznawane ojcu. nie wiem czy naprawdę jest za czym tęsknić:/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Shahownica poruszyła bardzo ważny problem, o którym większość z nas jakoś zapomina.
Otóż. Te nasze pra, pra babki, to nie były damy w pieknych sukniach i kapeluszach. Tych było naprawdę niewiele. Nasze prababki, to były te wszytskie robotnice, praczki, panny służące, kucharki, chłopki. Które nie miały żadnych praw, które były wykorzystywane przez wszytskich dookoła i nie miały szans na poprawę życia. I klęły i paliły machorę i wcale nie były takie "ę" "ą" jak to teraz usiłujemy sobie wyobrażać ![]()
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
ja nie dostrzegam żadnych zgubnych skutków emancypacji. czuję się wyzwolona, szanowana i kobieca. idealnie wręcz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A to czy kobieta zostanie w domu czy będzie podbijac rynek pracy zależy od niej (ewentualnie o warunków finansowych jakie ma..) i chwała za to. No bo co niby - kiedyś było lepiej, bo kobieta mogła być ewentualnie nauczycielką lub szwaczką? A jak się nie udało to była dumną, kobiecą bidą? Emancypacja to wspaniały wynalazek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja np. lubię jak taka poukładana, elegancka pani po 40tce jak się wkurzy to i "k...ą " rzuci. i niczego jej to nie ujmuje. oczywiście to nie wiązanka rodem ze stoczni ale siarczyste pojedyńcze przekleństwo. to jest dopiero KOBIETA ![]() i żeby nie było- nie żartuję ![]() ![]() swoją drogą wulgaryzmy nie są takie złe o ile służą wyładowaniu emocji a nie zastępują interpunkcję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie zauważam żadnych zgubnych skutków samej emancypacji.
Jasne, że w związku z emancypacją zrodziły się nowe problemy - o których np. pisze Luba, ale żeby były one zgubne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko dlaczego nie chcesz przyjąć do wiadomości(bo nie pierwszy to wątek,w którym o tym dyskutujemy) ,że nie tylko pani prezes banku może czuć się spełniona. Poza tym-posadka to jedno-a rodzina to drugie. Posadę zawsze mozna stracić,a jak się dba odpowiednio o rodzinę,to się jej nie straci. A rodzina jest ważniejsza,niż wszystkie pieniądze świata,bez rodziny człowiek nic nie jest warty,bo za pieniądze nie kupi się uczuć -szczerych uczuć-drugiej osoby. A co do tych kompetencji intelektualnych-chyba nie sugerujesz,że gospodynie domowe to 'głupiutkie gęsi' ,które do supermarketu idą z kalkulatorem,bo zliczyć wydatków nie będą potrafiły. ![]() Cytat:
![]() Ale zauważ,że sama napisałaś,że w towarzystwie nie uznajesz tego za powód do dumy i nie używasz łaciny,jako przecinka. O to mi właśnie chodziło ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale o to,żek obiety cały czas posuwają się krok za mężczyznami. Nawet nie chcę sobie wyobrażać,co to będzie za 100 lat ![]() Jest ich sporo Reno ![]() ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ Kolejnym zgubnym skutkiem emancypacji,o którym wczoraj zapomniałam wspomnieć,jest wyzwolenie seksualne.
![]() |
![]() |
#48 | ||
Zakorzenienie
|
Nie chcę być mężczyzną, chcę być sobą. Chcę mieć prawo wyboru bez względu na to, jakie genitalia posiadam. Nie jestem wrażliwą kruchą istotką, nie potrzebuję silnego faceta obok, jak trzeba - nauczę się ratować cieknący kran. I nie wybieram sie do kopalni
![]() Uważam, że w kwestii emancypacji wiele jest do zrobienia, gdybym była swoją prababką zasiliłabym szeregi surfrażystek - gdybym była skazana tylko i wyłącznie na rolę matki i żony - chyba palnęłabym sobie w łeb. Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Też sądze ze czasem przeklnąć można. Ale słuchac samej łaciny się nie da
![]()
![]() |
#50 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
no Alchemia masz racje. faceci to mogą na prawo i lewo a jak kobieta to zaraz jest najgorsza. Ale tego chyba nie zmienimy
![]()
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dodałbym jeszcze opcje trzecią, która mnie najbardziej odpowiada: niech nikt sie nie puszcza ![]() ![]() No, ale jesli ktos musi, to czy facet czy kobita, to ja raczej tego nie pochwalam. Ze względów własnie- zdrowotnych.
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To mężczyźni powinni być 'zdobywcami' ,a kobieta powinna się szanować ![]() Przykład ,który sam wpadł mi w ręce' : -program BB ,dziewczyna proponuje chłopakowi noc raz i drugi (bodjaże były to 2 razy-aż tak się nie orientuję,tyle tylko,ile wychwycę w wątku o BB)-po czym on za kilka dni (on jest na zewnątrz,ona jeszcze w domu) on oznajmia jej w programie 'na żywo' ,że między nimi koniec. Zresztą nie sądzę,żeby wcześniej coś głębszego do niej czuł. I teraz. Jak ta kobieta wygląda w oczach widzów?? Moim zdaniem jej reputacja legła w gruzach. Nie chciałabym być w jej skórze,ale też i jej nie współczuję,bo wiedziała doskonale,na co idzie. Lubo,to jest także odpowiedź na Twoje pytanie ![]() ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ Polecam artykuł-ktoś czytał (niemal) w moich myślach ![]() Emancypacja w krzywym zwierciadle
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Nigdzie.
To się przekazuje z pokolenia na pokolenie ![]()
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Freso, ale seks nie jest naszym wynalazkiem
![]() Kobiety zawsze "traciły niewinnośc przed slubem", zdradzały, miały nieslubne dzieci, całowały się po kątach, szły do slubu w stanie błogosławionym (a potem to się niby wczesniak rodził ![]() Wtedy to jedynie sąsiadki obgadały. A reputacje traciło się zawsze. To nie jest wynalazek emancypacji. Nawet antykoncepcja nie jest naszym wynalazkiem, teraz jedynie jest bardziej dostępna, to fakt.
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Hmm niby tak fajnie i dobrze , że możemy sobie tą kariere robić .
No super poprostu. I nie jesteśmy skazane na role matki i żony tylko. Ale chyba umknął jeden drobny szczegół. Kiedys kobieta żyła po to aby być dobrą żoną i matką, pilnować garów, prania, sprzątanie itd. Mąż chodził do roboty i zarabiał na całą rodzinę. Teraz kobieta jest żoną i matką, nadal u większości ludzi zakodowane jest że to kobieta sprząta, gotuje, pierze, prasuje, zajmuje się dziećmi, ale ale ... dzięki temu równouprawnieniu w międzyczasie jeszcze zapierdziela do pracy. Mimo że wywalczyłyśmy sobie że możemy się kształcić, spełniać zawodowo , nadal jesteśmy przez naprawdę wielką część społeczństwa (nie dotyczy to tylko mężczyzn ale tez kobiet) coś na kształt "gosposi domowych". Bo przecież jak dzieci zaniedbane, syf w domu czy kiepskie żarcie to nikt nie powie ale fleja z tego faceta tylko każdy myśli od razu jaka to zła kobieta.
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
własciwie to mnie np. nie obchodzi co ludzie o mnie mówią. I to jest tylko i wyłącznie nasza sprawa z kim co i jak.
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą generalizujesz,bo pomyślałby kto,że Twoja wypowiedź tyczy się wszystkich kobiet sprzed czasów rewolucji emancypującej. Zresztą,nawet jeśli masz rację. To przedział wiekowy znacznie teraz się obniża-chyba temu nie zaprzeczysz? No,nie sądzę,żeby kiedyś było do pomyslenia,że trzynastolatki uprawiają seks. To też skutek emancypacji-chyba nie zaprzeczysz ![]()
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak samo jak i dzisiaj nie każda się puszcza i wyzwolenie seksualne nie ma zgubnego wpływu na wszystkie. To, że trzynastolatki uprawiają dziś seks, to nie jest zgubny skutek emancypacji, tylko głupota. Rodziców (i matki i ojca) i dzieci.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:26.