![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Irlandia Północna - taka mała ale jest :)
Witam Wizazanki z NI!
Ja w belfascie od 4 lat.. Moze uda sie stworzyc jakis fajny watek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
dzieki
![]() ![]() ![]() napisz mi jak sie zebralas do wyprowadzki, mialas gdzie zamieszkac, czy najpierw znalazlas prace i dopiero sie przenioslas ![]() moze byc priv jesli wolisz
![]() |
#33 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
w Belfascie
wkurza mnie obluda i chore podejscie do wielu rzeczy tutaj urodzonych obywateli ![]() dostalam taka lekcje ze dlugo nie moglam sobie tego ulozyc w glowie jak ktos mogl sie tak zachowac ![]() ![]() wiem wiem sa wyjatki ale sa to niestety tylko wyjatki Zgadzam sie specyficzne miejsce, ale jak swieci slonko i jest cieplo to widoczki sa piekne Wystrzelac ludzi , zminic klimat i zyc nie umierac ![]() fajnie ze Ci dobrze ![]() ![]()
![]() |
#35 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Wtajemniczenie
|
![]() A to ze oni sami maja ze soba problem to przywyklam i nie dotyka mnie to Portrush ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#37 |
Przyczajenie
|
Witam dziewczyny. Jestem w okolicach Newry (dokladniej - Warrenpoint). Jesli ktoras z Was jest gdzies w poblizu, chetnie poznam. Milo by bylo czasami uzyc ojczystego jezyka, a przy okazji gdzies wyjsc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
Zle czy dobrze, okaze sie pozniej. Ale trzeba dzialac, smialo chwytac zycie za grzywe. Wierz mi malutka, zaluje sie wylacznie bezczynnosci, niezdecydowania, wahania. Czynow i decyzji, choc przynosza czasem zal i smutek, nie zaluje sie. Wybaczcie brak polskich liter
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() ![]() + na pewno sa tansze koszty mieszkania i piekne widoki, a reszta? chyba wole wlasciwa wyspe ![]()
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Właśnie się zastanawiałam czy istnieje taki taki wątek
![]() ![]() Pozdrawiam z Bangor! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
witam cie ... ja rowniez tak mysle wiec pisz smialo do mnie chetnie gg 31318556 jestem z newry chetnie poznam jakies bratnie duszyczki do pogadania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny! Hej Denise!! tak w ogóle to mam pytanie do Ciebie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() nie wytrzymam tak mnie ciągnie w świat ![]() ![]() Denise jak jest w anglii z pracą ![]() ![]() ![]() ![]() dziękuję za szybką odpowiedź, pomoc z góry oj dziewczyny ja chcę stąd uciec a wszędzie źle się dzieje ale na pewno lepiej niż w pl ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Wiecie co, ja tutaj nie narzekam na lokalnych, ale fakt, ze sa rodzaje towarzystwa , ktore sa gorsze. Oni maja dosc silny podzial klasowy. Z ta najwyzsza sie nie zetknelam
![]() Oprocz tego trafily mi sie dwa przypadki toksycznych ludzi w pracy, ale dokladnie takie same zdarzaja sie w Polsce i raczej nie bylo to dlatego,ze jestem Polka. Niemniej w jednym przypadku zaluje, ze sie nie poskarzylam, bo nawet raz szef sam mnie zagadnal, czy nie mam problemu z jakas pracownica. Poza tym uwazam, ze ludzie tu sa super, ale to wlasnie ta middle class ktora spotykam w pracy. Za to Polacy na samym poczatku pobytu tak mi dali popalic, ze prawie przeszlam zalamanie nerwowe. Ciekawostka jest to, ze uwazani sa za dobrych ludzi, i pewnie sa. Ale tylko w Polsce, gdzie jest rodzina i znajomi, wiec sie trzymaja jakichs standardow etycznych. Za granica - wszystkie chwyty dozwolone, jeszcze sie chwala, ze kogos np z pracy wygryzli... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Denise, ja nie bede tu mieszkac na stale, choc ladnych pare lat siedze (z polroczna przerwa na Polske), ale tez bede miala sentyment. Tu jest specyficzne miejsce, a Polacy czesto nie wiedza jaka dzielnice wybrac,czy prace, zeby bylo w miare bezpiecznie i zeby ludzie byli normalni. W Polsce zreszta tez sa dzielnice gdzie lepiej po zmroku samemu nie chodzic. Ale ogolnie, jest tu ladnie i jakos.. przytulnie - te zielone pagorki, zywoploty, kamienne ploty. Piekny krajobraz.
Nie zgadzam sie z twierdzeniem w ktoryms poscie, ze protestanci sa ci niedobrzy, bo z mojej obserwacji to raczej katolicy lubia zadymiac. Wlasciwie to obie strony maja i rozsadnych i walnietych ludzi, wiec tez nie ma co przypinac latki w kwestii religii. Najczesciej to wlasnie ta low class ktora lubi sie nachlac, pozadymiac, w ktorej to notorycznie 16-latki rodza po dwojke dzieci,zeby sobie zyc z panstwowych benefitow. Faktem jest, ze ogolnie ludzie tu sa w duzym stopniu fajni, ciepli i otwarci. Jak mam leciec do Polski to juz na lotnisku mi gul skacze, bo ciagle ktos sie przepycha (oczywiscie zero przepraszam, czy sorry), wchrzania w kolejke itp. Moj facet jest z NI i potrafi bezblednie wytypowac Polaka w Belfascie,czy na jakimkolwiek lotnisku wlasnie po tym, ze nie staja w kolejce tylko probuja sie wcisnac w srodek kolejki. Niezly wstyd :/ Do Polski przestalam tesknic jak przyjechalam na pol roku i troche popracowalam. Zimny prysznic, nie wiem, czy to ja sie zmienilam, czy ludzie, czy jedno i drugie. Poki co kombinuje zeby gdzies osiasc, bo tu brak mi sloneczka , a Polska z wielu wzgledow odpada. Czy ktoras z Was na topicu chce tutaj osiasc na stale? Pozdrawiam serdecznie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Orianna ja też mam dylemat co zrobić
![]() ![]() ![]() ![]() tż chce żebym zjechała do IRL tylko do tej 2-iej. ja chcę żeby on zjechał do pl. 3-e wyjście to jak on nie chce tu zjechać, ja nie mam po co tam do niego jechać to pakuję się i zmieniam miasto albo wyjazd do anglii a my bierzemy rozwód. tż boi się, że nie znajdzie pracy w pl a jak znajdzie to na początek najniższa krajowa niestety i zapomnijmy o czymkolwiek więcej nawet w w-wie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tak rozmawiamy z marcinem od kilku m-cy co robić ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
Witam wszystkie wizazanki z Irlandii Polnocnej
![]() Od prawie dwoch lat mieszkam i pracuje w Belfascie ![]() Mam nadzieje, ze watek wciaz "zywotny" ![]() Milego dnia dziewczyny ![]() ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- No prosze ![]() ![]() Tak przejrzalam sobie watek i widze, ze rozmawiacie o tutejszych... No, wiec ja bylam z chlopakiem stad - strictly protestant. 8m-cy wytrwalam. Kilku jego znajomych wiedzialo, ze jestem Polka, reszta nie miala pojecia. Jego rodzina do tej pory prawdopodobnie mysli, ze jestem Niemka ![]() Wiem tyle, ze nie wszyscy chca nasza obecnosc zaakceptowac.
![]() |
![]() |
#49 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja trafilam na ten gorszy typ ( z przekonaniem, ze wszystko co spoza UK jest gorsze i trzeba sie tego pozbyc. ) mysle, ze nigdy nie udaloby mi sie tego wykorzenic z jego natury... Anyway nie ma za co ![]() ![]() Jak z praca w BT dziewczyny? Osobiscie pracuje na part time wieczorami, ale szukam czegos dodatkowego w czasie dnia... Poki co powysylalam kupe aplikacji i cv.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Widze, ze tutaj tez nie za wiele sie dzieje... Miejmy nadzieje, ze cos sie w koncu ruszy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
woda sodowa , alez ten swiat maly!!! Pamietam Cie z watku o slubie w stylu retro , a tu sie okazuje , ze mamy ze soba nawet wiecej wspolnego
![]() Wchodze na ten watek z sentymentu do NI , a tu takie niespodzianki ![]() ![]() monia1986 zgadzam sie z Toba , sama rowniez odczulam dziwne uprzedzenia ze strony protestantow , nie wszystkich oczywiscie , bo spotkalam rowniez przemilych ludzi... ale niesmak co do niektorych jednak pozostal.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ciesze sie, ze w koncu udalo mi sie uwolnic, bo to byla XXI- wieczna niewola. Gratulacje ![]() Cytat:
Wazne, ze juz mam to za soba ![]() A tu jak cisza byla tak jest dalej ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Wtajemniczenie
|
Bo ludzie pracuja
![]() ![]() ![]() Szukamy wlasnie mieszkania, moze widzialas przypadkiem cos fajnego, najlepiej w zachodnim Belfascie, ale moze tez byc Ravenhill do 550 funtow. Ogolnie rzecz biorac duzo zmian nas czeka, bo samochod nowy tez nam potrzebny...TZ mial wypadek na Boucher-jakies laski wymusily pierwszenstwo i samochod jest kompletnie skasowany ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ja osobiscie wybieram East i okolice Donegall Rd jakos tak sie do tych terenow przyzwyczailam ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Co do lotu, z dzieciaczkami malymi to zawsze jest ciezko, na szczescie lot nie trwa 12h tylko niecale 3h wiec przezyjecie na pewno ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny!
Co do faceta - od paru lat mam Polnocnego Irlandczyka (on jest akurat ma w d... czy ktos go nazwie Irish czy British, choc jest niepraktykujacym protestantem). Jego rodzina bardzo cieplo mnie przyjela, od jakiegos czasu chca odwiedzic Polske i w ogole sa super. Tescia uwielbiam, z tesciowa nie nadaje na tych samych falach (jakas roztrzepana jest ![]() Jesli chodzi o prace, to dostalam taka,ze nawet o niej bym nie pomarzyla, sektor IT. Wlasnie sie mecze na jakichs skomplikowanych szkoleniach,ale wpis w CV bedzie piekny jak tam dluzej pociagne ![]() Chcialam spytac czy ktos z Was dostal pisemko z Electoral Office o koniecznosci rejestracji (jakas kosmiczna kara jak sie nie zarejestruje!!). Nie kumam, na jakiej podstawie chca zmuszac/karac obywatela innego kraju,zeby sie rejestrowal do wyborow w Pln Irlandii. Chore to! Na dodatek ja nie mam pojecia o sytuacji politycznej tutaj i nie chce si e mieszac do ich problemow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja listu nie dostalam, bo sie sama wczesniej zarejestrowalam. Biuro jest na Church St i trwa to doslownie 5-10 minut. Rejestracja sie przydaje jak np starasz sie o kredyt na mieszkanie, na podstawie karty do glosowania mozesz sobie konto w banku zalozyc (nie trzeba wtedy paszportu) itd. itp. No i dodatkowym plusem jest to, ze nie zaplacisz kary ![]() ![]() ![]() Tak w ogole to gratuluje pracy, fajnie ze ci sie powodzi ![]() ![]() ![]() Aha i zadam to pytanie jeszcze raz: wychodzicie gdzies dziewczyny czasem? Ja czasem chodze do Bota, Whites Tavern, lubie tez w miare Empire, Dukes, McGlones w Dunmurry tez jest fajny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Woda Sodowa - dzieki za odpowiedz!
Wlasnie to mnie dziwi,ze jak pomieszkam dluzej niz 3 m-ce to oni mnie traktuja jak rezydenta, bo 'rezydent' to tez termin oficjalny. Z tego, co pamietam trzeba bylo mieszkac w UK min rok czy dwa,zeby zdobyc oficjalny status rezydenta, a potem mozna sie starac o obywatelstwo. Dokladnie nie znam tych regul bo to znajomy jakies 6 lat temu sprawdzal. Ale na pewno nie bylo to 3 m-ce i nie 'z automatu', czy pod przymusem. Coz, widocznie NI ma swoje prawa i swoja definicje rezydenta. Co do wychodzenia to ja za bardzo nie wychodze; szczerze mowiac chcialabym tutaj miec choc jedna kolezanke z Polski, ale zupelnie na poczatku mojego pobytu dostalam tak 'po dupie' (malo powiedziane)od Polek ktore mnie znaly praktycznie tylko z widzenia, ze zwyczajnie mam opory :/ Mam fajnych (chyba) Polakow w pracy ale tez boje sie do nich za bardzo zblizyc. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:54.