![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kenia- zaryzykowałybyście teraz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
... choć nie Westwood
|
A tak w ogóle w jakich miesiącach najlepiej tam lecieć?
![]() |
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:05 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:56 ---------- Do takich krajów (tzn typu Kenia, Indzie, Tajlandia) lata się jak u nas jest zima. Ja w Kenii byłam spontanicznie, tak jak wspomniałam powyżej, wiec obawiałam się, że wyjazd w listopadzie będzie nieudany, z informacji jakie na szybko wyczytałam w internecie wychodziło, że w listopadzie jest jeszcze monsun - faktycznie padało 2 razy w godzinach porannych, ale przez ok 10-15 minut, a po kolejnych 5 minutach piach był suchy, przy tych temperaturach wszystko schnie momentalnie, więc była to już końcówka monsunu. Ja po doświadczeniach z innych wyjazdów np. do Tajlandii wiem, że wyjazdy w szczycie sezonu - czyli wtedy kiedy jest względnie najcieplej to nie jest najlepszy pomysł. W Tajlandii było ok 45 stopni, nawet chowając się przed słońcem doznaliśmy wszyscy ostrego poparzenia z bąblami, skórą odchodzącą do krwi, opuchlizną na stopach (przez 3 dni chodziłam boso, nie byłam w stanie nawet nałożyc japonek), w nocy okładaliśmy się zmoczonymi i następnie zamrożonymi ręcznikami, mój brat dostał nawet drgawek - przy 45 stopniach stwierdził że mu zimno i się cały telepał - zatem generalnie po 4 wyjazdach w okolice równika cieszyłam się, że ten piąty - do Kenii będzie "nie w sezonie". I było super, w ciągu dnia słońce w sumie też nie do wytrzymania, ale bez żadnych ciężkich poparzeń, wieczorami bardzo przyjemnie w granicach 30-kilku stopni.
![]() Edytowane przez painka Czas edycji: 2012-07-21 o 23:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Przyczajenie
|
Kenia Tanzania Zanzibar
Cześć!
wybieram się w czerwców na15 dni do Keni Tanzani i Zanzibaru. Czy możecie mi polecić jakieś niedrogie w miarę dobre hostele w Nairobi, Mombasie, Zanzibarze. Z kim na Safarii? Co warto zobaczyć? Czego pominąć nie możemy? Która dzielnica w Nairobi jest bezpieczna? Jak się dostać z Nairobi na Zanzibar (droga lądową) czy warto gdzieś stanąć po drodze? Szukałam informacji na ten temat w internecie ale wszystkie są bardzo stare (sprzed 4 - 5 lat) A może ktoś się wybiera w czerwcu i chciały się dołączyć?? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kenia Tanzania Zanzibar
Nie masz za duzo czasu na przygotowanie skoro lecisz w czerwcu. Kenia jest moim wielkim marzeniem, ale tylko w sierpniu gdyz wtedy odbywa sie wielka migracja zwierzat w masai mara. koszt safari zaczyna sie od 120 dolarow za dzien.
WG mnie 15 dni na Kenia, Tanzania, ZAnzibar- zdecydowanie za malo.
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kenia Tanzania Zanzibar
Witam,
podnoszę temat. W październiku lecę do Tanzanii na 2 tyg. Wstępnie mam plan na 2 parki narodowe (Selous i Mikumi), następnie przeprawa na Zanzibar. Na wyspie chciałabym też zobaczyć park narodowy, Stone Town, Prison Island i zaliczyć snurking. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki dot. noclegów, transportów, atrakcji, itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
... choć nie Westwood
|
Dot.: K E N I A
Ostatnio rzucaja mi sie w oczy bajecznie tanie oferty do Kenii. Jak tam teraz z bezpieczeństwem? Czy właśnie dlatego jest tak tanio?
![]()
![]() |
![]() |
#38 |
art at its finest.
|
Byłam w Kenii, kiedy jeszcze byłam mała (no, "mała"
![]() ![]()
![]() |
#39 |
Przyczajenie
|
Molka11 zazdroszczę Ci Zanzibaru
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
Kenia jest wspaniała, ale WHO zaleca tyle szczepień, że się odechciewa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
Byłam w Kenii w 2013 roku i choć bardzo mi się podobało, ze względu na obecną sytuację nie odważyłabym się tam wrócić. Vivienne, jeżeli chodzi o porę roku - ja byłam zimą, chyba właśnie zimą najlepiej jechać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny planuję w marcu 2017 pojechać z biurem podróży na 2 tygodnie do Kenii. Może któraś też się wybiera sama i chciałaby połączyć siły w celu obniżenia kosztów hotelu? Do jedynek niestety trzeba sporo dopłacać często ponad 1000 zł - co można spożytkować na przyjemniejsze cele w trakcie wyjazdu. No i we dwie zawsze raźniej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
BAN stały
|
mi sie marzy kenia..narazie odkladam pol biedy koszt wycieczki wiecej zaplace za lokalne. a leciec do kenii i nie zobaczyc safari
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Jak już zaczęłyście temat szczepień - na co się zdecydowałyście z tej niekończącej się listy zalecanych? Planuję zimą lecieć na południe Afryki, ale jeszcze nie wybrałam kraju. :v
![]() |
![]() |
#47 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
A ja siedzę w tym temacie od dwóch lat i wciąż się na tę nieszczęsna Kenię nie zdecydowałam... ![]() Na stronach bp są praktycznie tlko dwudniowe safari. Nie ma takich n 1 dzień? Jaki region najlepiej wybrać?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Do Kenii najlepsza pora to Lipiec, pora sucha i migracja Gnu w Masai Maara
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
Czerwone słonie - Park Narodowy Tsavo Wschodnie 1-dniowe safari minibusem Podczas tej wycieczki pokonacie trasę o długości 120 km, wiodącą z Mombasy do Buchuma Gate. Program obejmuje safari, obiad w Voi-Lodge, a następnie popołudniowe safari i powrót na wybrzeże. Jest to safari w korzystnej cenie, połączone z obserwacją zwierząt, których ilość i częstotliwość występowania są trudne do przewidzenia. • cena: ok. 120 € Czyli te 120 km pokonuje sie w 6 godzin? Ze względu na zły stan dróg jak rozumiem? Warto w ogóle zobaczyć Tsavo East? Masai Mara to koszty około tysiąca dolców za osobę, także.... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ty chcesz wykupić sobie to safari z Polski ? Co do cen to już powiem, byłam 6 lat temu, ale wszystkie wycieczki kupiliśmy już będąc na miejscu u lokalnych sprzedawców, ceny były trochę niższe.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
BAN stały
|
Jedno z ladniejszych miejsc na swiecie. Ja bylam z biurem podrozy w tamtym roku, ceny wycieczek do Kenii nie przerażają też dlatego że biura korzystają z linii czarterowych, akurat ja leciałam enter air do Kenii i powiem Wam że to były jedne z najlepszych wakacji dotychczas
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Ja bym się tam teraz wybrała, ale na pewno nie sama, a z grupą znajomych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:16.