![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Szacunek na starośc! ...
ja pracowałam z osobami starszymi i nigdy nie odezwałam się w taki sposób... ! po prostu sobie tego nie wyobrażam! Owszem czasem "działali" mi na nerwy ale zawsze odzywałam sie spokojnie, z szacunkiem. Do obcych tak bym sie nie odnosiła a co dopiero do Rodziców
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
Może to wpływ otoczenia? Chce byc tak bardzo idealna w towarzystwie, że frustracja osiąga szczyt w domu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
albo wykopaniem z domu albo przez terapie i to rodzinna bo rodzice tez maja z tym wyrazny problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Mrs Mrau
|
Szacunek nie jest jedynie przywilejem,a ludzie o tym zapominają.
Szacunek jest jak odbicie w lustrze wpojonych zasad. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dokładnie. Nie przemówisz jej do rozsądku jeśli powiesz że rodziców należy szanować. To nie jest żaden argument, bo na szacunek trzeba sobie zasłużyć a nie dostać gratis bo ma się rolę rodzica. Najłatwiej będzie ją przekonać do zmiany kiedy pokaże się plusy innego zachowania, tego że poprzez przezywanie nie osiągnie tego co chce, że tylko spokojnymi słowami można się dogadac czy tez wyrazić swoje zdanie. Jeśli jest agresywna w domu to własnie najprawdopodobniej tutaj się tego nauczyła, jakie są relacje mamy z babcią, to często pozniej przy wychowaniu się przenosi. Możesz jej pokazac że nie musi tego powtarzac, że może to zmienic i wiele na tym zyskac! powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
BAN stały
|
E, co się martwić
![]() Pewne jak w banku, że w przyszłości dzieci tej dziewczyny takimi samymi zwrotami raczyć ją będą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja do swojej mamy nigdy bym tak nie powiedziała, ale to ze względu, że od małego okazywała mi wielką miłość, w momencie gdy nie umiałam nic mówić i gdy wypowiadałam pierwsze słowa, towarzyszyły mi przez wszystkie lata jej troska i czułość. Dlatego-NIGDY takich słów. BTW- szacunek należy się, z obcych ludzi, wszystkim albo nikomu. Podziału na starszych nie mam-jakiś poziom,kulturę zachowania mam do każdego człowieka. Czego o starszych nie zawsze powiedzieć można. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
O młodszych także.
Tu nie ma podziału na "młodszych" czy "starszych". Nie każdy człowiek jest kulturalny i wiek tu nie ma nic do rzeczy.
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Oczywiście, logika w tym co piszesz jest, jednak owy podział istnieje, może w mentalności wielu osób i wyjątkowo razi mnie mówienie "starszym szacunek" i domaganie się tego szacunku przez starszych w momencie gdy zachowują się nieodpowiednio-conajmniej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Czyli uzalezniasz to, że bedziesz komus okazywac szacunek od tego czy ten ktos najpierw okaże szacunek Tobie?
![]() |
#41 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jak również, pozbawione jest sensu, wprowadzanie podziału na 'starszych i młodszych'. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale mam też zdanie, że jeśli MAM JUŻ OKAZYWAĆ SZACUNEK to absolutnie każdemu albo nikomu. Na wymuszony szacunek czy też wpojony nie jestem wychowana. Ale jestem podobno bardzo miłą dziewczyną której nie żal przedyskutować z obcą samotną panią w sklepie przeszło godzinę czy wysłuchać zaniedbanego, zmarznietego pana w tramwaju. Tak aby uzupełnić obraz mój i moje poglądy ![]() Cytat:
A podział na starszych i młodszych jest ;| przynajmniej w bardzo wielu ludziach których spotkałam, mimo, że na waszą logikę nie powinien istnieć, z czym się zgadzam,ale istnieje. Pfff, a temu, że istnieje nie ma co zaprzeczać. Nie mam co wprowadzać czegoś, co było prowadzone setki lat przede mną. I przed tobą. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
Eee zonk
![]() ![]() Ale mi się zdaje, ze to tylko przez otoczenie z którym styka sie na co dzień np. w szkole. Ja doświadczyłam kiedys takiego czegos tylko w odwrotną strone, byłąm u kolezanki a matka zaczęła ją tak wyzywać ![]()
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo kultura zachowania, czy usmiech to własnie jest wg. mnie okazywanie szacunku innemu człowiekowi. Szacunek czyli taka własnie kultura zachowania, wiedza, że do każdego człowieka zwracamy się uprzejmie jest wpojona nam przez rodziców. Wpojona. Bo z niczego ta wiedza sie nie bierze.
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Nawet takie (zwyczajne) powiedzenie komuś:
-dzień dobry jest oznaką szacunku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie, bo kulturę zachowania wykształciłam sama- sama czytałam jak się należy zachowywać, sama na własnych błędach, nieraz dostałam przez to po łapach, co było zawsze przykre, gdy byłam mała, bo chciałam dobrze, tylko jakieś tam zasady. Swobodę zachowania (bo z natury jestem bardzo przyjazna) i ufność pomogła rozwinąć mi mama. Więc nie jest to wpojone, tylko taka mieszanka, bo mieszkałam z mamą i siostrą przez połowę życia, potem przez 1/4 z ojczymem i przyrodnimi dziadkami, teraz od roku znowu sami. Sytuacja trochę inna ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W końcu od tego oni są, żeby dziecko coś z domu wyniosło (Całkiem-Spoko, Ty już pamiętasz, co ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kulturę zachowania (szacunek dla innych ludzi) wykształca się od małego. Juz małe dziecko uczymy jak ma się zachować. Że ma mówic "dziekuję, "dzień dobry" itd. Nie powiesz mi chyba, że jak długo nie nauczyłaś sie czytac, tak długo nie wiedziałas jak się zachować. Rodzice/rodzic dają nam podstawę a na tej podstawie my się dalej rozwijamy.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Nauczyłam się tego, bo chciałam i bardzo dobrze. Autorytety mam dwa ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- złe posługiwanie sie sztuccami nie jest oznaka braku szacunku - nie przedstawienie sobie koleżanek takze nie jest oznaką braku szacunku (jesli mówimy o dzieciach)
![]() |
![]() |
#53 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Oj, inni nie byli tak wyrozumiali jak ty, a szkoda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niewielkie braki w kindersztubie nie sa jeszcze brakiem szacunku. Ja nie wnikam kiedy kto kim jest psychicznie. Bo tego nikt nie odgadnie. Trzymajmy sie tego co mozna stwierdzić na pierwszy rzut oka, czyli: w 6 klasie jest się dzieckiem.
![]() |
![]() |
#55 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wielu tak to odbierało, czasem potrafili zjechać mnie tak cudownie, że tydzień, dwa,a ja się otrząsnąć nie mogłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Rozeznanie
|
po co ta ironia? Nic nie jest pewne, są szanse ze jeśli ktoś jest tego nieświadomy to po prostu przełoży na rodzinę, którą założy, wzorce wychowawcze ktore poznal jako dziecko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą. Tak chodziłas i kazdemu mówiłas: ja mam 12 lat, ale w głebi to jestem nastolatką? Nie, kazdy przypadkowy przechodzień (powiedzmy) widział dziecko i tak tez Cię traktował. Tak samo ja, czytając, że te "wpadki" przytrafiły sie komus w 6 klasie, nie wgłębiam się w to na ile lat ten osobnik się wtedy "czuł". Trudno. A to, ze byłas poważna, za szybko dorosłas... nie zmienia tego, ze wtedy byłas dzieckiem. I niezaleznie od tego na ile lat się czułas, to i tak twoich potknięc nie należy traktowac tak, jakby to zrobił człowiek dorosły. Bo nie byłas wtedy dorosła. Gdyby tak wszystkich oceniać nie wg. właściwiego wieku, tylko tego na ile sie czują ![]() ![]() ![]() Zaś wracajac do tematu wątku: ciekawe ile lat w swoim odczuciu ma dziewczyna o której moglismy przeczytac w pierwszym poście...
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2008-01-19 o 23:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiek wobec psychiki i do tego biologicznego wieku, czyli twojego ciała, nic nie znaczy. Bo to tylko lata przeżyte, jedni mogą przeżyć je w bogactwie i zupełnie bez większych problemie, ot, stuknie im osiemnastka i już wielce dorośli, inni w biedzie, z przeciwieństwami losu. I tak chyba powinno być, jak zachowuje się jak nieodpowiedzialny 16 latek a ma 25 na koncie. Ale nie ten temat dyskusji ![]() No i stąd bierze się mój systemik traktowania każdego na tym samym poziomie, potem dopiero w zależności od tego co sobą reprezentuje. O wiek w sumie nie pytam się ludzi, nie interesuje mnie to. Ocenianie ludzi po wieku jest dla mnie absurdalne i zawsze było. Aa: każdy kto miał ze mną okazję dłużej przebywać, sam szybko się orientował jaka jestem. W sumie każdy, gdy o to spytałam mówił, że rozmawia ze mną na poziomie conajmniej 16 latki. To widać było we mnie-w rozmowach itd. Okk, to chyba całe moje zdanie na ten temat ;P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli jest inaczej,przepraszam. Uważam,że Ty nic tu nie zdzialasz.natomiast Rodzice powinni znależc przyczynę takiego chamskiego zachowania siostry i poczynić kategoryczne kroki.Moim zdaniem przyczyny mogą być dwie; -albo jak pisałam wyżej w Waszym domu inni domownicy też obrzucali się wyzwiskami -albo siostra ma problemy natury emocjonalnej i trzeba namówić ją na wizytę u psychologa. Boję się,że jeśli Rodzice nadal pozwalać będą na takie zachowanie to nie trzeba będzie długo czekać ,ze podniesie na Matkę rękę.Dziewczyna jest pełnoletnia.Niech wybiera.Albo będzie się zachowywać jak córka albo do widzenia.Walizki na schody.
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak coś jej się nie podoba,to "do widzenia". Podejrzewam ,że ona nie od dzisiaj sie tak zachowuje.Pewnie poniewiera matkę od lat,a ta na to pozwala ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.