![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
Dot.: *SAPU* Kraków 2008/2009 kto się wybiera?
Ja w sumie mogę mieszkać u jakiejś ciotki, ale z bliżej nieokreślonych powodów nie biorę tego po uwagę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
a pochwal się jakie to miasto ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny i chłopcy jeśli są tu takowi
![]() Własnie zalozyłam tu kąto aby hmm zgadac sie z kims kto wybiera sie do SAPU w roku 2009/2010 ![]() ![]() Mam nadzieje że ktos idzie na dzienne. Aha jak ktos ma jakies pytania, to prosze pisac ![]() ![]() Tak własciwie to juz teraz mam pytanie. Piszecie o duzych koształ uczenia sie w SAPU, jak wielkie są to koszty i na co trzeba je przeznaczyc? Doszły mnie rowniez sluchy ze nie ma tam indeksów, czy to prawda? Czy tylko glupia pogłoska? ![]() pozdrawiam i czekam na odpowiedzi całuski ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o koszty to wiadomo, że co miesiąc opłaty, materiały (z tego co słyszałam od znajomych który się uczą w SAPU to dość dużo wychodzi), ewentualne mieszkanie, dojazdy... A robienie dyplomu to dla mnie masakra, uszycie wszystkich ubrań na pokaz (samemu albo krawcowa) i wykonanie do nich butów. Już te same buty mnie chyba z torbami puszczą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
hehe
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A ty wybierasz sie do SAPU w tym roku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Tak, wybieram się w tym roku, ale na zaoczne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
hehe oj szkoda
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Nie, nie. Zle mnie zrozumialaś ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
ah a ja już się zaczęłam bać, że podrożało ;p a może i ty się wybierzesz na zaoczne hehe sama widzisz ile nas się tam wybiera.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
hehe
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Przyczajenie
|
Witam! Wybieram się do SAPU w tym roku na dzienne...koszty trochę mnie przerażają, ale zobaczymy może nie będzie tak źle...
I tak na marginesie ciekawe czy będę tam jedynym chłopakiem?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
o wreszcie ktos na dzienne
![]() nie nie martw sie, z tego co wiem bedzie 4 facetow ![]() A co do rozpoczecia, to nie jest przypadkiem 1,10,2009? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam wszystkich. Czy ktoś z Was będzie dojeżdzac do szkoły samochodem i będzie mijał Chrzanów. To miasto pomiędzy Katowicami a Krakowem . Bo byłabym zainteresowana . Chcąc dojechać do szkoły , muszę pokonać pociąg i autobus .Trochę czasu tracę. Oczywiście idę na zaoczne. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ---------- ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
Ja mam w planach (ale czy dojdzie to do skutku...?
![]() ![]() Ale juz teraz mam pytanie do dziewczyn które juz tam studiują... Jakie są przedmioty..? Boję sie że będzie malarstwo.. ![]() I jeszcze mam pytanko związane z konkursem w którym można wygrać czesne..(widziałam o tym na stronce SAPU) Czy to jest tylko dla studentów..? (jeśli tak to dla których: dziennych czy zaocznych?) czy może tylko dla osób które zaczynają edukacje w tej szkole..? Aha.. i co z tymi indeksami.. bo nikt sie nie wypowiedział... Są czy ich jednak nie ma...? ![]() Przepraszam ze tak pytam ale nie potrafie znaleźć na stronie SAPU żadnej interesującej mnie informacji;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam wszystkich ; )
słuchajcie widzę że sporo z was orientuje się jeśli chodzi o SAPU. Ja jednak mało wiem na ten temat mimo czytania na necie a powiem szczerze, że bardzo mnie ten kierunek interesuje i jeśli można to chciałabym prosić o szczegóły tej szkoły Przede wszystkim czy wymagana jest matura ; D i Czy po Takiej szkole można "coś" zarobić i z łatwością znaleźć pracę... Nie oszukujmy się ale w naszych czasach głownie o kasę chodzi prawda? ; ) A Trzeba robić to co się lubi i pobierać z tego jak najwięcej korzyści ; D Jeśli dostanę odpowiedz nie ukrywam że na pewno się jeszcze odezwę i zadam kilka pytań ; D Buzka ; * |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Ok, spokojnie postaram sie odpowiedziec na wszystkie pytanie ktore zadałyście ![]() Moze pierwsza Ismena90. +Przedmiotów jest dużo, ale za to bardzo ciekawe. Mamy miedzy innymi, rysunek, malarstwo, projektowanie ubioru ( z dwoma roznymi wykładowcami), kompozycje (z dwoma roznymi wykladowcami), historie sztuki, tendencje w modzie, rysunek żurnalowy, struktury wizualne, projektowanie biżuterii, jezyk angielski. W pozniejszych latach dochodzi jeszcze projektowanie obowia, akcestorii i chyba jeszcze szycie dla chetnych. Nie boj sie malarstwa. Do szoły przychodzi mnustwo ludzi ktorzy tego nie potrafia. Po to mamy zajecia zeby sie nauczyc ![]() +Co do konkursu na czesne, nie słyszałam o tym, ale z wielka checia sama sie zapytam o to ![]() +A jesli pytasz o indeksy, oczywiscie sa. Jednak szkoła SAPU nie przyznaje legitymacji (studenckich, ani szkolnych) dlatego jezeli nie studiujesz nigdzie indziej nie masz znizki np. na autobus. Oznacza to tyle, ze musisz sie zapisac do jakiejs APedukacja czy cos. Oni tam daja legitki szkolne. JustynaRuda92: =Co do szkoły to jest naprawde fajna. Przeniesli ja teraz na Zamoyskiego i placowka naprawde zapiera dech w piersi. Jezeli cie to interesuje i nie boisz sie zarywac nocek to SAPU jest idealne. My np juz pierwszego dnia dostalismy zadanie domowe na około 30rysunkow postaci. Ale nie ma co sie martwic. Szybko sie czlowiek uczy i z biegiem czasu takie zadania to dla niego nic. Szkoła miło nie tak sporej opłaty, ma kilka dodatkowych kosztów. Sa to miedzy innymi: zakup farb, pedzli, blokow, teczek. Czyli tak naprawde wszystko co prawdziwy artysta musi miec ![]() Jakbyscie mieli jeszcze jakies pytania piszcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
bardzo chętnie Wam opisze wszystko co i jak ale to sporo pisania tak więc wybaczcie ale nie dzisiaj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Przyczajenie
|
Bardzo dziekuje za odpowiedz
![]() No to mnie zmartwiłaś brakiem legitymacijj..;/ bo w takim razie: na czesne wydam kupę kasy, na dojazdy i jeszcze materiały a pewnie nie macie stypendów..( takie jak naukowe czy socjalne).. zaczynam sie troche zniechęcać bo nie wiem skąd ja wezne tyle pieniedzy ;/ pewnie wyszło by mnie ok 700-800 zł miesiecznie ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
Hej Wam ;*
Jak pisałam na pewno będe mieć kilka pytań, tym bardziej że się non stop czegoś nowego dowiaduję Mianowicie jak to jest z tymi legitymacjami? dlaczego ich nam nie uznają i co w takim razie mamy zrobic? Rudaa90 piszesz że już na pierwszych zajęciach dostaliście zadania do wykonania, możesz to wyjaśnić? co mieliście do zrobienia czy jest Teoria również? pisałam że nie mam zdolności ani do rysunku ani do malarstwa, ale za nim dołączę do SAPu chciałam się dowiedzieć czy są jakieś pisma, ksiązki żebym mogła zaczerpnąć wiedzy przynajmniej teoretycznej O projektowaniu o Modzie? Rzecz Kolejna to jak jest z maturą bo odp nie dostałam? czy jest potrzebna aby się dostać, i czy Jeśli potrzebna ona nie będzie to czy będzie mi to w jaki kolwiek sposób przeszkadzło do zdobycia zawodu? Rozumiem że szkoła trwa 2,5 roku ale czy można robić w tym czasie jakieś kursy? chodzić na warsztaty? A i jeszcze jedno, jak wygląda nauka? Od początku do końca. Z góry dzięki ; D Buziaki ;* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Przyczajenie
|
Nie jest tak zle. legitymacje mozesz sobie wyrobic gdzies indziej. Idziesz zapisac sie do "cosinusa" badz "ap-edukacja", dostajesz legitymacje uczniowska na rok. Mozesz dzieki niej wykupic sobie Krakowska Karte Miejska i bilet na wszystkie linie na miesiac za 44zł. Jednym slowem zapisujesz sie do policealnej szkoly, dostajesz legitke i tyle cie tam widzieli. a ty masz tanie bilety.
A co do kosztow szkoly. Jasne placisz za czesne 430zł miesiecznie. No ale to prywatna szkola wiec i tak z kosztami nie jest zle. a dodatkowe wydatki to mieszkanie w krakowie i kupno rzeczy potrzebnych do szkoly. czyli: +najlepiej ryza papieru do drukarki (a4)-dziala jak blok rysunkowy, ale masz wiecej kartek i taniej, +rędzle róznej grubosci (wykladowcy kazali nam kupic specjalne pedzle, ale malo kto je kupil, tak naprawde, jezeli masz swoje pedzle nie musisz wcale kupowac takich jak oni chca, kazdy pedzel jest dobry), +oczywiscie farby TEMPERY. Jednak w grupie sa ludzie ktorzy maja akryle i nikt nie robi im problemu. +kredki akwarelowe (to wydatek 5zł-8zł) +jakies mazaki +ciękopisy +bloki techniczne róznej wielkosci +brystole wielkosci 50x70 +zagruntowane kartony o wymiarach 50x70 (zagruntowane czyli pomalowane farba biala do scian ![]() teraz dochodza nam jeszcze koszty kilku rzeczy z bizuternii, ale cala grupa sie na to sklada wiec koszty wyjda mniejsze niz jakby kupowala wszystko jedna osoba. Nie jest zle, najgorzej jest gdy wszystko musisz kupic na raz, a tak jest na poczatku roku. pozniej jednak te wydatki sie rozkladaja. Wiec jesli jeszcze nie zaczelas nauki to po prostu czasami kupuj sobie cos co przyda ci sie do pracy i tyle. a zobaczysz ze nie bedzie tak zle. ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ---------- JustynaRuda90, po pierwsze, twoj tekst "to jak z ta matura, bo odpowiedzi nie dostalam" jest niegrzeczny, widzisz ze tylko ja odpisuje na wasze pytania. A staram sie wyjasnic wszystko, wystarczy tylko powtorzyc pytanie, a napewno na nie odpowiem. Zaczynam wiec. Z legitymacjami tak jak powiedzialam. SAPU nie daje nam legitymacji studenkich, ani szkolnych. Wszystko spowodowane jest tym ze nasza szkola podpieta jestem pod ministerstwo kultury i dziedzictwa narodowego. Wiec legitek nie ma. Mozemy jednak po prostu zapisac sie do jakiejs policealnej szkoly. Oni daja legitki, a my po prostu bierzemy legitke udajac ze chcemy sie tam uczyc i juz nie chodzimy. Przeciez nie przyjda i nie kaza nam jej oddac, prawda? Tak, juz na pierwszych zajecich dostaliśmy roznego rodzaju zadania. Np rysunek postaci z natury (chodzi o sama sylwetke, szybki szpic okolo 15min). Sa to zadania ktore pomoga nam wycwiczyc reke, i rozbudza nasza wyobraznie. Zadania sa bardzo przyjemne, ale jest ich duzo. Co do teorii... Przedmioty teoretyczne to oczywiscie historia sztuki, tendencje w modzie (wyklady) i angielski ![]() Co do twojej malej wiedzy z rysunku i malarstwa. Naprawde nie masz sie co martwic. połowa ludzi zaczynajace nauke z SAPU nie potrafi tego. Tak sa ksiazki ktore moga pomoc Ci w cwiczeniu warsztatu. wystarczy pojsc do empiku badz jakiejs ksiegarni i zapytac o ksiazki z rysunku, malarstwa a nawet projektowania mody. Zobaczysz ze znajda Ci ich mnustwo. Mature oczywiscie musisz zdac. Nie wazne na jakim poziomie, ale zdac ja musisz. Przedmioy tez nie sa wazne. Co do kursow, wiem ze sapu robi na wakacje kursy z projektowania mody. Jest to zabawa moda, cwiczeniem na rozwijanie wyobrazni. bardzo przyjemne. informacje mozesz znalezc na stronie sapu. Chociaz jest jeszcze jedna opcja. SAPU wraz z portalem ********** organizuje co roku konkurs w ktoym kilkanascie dziewczyn moze zdobyc wakacyjny kurs projektowania (okolo5dni). Osoba ktora wygra placi tylko za nocleg a kurs jest bezplatny. Szkola nie zabrania ci uczestnictwa w jakis innych zajeciach. Tak naprawde sami wysylaja nam roznego rodzaju akcje,ktore dzieja sie na terenie krakowa i polski, zwiazanych z moda. Wiec jest super. A co do nauki, mnustwo ciekawych zadan, praca po nocach, ale jak ktos to lubi i cieszy sie tym, to nie ma problemu ![]() Jak cos to pytajcie, a ja postaram sie odpisac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
Dziekuje za odpowiedz!
![]() ![]() Ostatnio koleżanka opowiadała mi ze zamiast legitymacji dostajecie jakieś pisemne potwierdzenie ze jesteście uczennicami i z tego tytułu przysługują wam zniżki np na autobus czy pociąg ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Przyczajenie
|
Ismena90, a wiesz ze nie slyszalam o tym. ale jutro z ciekawosci pojde sie zapytac czy tak jest. Jak bede znała odpowiedz to dam Ci znac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Przyczajenie
|
Dot.: *SAPU*
fryzjer szuka projektantów do wspólnego portfolio. może masz wkrótce pracę dyplomową? ;p napisz.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Przyczajenie
|
Witam,
wybieram sie do SAPU w tym roku, bardzo proszę dziewczyny żebyście przesłały plan zajęć (dzienne i zaoczne). I czy dzienne odbywają sie od pon do pt? I w jakich godzinach? Bardzo proszę o odp! Z góry baaaaardzo dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny za te wszystkie informacje!!!
![]() Tak więc jestem juz prawie zdecydowana i chciałabym pójśc ale mam niestety pewne watpliwości ponieważ chyba bardziej interesowałby mnie visual merchandiser... Ale nic nie wiem o tym kierunku, czy rzeczywiście po nim jest praca, czy wykłady sa na poziomie, czy może lepiej iśc na sapu bo tak nie ogranicza? itp. Jak macie jakies informacje to piszcie ![]()
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
hello a kto wybiera sie na zaoczne do SAPU w roku 2010/11? dziewczyny macie już plan zajęć? bo zjazd za 3dni a nic nie wiem dalej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:19.