|
|
#31 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: zawyżanie kosztów wysyłki
Cytat:
![]() Logicznym jest dla mnie, ze jak sprzedaję i paczka zaginie, to reklamację trzeba złozyc 14 dni od daty wyslania. Przeciez poczta zwraca równowartośc paczki, więc w czym problem. Nie opłaca się umywać rąk, bo rzadko kto sobie odpuści, jak zaplacił, a towaru nie ma.
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
To niedopuszczalne i niepoważne.
Przy takim podejściu, równie dobrze, może wcale nie wysłać paczki i później szukaj wiatru w polu .Gdyby przed sfinalizowaniem transakcji napisał coś takiego ,zrezygnowałabym.
|
|
#33 |
|
Konto usunięte
|
Mnie zawsze dziwiło gdy ktoś kupuje towar /dostępny ogólnie/ a przesyłka przewyższa go ceną np taka parasolka
![]() I chyba na takich klientow czekają Haki są wszedzie i za przeproszeniem oczy trzeba mieć i w d** ![]() Dajmy na to Netia -reklamuje sie ,ze kase do łapy daje acha jak gotówka to 20 % w podatku zabiorą albo w karcie płatniczej dostaniesz A lepiej i tak się opłaca wziąć na abonament -te 600 zł sie dwa razy zwróci ale jak ktoś chce do łapy.. ![]() Jakby mi się w ten sposób allegrowicz asekurował,ze go poczta nie obchodzi to raczej na bank bym nic od niego nie brała |
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie.
Gdybym miała kupić coś na All, byłoby to coś, czego nie można dostać w sklepach. Parasolka odpada .
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie cholera bierze z tymi kosztami przesyłki!!!!
Nie przesadzajmy z tymi kosztami własnymi, papier do pakowania czy taśma klejaca są tanie jak barszcz i starczają na kilka paczek, a dojazdy do poczty to albo ma się ją w poblizu domu i się chodzi albo też taki allegrowicz wiezie z 40-50 paczek więc koszty się rozkładają. Jak to jest ,że niektórzy biora 8 zł za zwykla paczkę a inny np 15 zł. A pudła do pakowania paczek są za darmo w sklepach i w takich przeważnie wysyłają paczki Dlatego kiedy chciałam kupić 5 próbek fluidu i koleś zażyczył sobie 10 zł za EKONOMICZNY ZWYKLY NIE POLECONY LIST to ja dziękuje za taki interes. dużo ludzi zarabia sobie na przesyłkach. Kiedyś tata np kupił sobie maleńki kabel za niecałe 2 zł a wysyłka kosztowała 8 zł !( zapakowany w woreczek owinięty folią cud , że doszedł), sprzedawca od tego czasu ma setki negatywów za karygodne zawyżanie kosztów ale allegro nic sobie z tego nie robi.Dodam, że jak kupujesz np 2 kable to MUSISZ zapłacić 16 zł gdyż u niego koszty wysyłki się sumuja. Nie pisze to na aukcji a ludzie skuszeni cena towaru pytają dopiero po wygranej
|
|
#36 |
|
BAN stały
|
Jeśli chodzi o wysylkę za zolkę, nie ma kwitów, dla poczty sprawa nie istnieje.
To już problem sprzedawca-kupujący, jak zniknie kopertka , a sprzedawca powie, że przecież na wlasna odpowiedzialność wziąłeś liścik za 1 zł, więc twoja strata...W sumie to sobie sama podsumowalam sztuczkę pana od złotowki. ![]() Co do reklamacji. Chyba nawet tu, na W., ktoś się kiedyś na kogoś skarżył, że tamten uparcie odmawiał pójścia na pocztę i wyjasnienia sprawy, argumentując , że ''nie chce mu się''. Lol.
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
To mnie rozbroiło
Ja, do poczty, mam kawałek. Właśnie o to chodzi. Nie można udowodnić, że list zwykły został nadany, bądź nie.
Edytowane przez YenneferD Czas edycji: 2008-01-21 o 14:44 Powód: post pod postem, istnieje funkcja "edytuj" |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 |
|
BAN stały
|
Nie no, też bym nie brala, ale parapteyzm niektórych powala.
![]() Btw, żałuję, że Imka skasowała stronę, a sobie jej nie zapisałam; miała takie perełki powygrzebywane z komentów, że trening zwieracza gwarantowany. |
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Buuu
, a ja tak się lubię śmiać .
|
|
#40 |
|
BAN stały
|
Albo teraz. Przeglądam sztuczne kolczyki i bransy, mówię, policytuję trochę, wyślę małej, to się ucieszy, i co? Jak weźmiesz 2 (i więcej) rzeczy, dolicz 3 zl za wysyłkę. Przepraszam bardzo, a czy ciężar rośnie o 3 kilo?
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
A bo mi się nie dopisało i wyszło uogólnienie:P:P
W większości przypadków jeżeli chodzi o duże miasta i zawyżanie kosztów wysyłki to poczty są na każdym osiedlu więc jest to blisko każdego domu,bloku , mieszkania i nie ma jakiegos większego problemu z 5 minutowym dojściem ( a są i takie przypadki).Wiadomo, że nie wszyscy ale coraz więcej osób dodatkowo zarabia sobie na przesyłkach. Jeżeli chodzi o mniejsze miasta, wsie itp to wiadomo już nie jest tak różowo. Jednak kiedy sprzedawca z tego samego miasta co ja mieszkajacy w bloku obok mnie ( czytaj obok poczty, 50 M!) po wygranej aukcji pisze mi , że wysyłka kabla kosztuje 8 zł to jest juz lekka przesada ( pisze o kosztach manipulacyjnych, dojazdu itp a patrz post wyżej jak kabel był zapakowany i oczywiście ie ma absolutnie mowy o odbiorze osobistym. Nie wiedzialam wczesniej skad jest bo nie mial miasta w aukcji
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
A za jedną, ile?
Cytat:
No, sorki. Dlaczego ma się na pocztę gratis fatygować, bo: blisko?
|
|
|
#43 |
|
BAN stały
|
Za 1 - 5 zetów, za 2 - 8.
Nie, Fresiaku, jak się kupuje od jednego, to się płaci za wysyłkę raz. Szczególnie, gdy coś waży kilka gramów. :P |
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli, takiego sprzedającego trzeba ominąć i szukać konkurencji :) .
Cóż, to on straci.
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Hultaju wpasowałaś się wątkiem w moje przemyślenia z wczoraj.
Przeglądam allegro i tknęło mne: na jednej z aukcji opis. W cenę wysyłki wliczam 5,35 na znaczki i 0,60 na kopertę razem 5,95 (coś w tym stylu, zastanowiłam się nad tym, wszystko pięknie wyliczone, wygląda na uczciwe potraktowanie klienta i nawet nie pamiętam co przeglądałam, ale szulałam lampy) I tak mi się miło zrobiło... Denerwuje mnie, gdy za mała rzecz muszę płacić jak za paczkę pięciokilogramową i do tego przychodzi nazwyklejszy list...
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz jeszcze problemem nie jest to gdy zawyżam cenę wysyłki np o 5 zł ale czytałam na forach jak ktoś robił aukcje bez ceny minimalnej sprzedawał się tanio i chciał za wysyłkę 50 zł a obsługa allegro ma to w dupie! Poza tym samo sumowanie tj wysyłka 2 kabli to już 16 zł no bez jaj Poza tym mam grypę i nie moge z nudow juz lezec w lozku wiec z gory przepraszam za składnie, bledy itp
|
|
|
#47 |
|
BAN stały
|
Jak jesteśmy przy parapetach, to Flofferek też trafiła kiedyś na pannę, której chciała zwrócić kupioną u niej sukienkę, to się dowiedziała, że jest (mniej więcej) upierdliwa, czepialska, zawraca ludziom gitarę jakimiś kieckami za kilkadziesiąt zl (zwrotami), i że ona (sprzedająca), na pewno by się nie bawiła w jakieś odsyłania. Masakra.
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#49 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- kupowałam cyfrówkę, jeszcze przed zakupem pytałam czy jeśli zalicytuje on może wyłać paczke na inny adres niż w profilu. Potwierdził wiec zalicytowałam i poprosiłam ponownie sprzedawce by wysłał paczke na inny adres niż w profilu (na adres mojej siostry) bo niestety aktualnie przebywam zaganica i nie bede mogla jej odebrać pod stałym adresem. Sprzedawca dwu krotnie potwierdził, ze wysyła maila na adres mojej siostry, a kiedy po dwóch tygodniach poinformowałam go, ze przesyłka jeszcze nie doszła, uzyskałam odpowiedź ze wysłał, ale na mój adres z profilu . No to oczywiście powiadomienie rodzinki, i paczki nie ma.... Zgłaszam to do faceta, a on na to ze paczke wysłał pod adres z profilu na na to dowód reklamacji on składac nie bedzie, bo to jest już moja paczka a nie jego a pozatym on jedzie w góry i wróci za 2 tygodnie.. Cytat:
![]() Ostatecznie aparat sie znalazł, fakt ze za kolejną przesyłkę musiałam dopłacić 15 zł... - a wiec w osatecznym rachunku za przesyłke płaciłam 2 razy ![]() Nauczyłam sie tego zeby nigdy nie kupowac nic droszego na allegro (ile nerwóc straciłam to przechodzi ludzkie pojęcie )
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięks
.A co do zwracania sukienki. Nie w każdym sklepie jest możliwość, nie tylko zwrotu, ale nawet: wymiany. Więc, dlaczego na All miałoby być inaczej? Ryzyko kupującego.
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mianowicie jeżeli towar jest niezgodny z opisem ( np jego stan, wygląd itp a to się często zdarza) to dla mnie oczywiste jest , że zwrot powinnien być przyjęty
|
|
|
#52 |
|
BAN stały
|
Jeśli kupujesz przez kup teraz prawo masz po swojej stronie, 10 dni i zwracasz choćby dlatego, że nie podoba Ci sie kolor, gorzej jest z licytacjami, tu już sprzedawca nie ma obowiązku przyjąc towaru z powrotem.
Justysia, oczywiście, że uczciwemu sprzedawcy nie gra roli, że klient chce uniknąc kosztów wysyłki i woli sobie podjechać po daną rzecz. |
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Zależy jeszcze, co znaczy: niezgodny z opisem :) .
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Wstyd sie przyznac ale pare razy przypadkowow zawyzylam koszty przesylki.
Po prostu kiedy wazylam w domu, to np. wychodzilo mi 550g, a na poczcie okazywalo sie, ze jednak 480 Zawsze w takim przypadku staram sie oddac nadwyzke. Z drugiej strony do szewskiej pasji doprowadzaja mnie ceny przesylki soczewek kontaktowych. Nie wiem skad Ci ludzie biora takie ceny (8 zl za przesylke 2 sztuk )
|
|
#56 |
|
BAN stały
|
Justysia, od osoby prywatnej też masz prawo, jeśli kupisz przez kt i ktoś nie chce słyszeć o zwrocie, to pogrywa niezgodnie z prawem.
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo Wy byście chyba chciały: za darmo. W sklepie nie pobierają kosztów wysyłki.
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Każdy sprzedawca mówił, że to dotyczy tylko firm A co do pytania co to znaczy niezgodne z opisem- np stan towaru w opisie bardzo dobry bez wad,dziur, plam itp na zdjęciu też super a dostajesz coś spranego z dziurami itd Wiesz za niezgodność towaru z opisem nie uważam np odcienia jakiegoś koloru bo zdjęcia są rozjaśniania np albo jak ktoś ma stary monitor to różnie to bywa. Są to bardzo małe nieistotne różnice A jeszcze co do tej niezgodności to kupiłam kiedyś torebkę która miła być zapinana na zamek a okazałą sie nie zapinana, nawet nie byłó napu ani niczego tego typu( a to wg mnie jest ogromna różnica) , sprzedawca bez problemu przyjął zwrot i zmienił opis aukcji
|
|
|
#59 |
|
Raczkowanie
|
tez mnie czasem wkurzaja wysokie opłaty za przesyłki,ale z drugiej strony chyba taka jest własnie idea Allegro-żeby sprzedać i zarobić. przeciez nikt tam nie wystawia,żeby sprawić innym przyjemnosc tylko dla zarobku.
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zadomowienie
|
Nie, nie taka jest idea allegro. Zarabia się na samym towarze, a jeżeli podaje się opłatę za paczkę priorytet, a wysyła listem, to jest zwykłe zdzierstwo.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:29.

[off-line]

.

, a ja tak się lubię śmiać
.

. No to oczywiście powiadomienie rodzinki, i paczki nie ma.... Zgłaszam to do faceta, a on na to ze paczke wysłał pod adres z profilu na na to dowód reklamacji on składac nie bedzie, bo to jest już moja paczka a nie jego a pozatym on jedzie w góry i wróci za 2 tygodnie.. 

.
)