![]() |
#31 | ||
BAN stały
|
Dot.: Wolność słowa...
Cytat:
![]() być może co innego rozumiemy pod pojęciem "autoryzacja" w PL nawet jeśli ma się wywiad nagrany na taśmie, polityk może nie zgodzić się na jego opublikowanie (w części lub całości) w innych krajach takie coś nie funkcjonuje ![]() co więcej, nieraz przesłany do autoryzacji wywiad zmieniają sobie na swoją modłę, a dziennikarz nic z tym nie może zrobić ![]() to nie jest cywilizowane ![]() ![]() Cytat:
jak już pisałam, reportaże były BARDZO dobre, we wstrząsający sposób pokazywały pewne problemy, dotykały ważnych spraw... tyle, że dziennikarz nie był w miejscach o których pisał ![]() gdyby zamiast reportaży pisał teksty publicystyczne nikt by nie miał do niego pretensji ![]() edit: a tu coś na potwierdzenie tego co piszę http://pl.wikipedia.org/wiki/Autoryzacja zwróćcie uwagę na to z którego roku jest prawo prasowe OBOWIĄZUJĄCE w Polsce... ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Benito, Ty znasz hiszpański?
![]() |
#33 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
To proszę
![]() -Status o wykonywaniu zawodu dziennikarza -Opinie zwykłych ludzi na temat wolności słowa w Hiszpanii ![]() -Przykład
![]() |
#35 | |
BAN stały
|
Cytat:
ale Fresiak ten status nie jest dokumentem prawnym ![]() a ja cały czas pisałam o PRAWIE prasowym w Polsce, stworzonym dla dziennikarzy przez PRLowski "rząd" hiszpańskie prawo w tej kwestii wspomina (wg tego statutu) tylko o tym, że media są podstawą demokracji, że dziennikarz ma prawo do ochrony źródeł swoich informacji etc. - czyli to co wszędzie ![]() zaznacza też dość wyraźnie o niezależności dziennikarza od polityków ![]() no i nie znalazłam nic o obowiązku autoryzacji ![]() jedyne czego się do doczytałam, to że nie można publikować informacji bez zgody informatora (ale to oczywiste) i że trzeba dać prawo do sprostowań (ale to też oczywiste) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Ale ten status opiera się na konstytucji, więc, nie jest tak całkiem sobie, a muzom
![]() A to, że nie pisze wprost o autoryzacji, nie znaczy, że nie ma jej obowiązku. Wróć, wróć ![]() ![]() Teoretycznie można napisać i powiedzieć wszystko, ale w praktyce róznie to już bywa. Wpisz sobie w google zapytanie (chociażby): -hay libertad de expresion en Espańa? ,wyskoczy kilka ciekawych linków ![]()
![]() |
#37 | |
BAN stały
|
Cytat:
nie twierdzę, że w Hiszpanii jest superowo - kolorowo tym bardziej, że tam nie pracowałam ![]() i to, że w prawie nie ma zapisanego obowiązku autoryzacji dla mnie znaczy właśnie, że takiego OBOWIĄZKU nie ma ![]() może być zwyczaj, może być to dobrze widziane, ale nikt nikomu nic nie narzuca dla mnie jest różnica ![]() tak samo jak jest różnica między kodeksami zawodowymi a prawem ![]() kodeksy już to mają do siebie, że są wzniosłe, patetyczne i wzruszające ale mało mają wspólnego z praktyką ![]() no i różnica między autoryzacją a publikowaniem informacji za zgodą informatora: w pierwszym przypadku informator ma prawo nie tylko do ingerencji w treść ale i w FORMĘ publikowanego tekstu ![]() ![]() przykład: polityk X umawia się na wywiad z dziennikarzem (w domyśle - zgadza się na wywiad = zgadza się na publikowanie swojej wypowiedzi) w trakcie wywiadu mówi: "Bo mnie to wkur...ają te asfalty, trzeba się pozbyć tego barachła" i teraz w kraju (czyli wszędzie poza PL) bez autoryzacji ten tekst idzie do druku wzbudzając słuszne oburzenie polityk musi się słono tłumaczyć i pewnie wyląduje ostatecznie tam gdzie jego miejsce czyli z dala od parlamentu a w PL? dziennikarz wysyła tekst do autoryzacji (musi!!!) i dostaje go z powrotem albo bez tego fragmentu albo z czymś w stylu "Jestem zaniepokojony działalnością murzyńskich środowisk w naszym kraju. musimy coś z tym zrobić" a dziennikarz nie może NIC z tym zrobić, nawet jeśli ma wywiad nagrany na taśmie czy na wideo i jest w stanie udowodnić, że polityk powiedział to co powiedział i gdzie tu wolność słowa?? ![]() fundamentem demokracji zgodnie z teoriami komunikowania masowego jest prawo jednostki do informacji uważam, że w naszym kraju to prawo jeszcze mocno kuleje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() -należy działać nadzwyczaj ostrożnie w przypadku informacji oraz opinii, które mogłyby prowadzić do dyskryminacji ze względu na płeć, rasę, wyznanie... .(ANEXO CÓDIGO DEONTOLÓGICO(*), punkt 14 ) Więc, jak widać, jakiś bat nad dziennikarzem też wisi ![]()
![]() |
![]() |
#39 | |
BAN stały
|
Cytat:
eee tam taki bat bacik co najwyżej ![]() czytałam ten podpunkt statutu, ale tak jak i inne jest tak ogólny, że w zasadzie pozwala na dowolną interpretację... zresztą w podanym przeze mnie przykładzie chodziło mi nie tyle o treść co formę wypowiedzi ![]() równie dobrze polityk mógł powiedzieć, że go "wkur... palma na rondzie w Warszawie i że najchętniej by ją rozje..." a w wywiadzie by wydrukowali: "irytuje mnie nieco to drzewko na rondzie, osobiście bym się go pozbył" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#41 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Uważam, że wolność słowa jest jak zezwolenie na posiadanie broni w domu.
Używana bez jakiegokolwiek zastanowienia, dla czystego chlapania jęzorem powoduje duże straty w przyjaciołach i znajomych. Nie używana kusi, żeby jej użyć ![]() Dlatego zawsze imponowali mi ludzie, którzy mając taką broń w domu korzystają z niej z rozwagą, bez strzelania na oślep, a po skończonej dyskusji odwieszają ją na wieszak i stają się spokojnymi, normalnymi ludźmi, a nie szaleńcami z bronią na forum ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
mysle ze wolnosc slowa jest u nas zle pojmowana. dla małolatów jest to chamskie pyskowanie co sie mysli na dany temat. dla mnie osobiscie jst to owszem, wypowiedz na dany temat, jak najbardziej szczera, ale z klasą, tolerancją wobec innych i bez słów krytykanctwa, tylko ambitniejszej formy krytyki.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:20.