|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wielka Brytania: Polak skazany za gwałt na podwójne dożywocie.
Cytat:
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiek kobiety i jej stan w chwili zdarzenia nie grają żadnej roli, co to ma do rzeczy czy miała 48 czy 20..
|
|
|
#33 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
BAN stały
|
dziwna. Dla mnie też jest dziwna.
Albo przypadek Madlen. Zaczęło sie od poszukiwań dziecka na skalę światowa, obecnie rodzice walczą z oskarżeniami. I kto jest winny, niewinny...
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo jeśli sprawa jest głośna i medialna ktoś musi zostać pozarty Mam nadzieję ze oskarzajce media nie wywarły wpływu na radę przysiegłych, ale nie sadze bay było to możliwe
|
|
|
#36 | |
|
BAN stały
|
Oj, Wisienki, chyba studiujesz prawo, i chyba brakuje Ci trochę dystansu.
![]() A może, np., to mógłby być perwersyjny zboczeniec, który poszedł na prawo, by mieć kontrolę nad tym, co w trawie piszczy i zapiszczy, na co powinien uważać, za wcześnie zaczął, zbyt nieostrożnie, i ''wtopił''. Cytat:
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Wtajemniczenie
|
siostra też twierdzi, że oddzielili się na ok 40 min, widocznie miał szansę dojścia do miejsca zdarzenia, gwałt i z powrotem do domu. Gdyby to był naprawdę drugi koniec miasta nikt by go nie podejrzewał. Nagranie jest mało przejrzyste. Ale ta cała sytuacja ze zgubioną koszulą... na wszystkie koszule w jego szafie, tylko ta się zawieruszyła, ta która mogłaby udowodnić, że jest nie winny.
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Doris, to w takim razie ten "pęd gwałciciela" obudził się w nim właśnie tam, własnie w tamtej chwili, do tamtej konkretnej kobiety?
|
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz racje chyba nie jestem do końca obiektywna i przypisuje innym studentom prawa moje podejście
|
|
|
#40 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#41 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja natomiast ciekawa jestem jak trafili do tego chlopaka. |
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Większość gwałcicieli (seryjnych) to dobre chłopaki, mają przyjaciół, rodzinę, są mili, spokojni. Zawsze chętni do pomocy. Jego znajomi i rodzina głowy by dałaby sobie za nich uciąć, ale tak naprawdę nigdy za nikogo nei możesz poświadczyć na 100%
|
|
|
#43 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no nic, mam nadzieję, że kiedyś poznamy, jak to jest NAPRAWDĘ i dlaczego...
|
|
|
|
#45 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I tak jak już wyżej napisała Szien: nie wiemy, czy wcześniej nie zgwałcił, nie próbował jakichś brutalnych zabaw, nie myślał o tym od długiego czasu. Chciałabym poznać jakąś fachową opinię psychologa na temat tego chłopaka. Bo jednak fachowca trudno jest oszukać, a ludzi można łatwo. |
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
fachowiec też człowiek
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Podwójne dożywocie,to spory wyrok (nawet, jeśli będzie mógł się ubiegać o wyjście warunkowe po 9 latach).
A jeśli jest niewinny?
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
ale z duża wiedzą i bogatym doświadczeniem, a to robi róznice
jeśli jest niewinny to nawet jeśli w apelacji wydany zostanie wyroku uniewinniający to bedzie sie to za nim wlokło do smierci...
|
|
#49 |
|
Wtajemniczenie
|
to powinni zrobić trzecie badanie DNA dla rozwiania wszelkich wątpliwości
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W moim miescie byl przypadek pana ktory zostal oskarzony za probe gwaltu na dziecku ,mial tego niby dokonac w kosciele. zostal oskarzony,dostal wyrok i trafil na ponad 2 lata do wiezienia ,mozecie na sobie wyobrazic jak byl traktowany, w ciagu tych 2 lat ani razu nie wyszedl z celi -moglby juz do niej nie wrocic. Po 2 latach okazalo sie ze to nie mogl i nie byl on ,wyszedl ,zdrowie mu sie posypalo,depresje ,proby samobojcze, otoczenie nie przyjelo go z usmiechem,zmienili miejsce zamieszkania ,jego rodzian przezywala katusze w tym czasie ,dzieci w szkole byly szykanowane. Ci ludzie juz nigdy nie beda spali spokojnie. no tak i co dalej jesli bedzie skazujace to brac je jako ostateczne?a moze 4 zrobic? Edytowane przez cheer Czas edycji: 2008-01-29 o 19:03 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
szczerze mówiąc śmiesznie to brzmi: podwójne dożywocie-> czyżby po śmierci miał zamiar poddać się reinkarnacji?
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
chodzi o to,ze w krajach anglosaskich jest inny system miedzy innymi istnieje tam sumowanie kar co ma swoje dobre i złe strony
|
|
#53 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jedno dożywocie jest za gwałt, drugie za pobicie.
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
strasznie chamskie sa tu niektore komentarze (sugar_kitty). Zeby zostac zgwalcona trzeba sobie zasluzyc, bo to nie kazda kobieta moze. Trzeba byc mloda i ladna, bo inaczej jak nic mial taki chory gust, ze w starych babach gustuje
co do tego czy winny czy niewinny ja wyrokowac nie bede, bo nie mam wiedzy wystarczajacej do tego. dlaczego sie upublicznia zdjecie twarzy? czemu to ma niby sluzyc? i dzieki temu miedzy innymi najbardziej fascynujaca jest zawsze osoba sprawcy. Na koniec jeszcze z 10 wywiadow niech strzeli do prasy, my poplaczmy nad jego losem, bo zal chlopaka... dobry chlopak byl i malo pil.., dobry chlopak byl i malo pil...
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Pytając: 'a co,jeśli jest niewinny?', miałam także coś innego na myśli.
Może inaczej: czy tę sprawę można było wygrać?
|
|
#56 |
|
BAN stały
|
Dla mnie to jest głupie wlepiać komuś 2 x dożywocie, a po 9 latach ten ktoś może sie ubiegać o wyjście. To już lepiej dać 25 lat (niech będzie, 2 x po 25), i, za przeproszeniem, nie pajacować.
|
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
W oparcu o informacje jakie mam wydaje mi sie ze tak, zwłaszcza, ze to był proces poszlakowy. Po za budzacymi wątpliwości testami DNA nie ma innych jednoznacznych dowodów skazujacyhc na to ze to był oskarzony - zgodnie z moja wiedzą osoba dokonujaca ekspertyzy taśmy powiedziała ze nie mozna z absolutną pewnością przyjąć, ze to był skazny.
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
syntagma, niby czemu chamskie? po prostu piszę swoją opinię i żadną z was tu nie wyzywam itp. a jeżeli jakaś 48 latka poczuła się obrażona, to przepraszam.
szien, wiem wiem jak to jest z tym wyrokiem (za oby dwa przewinienia), tylko, że po prostu brzmi to dziwnie , bo przecież nikt nie ma podwójnego życia, więc jak ma odsiedzieć podwójne dożywocie? Wisienki, jak widać tylko my uważamy, że ten chłopak może być niewinny. wszyscy na niego już wyrok wydali... jeżeli prawda wyjdzie na jaw i okaże się,że nie miałam racji, to wrócę tu i napiszę: MYLIŁAM SIĘ.
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Nie śledziłam sprawy, więc na temat winny czy niewinności nie będę się wypowiadać. Mój rodak, więc wolałabym, żeby okazał się niewinny
![]() Gwałciciel może być przystojny, może nie mieć problemów towarzyskich, może mieć 24 lata i może być studentem prawa. To na pewno nie są argumenty świadczące o jego niewinności. Niestety niektóre osoby zgwałcone nawet jeśli są pod wpływem GHB przeżywają podświadomie gwałt, nie wiedzą co się stało, ale zdają sobie sprawę, że coś strasznego i obrzydliwego. Czują się winne. |
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie również sprawa jest dziwna i moim zdaniem nie zostały sprawdzone wszystkie możliwości a proces miał na celu nie odkrycie prawdy lecz udowodnienie, iż Jakub T. jest winny zarzucanym mu czynom.
Ponadto w kilka miejscach w Sieci (niestety nie GW) było podawane, iż na twarzy ofiary znajdowała sie krew nie podejrzanego, a jej telefon znalazł się w posiadaniu innej osoby. Tego tropu nie sprawdzono, tak samo jak Litwina, z którym miał rozmawiać skazany nocy, której doszło do tych zdarzeń. Poza tym przebieg przesłuchań nie był do końca fair(czytałam zapisy). Sędzia na ostatniej rozprawie powtórzył kilkakrotnie, iż prawdopodobieństwo, że DNA nie należy do Jakuba T. wynosi 1:1 mld. Także prokurator używał stwierdzeń, że Polak jest winny i lepiej, żeby sie przyznał ( w stylu: jak ot jest, gdy się budzisz rano i myślisz o ofierze, która zgwałciłeś i pobiłeś). To chyba nie jest poprawne. Dziwne jest tez, że badania psychiatryczne maja zostać przeprowadzone po procesie, czyli dopiero teraz. Nie kwestionuję badania DNA, nie bronię skazanego, bo system sądów w Wielkiej Brytanii jest niezawisły i to nie podlega dyskusji, ale przez to, że w ławie przysięgłych zasiadają zwykli obywatele wystawieni na manipulację ze strony mediów, nie można powiedzieć, że jest nieomylny. Dowód na gwałt jest, a gdzie na pobicie? Koszula zaginęła, nie ma śladów.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:16.

Mam nadzieję ze oskarzajce media nie wywarły wpływu na radę przysiegłych, ale nie sadze bay było to możliwe