Wielki Post. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-17, 12:58   #31
margitta
Zakorzenienie

Dot.: Wielki Post.

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
A ja obchodze i Post i Adwent - jestem wierzaca...
Zastanawiam sie czemu dla wielu ludzi jest to obojetne?Az tylu mamy niewierzacych??
Na Wizażu całe mnóstwo Trudno, ich sprawa. Dopóki nie zaczynają czepiać się tych wierzących, organizować im spowiedź i sąd ostateczny, rozgrzeszać z każdego przykazania i każdego zalecenia kościoła, albo wręcz wyśmiewać, czy ironizować A tak jest w większości wątków dotyczących religii

Ja powiem krótko - obchodzę. Na swój sposób. Przy czym jestem wierzącą praktykującą
Stary 2008-02-17, 13:02   #32
architekt80
Zakorzenienie

A Ty Hultaju?
Ja uczestnicze pośrednio.
architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 13:03   #33
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

A ja obchodzę.
Co roku podczas postu odmawiam sobie słodyczy, a w tym roku jeszcze czegoś bardzo dla mnie ważnego (ale nie zdradzę czego). Z poszczeniem w piątek nie mam problemu, bo cały czas tak robię. W Środę Popielcową oraz w Wielki Piątek- ścisły post!
Poza tym chodzę na Gorzkie Żale. Niestety zdarza mi się zapominać o Drodze Krzyżowej, ale postaram się zapamiętać. Na imprezy w czasie postu nie chodzę. U nas na Kaszubach nawet niektóre dyskoteki zawieszają działalność na okres postu
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 13:04   #34
sandre
Raczkowanie

nie obchodzę....

sandre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 13:06   #35
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
Na Wizażu całe mnóstwo Trudno, ich sprawa. Dopóki nie zaczynają czepiać się tych wierzących, organizować im spowiedź i sąd ostateczny, rozgrzeszać z każdego przykazania i każdego zalecenia kościoła, albo wręcz wyśmiewać, czy ironizować A tak jest w większości wątków dotyczących religii

Ja powiem krótko - obchodzę. Na swój sposób. Przy czym jestem wierzącą praktykującą
i dokładnie to samo wyraziłam we wcześniejszym poście i napisałam że wątek jest mi neutralnym. Dlaczego? Bo Katolik zawsze dostaje na tym forum po łbie bo ten co nie chodzi do kościoła i tak wie lepiej. Ale tolerancji do innych religii to się przestrzega mocno i od razu będzie wielka awantura. Nie rozumiem, religia religii nie równa?
Ja szanuję każdego człowieka, który kieruje się zasadami etyki. To czy wierzy czy nie jest mi obojętne i nie oceniam ludzi po tym co słucha, do kogo się modli i jak się ubiera. Nawet się nawzajem nie znamy a dostajemy po łbie, dlatego że opieramy swoje życie dla ważnym dla nas fundamencie. Często na wizażu piszemy o tolerancji dla tych dokonujących aborcji, tych z setką tatuaży, dla odmiennych orientacji, ja będę szanowała każdego z nich i każdego proszę o ten sam szacunek.
Argument "znam wielu co robią tak, a potem idą do spowiedzi" na mnie nie działa. Widocznie są zbyt płytce by zrozumieć o co w tym chodzi.
Stary 2008-02-17, 13:08   #36
dra
Zakorzenienie

nie obchodzę tak jak wszystko nic nie obochodzę
Stary 2008-02-17, 13:18   #37
włoczykijka
Zadomowienie

Obchodzę-chodzę na drogi krzyżowe,z tą refleksją to różnie bywa.A mięsa nie jem od zawsze w piątki,wiec w sumie to nic nowego.Karnawału też specjalnie nie obchodzę.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-17, 13:23   #38
zizou
Zakorzenienie

dziwi mnie, ze tak wiele z was utozsamia wielki post z nie jedzeniem miesa, slodyczy etc. to moga byc luzne postanowienia do wykonania w wielkim poscie - postanowienia samemu sobie do zrealizowania dane [a nie odgornie].

wielki post to dla katolika cos wiecej niz tylko 'nie chodzenie na zabawy, nie jedzenie miesa czy slodyczy'

ja nie obchodze. dlaczego? bo nie dojrzalam do podjecia decyzji o byciu katoliczka [czy wyznawczynia jakiejkolwiek innej religii] - w pelni swiadoma swojej wiary.
Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei
zizou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 13:54   #39
Hultaj
BAN stały

Nie utożsamiam Wielkiego Postu od razu z ograniczaniem jedzenia, niejedzeniem mięsa, bardziej z refleksją nad swoim życiem, postępowaniem, pracą nad sobą, coś jak w poście Zizou. Nie obchodzę. :P
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 13:57   #40
sugar_kitty
Zakorzenienie

GG do sugar_kitty

robię co chcę i kiedy chcę, nie zwracam uwagi czy to post czy nie post, po prostu nie uznaję tego typu rzeczy.

uważam, że to sprawa indywidualna każdego człowieka i nikt nie ma prawa się mnie czepiać, że akurat w post jadę na imprezę, tak ja ja nie będę kogoś, kto obchodzi post, na siłę na tą imprezę wyciągać.
Stary 2008-02-17, 14:10   #41
Luba
Zakorzenienie

Ja? Podła? Ty niedobra, ty!
------------------------------------
Jakoś do postu nie pasuje mi słowo "obchodzić". Powiedziałabym raczej: czy przeżywasz jakoś szczególnie ten okres.
Wydaje mi sie, ze tu własnie o to przeżywanie bardziej chodzi. Ale przezyciem może tez byc powstrzymanie sie (świadome) od jedzenia mięsa czy od pójścia na imprezę. Bo to wyrzeczenie wiąże się chyba ze świadomym odrzuceniem tego czy owego. I jednoczesnym zastanowieniem się nad tym, dlaczego ja akurat w Wielki Post nie zjem kiełbasy. Co to dla mnie znaczy. Czy to w ogóle coś dla mnie znaczy.
Nawet nie zjedzenie miesa jest jakims przeżywaniem. Jesli poświecimy mu chociaz nikłą mysl na temat: dlaczego? dlaczego to robię...
A poza tym ten Post powinien byc własnie czasem kiedy trochę zastanawiamy sie nad soba, nad swoim zyciem. Mozna sobie coś postanowić, chciec cos zmienić. Taki czas jest potrzebny, kiedys trzeba zwolnic i sie nad soba zastanowic, bo inaczej zabiegamy się na smierć i nawet nie bedziemy wiedzieli jak się nazywamy. Dla katolików takim czasem zadumy nad sobą jest Wielki Post.

Wielkopostne rozważania by Luba.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 14:46   #42
Vivienne
... choć nie Westwood

Wielki Post nie różni się dla mnie od reszty roku. Ani specjalnie nie przeżywam, mięsa i tak nie jem, bawię sie kiedy mam ochotę, a postanowienia robię sobie tylko na początku roku.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 14:49   #43
Cześka
BAN stały

Nie ma to dla mnie znaczenia. Nie obchodzę.
Jem mięso w piątki i się bawię.
Jestem niewierząca.
Cześka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 15:20   #44
pink69
Zakorzenienie

Totalnie nic dla mnie nie znaczy.Gdybym miała okazję i ochotę,poszłabym na imprezę.
Nie jestem wierząca,a z kościołem nie chcę mieć nic wspólnego.

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 15:27   #45
Alvesta
Zakorzenienie

nie obchodzę. Nawet nie zarejestrowałam specjalnie faktu, że okres Wielkiego Postu już się rozpoczął.
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-17, 15:28   #46
blueania
Zakorzenienie

nie obchodze
blueania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 16:06   #47
Hultaj
BAN stały

Może rzeczywiście zapodałam niezbyt fortunne określenie.
Stary 2008-02-17, 16:17   #48
Aramintha
Wtajemniczenie

Nie obchodzę, nie poszczę, bywam na imprezach. Kiedy odczuwam potrzebę refleksji nad sobą bądź kimś/czymś innym, robię to niezależnie od pory roku/dnia tygodnia.

Toleruję każdą religię tak długo, jak długo nie narzuca mi swego światopoglądu i nie dyktuje co mam robić. Gdy ktoś usiłuje ingerować w moje wolności osobiste staję się wzorem nietolerancji.

Jestem ateistką.
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 16:26   #49
karolinka86
Zakorzenienie

No to ja teraz zadam pytanie, moze troche osobiste...CZy osoby, ktore w tym watku deklaruja sie jako nie wierzace,nie obchodzace postu itp.czy w Świeta ida do kosciola?
Szczerze mowiac nie rozumiem ludzi ktorzy deklaruja sie jako niewierzacy a w Swieta nagle staja sie "katolikami" Juz wole zeby ktos mial swoje twarde zasady i albo byl na tak albo na nie...
Jesli ktos na codzien nie jest wierzacy, nie chodzi w n iedziele do Kosciola to po co ma isc w Swieta?!Bo co, bo tak wypada?!Bo co ludzie powiedza?!
Jaka jest prawda?

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 16:40   #50
Cześka
BAN stały

Cytat:
No to ja teraz zadam pytanie, moze troche osobiste...CZy osoby, ktore w tym watku deklaruja sie jako nie wierzace,nie obchodzace postu itp.czy w Świeta ida do kosciola?
Szczerze mowiac nie rozumiem ludzi ktorzy deklaruja sie jako niewierzacy a w Swieta nagle staja sie "katolikami" Juz wole zeby ktos mial swoje twarde zasady i albo byl na tak albo na nie...
Jesli ktos na codzien nie jest wierzacy, nie chodzi w n iedziele do Kosciola to po co ma isc w Swieta?!Bo co, bo tak wypada?!Bo co ludzie powiedza?!
Jaka jest prawda?
Skoro jestem niewierząca to po co mam iść do kościoła?
Nie chodzę.
Cześka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 16:44   #51
Elwinga
Rozeznanie

Jako ewangeliczka nie jestem przez swój Kościół zobowiązana do zachowywania postu w jakikolwiek dzień (aczkolwiek oczywiście nie jest to zabronione). W moim zborze nie ma też dodatkowych nabożeństw pasyjnych (choć tego akurat żałuję, bo co jakiś czas chętnie bym się wybrała). Widomy znak Wielkiego Postu (albo po ewangelicku - czasu pasyjnego) w domu to skarbonka pasyjna na datki, którą przynosi się do zboru w Niedzielę Palmową. W zeszłym roku przeżywałam ten czas bardziej refleksyjnie. Teraz mi się to jeszcze nie udało.
Elwinga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 17:04   #52
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cześka Pokaż wiadomość
Skoro jestem niewierząca to po co mam iść do kościoła?
Nie chodzę.
I takie osoby rozumiem!!!Nie wierzy to nie chodzi wcale i juz...
Ale sa i tacy, ktorzy zwykle nie chodza a w Swieta sie pojawiaja w Kosciele!I to jest dla mnie dziwne...

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 17:15   #53
olinkaaa
Zadomowienie

Obchodzę. W czasie postu nie chodzę na zabawy, nie piję alkoholu, w piątki mięsa nie jem nigdy, staram się chodzić na Drogę Krzyżową i Gorzkie Żale, bo w końcu taki nabożeństwa są tylko raz do roku.

"Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem,

ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem"
G.G. Marquez

olinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-17, 17:19   #54
goldfish3000
Wtajemniczenie

Cytat:
I takie osoby rozumiem!!!Nie wierzy to nie chodzi wcale i juz...
Ale sa i tacy, ktorzy zwykle nie chodza a w Swieta sie pojawiaja w Kosciele!I to jest dla mnie dziwne...
Cóż, ja to rozumiem.
Część ludzi zwyczajnie nie ma ochoty tłumaczyć/wchodzić w polemikę/kłócić się w imię obrony własnych przekonań z kolejną babcią Krysią, ciocią Jadzią, itp., narażać się na durnowate docinki czy otwartą krytykę na rodzinnym forum.
I idą.
Obłudne? Troszkę tak.
Ale dla świętego spokoju można się czasem "poświęcić".
Nie jestem Katoliczką i nie chodzę.
Ale jeszcze zanim przestało mnie kompletnie obchodzić czy się to komu podoba czy nie, dawno, dawno temu taka oportunistyczna postawa nie była mi obca.

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek
goldfish3000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 17:31   #55
Andriotti
Rozeznanie

Obchodze. Dla mnie Wielki Post jest czasem, który może coś zmienić. W tym roku postanowienia dotyczą moich marzeń - staram się codziennie dążyć do tego o co nie dbałam zwykle. Na Gorzkie Żale, Drogę Krzyżową chodzę czasami aczkolwiek ważniejsze są dla mnie rekolekcje. Zwłaszcza że w mojej parafii sa one organizowane naprawde bardzo ciekawie i konkretnie.

Słoneczne Reggae przygoda na Jamajce,
gdy zamykam oczy,
to czuję się jak w bajce (;
Andriotti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 18:02   #56
Hultaj
BAN stały

Kościoły interesują mnie jako obiekty architektoniczne; ze względu na sztukę. Uwielbiam stare, wielkie kościoły, katedry, bazyliki czy cerkwie (najlepiej w porach, gdy są opustoszałe).
W Wielki Piątek (no, w Wielką Sobotę też) staram się nie jeść słodyczy i mięsa. Bo tak mi, generalnie, jakoś głupio wtedy trochę. Ze Święconką chodzę. Lubię iść ze Święconką. Poza tym dniem, właściwie nie bywam.
Stary 2008-02-17, 18:24   #57
izia17
Zadomowienie

GG do izia17

A ja powiem: sama nie wiem
Jedzeniowych nakazów/zakazów nie przestrzegam a z refleksjami różnie bywa, bo wierzę ale różnie to z tą wiarą jest, bo jeszcze nie mam wyrobionej konkretnej postawy.
izia17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 18:29   #58
Rena
Zakorzenienie

Nie obchodze wielkiego postu. Wigilii tez nie obchodzilam. Nie chodze do kosciola.
Wierze w Boga. A wlasciwie nie tyle wierze, co nie mam zadnych watpliwosci co do jego istnienia.

Nazywanie ludzi nie bedacych katolikami - bezboznicy uwazam za obrazliwe.

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość
A podobno niejedzenie mięsa w okresie Wielkiego Postu związane jest z tym, że w dawnych czasach, gdy nie było supersamów i lodówek przechowywane przez zimę mięso z jesiennego uboju psuło się w okresie przedwiośnia i żeby łakome/głodne ludziska się nim nie truli, wymyślono Wielki Post.
Tak podobnie jak wiekszosc tradycji katolickich wywodzi sie z okresu, kiedy takie zakazy mialy glebszy sens.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 18:40   #59
istari
Paul's girl

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Chciałabym zapytać - czy obchodzicie? Czy jest dla Was ważny, albo, czy w ogóle coś dla Was znaczy obecny okres roku?
Jeśli tak - to w jaki sposób?

obchodzę z daleka:P
istari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 18:43   #60
ufcio
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

nie obchodze, i tak na imprezy rzadko jezdze, jedzenie samo z siebie staram sie ograniczac, jakos nie przezywam tego. nie chodze do kosciola wcale, chyba ze przy okazji typu slub chrzciny pogrzeb.
ufcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości