![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wielki Post.
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja powiem krótko - obchodzę. Na swój sposób. Przy czym jestem wierzącą praktykującą ![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
A Ty Hultaju?
![]() Ja uczestnicze pośrednio. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
A ja obchodzę.
Co roku podczas postu odmawiam sobie słodyczy, a w tym roku jeszcze czegoś bardzo dla mnie ważnego (ale nie zdradzę czego). Z poszczeniem w piątek nie mam problemu, bo cały czas tak robię. W Środę Popielcową oraz w Wielki Piątek- ścisły post! Poza tym chodzę na Gorzkie Żale. Niestety zdarza mi się zapominać o Drodze Krzyżowej, ale postaram się zapamiętać. Na imprezy w czasie postu nie chodzę. U nas na Kaszubach nawet niektóre dyskoteki zawieszają działalność na okres postu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
nie obchodzę....
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja szanuję każdego człowieka, który kieruje się zasadami etyki. To czy wierzy czy nie jest mi obojętne i nie oceniam ludzi po tym co słucha, do kogo się modli i jak się ubiera. Nawet się nawzajem nie znamy a dostajemy po łbie, dlatego że opieramy swoje życie dla ważnym dla nas fundamencie. Często na wizażu piszemy o tolerancji dla tych dokonujących aborcji, tych z setką tatuaży, dla odmiennych orientacji, ja będę szanowała każdego z nich i każdego proszę o ten sam szacunek. Argument "znam wielu co robią tak, a potem idą do spowiedzi" na mnie nie działa. Widocznie są zbyt płytce by zrozumieć o co w tym chodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
nie obchodzę tak jak wszystko nic nie obochodzę
![]()
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
Obchodzę-chodzę na drogi krzyżowe,z tą refleksją to różnie bywa.A mięsa nie jem od zawsze w piątki,wiec w sumie to nic nowego.Karnawału też specjalnie nie obchodzę.
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
dziwi mnie, ze tak wiele z was utozsamia wielki post z nie jedzeniem miesa, slodyczy etc. to moga byc luzne postanowienia do wykonania w wielkim poscie - postanowienia samemu sobie do zrealizowania dane [a nie odgornie].
wielki post to dla katolika cos wiecej niz tylko 'nie chodzenie na zabawy, nie jedzenie miesa czy slodyczy' ![]() ja nie obchodze. dlaczego? bo nie dojrzalam do podjecia decyzji o byciu katoliczka [czy wyznawczynia jakiejkolwiek innej religii] - w pelni swiadoma swojej wiary.
![]() |
#39 |
BAN stały
|
Nie utożsamiam Wielkiego Postu od razu z ograniczaniem jedzenia, niejedzeniem mięsa, bardziej z refleksją nad swoim życiem, postępowaniem, pracą nad sobą, coś jak w poście Zizou. Nie obchodzę. :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
robię co chcę i kiedy chcę, nie zwracam uwagi czy to post czy nie post, po prostu nie uznaję tego typu rzeczy.
uważam, że to sprawa indywidualna każdego człowieka i nikt nie ma prawa się mnie czepiać, że akurat w post jadę na imprezę, tak ja ja nie będę kogoś, kto obchodzi post, na siłę na tą imprezę wyciągać.
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Ja? Podła? Ty niedobra, ty!
------------------------------------ Jakoś do postu nie pasuje mi słowo "obchodzić". Powiedziałabym raczej: czy przeżywasz jakoś szczególnie ten okres. Wydaje mi sie, ze tu własnie o to przeżywanie bardziej chodzi. Ale przezyciem może tez byc powstrzymanie sie (świadome) od jedzenia mięsa czy od pójścia na imprezę. Bo to wyrzeczenie wiąże się chyba ze świadomym odrzuceniem tego czy owego. I jednoczesnym zastanowieniem się nad tym, dlaczego ja akurat w Wielki Post nie zjem kiełbasy. Co to dla mnie znaczy. Czy to w ogóle coś dla mnie znaczy. Nawet nie zjedzenie miesa jest jakims przeżywaniem. Jesli poświecimy mu chociaz nikłą mysl na temat: dlaczego? dlaczego to robię... A poza tym ten Post powinien byc własnie czasem kiedy trochę zastanawiamy sie nad soba, nad swoim zyciem. Mozna sobie coś postanowić, chciec cos zmienić. Taki czas jest potrzebny, kiedys trzeba zwolnic i sie nad soba zastanowic, bo inaczej zabiegamy się na smierć i nawet nie bedziemy wiedzieli jak się nazywamy. Dla katolików takim czasem zadumy nad sobą jest Wielki Post. Wielkopostne rozważania by Luba. ![]()
![]() |
#42 |
... choć nie Westwood
|
Wielki Post nie różni się dla mnie od reszty roku. Ani specjalnie nie przeżywam, mięsa i tak nie jem, bawię sie kiedy mam ochotę, a postanowienia robię sobie tylko na początku roku.
![]() |
![]() |
#43 |
BAN stały
|
Nie ma to dla mnie znaczenia. Nie obchodzę.
Jem mięso w piątki i się bawię. Jestem niewierząca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Totalnie nic dla mnie nie znaczy.Gdybym miała okazję i ochotę,poszłabym na imprezę.
Nie jestem wierząca,a z kościołem nie chcę mieć nic wspólnego.
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
nie obchodzę. Nawet nie zarejestrowałam specjalnie faktu, że okres Wielkiego Postu już się rozpoczął.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
nie obchodze
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
BAN stały
|
Może rzeczywiście zapodałam niezbyt fortunne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
Nie obchodzę, nie poszczę, bywam na imprezach. Kiedy odczuwam potrzebę refleksji nad sobą bądź kimś/czymś innym, robię to niezależnie od pory roku/dnia tygodnia.
Toleruję każdą religię tak długo, jak długo nie narzuca mi swego światopoglądu i nie dyktuje co mam robić. Gdy ktoś usiłuje ingerować w moje wolności osobiste staję się wzorem nietolerancji. Jestem ateistką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
No to ja teraz zadam pytanie, moze troche osobiste...CZy osoby, ktore w tym watku deklaruja sie jako nie wierzace,nie obchodzace postu itp.czy w Świeta ida do kosciola?
Szczerze mowiac nie rozumiem ludzi ktorzy deklaruja sie jako niewierzacy a w Swieta nagle staja sie "katolikami" ![]() Jesli ktos na codzien nie jest wierzacy, nie chodzi w n iedziele do Kosciola to po co ma isc w Swieta?!Bo co, bo tak wypada?!Bo co ludzie powiedza?! Jaka jest prawda?
![]() |
#50 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie chodzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Jako ewangeliczka nie jestem przez swój Kościół zobowiązana do zachowywania postu w jakikolwiek dzień (aczkolwiek oczywiście nie jest to zabronione). W moim zborze nie ma też dodatkowych nabożeństw pasyjnych (choć tego akurat żałuję, bo co jakiś czas chętnie bym się wybrała). Widomy znak Wielkiego Postu (albo po ewangelicku - czasu pasyjnego) w domu to skarbonka pasyjna na datki, którą przynosi się do zboru w Niedzielę Palmową. W zeszłym roku przeżywałam ten czas bardziej refleksyjnie. Teraz mi się to jeszcze nie udało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
I takie osoby rozumiem!!!Nie wierzy to nie chodzi wcale i juz...
Ale sa i tacy, ktorzy zwykle nie chodza a w Swieta sie pojawiaja w Kosciele!I to jest dla mnie dziwne...
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
Obchodzę. W czasie postu nie chodzę na zabawy, nie piję alkoholu, w piątki mięsa nie jem nigdy, staram się chodzić na Drogę Krzyżową i Gorzkie Żale, bo w końcu taki nabożeństwa są tylko raz do roku.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Część ludzi zwyczajnie nie ma ochoty tłumaczyć/wchodzić w polemikę/kłócić się w imię obrony własnych przekonań z kolejną babcią Krysią, ciocią Jadzią, itp., narażać się na durnowate docinki czy otwartą krytykę na rodzinnym forum. I idą. Obłudne? Troszkę tak. Ale dla świętego spokoju można się czasem "poświęcić". Nie jestem Katoliczką i nie chodzę. Ale jeszcze zanim przestało mnie kompletnie obchodzić czy się to komu podoba czy nie, dawno, dawno temu taka oportunistyczna postawa nie była mi obca.
![]() |
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
Obchodze. Dla mnie Wielki Post jest czasem, który może coś zmienić. W tym roku postanowienia dotyczą moich marzeń - staram się codziennie dążyć do tego o co nie dbałam zwykle. Na Gorzkie Żale, Drogę Krzyżową chodzę czasami aczkolwiek ważniejsze są dla mnie rekolekcje. Zwłaszcza że w mojej parafii sa one organizowane naprawde bardzo ciekawie i konkretnie.
![]() |
#56 |
BAN stały
|
Kościoły interesują mnie jako obiekty architektoniczne; ze względu na sztukę. Uwielbiam stare, wielkie kościoły, katedry, bazyliki czy cerkwie (najlepiej w porach, gdy są opustoszałe).
W Wielki Piątek (no, w Wielką Sobotę też) staram się nie jeść słodyczy i mięsa. Bo tak mi, generalnie, jakoś głupio wtedy trochę. Ze Święconką chodzę. Lubię iść ze Święconką. Poza tym dniem, właściwie nie bywam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
A ja powiem: sama nie wiem
![]() Jedzeniowych nakazów/zakazów nie przestrzegam a z refleksjami różnie bywa, bo wierzę ale różnie to z tą wiarą jest, bo jeszcze nie mam wyrobionej konkretnej postawy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Nie obchodze wielkiego postu. Wigilii tez nie obchodzilam. Nie chodze do kosciola.
Wierze w Boga. A wlasciwie nie tyle wierze, co nie mam zadnych watpliwosci co do jego istnienia. Nazywanie ludzi nie bedacych katolikami - bezboznicy uwazam za obrazliwe. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Paul's girl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
nie obchodze, i tak na imprezy rzadko jezdze, jedzenie samo z siebie staram sie ograniczac, jakos nie przezywam tego. nie chodze do kosciola wcale, chyba ze przy okazji typu slub chrzciny pogrzeb.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.