![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Nie będzie zaręczyn?
W moich związkach wszystkie rozmowy na temat wiary też kończyły się kłótniami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
A co jeśli jeden rodzic chce wychować w swojej wierze a drugi w swojej? Tu już pojawia się naprawdę duży problem i myślę, że planując wspólne życie trzeba najpierw wyjaśnic takie kwestie zanim podejmie się decyzję o ślubie. Wszystko zależy od charakteru danej osoby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
Ale z tego co pisała Primavera to trzeba spełnić przesłanki żeby zawrzeć ślub kościelny (a na tym zależy Luksus321), a wśród nich jest m.in. ochrzczenie dzieci i wychowanie w wierze katolickiej. Jeśli partner się na to zgodzi to nei ma problemu, gorzej gdy to on chce wychować dzieci w swojej wierze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Dziwię się, że świadek Jehowy wogóle chce się żenić z "nie-swiadkiem". Oni mają bardzo rygorystyczne przepisy wspólnotowe/religijne.
Wydaje mi się, że po ślubie zostaniesz poddana bardzo intensywnemu praniu mózgu. Czy wiesz dokładnie JAKIE są wymogi religii twojego TŻ?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj u Drzyzgi na TVN widziałam małżeństwo (z ponad 13-letnim stażem): on świadek Jehowy, ona katoliczka.
![]() |
![]() |
#38 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
malin30 wyjaśnij mi, proszę, co masz na myśli pisząc: "To taki ostracyzm". Dodam, że wiem co znaczy to słowo, ale nie rozumiem dlaczego go użyłaś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Niezależnie od wiary twojej i Tz jak sie nie nauczycie rozmawiać to będą problemy. Każda para ma jakiś kamyczek o jaki sie potyka, moze to być wizja wakacji, pieniądze, kariera, sposób wychowania dzieci, czy sto innych powodów do kłótni. W przypadku różnic w wyznaniu jest kilka kwestii jaki musicie sobie przed ewentualnym slubem wyjaśnić np czy ślub cywilny, czy kościelny, czy dzieci będą ochrzczone, czy w niedziele będziesz sama chodzic do kosciólka, czy z dziećmi, czy on bedzie próbował zmienić twoje wyznania, czy ty bedziesz chciała zmienić jego wyznanie, słyszałam , że ŚJ nie obchodzą świat Boożego Narodzenia i Wielkanocy(jeśli to mit to przepraszam) jak wtedy wytłumaczyć dzieciom brak choinki, czy on wogule chce dzieci? itd. Niemniej musisz dokładnie poznać wiare ukochanego i przedyskutować dokładnie wszystkie niepokojące cie punkty. Pół roku to jeszcze dość krótki staz wiec widze przed wami jeszcze dużo czasu na pasjonująca i inspirującą wymiane myśli ![]()
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Chciałabym również przedstawić inną ważną kwestię. Gdyby jemu się coś stało, np. miał poważny wypadek samochodowy i trafiłby do szpitala, a lekarze chcieliby mu podać krew - on się na to nie zgodzi!! Czy jesteś gotowa zaakceptować to, że Twój mąż umrze w imię religii?? Mój ukochany powiedział mi, że gdybym ja była w takiej sytuacji to zrobiłby wszystko, żeby mi podano krew i żebym nie umarła.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym bałabym się życia z ŚJ - coś mi się stanie, będę nieprzytomna, a mąż nie pozwoli lekarzom na transfuzję krwi. Tak samo dziecko - jakiś poważny problem zdrowotny będzie od razu problemem religijnym.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
(Co do ostracyzmu, to jeszcze gorzej jest, jeśli np. matka dla ratowania dziecka zgodzi się na operację z transfuzją krwi.)
![]() |
![]() |
#44 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlaczego pranie mowzgu? Ze bedzuie probowal mnie namowic do swojej wiary? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wydaje mi się, ze on nie jest taki hmm "zaawansowanym" Ś.J. chociażvby dlatego ze nie miał tego całego chrztu. Zadko chodzi na te cale spotkania i w ogole nikt nigdy po zachowaniu nie powiedzialby ze nie jest katolikiem... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Porozmawiam z nim i wieczorem napisze, co mi powiedział na ten temat... ![]() A tak w ogóle, to napiszcie szczerze, co zrobiłybyście na moim miejscu... Kochając Ś.J....? Dałby byscie sobie spokój...? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zależy od pojedyńczej ejdnostki, nie dzielę ludzi ze względu na wiarę.
Ale powinno być między wami porozumienie, tolerancja po prostu dla odmienności poglądów. Nie ma sensu robić z wiary tematu tabu, ale dobrze wiedzieć, że partner zostawia wolność wyboru. Jeżeli tak jest : ja nie widze przeszkód, bo znam ŚJ troszkę i jeśli nie mówimy o fanatyczno-wąskim sposobie myślenia takiej jednostki ( a wiec braku tolerancji, nawracanie "za wszelką cenę", kłotnie i spory, przymus etc) to jest to wszystko do poukładania. Co nie znaczy, że jest proste. Wiele trzeba przemyśleć, wiele obgadać razem.
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiem jakie są wymogi religii ŚJ, bo nim byłam, a mimo wszystko miałam chłopaków katolików w tamtym czasie. Jak się jest zakochanym to się nie myśi w kategoriach: "ta osoba nie będzie ze mną w raju..." (no chyba, że ktoś na prawdę jest oddany religii, ale wtedy taka osoba w ogóle nie związałaby się z kimś spoza ŚJ) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
marika22 dokładnie o to mi chodziło. Skoro Ciebie to spotkało, to po co pytałaś mnie o ten "ostracyzm"?
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
Bo opisywałaś sytuację, że bracia nie przyszli na ślub, mimo że z reguły przychodzą, a ta osoba co brała ślub była nadal ŚJ czy wykluczona??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Z reguły przychodzą? No, ja opisałam sytuację, że oprócz rodziców panny młodej i ich dwójki znajomych (siostra i szwagier mojego męża), nie było nikogo więcej ze zgromadzenia. Szwagier to nam tłumaczył. Ale czy nadal jest wykluczona to nie wiem, bo dawno u nich nie byliśmy, więc nie było okazji, by spytać. (najlepsze, że ja ją znam, bo to moja była uczennica)
![]() |
#54 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
No właśnie o to mi chodziło...
![]() |
#56 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i nie odbierałabym tego zboru jako bardzo rygorystyczny, bo siostra i szwagier mojego męża są całkiem normalni i nigdy bym nie podejrzewała ich o takie wyznanie. Jednak nie trzeba żyć stereotypami, bo wśród każdej grupy wierzących natrafić można na zbyt "nawiedzonych".
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do Twoich problemow postanowiłabym przedyskutowac to z TZ. Myśle ze jezeli będziesz konsekwentna w swojej wierze to uda ci się to wszystko poukladac. Edytowane przez joaa12 Czas edycji: 2008-03-04 o 10:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
mam identyczyczny problem!
Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2008-06-14 o 09:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:51.