Nie będzie zaręczyn? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-18, 09:12   #31
marika22
Rozeznanie

Dot.: Nie będzie zaręczyn?

W moich związkach wszystkie rozmowy na temat wiary też kończyły się kłótniami Wiem co czujesz i rozumiem doskonale Twoja sytuację.
marika22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-18, 12:09   #32
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Wcale nie musi pojawić się problem, bo jako matka możesz chcieć wychowywać dzieci w Twojej wierze. Albo poczekać, aż dzieci podrosną i same zdecydują, jaką chcą przyjąć wiarę.
A co jeśli jeden rodzic chce wychować w swojej wierze a drugi w swojej? Tu już pojawia się naprawdę duży problem i myślę, że planując wspólne życie trzeba najpierw wyjaśnic takie kwestie zanim podejmie się decyzję o ślubie. Wszystko zależy od charakteru danej osoby.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-18, 12:21   #33
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
A co jeśli jeden rodzic chce wychować w swojej wierze a drugi w swojej? Tu już pojawia się naprawdę duży problem i myślę, że planując wspólne życie trzeba najpierw wyjaśnic takie kwestie zanim podejmie się decyzję o ślubie. Wszystko zależy od charakteru danej osoby.
Oczywiście. Można też, jak napisałam wcześniej, zdać się na późniejszą decyzję dzieci. Mam taki przykład z rodziny mojego męża.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-18, 12:37   #34
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Oczywiście. Można też, jak napisałam wcześniej, zdać się na późniejszą decyzję dzieci. Mam taki przykład z rodziny mojego męża.
Ale z tego co pisała Primavera to trzeba spełnić przesłanki żeby zawrzeć ślub kościelny (a na tym zależy Luksus321), a wśród nich jest m.in. ochrzczenie dzieci i wychowanie w wierze katolickiej. Jeśli partner się na to zgodzi to nei ma problemu, gorzej gdy to on chce wychować dzieci w swojej wierze.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-18, 13:13   #35
luksus321
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Madlen__18 Pokaż wiadomość
Kłotnią bo?
Partner namawia cię do czegoś, nie ma tolerancji, wolności wyboru?.
Jeśli już teraz jest taki problem, może być ciężko..
Nie, on mnie na nic nie namawia, w zadnym wypadku.. Nawet nie chcę bardzo o tym rozmawiać..
luksus321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-21, 14:59   #36
Elfir
Zakorzenienie

Dziwię się, że świadek Jehowy wogóle chce się żenić z "nie-swiadkiem". Oni mają bardzo rygorystyczne przepisy wspólnotowe/religijne.
Wydaje mi się, że po ślubie zostaniesz poddana bardzo intensywnemu praniu mózgu.
Czy wiesz dokładnie JAKIE są wymogi religii twojego TŻ?

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-21, 17:28   #37
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Dziwię się, że świadek Jehowy wogóle chce się żenić z "nie-swiadkiem". Oni mają bardzo rygorystyczne przepisy wspólnotowe/religijne.
Wydaje mi się, że po ślubie zostaniesz poddana bardzo intensywnemu praniu mózgu.
Może być poddana, ale nie musi. I tak w momencie takiego ślubu nie uczestniczą w nim wszyscy z danego zgromadzenia. To taki ostracyzm.

Dzisiaj u Drzyzgi na TVN widziałam małżeństwo (z ponad 13-letnim stażem): on świadek Jehowy, ona katoliczka.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-21, 19:06   #38
marika22
Rozeznanie

Cytat:
Nie w każdym zborze jest to dziwne. Każdy zbór jest inny - w jednym wszystko jest przyjmowane rygorystycznie, w innym na luzie i nikt się nie przejmuje tym, że ktoś "chodzi" z kimś spoza zboru. A tak w ogóle luksus321 wcale nie musi być poddawana jakiemuś praniu mózgu tylko dlatego, że wyszłaby za ŚJ - skąd takie przypuszczenie Elfir ??
malin30 wyjaśnij mi, proszę, co masz na myśli pisząc: "To taki ostracyzm". Dodam, że wiem co znaczy to słowo, ale nie rozumiem dlaczego go użyłaś.
Stary 2008-02-21, 21:27   #39
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Kiedyś miałam bliski kontakt z ŚJ i muszę przyznać, że osoby, które całkowicie były oddane swojej wierze wiązały się tylko z partnerami ze swojego kręgu ŚJ-ŚJ i innej opcji nawet nie brali pod uwagę .
Stary 2008-02-21, 21:33   #40
Masako
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez luksus321 Pokaż wiadomość
Jak juz rozmwiamy, to konczy sie to kłotnią albo moim placzem...

Niezależnie od wiary twojej i Tz jak sie nie nauczycie rozmawiać to będą problemy. Każda para ma jakiś kamyczek o jaki sie potyka, moze to być wizja wakacji, pieniądze, kariera, sposób wychowania dzieci, czy sto innych powodów do kłótni. W przypadku różnic w wyznaniu jest kilka kwestii jaki musicie sobie przed ewentualnym slubem wyjaśnić np czy ślub cywilny, czy kościelny, czy dzieci będą ochrzczone, czy w niedziele będziesz sama chodzic do kosciólka, czy z dziećmi, czy on bedzie próbował zmienić twoje wyznania, czy ty bedziesz chciała zmienić jego wyznanie, słyszałam , że ŚJ nie obchodzą świat Boożego Narodzenia i Wielkanocy(jeśli to mit to przepraszam) jak wtedy wytłumaczyć dzieciom brak choinki, czy on wogule chce dzieci? itd. Niemniej musisz dokładnie poznać wiare ukochanego i przedyskutować dokładnie wszystkie niepokojące cie punkty. Pół roku to jeszcze dość krótki staz wiec widze przed wami jeszcze dużo czasu na pasjonująca i inspirującą wymiane myśli

Nie można zmienić kobiety. Można zmienić kobietę, ale to niczego nie zmienia.
Masako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-22, 08:38   #41
marika22
Rozeznanie

Chciałabym również przedstawić inną ważną kwestię. Gdyby jemu się coś stało, np. miał poważny wypadek samochodowy i trafiłby do szpitala, a lekarze chcieliby mu podać krew - on się na to nie zgodzi!! Czy jesteś gotowa zaakceptować to, że Twój mąż umrze w imię religii?? Mój ukochany powiedział mi, że gdybym ja była w takiej sytuacji to zrobiłby wszystko, żeby mi podano krew i żebym nie umarła.
Stary 2008-02-22, 10:22   #42
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marika22 Pokaż wiadomość
A tak w ogóle luksus321 wcale nie musi być poddawana jakiemuś praniu mózgu tylko dlatego, że wyszłaby za ŚJ - skąd takie przypuszczenie Elfir ??
Ponieważ obowiązkiem ŚJ jest nawracanie. Taki wymóg religijny. Facet chce się żenić z kobietą, z która nie będzie mógł spędzić całej wieczności (podstawą wiary ŚJ jest wiara w szybki koniec świata i sąd ostateczny) - bo nie podziela podstaw wiary jego boga? Nie wierzę - będzie starał się za wszelką cene nawrócić. Akurat ŚJ mają wyrażnie sprecyzowane kto trafi do raju a kto nie.
Poza tym bałabym się życia z ŚJ - coś mi się stanie, będę nieprzytomna, a mąż nie pozwoli lekarzom na transfuzję krwi.
Tak samo dziecko - jakiś poważny problem zdrowotny będzie od razu problemem religijnym.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-22, 10:56   #43
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
malin30 wyjaśnij mi, proszę, co masz na myśli pisząc: "To taki ostracyzm". Dodam, że wiem co znaczy to słowo, ale nie rozumiem dlaczego go użyłaś.
Mam w rodzinie męża Świadków Jehowy. W zeszłym roku przed naszym ślubem pokazywali zdjęcia ze ślubu cywilnego córki ich znajomych. Wychodziła właśnie za katolika. Na ślubie było mało osób. Wytłumaczono nam wtedy, że normalnie na śluby przychodzą wszyscy z danego zgromadzenia, bo czują się rodziną. W przypadku ślubu z osobą innej wiary niestety tak już nie jest.
(Co do ostracyzmu, to jeszcze gorzej jest, jeśli np. matka dla ratowania dziecka zgodzi się na operację z transfuzją krwi.)
Stary 2008-02-22, 12:47   #44
luksus321
Raczkowanie

Cytat:
Nie, dokładnie nie wiem, ale rozmwaimy czesto, już na spokojnie, jeszcze jednak dokładnie wszystkiego nie wiem.
Dlaczego pranie mowzgu? Ze bedzuie probowal mnie namowic do swojej wiary?
Stary 2008-02-22, 12:50   #45
luksus321
Raczkowanie

Cytat:
Chciałabym również przedstawić inną ważną kwestię. Gdyby jemu się coś stało, np. miał poważny wypadek samochodowy i trafiłby do szpitala, a lekarze chcieliby mu podać krew - on się na to nie zgodzi!! Czy jesteś gotowa zaakceptować to, że Twój mąż umrze w imię religii?? Mój ukochany powiedział mi, że gdybym ja była w takiej sytuacji to zrobiłby wszystko, żeby mi podano krew i żebym nie umarła.
Właśnie co do tej krwi- przeraża mnie to, ale uważam, raczej jestem przekonana, ze gdyby byla mi potrzebna, to nie stawial by oprow.
Wydaje mi się, ze on nie jest taki hmm "zaawansowanym" Ś.J. chociażvby dlatego ze nie miał tego całego chrztu. Zadko chodzi na te cale spotkania i w ogole nikt nigdy po zachowaniu nie powiedzialby ze nie jest katolikiem...
Stary 2008-02-22, 12:52   #46
luksus321
Raczkowanie

Cytat:
Ponieważ obowiązkiem ŚJ jest nawracanie. Taki wymóg religijny. Facet chce się żenić z kobietą, z która nie będzie mógł spędzić całej wieczności (podstawą wiary ŚJ jest wiara w szybki koniec świata i sąd ostateczny) - bo nie podziela podstaw wiary jego boga? Nie wierzę - będzie starał się za wszelką cene nawrócić. Akurat ŚJ mają wyrażnie sprecyzowane kto trafi do raju a kto nie.
Poza tym bałabym się życia z ŚJ - coś mi się stanie, będę nieprzytomna, a mąż nie pozwoli lekarzom na transfuzję krwi.
Tak samo dziecko - jakiś poważny problem zdrowotny będzie od razu problemem religijnym.
Moj TZ nigdy mnie nie "nawracał", nigdy mnie nie przekonywał, nawet nigdy peirwszy nie zaczal tematu swojej wiary... I mysle, ze po slubie tak tez bedzie...
Stary 2008-02-22, 12:55   #47
luksus321
Raczkowanie

Cytat:
Nie, nie zaakceptowałabym tego, musze poruszyć ten temat... ;(

Porozmawiam z nim i wieczorem napisze, co mi powiedział na ten temat...

A tak w ogóle, to napiszcie szczerze, co zrobiłybyście na moim miejscu... Kochając Ś.J....? Dałby byscie sobie spokój...?
Stary 2008-02-22, 13:45   #48
Madlen__18
Zakorzenienie

Wszystko zależy od pojedyńczej ejdnostki, nie dzielę ludzi ze względu na wiarę.
Ale powinno być między wami porozumienie, tolerancja po prostu dla odmienności poglądów.
Nie ma sensu robić z wiary tematu tabu, ale dobrze wiedzieć, że partner zostawia wolność wyboru.
Jeżeli tak jest : ja nie widze przeszkód, bo znam ŚJ troszkę i jeśli nie mówimy o fanatyczno-wąskim sposobie myślenia takiej jednostki ( a wiec braku tolerancji, nawracanie "za wszelką cenę", kłotnie i spory, przymus etc) to jest to wszystko do poukładania. Co nie znaczy, że jest proste. Wiele trzeba przemyśleć, wiele obgadać razem.
i mów mi dobrze, nie mów mi źle
rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb
okrytą w obwolutę twoich ramion i ud
czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż
i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój"

M
Madlen__18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-22, 14:45   #49
marika22
Rozeznanie

Cytat:
Tak, ale wiesz - w życiu zawsze wszystko wygląda inaczej, ludzie są różni, nie każdy jest takim ŚJ o jakich Ty piszesz (nawracającym, zapalonym fanatykiem).
Wiem jakie są wymogi religii ŚJ, bo nim byłam, a mimo wszystko miałam chłopaków katolików w tamtym czasie. Jak się jest zakochanym to się nie myśi w kategoriach: "ta osoba nie będzie ze mną w raju..." (no chyba, że ktoś na prawdę jest oddany religii, ale wtedy taka osoba w ogóle nie związałaby się z kimś spoza ŚJ)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-22, 14:58   #50
marika22
Rozeznanie

Cytat:
Mam w rodzinie męża Świadków Jehowy. W zeszłym roku przed naszym ślubem pokazywali zdjęcia ze ślubu cywilnego córki ich znajomych. Wychodziła właśnie za katolika. Na ślubie było mało osób. Wytłumaczono nam wtedy, że normalnie na śluby przychodzą wszyscy z danego zgromadzenia, bo czują się rodziną. W przypadku ślubu z osobą innej wiary niestety tak już nie jest.
(Co do ostracyzmu, to jeszcze gorzej jest, jeśli np. matka dla ratowania dziecka zgodzi się na operację z transfuzją krwi.)
przenośnie ostracyzm to "nieprzyjęcie lub wykluczenie kogoś przez otoczenie; bojkot towarzyski", chodzi Ci o to, że taką osobę się gorzej traktuje, niejako odwraca się od niej?? W religii ŚJ jest właśnie coś takiego jak wykluczenie (np. ja jestem w takie sytuacji, w sumie nie zostałam wykluczona, tylko sama odeszłam, ale taką osobę tak samo się traktuje jak wykluczonego), wtedy z taką osobą w ogóle się nie utrzymuje kontaktów. No a co do ostracyzmu, to rzeczywiście czasami się zdarza, że daje się odczuć komuś, że się nie popiera jego decyzji, chociażby poprzez ochłodzenie w relacjach (ale wtedy to już osobista decyzja każdego członka zboru, nie ma czegoś takiego, że publicznie się tą osobę wytyka, albo głośno mówi, że ona zrobiła tak i tak i że to się nie podoba nikomu).
Stary 2008-02-22, 18:08   #51
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

marika22 dokładnie o to mi chodziło. Skoro Ciebie to spotkało, to po co pytałaś mnie o ten "ostracyzm"?
Stary 2008-02-22, 18:29   #52
marika22
Rozeznanie

Bo opisywałaś sytuację, że bracia nie przyszli na ślub, mimo że z reguły przychodzą, a ta osoba co brała ślub była nadal ŚJ czy wykluczona??
Stary 2008-02-22, 18:36   #53
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Bo opisywałaś sytuację, że bracia nie przyszli na ślub, mimo że z reguły przychodzą, a ta osoba co brała ślub była nadal ŚJ czy wykluczona??
Z reguły przychodzą? No, ja opisałam sytuację, że oprócz rodziców panny młodej i ich dwójki znajomych (siostra i szwagier mojego męża), nie było nikogo więcej ze zgromadzenia. Szwagier to nam tłumaczył. Ale czy nadal jest wykluczona to nie wiem, bo dawno u nich nie byliśmy, więc nie było okazji, by spytać. (najlepsze, że ja ją znam, bo to moja była uczennica)
Stary 2008-02-22, 19:49   #54
marika22
Rozeznanie

Cytat:
Z reguły przychodzą? No, ja opisałam sytuację, że oprócz rodziców panny młodej i ich dwójki znajomych (siostra i szwagier mojego męża), nie było nikogo więcej ze zgromadzenia. Szwagier to nam tłumaczył. Ale czy nadal jest wykluczona to nie wiem, bo dawno u nich nie byliśmy, więc nie było okazji, by spytać. (najlepsze, że ja ją znam, bo to moja była uczennica)
Aha, rozumiem już. Skoro była wykluczona to nie przychodzą rzeczywiście. Bo ja myślałam, że ona jest ŚJ i wychodzi za mąż za katolika i że bracia nie przyszli, bo wychodzi za katolika.
Stary 2008-02-23, 09:42   #55
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Aha, rozumiem już. Skoro była wykluczona to nie przychodzą rzeczywiście. Bo ja myślałam, że ona jest ŚJ i wychodzi za mąż za katolika i że bracia nie przyszli, bo wychodzi za katolika.
No właśnie o to mi chodziło...
Stary 2008-02-23, 15:48   #56
marika22
Rozeznanie

Cytat:
No właśnie o to mi chodziło...
W takiej sytuacji to już zależy osobiście od braci czy przyjdą na ślub czy nie - każdy sam o tym decyduje. No ale jak widać trafiło się jej być w bardzo rygorystycznym zborze, więc nikt nie przyszedł.
Stary 2008-02-23, 15:52   #57
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
W takiej sytuacji to już zależy osobiście od braci czy przyjdą na ślub czy nie - każdy sam o tym decyduje. No ale jak widać trafiło się jej być w bardzo rygorystycznym zborze, więc nikt nie przyszedł.
Ale 4 osoby były
No i nie odbierałabym tego zboru jako bardzo rygorystyczny, bo siostra i szwagier mojego męża są całkiem normalni i nigdy bym nie podejrzewała ich o takie wyznanie. Jednak nie trzeba żyć stereotypami, bo wśród każdej grupy wierzących natrafić można na zbyt "nawiedzonych".

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-23, 17:22   #58
marika22
Rozeznanie

Cytat:
Ale 4 osoby były
No i nie odbierałabym tego zboru jako bardzo rygorystyczny, bo siostra i szwagier mojego męża są całkiem normalni i nigdy bym nie podejrzewała ich o takie wyznanie. Jednak nie trzeba żyć stereotypami, bo wśród każdej grupy wierzących natrafić można na zbyt "nawiedzonych".
Może po prostu jakoś tak wyszło, że nikt nie przyszedł. W zborze, w którym ja kiedyś byłam, wiem że większość braci by nie przyszła na mój ślub, gdybym wychodziła za katolika - w ten sposób okazaliby swój brak akceptacji dla takiego związku. Wszystko zależy od ludzi
Stary 2008-03-03, 20:25   #59
joaa12
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez luksus321 Pokaż wiadomość
Ostatnio bardzo oburzyłam sie, bo pewna nauczycielka powiedzieła, ze Ś.J. uprawiają seks ze swoim rodzeństwem i rodzcami ;| Szok! Co ludzie potrafią wymyśleć.... Bo mam nadzieje, że to nie prawda...??!!
no rzeczywiście wymyślają.

Co do Twoich problemow postanowiłabym przedyskutowac to z TZ. Myśle ze jezeli będziesz konsekwentna w swojej wierze to uda ci się to wszystko poukladac.

Edytowane przez joaa12
Czas edycji: 2008-03-04 o 10:30
joaa12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-14, 00:08   #60
Gdor3
Zakorzenienie

mam identyczyczny problem!

Edytowane przez Taverney
Czas edycji: 2008-06-14 o 09:36
Gdor3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości