|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 | |
Rozeznanie
|
Dot.: -> Dla Początkujących ! -> wspólnie odkrywamy tajniki fotografii:)
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
Atoska dzięki za opinię!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Wizażanki wiedziałam, że jesteście nieocenione. Bardzo się cieszę że w tym gąszczu w końcu znalazłam ten wątek.
Buziaki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
No dobrze. To ja może poruszę takie problemy, jak- niekorzystne warunki fotografowania, czyli noc lub zdjęcie w jakimś pomieszczeniu.
Oczywiście posiadam zwykłą cyfrówkę, nic takiego. Chyba tylko lustrzanką można zrobić ładne zdjęcia nocne? Wklejam zrobione przeze mnie fragmenty- chciałam sfotografować burzę. Nie wiem czemu aparat robił tak zdjęcia, że mają odcień fioletowy. Potem coś zmieniłam i było bardziej bordowe niż fioletowe. Ale jak widać bardzo nieostre i kiepskiej jakości. Oczywiście robiłam z samowyzwalacza, położone na czymś twardym ![]() Drugi przykład, zdjęcia robione w katedrze, też fragmenty wykadrowałam dla przykładu. W katedrze było jasno, ale jak widać- na jednym zdjęciu fotografowany obiekt wyszedł rozmazany (tylko trzymany w ręku, więc z poruszeniem). Inny postawiłam na jakimś murku (nie można było tam używać statywu) i wyszedł nawet nieźle, chociaż i tak nie jest idealnie. Tak mi się teraz przypomniała reklama, kiedyś była w TV. Aparat cyfrowy, jakaś kobita robiła zdjęcia przedstawienia coś tam z barierki się wychyliła jacyś faceci ja trząchali ![]() ![]()
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Olik04:
z moich cyfrówkowych zmagań znam podobne problemy do Twoich. To jest głownie kwestia obiektywu. W zdjeciach burzy problem tkwi w tym, ze cyfrowki maja slaba w porownaniu np. do lustrzanek czulosc na swiatlo (zazwyczaj iso 80-400) i kilka ustawien konktrastu bieli, co sie w przypadku zdjec nocnych nie bardzo sprawdza. a z kolei co do zdjec katedry to problem jest w czasie... np. jezeli jest dobra swiatlo, to moja cyfrowka potrawki miec czas bodajze 1/2000s, natomiast jezeli jest slabsze lub sztuczne swiatlo to sie robi np 1/10 lub 1/5 s i to jest na tyle dlugi czas, ze zdjecia wychodza zamazane szczegolnie jesli robi sie je z reki;/ a co do tej reklamy to byl Panasonic ze stabilizatorem obrazu i ja nawet mam takiego i to g.... prawda tak naprawde;/
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Ech..niestety cyfrówki właśnie bardzo często robią nieostre i zamazane zdjęcia, gdy światło jest za słabe, lub w ciemnych pomieszczeniach oraz wieczorem i w nocy
![]() A jak chce się wtedy zrobić np. zbliżenie i użyć zoom-u to już wogóle masakra, bez statywu każde zdjęcie wychodzi rozmazane, nawet pisałam w moim wątku o tym jak robiłam zdjęcia na ślubie koleżanki, było pochmurne październikowe popołudnie i 90% zdjęć wygląda okropnie: ciemne, rozmazane, i wogóle do kitu ![]() U mnie tak samo jak napisała Marwari czułość ISO jest od 64 do 400 i gdy chcę pokombinować z ustawieniem szybkości, to mruga mi na czerwono, że jest za słabe światło ![]() Ostatnio staram się kombinować z długim ustawieniem migawki, by zrobić ciekawie rozmazane np. światła samochodów przejeżdżających nocą, ale nie wychodzi mi ![]()
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
Do Atoski
Tutaj zdjęcia pokrętełek ![]() ![]() ![]() ![]() Aha pytanie, do czego słuzy ta falowana osłonka na obiektywnie ![]() ![]() ![]() Odp. Jest to osłona przeciwsłoneczna chroniąca szkła obiektywu przed tzw. blikami, czyli odbiciami silnego bocznego światła w szkłach obiektywu, co daje na zdjęciach efekt smug światła. W zależności od tego czy przednia soczewka się obraca, czy też nie są one w kształcie prostego kielicha lub tulipana, tak jak jest to w Twoim przypadku. Osłony tulipanowe mogą być głębsze i przez to lepiej chronić przed blikami. Osłony tej nie wolno używać podczas zdjęć z lampą błyskową gdyż przy krótkich ogniskowych może w narożnikach zdjęć pojawić się cień. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
La Moderatoiure
|
Mały offtop:
baza wiedzy rozwalił mnie ten kotek Twoim avku ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Marwari, isa666 -> dzięki za odpowiedź, bo ja na tych czułościach itp w ogóle się nie znam
![]() Muszę popróbować to ustawiać. baza wiedzy-> hehe, kotek pewnie miał identyczną minę 21X ![]() ![]()
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
moim zdaniem zdjęcia mają dziwny odcień tylko z powodu złego ustawienia balansu bieli...przy zdjęciach wyładowań atmosferycznych najlepiej sprawdza sie ustawianie tmperatury barowej o ile zdjęcia sa robione w rawie i mozna je obrobic....jeszcze bardzo mozliwe ze parat ustwiony byl na wielosegmentowy pomiar swiatla a raczej przy takich sytuacjach ustwilbym na punktowy lub centralnie wazony.... co do poruszonych zdjęc to jak do tej pory w tanszych aparatach najlepiej mi sie pracowalo z seria Z minolty bo anti-shaka ma wbudowanego. a jesli chodzi o lustra to jednak wydaje mi sie ze seria nikora VR tez sobie niezle radzi..
Zdjęcia są bardzo fajne i podziwiam wstrzelenie sie w blyskawice ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() dzięki za rady ![]()
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
A co powiecie na to zdjecie?
![]()
![]() |
#45 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
niektorzy daja kilka fotek zeby mozna bylo je porownac itp itd. ![]() Ps. Hipokryzja ten piesio jest cudowny ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() A co do zdjęć nocnych to najlepsze zdjęcia nocne wychodzą... nie w nocy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
super! bardzo mi się podoba
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
bardzo fajny wątek, na pewno będę go śledzić
![]() Mam zamiar zabrać się za fotografię, ponieważ strasznie się tym interesuję, dlatego niedługo będę zaczynać od zera ![]() Jak tak patrzę na wasze fotki, to nie śmie się nazywać 'początkującą' bo jestem daleko daleko za wami ![]() Co to aparatu- mam zwykły cyfrowy Sony. Cóż, nie jestem z niego w pełni zadowolona ale co zrobić, aparaty raczej należą do drogiego sprzętu ![]() Może kiedyś się dorobię ![]() Jutro wrzucę zdjęcie do oceny ![]()
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
wrzucaj, dziewczyny na pewno pomogą i powiedzą co jest nie tak.
A ja się pochwalę, że dostałam lustrzankę ![]() ![]() ![]() jak uda mi się coś normalnego sfotografować w świetle dziennym to wkleję ![]()
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() no i pokaz jakies zdjecia ![]()
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
nikon d40
![]() ![]() ![]()
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
olik04 to teraz całe fundusze przeznaczone będą na szkłą tak?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zdjęcia wychodzą śliczne z tym co mam ![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Mam takie proste pytanie, na czym polega siła lustrzanki?
![]() Chodzi mi o to, czy działa jak cyfrówka- bez żadnej kliszy, zrzuca się zdjęcia przez kabel itd.? Wiem, głupie ![]()
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ------------------------ A tutaj przykładowe fotki nikona d 40 Nie są najcudowniejsze, to dopiero moje pierwsze fotki. https://wizaz.pl/gallery/showimage.p...riginal=1&c=10 https://wizaz.pl/gallery/showimage.p...riginal=1&c=10 https://wizaz.pl/gallery/showimage.p...riginal=1&c=10
![]() |
![]() |
#57 |
Przyczajenie
|
Jest fajna impreza dla amatorow w Warszawie. Mozna sie pobawic najnowszymi aparatami i pogadac z ekspertami. Wymagana jest tylko rejestracja na stronie canona: www.canon.pl/esodiscovery
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
co do tej imprezy to kilku moich kolegów wybiera sie w środę , wiec jak wróca to pewnie zdadza mi relacje .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Atoska fajny temat- duzo moglam sie dowiedziec o przeslonie i migawce ,i chce wiecej juz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Rozeznanie
|
Jak dla mnie za dużo tej zieleni u góry. Gdybyś trochę poszła z kadrem w dół wyglądałoby to lepiej. Poza tym drobiazgiem wszystko ok ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:27.