Lalki OOAK - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-05, 16:54   #31
ulla6
Wtajemniczenie

Dot.: Lalki OOAK

widze ze nikt ci nic w kwesti farb nie doradzil... qurcze ten plastik to faktycznie ciezki orzecz do zgryzienia... gdybys zdecydowala sie na fimo lub inna mase termoutwardzalna to pewnie najlepszym wyjsciem byloby zrobic taka mieszanke kolorow zeby juz obeszlo sie bez podmalowywania ...

A jesli trzeba by bylo to pewnie tylko genesis by sie trzymaly...ale one sa dosc drogie i trzeba sprowadzac z zagranicy ehhhh

nie wiem co ci doradzic...

ach a jak nalozysz glowke to duzo tego ubytku widac??? i co to za laka??? zwykla barbie czy tonner?

Edytowane przez ulla6
Czas edycji: 2009-03-05 o 16:56
ulla6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 17:03   #32
oo0kicia0oo
Przyczajenie

Witam!
zafascynowały mnie lalki OOAK ogólnie robienie lalek- nuda zmusiła mnie do kreatywnego myślenia

w każdym razie postanowiłam zrobić lalkę OOAK z ciuchoolandu czyli wszystko co mi potrzeba włącznie ze starą lalka nabyć w ciucholandzie- zrobic cos z niczego

jednak mam problem z twarza lalki- chiałam zakupić na aukcji przewodnik jak krok po kroku to wykonać ale aukcja przeleciala mi koło nosa.

może wy macie jakies wskazówki co do skorygowania powieększenia lub pomniejszenia oczu lub brwi a co najważniesze zmiany kształtu ust?

mam nadzieje ze niedlugo bede mogła sie pochwalć jakąś ładną OOAK z ciucholandu :P
oo0kicia0oo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-08, 12:03   #33
VintageBarbie
Przyczajenie

Do ulla6-To byla oryginalna Barbie z ruchomymi stawami ale poszla juz na czesci do innych lalek. Ubytek byl spory.
Co do zmian w twarzy lalki to moim zdaniem mozna to zrobic farbami tzn optycznie oczy i usta moga wygladac na mniejsze badz wieksze. Do tego konieczne sa dobre akryle i pedzelki. Ja osobiscie probowalam tanimi akrylami i nic ciekawego z tego nie wyszlo

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

Jesli macie jakies lalki badz czesci do nich (rece, glowki itd) to prosze o kontakt: batman413@wp.pl
Lalki moga byc popsute i w zlym stanie, potrzebne mi sa do naprawy kilku lalek.
VintageBarbie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-06, 23:19   #34
Inkatal
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez jogil Pokaż wiadomość
Zapraszam, Zapraszam. Może jhest ktoś zainteresowany wykonywaniem lalek OOAK?
ZAPRASZAM!
ja rowniez jetsem zainteresowana wykonaniem bardzo proszeo maila

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ----------

Cytat:
Napisane przez jogil Pokaż wiadomość
Jeśli ktoś obejrzy tą lalkę to proszę o komentarz na WIZAŻU co sądzicie o tej lalce
Prosz e rowniez o zdjecia lalek , moj adres inkatal@wp.pl
Inkatal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-07, 00:54   #35
obywatelka planety Ziemia
Rozeznanie

Avatar obywatelka planety Ziemia

GG do obywatelka planety Ziemia

Jogil, prześlij mi zdjęcia (mail na privie) to Ci zmniejszę i wrzucisz na forum, choc wydaje mi sie gdyby zapytac wujka google'a to znalazlby sie jakis prosty darmowy program umożliwiający zmniejszenie zdjęcia..
obywatelka planety Ziemia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-18, 14:26   #36
jogil
Przyczajenie

Cóż, dawno tu nie wchododziłam. Brak czasu Ale widzę, że sobie świetnie radzicie! To super. Ubytek w szyi - proponuję POXILINĘ. To taka masa dostępna, np. w Auchan. Jak plastelina - jest dwukolorowa - szara i biała. Mieszasz obydwa kolory i wlepiasz w miejsce ubytku. I to sobie musi wyschnąć. Taką masą robimy również sutki naszej lalce. Sutki można zrobić także za pomocą takich małych diamencików do paznokci. Przykleić Kropelką do piersi lalki i pomalować.
Farby - otóż najlepsze akrylowe. Ja pojechałam do plastyka w Częstochowie i kupiłam takie duże - 40 kolorów. Tzn. rodzice mi kupili Świetne farby. Akrylowe najszybciej schną, a poza tym są polecane do takich prac. Ja ostatnio wygrzebałam laleczkę, niestety z uszkodzonym noskiem. Szkoda, że nie da się z tym nosem nic zrobić. Zmieniłam lalce kształt rąk, wyprostowałam i obcięłam włosy, pomalowałam paznokcie. Myślę nad ubrankiem, bo krawcowa to ze mnie nie jest . Ja natomiast zaczęłam ostatnio robić miniatury dla lalek - wszelakiego rodzaju jedzenie (zaczynając na owocach po ciasta z lukrem i dekoracją), pościel z włóczki (mama nauczyła mnie robić podstawy na szydełku) i biżuterię oraz kosmetyki. Jeżeli tylko chętny mogę się z kimś powymieniać tymi rzeczami,m np. za ubranka albo inne miniatury dla lalek. Na razie jedzonko jest z plasteliny ale muszę wybrać się do sklepu po modelinę. Powodzenia w OOAK
jogil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-19, 11:48   #37
jogil
Przyczajenie

Smile Dot.: Lalki OOAK

Obejrzałam zdjęcia szyi lalki. No cóż, może być z tym problem bo jak zauważyłam chyba wypadł Ci ten zaczep umożliwiający swobodne poruszanie się główki lalki. Możesz też przykleić główkę na stałe.
Moja laleczka (ta, której obcięłam i wyprostowałam włosy) - przykleiłam jej pierścionek i zrobiłam mały tatuaż na nodze. Niestety makijażu jej nie zmieniłam bo nie mogę znaleźć moich akryli . Zmieniłam jej kształt rąk. Tło zrobiłam z wielu rzeczy - Książka z wnętrzami, serwetki szydełkowe mojej mamy, pudełko służące za fotel. Bo przecież ważna jest wyobraźnia A pro po wnętrz i teł dla lalek proponuję poszukać na Allegro w starych zabawkach lub w Tonnerkach Zawsze można coś znaleźć Próbowałam wrzucić jej zdjęcia ale niestety się nie da. No cóż buszujcie razem ze mną w sieci poszukując natchnień na OOAK!
Stary 2010-03-19, 16:36   #38
izka11
Rozeznanie

Chciałabym zobaczyc co ciekawego wyszło z tej laleczki przerobionej przez Ciebie
izka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-19, 19:15   #39
ImpudentDolly
Zakorzenienie

O kurcze, nie wiedzialam nawet o takim czymś. Jestem pod wrazeniem jak ogladalam zdjecia w internecie tych laleczek. Sama chyba spróbuje cos wykombinowac Moze Wy wkleicie jakies zdjecia, Waszych laleczek? Pozdrawiam ;*
ImpudentDolly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 09:06   #40
VintageBarbie
Przyczajenie

W sumie to ja moge sie pochwalic kilkoma
VintageBarbie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 20:33   #41
izka11
Rozeznanie

Wrzuc jakieś zdjęcia lalek
izka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 10:30   #42
ImpudentDolly
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez VintageBarbie Pokaż wiadomość
W sumie to ja moge sie pochwalic kilkoma
No to pochwal sie Czekamy..
ImpudentDolly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-26, 15:53   #43
jogil
Przyczajenie

Bardzo chciałam dodać zdjęcia lecz jakiś błąd wyskakuje. Będę spróbować A może Wy też się pochwalicie swoimi lalkami?
Stary 2010-10-23, 14:04   #44
Samvrita
Przyczajenie

O jak dobrze że ktoś zaczął taki wątek! Ja zastanawiam się co z np folią opalizującą:

http://creampuf.deviantart.com/art/F...41332021&qo=59

Jak przyjrzycie się skrzydłom to zobaczycie że są cienkie i opalizują. U nas nigdzie takiej nie widziałam. Tak samo jak nie słyszałam, żeby gdzieś sprzedawali włosy syntetyczne, których można by używać do zmiany "uwłosowienia" lalek i innych małych zabawek. Dobrze, że przynajmniej gdzieś tam można dostać masy termoutwardzalne pokroju Fimo czy Sculpey.
Samvrita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-25, 15:03   #45
jogil
Przyczajenie

przepraszam, że dopiero teraz odpisuje, ale brak czasu mnie rozwala. a wiec tak:
co do włosów - hmm.. farbować nie farbowałam, proponuję kupić na pchlim targu lub w kiosku lalkę za 5 zł i włoski wyjąć, następnie doczepić innej lalce. jeśli włoski będą syntetyczne to w żadnym wypadku nie wkładaj włosków do gorącej wody (przy prostowaniu) lub farbowaniu! (włosy zrobią się jakby 'karbowane', matowa, powypadają i spalą się).
co do różu na policzkach - wymieszaj różową farbkę z białą w proporcji.. u mnie jest zwykle 'na oko'. możesz dodać też nieco pomarańczowego, aby kolor był bardziej naturalny. i w żadnym wypadku pędzelkiem!, jak sama pewnie wiesz. proponuję do tego kawałek waty, gąbkę(będzie najlepsza).
dalej kształt ust - zależy, co chcecie z nimi zrobić. podstawa, to zmyć farbkę z ust lalki no i pomalować naszymi farbkami. jeśli lalka ma 'ząbki' to w to miejsce wkleić 'POXILINĘ'(o ile dobrze pamiętam nazwę. kupicie to we wszystkich marketach, sklepach typu budowlanego, w kiosku) i poczekać aż zaschnie, a następnie pomalować. z 'POXILINY' robi się także sutki, później maluje.
co zrobić, aby oczy i usta się błyszczały - lakier, może być do paznokci, będzie najlepszy bo ma mały pędzelek.
AA.. włoski mogą sterczeć, jeśli będą syntetyczne. jeśli będą naturalne, nie powinnaś mieć takiego problemu.
Pozdrawiam i życzę sukcesów
Stary 2011-01-19, 19:00   #46
liwley
Przyczajenie

nie wiem czy juz ktoś to wrzucił
ale znalazłam stronkę z dużą ilością tutoriali
http://morezmore.com/myblog/ooaktutorials/
mi sporo pomogły.
liwley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 20:05   #47
Kagirinai
Przyczajenie

Witam!
Wątek trochę martwy ale może komuś pomoże.
Ja do efektu perłowego pyłu używam bejcy do gipsu do ścian dostępnej w budowlanym :P Nic nie odbarwia, nic nie psuje a efekt jak z reklamy
Kagirinai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-14, 20:19   #48
Sarah_
Przyczajenie

Nie wiem czy ktokolwiek tu jeszcze zagląda no ale....

mam problem, chciałabym w najbliższym czasie zająć się włosami mojej ślicznej Barbie, którą kupiłam na aukcji, jako używaną ale w bdb stanie - i tak rzeczywiście jest, tylko włosy pocięte na różnych długościach, niby nie zniszczone ale jednak ja widzę poplątania i chciałabym to zmienić by miała długie, śliczne, proste włoski, tylko...
jak to zrobić kiedy moja piękność ma główkę przytwierdzoną na stałe?

Proszę o pomoc, bo ja zielona jeszcze w tych sprawach
Sarah_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 06:39   #49
Kagirinai
Przyczajenie

Jeśli ma mieć proste włosy to najlepiej wyprostować wrzątkiem. Lalki Mattela zwykle się ładnie temu poddają, zarówno nowe jak i stare , za innne nie ręczę, podobno mogą się spalić włosy.
Nalezy wstawic lalkę do zlewu, złapać za rękę(odgiętą by się nie poparzyć), i polać wrzątkiem z czajnika tak jak się mają układac.
Jak lalka miała loki i został jej kołtun to ja najpierw wstępnie polewam włosy wrzątkiem a potem smaruję wlosy oddzywka na rozczesywanie, rozczęsuję i polewam po pasemku (trwa nawet 6 godzin taka zabawa)
Stary 2011-08-15, 17:12   #50
Sarah_
Przyczajenie

Kagirinai dzięki za odpowiedź

tak jest to "mattelowska" lala, w sumie jej włosy nie są w okropnym stanie i nie mają żadnych kołtunów jest tylko problem z ich ułożeniem bo raz są różnej długości, dwa - nie napisałam wcześniej - ona ma z przodu ucięty kawał grzywki na który póki co zaczesałam włoski.

I nie wiem czy dobrze zrobiłam ale jak ją dostałam to rozczesałam włosy (były delikatnie poplątane) i wyprostowałam je prostownicą - stały się lśniące i takie jak chciałam, ale i tak wciąż wychodzą gdzieniegdzie pojedyncze włoski, wręcz fruwają we wszystkie strony świata i nie wygląda to ładnie

więc chyba wypróbuję zabawę z wrzątkiem, zobaczymy, może to ujarzmi te niesforne kłaki
Stary 2011-08-16, 07:59   #51
Kagirinai
Przyczajenie

Umyć i rozczesać zawsze dobrze
Chyba juz się domyslam jaki typ włosow ma ta lalka. Wrzątek jest o tyle dobry, że włosy się po nim układaja wzdłuż strumienia i jak sie brak grzywki zaczesze i poleje to potem tylko wrzątkiem można je "odgarnąć". Jeśli włosy nie są w złym stanie to wystarczy je uczesać tak jak sie mają układać i wtedy polać.
Na wypadanie to albo wypadnięte zbierać i wrootowywać, albo zrobić całkowity reroot innej metody nie znam.....
Stary 2011-08-16, 13:36   #52
Sarah_
Przyczajenie

Spróbuję metody z wrzątkiem i zobaczę jaki będzie efekt.

Miałam w planie wymianę jej włosków.... tylko jak już pisałam, główka jest przytwierdzona na stałe i czy w takim razie jest to w ogóle możliwe?
Stary 2011-08-17, 07:47   #53
Kagirinai
Przyczajenie

W jaki sposób przytweirdzona? nie rusza się? ktoś przykleił o.0?
Stary 2011-08-17, 15:10   #54
Sarah_
Przyczajenie

Nie jest przyklejona, rusza się normalnie. Jest zamocowana w taki sposób, że nie można jej zdjąć, nie jest tak jak u tych starszych Barbie - że główka jest na takiej kulce i można ją ściągnąć i z powrotem nałożyć.

A boję się ją odczepiać "na chama" bo w ten sposób chyba ją uszkodzę
Stary 2011-08-18, 08:13   #55
Kagirinai
Przyczajenie

A to żaden problem w internecie jest sporo toutoriali jak zdejmować te główki.
http://springchook.blogspot.com/2011...rbie-doll.html
http://reviews.ebay.com/How-to-remov...00000004639053
Ja sobie na chama nie radze, ale jak włożę główkę do gorącej wody na pół minuty to guma mięknie i zdejmuje sie bardzo łatwo
Stary 2011-08-18, 12:47   #56
Sarah_
Przyczajenie

Kagirinai dziękuję, bardzo mi pomogłaś

bo ja gapa, nie mogłam nigdzie znaleźć tego typu tutoriali
Stary 2011-08-22, 07:59   #57
Kagirinai
Przyczajenie

Do usług
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości