![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Byłam u spowiedzi...jest mi głupio...
Nie pamiętam dokładnie (i nie mam czasu teraz szukac) ale Niemcy i (chyba Szwajcarzy) maja zgode papieża i biskupów na taką spowiedz (powszechną).
I ta spowiedz nie jest tylko "czasem" bo własciwie do konfesjonału to oni ida tylko przed pierwsza komunia a potem to tylko na spowiedz powszechna, która odbywa sie przed wszytskimi świetami koscielnymi.
![]() |
#32 |
BAN stały
|
Tym bardziej, że i pan ksiądz również się tak zabawia. O ile nie "lepiej"
![]() Cały ten kościół to jedna wielka farsa, w której tkwią i księża i tzw. wierni. Już dawno się z tego cyrku "wypisałam". I jestem pewna, że wiodę żywot bardziej uczicwy niż 80% duchownych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Co to kogo obchodzi (w szczególności księdza, czyli obcą osobę) co ja robię w łóżku? Czy ksiądz w ogóle ma prawo oceniania tego? Watpię ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
no ja też uważam, że niektórzy księża się minęli z powołaniem...dla mnie to jest w ogóle niedorzeczne, że księża nie mogą mieć żon i dzieci w kościele rzymsko-katolickim
![]() moja mama twierdzi, że księża odpuszczają grzechy wg siebie i lepiej jest odmówić żal za grzechy w myślach i żałować za nie sumiennie, a nie latać do spowiedzi co chwile, jak te stare babcie, które opowiadają połowę swojego życia na spowiedzi ![]() ehehe kiedyś ksiądz na kazaniu upomniał właśnie takie dewoty ![]() ![]()
![]() |
#35 |
BAN stały
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6919931]A wytłumacz mi, po kiego w ogóle o masturbacji mówiłaś księdzu? Faktycznie uważasz, że to grzech? Tak bardzo czujesz się zmuszona do spowiedzi z tak intymnej czynności?
![]() Co to kogo obchodzi (w szczególności księdza, czyli obcą osobę) co ja robię w łóżku? Czy ksiądz w ogóle ma prawo oceniania tego? Watpię ![]() No ale chyba sam wierny nie może oceniać co wg. niego wpisuje się do "kanonu" grzechów, a co nie, prawda? Jest nauka kościoła, są przykazania i jeżeli swoim postępowaniem wykraczasz poza nakazy to powinnaś sie z tego spowiadać. Idąc tym tropem, to można by założyć, że jeżeli ktoś dajmy na to, regularnie skubie swoja babcię z emerytury, ale nie uważa tego za grzech, to i spowiadać się z tego nie powinien. To nie ty ustalasz co jest grzechem. To co nim jest ustalono już wcześniej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Fajny temat. Ja kiedyś wyspowiadałam się ze stosowania antykoncepcji. Rozgrzeszenia nie dostałam, bo powiedziałam, że nadal będę je brała. Od tej pory do spowiedzi nie chadzam, bo mija się to z celem. Nie żałuję tego a co dopiero poprawa...
Swoją drogą drażni mnie to całe zakłamanie. Ludzie idą do spowiedzi, nie wyznają połowy grzechów, wracają do domu, robią to samo... Wg mnie do komunii chyba powinny tylko przystępować babcie, bo sory, ale normalny człowiek raczej bez seksu nie wytrzyma a przecież nie będzie stosował kalendarzyka, bo to tylko nielicznym się udaje.
![]() |
#37 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Byś się zdziwiła jak grzeszą niektóre babcie np. na wczasach w Ciechocinku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
BAN stały
|
seks pozamałżeński i masturbacja sa grzechem, ja też nie wiem, jaki jest sens spowiadać się i dalej swoje robić, albo się nawet nie spowiadać - ale do Komunii regularnie tupać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Swoją drogę też nie rozumiem czemu musimy opowiadać o swoich grzechach jakimuś znudzonemu księdzu, głupotą jest, że seks czy antykoncepcja są grzechem, bo nie krzywdzimy tym nikogo. Największą głupotą jednak jest zakaz stosowania antykoncepcji po ślubie. Nie wyobrażam sobie mieszkać z mężem i nie móc współżyć (chcąc być w zgodzie z Kościołem). Naturalne planowanie rodziny też mnie nie bawi, bo do tego trzeba mieć mega regularne cykle...
![]() |
#41 |
BAN stały
|
ach. no tak.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
to boli, bo chce się żyć w zgodzie z regułami Kościoła, ale czasy się zmieniły... ja nie wyobrażam sobie, że miałabym do ślubu czekać z seksem...kota w worku się nie kupuje
![]() a po ślubie to trzeba byłoby nie wiem jakich sztuczek używać, żeby nie być po raz n-ty w ciąży... sick!
![]() |
#43 |
BAN stały
|
czasy się nie zmieniły, ludzie popędy mieli od zawsze, wiesz.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
Wcześniej też pewnie każdy grzeszył, może mniej ze stosowaniem antykoncepcji, bo nie była tak dostępna.
Jeszcze kilka lat temu też sobie myślałam, że przecież to normalne że człowiek grzeszy, że spowiedz pomaga stać się lepszym i takie tam, no ale prawdę mówiąc do spowiedzi zniechęcił mnie ksiądz, który nie dał mi wtedy rozgrzeszenia. Przestałam widzieć w niej sens, bo wiem, że z tabletek nie zrezygnuję. No chyba, że ksiądz da mi potem kasę na wychowanie gromadki dzieci. No ale i tak odpadłby wtedy problem tylko antykoncepcji a co z seksem przed ślubem? mikabu - jeśli kłamałaś podczas spowiedzi to tym bardziej była ona nieważna.
![]() |
#46 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Przyczajenie
|
A po co jest spowiedź ustna?
A no po to aby ksiądz wiedział co dzieje się w jego parafii, a i zapewne często dzielił się tymi informacjami z władzą w dawniejszych czasach. Mam wrażenie że właśnie po to została wymyślona spowiedź uszna, aby ksiądz zawsze wiedział co w trawie piszczy. Bo co on może wiedzieć o życiu rodzinnym i o doradzaniu w czymkolwiek ? A wypytywanie o szczegóły to już jest szczyt chamstwa. Moim zdaniem powinno wprowadzić się spowiedź powszechną to i ludzie zaczęliby częściej do kościoła chodzić. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() usmialam sie strasznie na tym watku. To jest cos co napisalam w innym watku, nie widzialam katolika przestrzegajacego wszystkich zasad kosciola, zwlaszcza jak chodzi o seks i antykoncepcje. W tym watku tez to widac ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
No, a już myślałam, że to tylko ja taka niedouczona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
chodziło mi o to, że teraz są metody antykoncepcyjne, a kiedyś ich nie było dawno dawno temu za siedmioma górami i lasami...
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
I dlatego kiedyś kobiety rodziły po kilkanaścioro dzieci...
![]() BTW, tylko krowa nie zmienia poglądów. Kościół ich nie chce zmienić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem...
albo się idzie do spowiedzi i mówi wszystkie grzechy, albo nie idzie się spowiadać, w ogóle... Poza tym, jeśli komuś nie podobają się zasady ustalone przez KK, niech do kościoła po prostu nie chodzi, to nie jest obowiązkowe. ![]() A wracając do tematu wątku: - jeśli w kościele panowała grobowa cisza, podczas zadawania pytań, istnieje prawdopodobieństwo, że ktoś mógł usłyszeć pojedyńcze słówko, a to w sumie najgorsze, bo może zadziałać, jak głuchy telefon: do jednego słowa dorabia się od razu całą ideologię i afera gotowa.
![]() |
#54 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja uznaję siebie jako wierzącą, ale kompletnie nie zgadzam się z instytucją kościoła. Taki pogląd zaszczepił u mnie ksiądz, stary pryk nawiasem mówiąc, który na mojej pierwszej spowiedzi (miałam wtedy standardowo 8 czy 9 lat) dosłownie ochrzanił mnie, że zapomniałam formułkę!!! Wiadomo - stres robi swoje, nauczyłam się i po prostu ze zdenerwowania zapomniałam. Od tamtej pory jak szłam do spowiedzi to tak się bałam, że spać nie mogłam w noc przed. Fajny mi posłaniec Boga. Naszczęście więcej na takiego **** nie trafiłam, co nie zmienia faktu, że dziwny lęk przed spowiedzią pozostał we mnie przez wiele lat. Później wyrobiłam sobie zdanie jeszcze w kilku innych kwestiach. Podoba mi się natomiast to jak jest na Zachodzie - pastor, który żyje "normalnie", więc zna wszystkie pokusy codziennego życia, i ta radosna atmosfera podczas mszy, a nie jak u nas - niemalże żałobne pieśni, i podejście typu "bijmy się w piersi, bo jesteśmy wielkimi grzesznikami".
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A po za tym wiele asad wprowadzil kosciol a nie Bóg.
![]() |
![]() |
#56 |
BAN stały
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6920843]No a czy gdzieś jest napisane w Biblii, że sprawianie sobie przyjemności jest grzechem? Albo - dotykanie swego ciała? idąc tym tropem, jeśli się myję - dotykam się - grzeszę, jeśli czeszę sobie włosy i sprawiam sobie tym przyjemność - grzeszę. Paranoja.[/quote]
Podobno od tego rosną włosy między palcami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
BAN stały
|
Oj znają, znają te zasady. Są tylko tak samo zakłamani jak większość ich wiernych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
BAN stały
|
Nie wiem, gdzie konkretnie w Biblii jest, że masturbacja jest be
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny wierzące ale nie uznające spowiedzi, mam pytanie
![]() Czy przed ślubem (kościelnym) pójdziecie do spowiedzi? Edytowane przez natj Czas edycji: 2008-03-16 o 21:17 Powód: poprawka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:03.