![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: SLS co to jest?
popieram
![]() walkowac tematu wiecej nie mam zamiaru, poza tym dziewczyny juz chyba wszystko napisaly, nie jestes pierwszym i nie ostatnim, ktory zaczyna taka dyskusje, a takie osoby zwykle maja kiepskie zrodla swoich argumentow albo maja same przypuszczania i nadinterpretacje. jako moderator tego forum ostrzegam: prosze zmienic ten arogancki ton względem Estelle, bo wiecej tego typu odzywek tolerowac nie mam zamiaru i kolejne punkty sie posypią, az poskladają sie na BANA Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2010-03-04 o 11:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
OK, zmienie ton (tylko dlaczego ja dostaje ostrzezenia, chociaz niejednokrotnie zostalem obrazony bezposrednio jak i posrednio).
Mam wrazenie, ze wszyscy na tym forum naleza do sektora farmaceutyczno-chemicznego (kosmetyczny sie w to wlicza). Negujecie zrodla, ktore podaje, chociaz ich nawet nie sprawdzacie, tam jest napisane zrodlo, to nie jest strona internetowa, tylko fragment ksiazki pewnego naukowca, tam jest podane następujące źródło: "Epstein, Dr Samuel, Safe Shoppers Bible, P.190-191) Further Reading Article by Michael V Brooking and Naheed Zaman" (Dr Samuel Epstein "Biblia Bezpiecznego Klienta", strony 190-191) Jeżeli ignorujecie tą osobę, to ubolewam nad tym. Moje argumenty są poparte badaniami i książkami tego pana: Dr Samuel Epstein Jak widzicie ten pan bardzo lubi pisac, napisal troche ksiazek. Samuel Epsteinjest doktorem medycyny. Jest profesorem na uniwersytecie w Chicago. Jest znany z przyczynienia się do uniknięcia przyczyn powstawania raka, za co w 1998 roku dostał nagrodę Right Livelihood Award (jest to miedzynarodowa nagroda przyznawana za praktyczne rozwiazania trapiace dzisiejszy swiat), dostał ją oczywiście w dziedzinie "zdrowie". Jeszcze ktoś coś ma do moich źródeł? Na przyszłość słuchajcie rozmówców ze zrozumieniem i zapoznawajcie się z tym, co mają do powiedzenia. Nie ma sensu się upierać przy swoim za wszelką cenę. Nasza skora to nie jest zaden pancerz, wchlanianie jest skomplikowane, nie wysilajac sie mozna znalezc ogolny opis i czynniki wplywajace na wchlanianie: "Wchłanianie przez skórę zależy od stanu nawodnienia warstwy rogowej naskórka, która pełni rolę bariery między środowiskiem zewnętrznym a organizmem. Wchłanianie odbywa się przez lipidową "zaprawę" znajdującą się w "ceglanym murze", który tworzą komórki warstwy rogowej naskórka (korneocyty). Nawodnienie skóry zwiększa wiązanie cząsteczek wody z hydrofilowymi cząsteczkami lipidów znajdujących się między korneocytami. Umożliwia to przenikanie przez naskórek do skóry właściwej substancji rozpuszczalnych w wodzie (np. leków), dlatego wszystkie czynniki, które zwiększają nawodnienie skóry, poprawiają również wchłanianie przezskórne. W praktyce klinicznej do nawadniania skóry często są wykorzystywane materiały okluzyjne, ponieważ zmniejszają lub zapobiegają utracie wody przez parowanie. Są nimi maści, olejki, dostępne w sprzedaży opatrunki z chlorku polywinylu lub półprzepuszczalne opatrunki z poliuretanu. Ponadto wchłanianie leków przez skórę zwiększa: ciepło, zapalenie skóry oraz czynniki zmniejszające spoistość bariery naskórka." Tu jest mowa o wchlanianiu lekow, ale to samo tyczy sie specyfikow kosmetycznych (wszak i tu i tu mamy maści, żele, balsamy, etc.). PS. mialbym prosbe, jezeli ktos chce podwazac to, co mowie, to niech popiera to jakimis argumentami i zrodlami najlepiej... bo czepiac sie slowek to kazdy moze, a to nie jest podstawa zdrowej, rzeczowej dyskusji. Edytowane przez truther Czas edycji: 2010-03-04 o 17:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Przyczajenie
|
widac niezrozumienie mojej aluzji z Twojej strony (zapomnialem dodac komentarza wyjasniajacego na miejscu... prosze wybaczyc, juz sie poprawiam: to nie mialo znaczyc, ze widze tutaj samych fachowcow (nie oszukujmy sie to jest forum jak kazde inne i nie jest zamkniete tylko dla profesjonalistow)... to mialo znaczyc tyle, ze są tutaj ludzie, który niejako popadli w konflikt interesów... bo jak można krytykować coś, z czego się utrzymujesz? coś, co aplikujesz swoim klientkom salonie kosmetycznym?) // mam nadzieje, ze juz wszystko jasne
Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2010-03-05 o 08:02 Powód: usunięcie oftopowego cytatu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
O rajuś! To wszystko jasne.. ja musze tych wszystkich silikonow i sles-ow uzywac bo bez nich mam po myciu wlosy jak szmata do podłogi i we wszystkie strony powykrecane- ohyda 1 slowem
![]() ![]() Edytowane przez Blond Wenus Czas edycji: 2011-03-08 o 14:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
BAN stały
|
Nie tylko ziołowe kosmetyki są bez SLS. Te szkodliwe substancje można zastąpić innymi, zdrowymi. Na przykład tutaj xxxx macie pokaźny wpis o tym oraz przykłady dobrych kosmetyków, bez tego badziewia
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2015-07-02 o 14:36 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:54.