egzorcyzmy Anneliese Michel - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-22, 12:44   #31
hula_hula
Zakorzenienie

GG do hula_hula
Dot.: egzorcyzmy Annelise Michel

Cytat:
Napisane przez xxx Pokaż wiadomość
[...] pewien mężczyzna zaangażowany w szerzenie kultu zmarłej dostrzega w jej nazwisku szczególny sens: Michel to przecież Michał, a więc imię dowódcy wojsk niebieskich i pogromcy szatana. Anneliese – jak mówi – pokonała sześć demonów..
A co myślicie o tym?

http://rzymskikatolik.blox.pl/2007/0...se-Michel.html

Tutaj są podobno oryginalne nagrania z egzorcyzmów Annelise. Nawet jeśli nie oryginalne - i tak straszne.
hula_hula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 13:38   #32
Mila1k
Przyczajenie

Tutaj jest ten film: http://www.rickyhitmanhatton2.com/vi...anneliese.html
Mila1k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 14:40   #33
istari
Paul's girl

na wikipedii przeczytałam o stygmatach, które pojawiły się pod koniec życia u tej dziewczyny. czy wiecie może GDZIE sie pojawily?
istari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 14:44   #34
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez istari Pokaż wiadomość
na wikipedii przeczytałam o stygmatach, które pojawiły się pod koniec życia u tej dziewczyny. czy wiecie może GDZIE sie pojawily?
na stopach i dloniach - najpierw na stopach, troche pozniej na dloniach.
Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei
zizou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 14:58   #35
basilissa
Rozeznanie

Temat egzorcyzmów stał się straszną bajką znaną z filmów fabularnych. Jednak tym razem obejrzeliśmy dokument, w którym są relacje rodziny, egzorcysty i przerażające nagrania. Nie wiem, co o tym myśleć. Na pewno nie była to typowa choroba psychiczna. Annelise była osobą wykształconą, która początkowo koniecznie chciała zapanować nad tym, co ją spotkało. Widać, że pochodziła z rodziny religijnej. Nikt chyba nie twierdził też na etapie śledztwa, że spreparowano nagrania.
Najdziwniejsze jest też to, że w końcowym komentarzu podano, że akta sprawy utajniono na kolejne 40 lat.
Stary 2008-03-22, 15:04   #36
narcy
Wtajemniczenie

ja osobiście nie wierze w egzorcyzmy, stygmaty i inne cuda na patyku. psychiatria to bardzo rozległa nauka, a umsył ludzki pozostaje niezbadany.

schizofrenia to indywidualna choroba, każdy chory przezywa ją inaczej, czesto łączy się ona z innymi chorobami /np. depresją dwubiegunową/ i bardzo ciężko jest ją rozpoznać. być może Annelise chorowała na chorobę, której my jeszcze nie znamy? ja 'zrzuciłabym' to raczej na psychikę niż na demony.

btw, któraś dziewczyna (Lady Eileen?) na poprzedniej stronie pisała o tej herbacie z wodą święconą - czy to zostało potwierdzone? są jakieś dowody? nie bardzo chce mi się w to wierzyć...

aktualnie na W. tylko czytam tematy i odbieram pw, nic nie pisze.
narcy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 15:08   #37
istari
Paul's girl

Cytat:
Napisane przez zizou Pokaż wiadomość
na stopach i dloniach - najpierw na stopach, troche pozniej na dloniach.
właśnie to mnie zastanawia. skoro stygmaty mają być widomym znakiem męki Chrystusa to dlaczego pojawiają sie one na dłoniach a nie poniżej nadgarstków? ukrzyżowanie człowieka za dłonie jest niemożliwe, ale właśnie takie wizerunki dominują od wieków w sztuce. obraz przybitego za dłonie i stopy do krzyża jest zakorzeniony w świadomości chrześcijan, ale nijak ma sie do prawdy. jak więc traktować stygmaty pojawiajace sie tam, gdzie u Chrystusa nigdy ich nie było?

i jeszcze podejrzane dla mnie są odwołania do Matki Boskiej, do której rzekomo miały się modlić demony. boskość Marii nie jest najszczęśliwszym wymysłem KrK w świetle przykazań. przez niektórych objawienia maryjne są uważane za przejaw ingerencji właśnie sił nieczystych a nie objawianiem woli Boga. i tu już bardziej bym podejrzewała, że coś jest na rzeczy z tym opętaniem. ale z drugiej strony każdy z nas chyba uczyl sie na pamięć Pozdrowienia Anielskiego i wryło się nam, że oprócz Trójcy Świetej święta jest też i Maria i cały zastęp świętych.

Edytowane przez istari
Czas edycji: 2008-03-22 o 15:22 Powód: dopisek
istari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 15:53   #38
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Freso, co do fragmentu ktory cytujesz: biskup wyparl sie tego, co powiedzial [a zgode na egzorcyzmy wydal] bo tak bylo mu latwiej, niestety. szatan nie istnieje? dziwny poglad
Sądzę, że ustąpił pod naciskiem rodziny.

Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Ja tam żadnych biskupów nie słucham. Warto mieć - tym bardziej jako wierzący - jakąś własną refleksję na ten temat.
Już dawno, w innych wątkach pisałam, że człowiek powinien przede wszystkim kierować się własnym rozumem, co nie zmienia faktu, że dla wielu ludzi, to co powie ksiądz, a co dopiero biskup - jest 'święte'.

Cytat:
ksiadz Ernst Alt, kierownik duchowy AM mowil, ze zrobil jej probny, niemy egzorcyzm - w myslal kazal sie demonom wynosic, czy jakos tak i wtedy Anneliese dostala szalu. ksiadz Alt powiedzial, ze po tej probie wiedzial, ze Anneliese jest opetana a nie chora psychicznie.
A czy ona wiedziała, że będzie odprawiany niemy egzorcyzm?

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 16:02   #39
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
A czy ona wiedziała, że będzie odprawiany niemy egzorcyzm?
z relacji ksiedza wynika, ze nie. on chcial ja sprawdzic nie informujac AM o tym.
Stary 2008-03-22, 16:07   #40
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
z relacji ksiedza wynika, ze nie. on chcial ja sprawdzic nie informujac AM o tym.
To by było ciekawe, ale czy możliwe do zrealizowania?, odprawić egzorcyzmy bez zgody zainteresowanej osoby?

Stary 2008-03-22, 16:14   #41
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
To by było ciekawe, ale czy możliwe do zrealizowania?, odprawić egzorcyzmy bez zgody zainteresowanej osoby?
moze
Cytat:
Egzorcyzm zwykły - inaczej: egzorcyzm prosty - (tylko w formie modlitwy) może być odprawiony przez każdego wiernego, na mocy otrzymanego sakramentu chrztu, gdy istnieje podejrzenie wpływu demonicznego (np. silna pokusa, nękanie, niepokojenie). W egzorcyzmie zwykłym wierny zwraca się do Boga z prośbą o uwolnienie od wpływu demona, lub też do świętego (zwłaszcza do świętego Michała Archanioła i Maryi - apokaliptycznych zapowiedzi ostatecznej klęski Szatana) z prośbą o wstawiennictwo u Boga. Przestrzega się jednak przed bezpośrednim zwracaniem się do demona.

zrodlo: http://pl.wikipedia.org/wiki/Egzorcyzm

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-22, 16:17   #42
syntagma
Zakorzenienie

ja mysle, ze za sprawa kryje sie cos brudnego i ciemnego, a najprosciej bylo wydac wydac wyrok: opetana, wina szatana.

Mysle, ze moze od najmlodszych lat byla wykorzystywana seksualnie przez tego ksiedza z jej parafii, moze przez kogos jeszcze, zmuszana do jakis dziwnych praktyk seksualnych. Niewlasciwe leczenie moglo zaostrzac objawy choroby psychicznej
Stary 2008-03-22, 16:17   #43
Daenerys
Wtajemniczenie

Nie ogladalam tego dokumentu, za to ogladalam Egzorcyzmy Emily Rose. I to mi wystarzy raz na cale zycie.

Po tym filmie mialam straszne schizy, nie moglam spac w nocy, budzilam sie nad ranem. Budzilam sie dokladnie o godzinie 3.00 (domniemanej godzinie szatana). Jak ja to pamietam! Budze sie w nocy bo musze isc do lazienki i mysle sobie, przeciez nie jest trzecia, to niedorzeczne, niech spojrze na komorke i sie okaze ze jest jakas inna godzina - a tu jak nic 3.00! Myslalam, ze oszaleje. Mialam tak ilestam razy, nie pamietam ile, ale i tak bylo to wiele razy za duzo. Oczywiscie do lazienki nie poszlam, bo sie balam.
Przeszlo mi oczywiscie, ale do dzis sie tej 3.00 w nocy boje.

Co do opentania lub choroby psychicznej - nie wiem w co mam wierzyc, jesli mam byc szczera. Sklaniam sie ku opentaniu, lubie wierzyc ze a na tej ziemi rzeczy, ktore przechodza nasze pojecie i granice ludzkiego rozumu.

Daenerys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 16:24   #44
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syntagma Pokaż wiadomość
ja mysle, ze za sprawa kryje sie cos brudnego i ciemnego, a najprosciej bylo wydac wydac wyrok: opetana, wina szatana.

Mysle, ze moze od najmlodszych lat byla wykorzystywana seksualnie przez tego ksiedza z jej parafii, moze przez kogos jeszcze, zmuszana do jakis dziwnych praktyk seksualnych. Niewlasciwe leczenie moglo zaostrzac objawy choroby psychicznej
hm mozliwe. tylko czemu, jesli juz myslimy o chorobie psychicznej, rozszczepieniu jazni, AM nie 'wymyslila' sobie jakichs normalnych jazni? tylko od razu lucyfer i inne takie. kobieta z artykulu w newsweeku byla chlopcem, amtka, idealnym wedlug jej kryteriow mezczyzna, zagubiona dziewczyna...
Stary 2008-03-22, 16:25   #45
Lady Eileen
Zadomowienie

GG do Lady Eileen

Cytat:
Napisane przez narcy Pokaż wiadomość
ja osobiście nie wierze w egzorcyzmy, stygmaty i inne cuda na patyku. psychiatria to bardzo rozległa nauka, a umsył ludzki pozostaje niezbadany.

schizofrenia to indywidualna choroba, każdy chory przezywa ją inaczej, czesto łączy się ona z innymi chorobami /np. depresją dwubiegunową/ i bardzo ciężko jest ją rozpoznać. być może Annelise chorowała na chorobę, której my jeszcze nie znamy? ja 'zrzuciłabym' to raczej na psychikę niż na demony.

btw, któraś dziewczyna (Lady Eileen?) na poprzedniej stronie pisała o tej herbacie z wodą święconą - czy to zostało potwierdzone? są jakieś dowody? nie bardzo chce mi się w to wierzyć...
Tak, ja to pisałam.

Jako że ja mam talent do mówienia o prostych rzeczach w skomplikowany sposób, wpisałam w google ciąg "opętanie herbata woda święcona"
Na stronie przeze mnie znalezionej jest to co chcę powiedzieć opisane..

http://www.przyjaciele.org/pomoc/czytelnia.php?id=21

Ciekawsze fragmenty:

Cytat:
Wedle egzorcystów istnieją trzy oznaki zdradzające, że mamy do czynienia z opętaniem, a nie chorobą psychiczną: poprawne mówienie obcymi językami (często już martwymi, jak łacina czy starożytna greka), posiadanie niewytłumaczalnej nadludzkiej siły (np. pięciu dorosłych mężczyzn nie jest w stanie utrzymać siedmioletniej dziewczynki) oraz znajomość rzeczy ukrytych (wyjawianie grzechów księdza przeprowadzającego egzorcyzmy, często grzechów z dalekiej młodości). Te trzy objawy wskazują egzorcyście, że ma on ewidentnie do czynienia z opętaniem, a nie z chorobą psychiczną.
Cytat:
Znany jest przykład pewnej rodziny, która próbowała leczyć psychiatrycznie swego dorosłego już syna ze względu na nieuzasadnione i gwałtowne napady gniewu. Gdy leczenie nie przynosiło skutku, ks. Amorth rodzinie, która nie chciała pierwotnie słyszeć o egzorcyzmach, zaproponował pewien eksperyment. Pod nieobecność syna ks. Gabriel pobłogosławił jego ubranie, używając modlitw z rytuału. Po powrocie z pracy syn wkładając ubranie wpadł w szał, zaczął je zrywać i deptać, bluźniąc i przeklinając. Ku zdumieniu całej rodziny ubranie stanęło w płomieniach. Podobnych testów używał ks. Amorth z wodą święconą, z której robiono herbatę – opętany już po pierwszym łyku zwymiotował.
Moim zdaniem niemożliwe byłoby, żeby przypadek z poświęconym ubraniem bądź herbatą przydarzył się komuś kto udaje lub jest "tylko" chory psychicznie.

Mój flickr

Lady Eileen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-22, 16:29   #46
misiapisia
Wtajemniczenie

Dla zainteresowanych - ten film dokumentalny dostepny jest na Torrencie, nie mialm okazji ogladac, wiec z niecierpliwoscia czekam, az dociagne i obejrze, temat egzorcyzmow i opetan bardzo mnie interesuje.

misiapisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 16:32   #47
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lady Eileen Pokaż wiadomość
Moim zdaniem niemożliwe byłoby, żeby przypadek z poświęconym ubraniem bądź herbatą przydarzył się komuś kto udaje lub jest "tylko" chory psychicznie.
Anneliese miala wlasnie taka nadprzyrodzona, niewytlumaczalna moc fizyczna. no i ta jej niechec do dewocjonaliow - krzyzy, rozanca, obrazow, medalikow czy do samej Komunii...
Stary 2008-03-22, 16:37   #48
Fresa
Zakorzenienie

A udało się kogokolwiek wyleczyć z opętania, przy pomocy egzorcyzmów?

Stary 2008-03-22, 16:38   #49
Lady Eileen
Zadomowienie

GG do Lady Eileen

Cytat:
Anneliese miala wlasnie taka nadprzyrodzona, niewytlumaczalna moc fizyczna. no i ta jej niechec do dewocjonaliow - krzyzy, rozanca, obrazow, medalikow czy do samej Komunii...
Z ta niechecią to jeszcze spoko, jakby mi ktoś krzyżykiem przed oczami wymachiwał to też bym się wkurzyła..

Ale jak wytłumaczyć to że osoba mająca kontakt z przedmiotem poświęconym, a nieświadoma tego, że ów przedmiot był wcześniej święcony, może wpaść w szał lub reagować w inny gwałtowny sposób?

Mój flickr

Stary 2008-03-22, 16:39   #50
Lady Eileen
Zadomowienie

GG do Lady Eileen

Cytat:
Owszem.

Mój flickr

Stary 2008-03-22, 16:42   #51
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
Z ta niechecią to jeszcze spoko, jakby mi ktoś krzyżykiem przed oczami wymachiwał to też bym się wkurzyła..
wkurzyc a dostac szalu - mala roznica jest z tego co wyczytalam AM wlasnie szalem reagowala na dewocjonalnia - najpierw rwala rozance a potem rzucala o sciane czlowiekiem, ktory probowal jej go dac.
Stary 2008-03-22, 16:44   #52
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Owszem.
Jakieś przykłady, proszę .

Cytat:
wkurzyc a dostac szalu - mala roznica jest z tego co wyczytalam AM wlasnie szalem reagowala na dewocjonalnia - najpierw rwala rozance a potem rzucala o sciane czlowiekiem, ktory probowal jej go dac.
Myślę, że w szpitalach psychiatrycznych dużo by takich przypadków się znalazło...

Stary 2008-03-22, 16:48   #53
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, że w szpitalach psychiatrycznych dużo by takich przypadków się znalazło...
Freso, ja nie wiem, czy czlowiek w amoku mialby az taka sile fizyczna. zwlaszcza dwudziestokilkuletnia dziewczyna. ona ich nie popychala tylko nimi rzucala. jej chlopak, Piotr, niejednokrotnie byl ofiara takiego jej zachowania - ot, pofrunal sobie pod sufit i spadl.

slyszalam, co dzieje sie w szpitalach. ba, nie tylko. byle czlowiek, kiedy wpadnie w gniew moze charakteryzowac sie duza sila fizyczna. ale nie az taka... tak mi sie wydaje oczywiscie

REKLAMA
Stary 2008-03-22, 16:53   #54
mooneye
Raczkowanie

tutaj macie w 5 częściach ten film - http://youtube.com/profile_videos?user=stchene

Zainteresowałam się historią tej dziewczyny po oglądnięciu "Egzorcyzmów Emily Rose". Troszkę do mnie nie trafia myśl, że coś takiego może istnieć... ale z drugiej strony zainteresował mnie pewien fakt, o którym wspomniał ten ksiądz w filmie dokumentalnym i o którym napisała wcześniej zizou. Przed rozpoczęciem właściwych egzorcyzmów przeprowadza się tzw. egzorcyzm próbny. Ksiądz bez słów, gestów itd. w myślach wypowiada potencjalnemu demonowi duchowe rozkazy. W Anneliese po takich bezsłownych rozkazach odezwały się od razu te demony. Przecież nikt nie wiedział, co ksiądz w tym momencie myślał, a Anneliese zareagowała

Ja sama nie wiem, co o tym wszystkim myśleć. Nie mam pragmatycznego podejścia do tej kwestii, ale raczej nie zamykam umysłu na takie możliwości...
mooneye jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 16:54   #55
TheCuteOne
Zadomowienie

Matko, weszlam na youtubie, na te linki, które podala Hula_hula i o tym zapomnialam, bo na początku nie bylo niczego slychać. Siedzę sobie tak nieświadoma ze sluchawkami na uszach a później zauważylam ten link klikam w niego i na caly regulator slyszę jej pojękiwania i krzyki. Myślę, że umre ze strachu jeżeli coś takiego znowu się powtórzy, ale strasznie mnie korci...

Ja osobiście o tej sprawie nie wiem nic, ponieważ jestem tchórzem ale interesują mnie takie sprawy. Z resztą jak więszkość osób. Wypowiem się może po zobaczeniu filmów, ale.... czy oglądać? Powiedzcie mi mniej więcej co tam jest
Stary 2008-03-22, 16:59   #56
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mooneye Pokaż wiadomość
ale z drugiej strony zainteresował mnie pewien fakt, o którym wspomniał ten ksiądz w filmie dokumentalnym. Mianowicie - przed rozpoczęciem właściwych egzorcyzmów przeprowadza się tzw. egzorcyzm próbny. Ksiądz bez słów, gestów itd. w myślach wypowiada potencjalnemu demonowi duchowe rozkazy. W Anneliese po takich bezsłownych rozkazach odezwały się od razu te demony. Przecież nikt nie wiedział, co ksiądz w tym momencie myślał, a Anneliese zareagowała
pisalam juz o egzorcyzmie probnym/niemym

Cytat:
Napisane przez TheCuteOne Pokaż wiadomość
Wypowiem się może po zobaczeniu filmów, ale.... czy oglądać? Powiedzcie mi mniej więcej co tam jest
w dokumencie przerazajace sa tylko te nagrania z egzorcyzmow. reszta jest przystepna - wypowiedzi ksiedza Alta, matki Anneliese, polskiego ksiedza egzorcysty... krotka biografia no i rozpatrywanie 'opetania' pod roznymi katami. warto zobaczyc, ale w dzien a nie tak jak ja o 23:00 kiedy potem balam sie zasnac i spalam przy wlaczonym telewizorze.
egzorcyzmow Emily Rose nie ogladalam - ale z tego co pisza dziewczyny - jest wstrzasajacy.
Stary 2008-03-22, 17:00   #57
mooneye
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez TheCuteOne Pokaż wiadomość
Wypowiem się może po zobaczeniu filmów, ale.... czy oglądać? Powiedzcie mi mniej więcej co tam jest
Oglądać, byle z umiarkowanie ustawionym dźwiękiem bo momentami krzyki są rzeczywiście bardzo głośne

REKLAMA
Stary 2008-03-22, 17:03   #58
mooneye
Raczkowanie

Cytat:
pisalam juz o egzorcyzmie probnym/niemym
wiem, wiem, właśnie zauważyłam po fakcie dokonanym
Stary 2008-03-22, 17:05   #59
Lady Eileen
Zadomowienie

GG do Lady Eileen

Cytat:
Jakieś przykłady, proszę .

Nazwisk ci nie podam, ale ksiądz mi opowiadał o swoim uczestnictwie w egzorcyzmach. Jego kolega odprawiał egzorcyzmy na dwóch dziewczynach, nastolatkach. Z tego co pamietam to jedna już się od tego uwolniła.

A co do przykładów na rozróżnienie opętania od choroby psychicznej, to przypomniało mi się jeszcze jak ksiądz mówił jak te dwie dziewczyny (nie znały się wcześniej i nic o sobie nie wiedziały), przypadkiem były na tej samej mszy w tym samym kościele. WYCZUŁY swoją obecność, zaczęły się obserwować i "warczeć" jak to określił ksiądz.

Ponoć dwie opętane osoby nie mogą razem przebywać, bo demony będą chciały ze sobą walczyć.

Freso, jak wytłumaczysz test z herbatą w racjonalny sposób?

Mój flickr

Stary 2008-03-22, 17:06   #60
basienka:)
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez narcy Pokaż wiadomość
oglądałaś ten film? Te głosy nie były ludzkie. czytałam wypowiedz osoby, która nagrywala te egzorcyzmy i mówiła że regulatory dźwięku skakaly jak oszalałe i nigdy sie tak nie zachowują na głos człowieka, gdyż to po prostu niemożliwe

Cytat:
Napisane przez istari Pokaż wiadomość
właśnie to mnie zastanawia. skoro stygmaty mają być widomym znakiem męki Chrystusa to dlaczego pojawiają sie one na dłoniach a nie poniżej nadgarstków? ukrzyżowanie człowieka za dłonie jest niemożliwe, ale właśnie takie wizerunki dominują od wieków w sztuce. obraz przybitego za dłonie i stopy do krzyża jest zakorzeniony w świadomości chrześcijan, ale nijak ma sie do prawdy. jak więc traktować stygmaty pojawiajace sie tam, gdzie u Chrystusa nigdy ich nie było
Chrystus miał przebite ręce poniżej nadgarstków, ale pod wpływem jego ciężaru, gwoździe rozerwały wręcz skórę się aż do dłoni.

Cytat:
Napisane przez syntagma Pokaż wiadomość
na jakiej podstawie tak uważasz?

Cytat:
Anneliese była jedyną osobą, z której nie udało się wyrzucić złego ducha w która wskutek egzorcyzmów umarła.
basienka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości