Czarny boyfriend a rodzice - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-04-08, 23:49   #31
szien
Wtajemniczenie

Dot.: Czarny boyfriend a rodzice

mówiła, że pisze z kafejki, więc chyba nie ma dostępu do netu w domu...

I'm so glamorous, I piss glitter!

szien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-09, 05:49   #32
1stLaDy
Wtajemniczenie

murzyn to nie arab, ktorego owszem nalezy sie obawiac, ale tu chodzi o zatwardzialosc w ich kulturze i religii, zreszta wiemy jak to sie konczy...

ale murzyn?moi rodzice tez nie nawidza czarnych, mowia ze smierdza ze sa dzicy...fakt, gdzie nie bylismy razem zawsze tylko murzyni i arabowie sie do mnie przyczepiali, rzucali wulgarne teksty...ale polak tez tak potrafi.ja jestem bardzo otwarta,mam kontakty z japonczykami,murzynami,am erykanami,turkami,algierc zykami...i szanuje tych ludzi.kolor skory to dla mnie cos jak kolor wlosow...

171cm
1stLaDy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-09, 06:50   #33
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez abram6 Pokaż wiadomość
Jest taki murzyn w Polsce Simon Morel ktory zakaził hifem mnówstwo kobiet i taki ze Szwecji który zakaził mnóstwo nastolatek, bo murzyni wymuszaja sex bez gumki.
Był taki białas Adolf Hitler. Zabił więcej ludzi płci obojga, niż najgorsi czarnoskórzy do kupy wzięci.
I brzydki był.
I ponoć miał małego.

O czym to świadczy?

Abram, biedaku, czy Tobie nie pomylił się czasem dziki z dzikiem? Bo może to dzik wymusił ten seks bez gumki?

Przepraszam.
Pewnie dostanę bana za złośliwość, ale nie widzę po prostu szansy na to, żeby do Abrama dotarły jakiekolwiek rozsądne argumenty.

Brzydzi mnie szczerze rasizm.
Jakiego rodzaju trzeba być człowiekiem, żeby poprawiać sobie samopoczucie i samoocenę imaginując sobie, że jest się lepszym od innych ludzi tylko dlatego, że ma się inną ilość pigmentu w skórze, inny kształt nosa, czy inny kolor włosów?

edit:

To chyba desperacja ludzi, którzy nie potrafią doszukać się u siebie niczego, z czego naprawdę mogliby być dumni.

Edytowane przez Sabbath
Czas edycji: 2008-04-09 o 07:24
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-09, 07:20   #34
Emilkaa
Zadomowienie

ehhhh ciężka sprawa.
Wiem ,bo u mnie tez nie ma mowy o czyms takim i choc czesto widze jakiegos czarnego afjnego to jednak mam zakodowane w glowie,ze nie ma mowy.....to juz wiadoma jaka jest moja odpowiedz,ze wybralabym rodzine i go rzucila poki sie jeszcze nie zakochala....
faceci sa rozni,ale czesto dla nich tracimy co pozniej okazuje sie dla nas najwazniejsze
Emilkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-09, 08:07   #35
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dzustam
Zrozumien, z wielkimi oporami, polską wieś...
Bo sami biali dookoła.

Ale Anglia, gdzie społeczeństwo jest wielokolorowe

Lepiej byłoby zostać w Polsce, w jakimś ciemnym grodzie i upewniać się w swoim myśleniu o tym, że osoby czarnoskóre śmierdzą
Tak tylko wtrącę.
Pewnie ,że wolę pisać z własnych doświadczeń ale nie będę zmyślać ,że znam mnóstwo czarnoskórych bo nie znam.
Ani jednego.Rasistką nie jestem!
Mam bardzo bliski kontakt z kuzynką ,która już dobrych parę lat temu wyjechała do Anglii ,pracuje w jednym z hoteli bardzo znanej sieci.
W jednej z naszej rozmów powiedziała tak '' wiesz ../tu pada moje imię/ nigdy nie byłam rasistką nigdy, od kiedy tu pracuję stałam się nią''
Nie raz mi mówiła ,ze słowo rasizm jest potężną bronią w rękach m.in czarnoskórych.Grożą za to bardzo poważne konsekwencje .Bardzo poważne. Tylko,ze w 90 % zarzuty są ogromnym naduzyciem.

Po latach i to na stanowisku kierowniczym nauczyła się z nimi postepować .
Ostatnio bardzo wzburzona opowiadała taką historię .
Swemu czarnoskóremu podwładnemu kazała wyrzucić przeterminowane jedzenie ,które zalegało w magazynie.
Za godzinę przechodzi obok kanciapy patrzy a tam w najlepsze pracownicy to żarcie jedzą.Zatrzęsło nią i dawaj drzeć sie po gościu.Ten oczywiście wyjeżdza z niesmiertelnym rasizmem ,że pójdzie na nią na skarge bo na pewno jak by był biały to by na niego tak sie nie darła.Wtedy kuzynka odbiła piłeczke i mu wykrzyczała ze to on...jest rasistą bo białym dziewczynom dał przeterminowane jedzenie.Zatkało to mało i nawet ją przeprosił.
Historia jedna z wielu która pewnie o niczym nie świadczy.
Prawdą jest ,że pracodawca jest zmuszany zatrudniać murzynów i arabów którzy słyną z lenistwa /rasizm ? / bo z własnej woli wolałby zatrudnić np Polaka czy Słoweńca.

Co do autorki .Ciężka sprawa .Rodzinę mieć przeciw sobie nic fajnego ale w końcu to Wy jesteście najwazniejsi.
Ja na Twoim miejscu na pewno bym nie wróciła do Polski .
Nasze społeczeństwo nie jest gotowe na mieszane związki.
Starałabym ułozyć sobie zycie na neutralnym gruncie -czyli krótko ani we własnym kraju ani...w jego .Z jednej strony to straszne -nie mieć zaufania do osoby którą sie kocha ale z drugiej strony paralizowałby mnie strach .Musicie sie dobrze ba bardzo dobrze poznać , i tu nie biega o kolor skóry ,przecież w 'normalnych' związkach też dziewczyna powinna zaobserwować jak chłopak traktuje swoja matkę ,siostrę ,jakie ma poglądy itp.To daje pewien obraz.
Powodzenia
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-09, 08:48   #36
Ajrin
Raczkowanie

Rzadko się wypowiadam, chociaż często czytam to forum
pewnych wypowiedzi jak abram- nie przeboleję więc muszę się odezwać, skąd takie historie że murzyn (nie lubie tego słowa) w Afryce pokaże jaki jest naprawdę mój narzeczony jest czarny, jego przjaciel po 10 latach małżeństwa zabrał swoją żonę Polkę do Nigerii, i ona chciała tam zostać ale on się nie zgodził i musieli tutaj wrócic, i jakoś nadal dobrze im się układa
Mój ojciec już nienawidzi mojego chłopaka chociaż go nie zna, ale jemu chodzi raczej o "co ludzie powiedzą" -to najbardziej mnie denerwuje, bo przecież nie będę mieszkać i żyć z sąsiadami żeby mnie obchodziło ich zdanie na temat mojego stylu życia....
Zobaczymy jak to wszystko się potoczy, bo ja wolałabym zostac w Polsce a mój TŻ chce wyjechać do Anglii, ale idziemy na kompromis i na trochę wyjedziemy
Życie jest jedno i trzeba dokonywać różnych wyborów, które nie zawsze okazuja się dobre, ale wiem że nigdy nie będę mieć do nikogo pretensji że "nie ułożyło mi się" bo to będą tylko MOJE decyzje, tata miał szansę -nie wybrał życia z osobą czarnoskórą bo ma jakieś uprzedzenia, ja nie mam- więc w czym problem...

-Oscar Wilde
Ajrin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-09, 11:30   #37
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Miałam w ten profil zajrzeć wcześniej... ale mnie pochłonęły inne zajęcia.

No to w takim razie z wypowiedzi abrama wynika, że przespał się z wieloma czarnoskórymi mężczyznami bez zabezpieczenia

Traci, widocznie wie chłopina, co gada... Jednym słowem - zna się
Chyba ,ze tak ,to ale ma tam wyjechane....

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość

A propos tych pogladow to cos sluch zaginal po naszej mlodej emigrantce
Myslisz ,ze zmienila plec?
Chociaz inny styl pisania.

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
Tak tylko wtrącę.
Pewnie ,że wolę pisać z własnych doświadczeń ale nie będę zmyślać ,że znam mnóstwo czarnoskórych bo nie znam.
Ani jednego.Rasistką nie jestem!
Mam bardzo bliski kontakt z kuzynką ,która już dobrych parę lat temu wyjechała do Anglii ,pracuje w jednym z hoteli bardzo znanej sieci.
W jednej z naszej rozmów powiedziała tak '' wiesz ../tu pada moje imię/ nigdy nie byłam rasistką nigdy, od kiedy tu pracuję stałam się nią''
Nie raz mi mówiła ,ze słowo rasizm jest potężną bronią w rękach m.in czarnoskórych.Grożą za to bardzo poważne konsekwencje .Bardzo poważne. Tylko,ze w 90 % zarzuty są ogromnym naduzyciem.

Po latach i to na stanowisku kierowniczym nauczyła się z nimi postepować .
Ostatnio bardzo wzburzona opowiadała taką historię .
Swemu czarnoskóremu podwładnemu kazała wyrzucić przeterminowane jedzenie ,które zalegało w magazynie.
Za godzinę przechodzi obok kanciapy patrzy a tam w najlepsze pracownicy to żarcie jedzą.Zatrzęsło nią i dawaj drzeć sie po gościu.Ten oczywiście wyjeżdza z niesmiertelnym rasizmem ,że pójdzie na nią na skarge bo na pewno jak by był biały to by na niego tak sie nie darła.Wtedy kuzynka odbiła piłeczke i mu wykrzyczała ze to on...jest rasistą bo białym dziewczynom dał przeterminowane jedzenie.Zatkało to mało i nawet ją przeprosił.
Historia jedna z wielu która pewnie o niczym nie świadczy.
Prawdą jest ,że pracodawca jest zmuszany zatrudniać murzynów i arabów którzy słyną z lenistwa /rasizm ? / bo z własnej woli wolałby zatrudnić np Polaka czy Słoweńca.

Co do autorki .Ciężka sprawa .Rodzinę mieć przeciw sobie nic fajnego ale w końcu to Wy jesteście najwazniejsi.
Ja na Twoim miejscu na pewno bym nie wróciła do Polski .
Nasze społeczeństwo nie jest gotowe na mieszane związki.
Starałabym ułozyć sobie zycie na neutralnym gruncie -czyli krótko ani we własnym kraju ani...w jego .Z jednej strony to straszne -nie mieć zaufania do osoby którą sie kocha ale z drugiej strony paralizowałby mnie strach .Musicie sie dobrze ba bardzo dobrze poznać , i tu nie biega o kolor skóry ,przecież w 'normalnych' związkach też dziewczyna powinna zaobserwować jak chłopak traktuje swoja matkę ,siostrę ,jakie ma poglądy itp.To daje pewien obraz.
Powodzenia
Jak slysze tekst o tym ,ze odkad ktos tu jest to stal sie rasista to mnie smiech ogarnia.Ja tez moge powiedziec ,ze odkad Polacy naplywaja do UK to zmieniam o nich zdanie.
Z drugiej strony to Brytyjczycy maja dosc zanizajacych stawki Polakow wczoraj byl nawet program o tym w tv.

A co do wykorzystywania rasizmu do innych celow to Pollacy czy Czesi oskarzaja o dyskryminacje.
Do sadu w naszym okrego wyplynelo duzo wnioskow zalozonych wlasnie przez obywateli z Europy Wschodniej.
Niewiem ja sie nigdy z zadnej strony z czyms takim nie spotkalam wiec swojego przykladu nie moge powiedziec ,ostatnio moja kolezanka ktora pracuje w hotelu i ma pod soba grupe Polakow mowila mi ,ze dobrze pracuja ale jak ona im mowi ,ze maja ograniczyc wychodzenie na papieroska bo inaczej zglosi to do szefa to oni jej na to ze "angloe" tez pala i ,ze ona ich dyskryminuje bo sa Olakami itp.Zjechali ja na czym swiat stoi ,dodam ,ze dziewczyna mowi troche po Polsku wiec niektore piekne epitety zna.Jak to bylo naprawde niewiem ,moze ona im tez cos powiedziala i to ich sprowokowao.Niewiem nie bylo mnie przy tym.

Co do zatrudniania wymuszanego czarnych czy innych to tez tak nie jest ,wlasnie ,ze teraz chca zatrudniac Polakow bo pracuja za mniejsze stawki.
W sklepie do ktorego chodze na zakupy zatrudnili juz praktycznie cala obsade z Polski w ochronie. Tylko ich szef jest Brytyjczykiem.Przedtem byli rozni....

A z tym ,zeby nie jechali do Polski to sie zgadzam jak najbardziej z Toba.
Bylam kiedys z moja czarna kolezanka w Polsce (moze z 5 lat temu) ktora koniecznie chciala zobaczyc Polske.
Kurcze co ja tam przezylam za wstyd.
W Palacu Kultury ktos ja oplul okraszajac to wszystko wulgarnym epitetem.Dziewczyna niewiedziala o co chodzi bo nie zna polskiego ,a ja jej do dzis nie powiedzialam.Stwierdzilam ,ze to chyba jakis glupek jest i koniec.
niewiem czy sie domyslila czy nie.Moze teraz jak jest tu tyle Polakow to spotkala sie z niechecia z ich strony to teaz ma odpowiedz.
traci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-09, 11:43   #38
_Magda
BAN stały

Cytat:
Napisane przez traci Pokaż wiadomość

Myslisz ,ze zmienila plec?
Chociaz inny styl pisania.
Błagam,nie węszcie wszędzie jakiś dziwnych akcji
Dziewczyna móiła,że korzysta z netu w kafejce.

Cytat:
Jak slysze tekst o tym ,ze odkad ktos tu jest to stal sie rasista to mnie smiech ogarnia.
Heh,też po części moge tak powiedzieć.Ale w kwestii ogólnie różnych narodowości.W UK zetknęłam się z niektórymi po raz pierwszy i nagle z irytacją stwierdziłam,że Włosi sa tak głośni,ze ich słychac z kilometra,Azjaci są wszedzie w ilościach zatrważających i poruszają się dośc jak "we mgle" utrudniając ruch itp.Ale to tak pół serio
.
Cytat:
Bylam kiedys z moja czarna kolezanka w Polsce (moze z 5 lat temu) ktora koniecznie chciala zobaczyc Polske.
Kurcze co ja tam przezylam za wstyd.
W Palacu Kultury ktos ja oplul okraszajac to wszystko wulgarnym epitetem.Dziewczyna niewiedziala o co chodzi bo nie zna polskiego ,a ja jej do dzis nie powiedzialam.Stwierdzilam ,ze to chyba jakis glupek jest i koniec.
niewiem czy sie domyslila czy nie.Moze teraz jak jest tu tyle Polakow to spotkala sie z niechecia z ich strony to teaz ma odpowiedz.

Czy jestem naiwna łudzac się,ze te 5 lat robi dużą rózniceJejku jak mam taka nadzieje
_Magda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-09, 11:46   #39
bess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Magda Pokaż wiadomość

Nie mialam na mysli ani zalozycielki watku,ani Abram
To byla luzna uwaga
I w ogole nie wiem o co chodzi z ta kafejka
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-09, 11:51   #40
_Magda
BAN stały

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
I w ogole nie wiem o co chodzi z ta kafejka

No,że nie ma netu w domu,a jedynie chyba korzysta w kawiarence internetowej gdzie czas się liczy
Ja tak skumałam
_Magda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-09, 13:24   #41
bibatka
Raczkowanie

pisze z kafejki internetowej.. bo nie mam internetu w domu... niektorzy to zaczaili hihi ...

jesli chodzi o mojego boya... to jest rodowitym anglikiem... w rodzine ma mieszana... pol to biali ludzie a pol to czarni.... rodzina przekochana... i wszsyscy sa tak blisko siebie.. ale to za sprawa jego mamy... ona wychowala jego i jego siostre w takiej milosci...

jedyne gdzie on chcialby mnie wywiesc to wlochy,... bo to miasto moich marzen... i pojedziemy tam na wakacje...

moj facet mozna powiedziec ze tez jest w pewnym sensie rasista co do tych leniwych osob z ketami na szyji udajacych alfonsow..... widzialam jak on pracuje.. widzialam jak sie stara... takze wiem ze nie jest nierobem... on uwaza ze ci ktorym nie chce sie pracowac.. albo co maja prace za nic powinni wrocicskd przybyli... mozliwe,... ja tez nie do konca lubie niektorych ludzi... ale to normalne...

czemu moj siostra jest przeciwna.. bo uwaza ze on mnoz mnie srzywdzic... glupie przekonanie bo rownie dobrze polak moze mnie skrzywdzic... zwlaszcza ci tutaj sa poprostu do niczego.. dla nich liczy sie tylko sex sex sex...o i czasem wykorzystaja cie zebys im prce zalatwila...
moja siostra.. niby jej na mnie zalezy.. ale dowiedzialam sie czegos od mojego boy... powiedzial mi ze jak byli na imprezie gwiazdkowej z pracy moja siotra sie do niego kleila... mowil ze juz widzial jak ona go caluje.. byl przerazony..pozatym zlapala jego kolege za precjoza (genitalia) i powiedizala ze najbarziej na swiecie pragnie czarnego faceta.. dodam ze na tym przyjeciu byl mojej siostry chlopak... niby nic nie widzial,. . na poczatku myslalamze moj tz mnie wkreca i chce mni sklocic z siora.. ale potem doszly mnie sluchy od innych.. i juz wiedzialam... to nie zarty...

co sadzicie o tym? porazaka wlasna siostra.. takie wywody mi robila.. na temat czarnych i ich postepowania...a tu cos czuje ze jesliby nie miala chlopaka to by sie puszczala na prawo i lewo... jest zupelnie inna odemnie...

jesli chodzi o wymuszenie sex bez zabezpieczenia to nie ma o tmy mowy... moj boy i ja zgodnie doszlismy do wniosku ze jesli dojdzie do zblizenia miedzy nami... to tylko z zabezpieczeniem i to nie tylko od jego strony...

poki co plyne z uczuciem... bo to jest facet ktory mnie nosi na rekach ( doslownie i w przenosni ) daje mi tyle milosci... czuje sie przy nim bezpieczna...

' The Notebook '
bibatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-09, 16:16   #42
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Magda Pokaż wiadomość

.

Czy jestem naiwna łudzac się,ze te 5 lat robi dużą rózniceJejku jak mam taka nadzieje
Nie nam chodzi o abram a nie o zalozycielke watku.

No niewiem czy te piec lat robi roznice bo jak czasem widze zachowania Polakow w stosunku do innych to trace nadzieje ,ze to sie kiedys zmieni.

Wiesz ,moje dziecko jest mulatem i niektorym to strasznie przeszkadza wyzywajac je od "kundla" albo "terrorysty".
Dodam ,ze nigdy takich przykrych slow nie slyszlam w Anglii.
Nikt sie nie obraca za nami i nie krzyczy " mamo patrz murzynka" ,nie wytyka mojego dziecka palcami tylko dlatego bo ma ciemniejszy kolor skory.
Cytat:
Napisane przez bibatka Pokaż wiadomość
pisze z kafejki internetowej.. bo nie mam internetu w domu... niektorzy to zaczaili hihi ...

jesli chodzi o mojego boya... to jest rodowitym anglikiem... w rodzine ma mieszana... pol to biali ludzie a pol to czarni.... rodzina przekochana... i wszsyscy sa tak blisko siebie.. ale to za sprawa jego mamy... ona wychowala jego i jego siostre w takiej milosci...

moj facet mozna powiedziec ze tez jest w pewnym sensie rasista co do tych leniwych osob z ketami na szyji udajacych alfonsow..... widzialam jak on pracuje.. widzialam jak sie stara... takze wiem ze nie jest nierobem... on uwaza ze ci ktorym nie chce sie pracowac.. albo co maja prace za nic powinni wrocicskd przybyli... mozliwe,... ja tez nie do konca lubie niektorych ludzi... ale to normalne...

co sadzicie o tym? porazaka wlasna siostra.. takie wywody mi robila.. na temat czarnych i ich postepowania...a tu cos czuje ze jesliby nie miala chlopaka to by sie puszczala na prawo i lewo... jest zupelnie inna odemnie...

jesli chodzi o wymuszenie sex bez zabezpieczenia to nie ma o tmy mowy... moj boy i ja zgodnie doszlismy do wniosku ze jesli dojdzie do zblizenia miedzy nami... to tylko z zabezpieczeniem i to nie tylko od jego strony...

poki co plyne z uczuciem... bo to jest facet ktory mnie nosi na rekach ( doslownie i w przenosni ) daje mi tyle milosci... czuje sie przy nim bezpieczna...
Ach moj Tz tez sie wkurza jak widzi tych z lancuchami ,nierobow itp a sam tez jest czarny mnie oni tez wkurzaja ale nie patrze na kolor ich skory tylko na i zachowanie ,przeciez biali tez sa "gangsta".

A siostra sie nie przejmuj.To tylko i wylacznie Twoja sprawa.

Z tym wymuszaniem sexu bez gumki to wogle sie nie przejmuj bo osoba ktora to pisala poprostu ma spatrzony mozg i takie zasciankowe poglady.

Ja zycze Ci z calego serca wszystkiego dobrego mam nadzieje ,ze bedzie dobrze.A rodzice zaczna zyc jak "tutejsi" bez uprzedzen.
Stary 2008-04-14, 15:26   #43
Croaker
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
Był taki białas Adolf Hitler. Zabił więcej ludzi płci obojga, niż najgorsi czarnoskórzy do kupy wzięci>
Rozumiem wymowe Twojego posta, tym niemniej pozwole sie nie zgodzic z tym zdaniem. Od czasu dekolonizacji Afryka dzielnie produkuje Bokassow i inne hitlerkopodobne stwory, ktore wyprawiaja jeszcze gorsze rzeczy niz Schicklgruber. Nie zmienia to faktu ze nie probuje prowadzic gradacji ten zbrodniarz jest lepszy a tamtem gorszy, tylko raczej polemizuje ze stwierdzeniem, ze wsrod czarnych ich nie ma. Gdyby nie bylo, Afryka nie byla by takim rozgrzebanym gnojowiskiem jakim jest.
Cytat:
Jak slysze tekst o tym ,ze odkad ktos tu jest to stal sie rasista to mnie smiech ogarnia.Ja tez moge powiedziec ,ze odkad Polacy naplywaja do UK to zmieniam o nich zdanie
Dlaczego Cie to smieszy? Kazdy ma prawo do swojego wlasnego procesu poznania empirycznego i wnioskow z tego plynacych, podobnie jak Ty masz zmienic zdanie o naplywajacych do UK Polakach. Myslenie "kolor skory determinuje zachowanie" jest oczywiscie bledny... raczej czynniki srodowiskowo/kulturowe... a tak sie sklada, ze o dane czynniki latwiej w danych spolecznosciach. Aha, mnie dziwi osobiscie przy tepieniu rasizmu brak zauwazenia rasizmu w stosunku do bialych, nie mowie o jego zwalczaniu, ale przyznania ze "sie zdarza".
Croaker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-14, 15:43   #44
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Croaker Pokaż wiadomość
Dlaczego Cie to smieszy? Kazdy ma prawo do swojego wlasnego procesu poznania empirycznego i wnioskow z tego plynacych, podobnie jak Ty masz zmienic zdanie o naplywajacych do UK Polakach. Myslenie "kolor skory determinuje zachowanie" jest oczywiscie bledny... raczej czynniki srodowiskowo/kulturowe... a tak sie sklada, ze o dane czynniki latwiej w danych spolecznosciach. Aha, mnie dziwi osobiscie przy tepieniu rasizmu brak zauwazenia rasizmu w stosunku do bialych, nie mowie o jego zwalczaniu, ale przyznania ze "sie zdarza".
Poprostu mnie smieszy.Ktos staje sie rasista bo ludzie o innym kolorze skory, ktorych zapoznal moze z kilka powiedzieli to albo zrobili to itp.
nigdy nie negowalam tego ,ze nie ma rasizmu w stosunku do bialych.Jest i nie bede zaprzeczac ale spotkalam sie z wiekszym rasizmem bialych w stusunku do innych.

W ktorakolwiek strone rasizm jest zly i niszczy relacje miedzyludzkie.
Stary 2008-04-14, 15:54   #45
Croaker
BAN stały

Cytat:
Poprostu mnie smieszy.Ktos staje sie rasista bo ludzie o innym kolorze skory, ktorych zapoznal moze z kilka powiedzieli to albo zrobili to itp.nigdy nie negowalam tego ,ze nie ma rasizmu w stosunku do bialych.Jest i nie bede zaprzeczac ale spotkalam sie z wiekszym rasizmem bialych w stusunku do innych.W ktorakolwiek strone rasizm jest zly i niszczy relacje miedzyludzkie.
Hm, wydaje mi sie, ze jest to logiczniejsze niz rasizm na podstawie utartych stereotypow, ktorych nie mozna zweryfikowac. Bynajmniej tego nie waliduje, lecz taki postawa wydaje sie byc bardziej uzasadniona, niz nie lubienie kogos kogo sie nie spotkalo. Nie twierdze ze negowalas rasizm do bialych, to byla po prostu uwaga ogolna.
Stary 2008-04-14, 16:14   #46
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Hm, wydaje mi sie, ze jest to logiczniejsze niz rasizm na podstawie utartych stereotypow, ktorych nie mozna zweryfikowac. Bynajmniej tego nie waliduje, lecz taki postawa wydaje sie byc bardziej uzasadniona, niz nie lubienie kogos kogo sie nie spotkalo. Nie twierdze ze negowalas rasizm do bialych, to byla po prostu uwaga ogolna.
Dla mnie nie ma logiki w tym ze zaczne byc rasistka ,z nienawiscia wypowiadac sie np o czarnych bo dwoch czy trzech zalazlo mi za skore.
To jest troche smieszne.Dla mnie przynajmniej nie zrozumiale.
Przeciez ludzie niezaleznie od koloru skory maja rozne charaktery i np skoro ktos znienawidzil dajmy na to wszystkich czarnych na calym globie i stal sie rasista bo dwoch czarnych zachowywalo sie glosno w autobusie ,albo mu cos tam ktrorys powiedzial to co jesli jest w swoim kraju i ktos tak samo sie zachowa jak Ci czarni ,to co znienaiwidzi swoich rodakow???

Staram sie nie uogolniac ludzi bo takie uogolnienia sa krzywdzace.
Stary 2008-04-14, 20:31   #47
Rena
Zakorzenienie

Ja jednak sprobuje troche bronic rodzicow - oni troche nie umiejetnie i niestety kosztem innych, ale mimo wszystko chca Cie w pewien sposob chronic. Ale tez zapewne przemawia przez nich strach. A ludzie ktorzy czuja sie zagrozeni, potrafia zachowywac sie bardzo bezwzglednie i okrutnie. Bo zlo pochodzi od slabosci.

Twoj zwiazek trwa krotko i jest kontrowersyjny dla polskiej obyczajowosci. Reakcje sa raczej malo zaskakujace.

Poza tym - tak calkiem na marginesie - byc rasista, a nie chciec byc z Murzynem to jednak dwie rozne kwestie. Mozna rasista nie byc, i nie chciec wiazac sie z kims innego koloru skory. Podobnie jak nie chce sie byc z kims tej samej plci czy duzo starszym czy duzo mlodszym. To tez nie jest dyskryminacja ani kobiet, ani dzieci, ani starszych.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-25, 11:49   #48
abram6
BAN stały

Rozmawialem z dziewczyna ktora pracuje w USA, oraz taka ktora tam byla przez tydzien i osobiscie widzialy murzynow. Murzyn jak nie udaje jest agresywny , len irzeczewiscie smierdzi. To samo powiedziala mi o murzynach kolezana ze szwecji gdzie mimo , ze zimno murzyni wystepuja masowo. Jakos nikt z mojego otoczenia nic dobrego nie powiedzial o murzynach.

Dowiedz sie czy to czasem nie muzulmanin. Bo sama wiesz jacy sa muzulmnie.

Nie radze sie angazowac. Bo jak pare razy zostaniesz przez niego pobita to zrozumiesz.

Nic nie mam przeciwko murzynom i muzylmanom ale w Afryce.
abram6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-25, 16:02   #49
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez abram6 Pokaż wiadomość
Rozmawialem z dziewczyna ktora pracuje w USA, oraz taka ktora tam byla przez tydzien i osobiscie widzialy murzynow. Murzyn jak nie udaje jest agresywny , len irzeczewiscie smierdzi. To samo powiedziala mi o murzynach kolezana ze szwecji gdzie mimo , ze zimno murzyni wystepuja masowo. Jakos nikt z mojego otoczenia nic dobrego nie powiedzial o murzynach.

Dowiedz sie czy to czasem nie muzulmanin. Bo sama wiesz jacy sa muzulmnie.

Nie radze sie angazowac. Bo jak pare razy zostaniesz przez niego pobita to zrozumiesz.

Nic nie mam przeciwko murzynom i muzylmanom ale w Afryce.
Niewiem czy wiesz ale Afryka nie jest cala muzlumanska.
Te bzdury co tu wypisujesz sa zalosne wiec przestan pisac ,te twoje kolezanki to takie same rasistki jak ty.
Acha niewiem czy masz pojecie o tym o czym piszesz bo niektorzy czarni sa w Europie czy Stanach od wielu lat lat i maja prawo czuc sie u siebie 9zwlaszcza potomkowie niewolnikow).
Acha czyli Polacy moga sobie jedzic po swiecie i osiedlac sie gdzie chca ale inni juz nie ,tak?
Ja mieszkalam w kiedys przez jakis czas w Polsce i tez widzialam ludzi leniwych ,agresywnych i zdarzali sie smierdziele w tramwajach czy autobusach.
A kto moglby powiedziec cos dobrego o czarnych z twojego otoczenia skoro sa tacy sami jak ty?
Acha jeszcze jedno czy Polak jest idealny wedlug Ciebie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-25, 17:25   #50
Croaker
BAN stały

Cytat:
Te bzdury co tu wypisujesz sa zalosne wiec przestan pisac ,te twoje kolezanki to takie same rasistki jak ty.
Rownie zalosne jest politycznie poprawne kneblowanie, wg ktorego o np. czarnych nie mozna mowic nic zlego. Ktos ma takie doswiadczenia jakie ma, to zaraz od razu wskakuje etykietka "rasizm" i nie ma dyskusji, niezaleznie, czy ktos faktycznie tym rasista jest czy nie.

Cytat:
Acha niewiem czy masz pojecie o tym o czym piszesz bo niektorzy czarni sa w Europie czy Stanach od wielu lat lat i maja prawo czuc sie u siebie 9zwlaszcza potomkowie niewolnikow).
W Stanach owszem, ale w Europie? Kolorowi, badz ladniej mowiac nie Europejczycy pojawili sie na wieksza skale dopiero po dekolonizacji.

Cytat:
Ja mieszkalam w kiedys przez jakis czas w Polsce i tez widzialam ludzi leniwych ,agresywnych i zdarzali sie smierdziele w tramwajach czy autobusach.
A kto moglby powiedziec cos dobrego o czarnych z twojego otoczenia skoro sa tacy sami jak ty?
Acha jeszcze jedno czy Polak jest idealny wedlug Ciebie?
Jesli ktos zna x osob z Polski, z tego y jest leniwa i agresywna, przy czym y < x i do tego zna x murzynow i liczba takich ktora nie zrobila dobrego wrazenia y = x, to sila rzeczy taka osoba bedzie miala gorsza opinie o czarnych.
Stary 2008-04-25, 17:34   #51
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Rownie zalosne jest politycznie poprawne kneblowanie, wg ktorego o np. czarnych nie mozna mowic nic zlego. Ktos ma takie doswiadczenia jakie ma, to zaraz od razu wskakuje etykietka "rasizm" i nie ma dyskusji, niezaleznie, czy ktos faktycznie tym rasista jest czy nie.

W Stanach owszem, ale w Europie? Kolorowi, badz ladniej mowiac nie Europejczycy pojawili sie na wieksza skale dopiero po dekolonizacji.

Jesli ktos zna x osob z Polski, z tego y jest leniwa i agresywna, przy czym y < x i do tego zna x murzynow i liczba takich ktora nie zrobila dobrego wrazenia y = x, to sila rzeczy taka osoba bedzie miala gorsza opinie o czarnych.
W Anglii tez bylo niewolnictwo tak dla informacji.
A Ty to jestes jednym z tych co nie lubieja innych o odmiennym kolorze skory.

Oczywiscie wszyscy czarni sa zli za to wszyscy biali sa bez skazy.

ps wiedzialam ze pojawisz sie w tym watku i zaraz bedziesz mnie cytowal
Stary 2008-04-25, 17:54   #52
Croaker
BAN stały

Cytat:
W Anglii tez bylo niewolnictwo tak dla informacji.
Na calym kontynencie europejskim bylo badz niewolnictwo, badz rozne formy zaleznosci feudalnej.

Za to nie bylo plantacji bawelny jak w Stanach czy trzciny cukrowej jak w Ameryce Lacinskiej, a co za tym idzie, liczba sprowadzanych niewolnikow byla sladowa i masowy naplyw nieeuropejczykow nastapil dopiero po dekoloniazcji, glownie z bylych kolonii (UK, Francja, Beneluks) badz jak w przypadku Niemcow z Turcji (Turcy i Kurdowie).

Cytat:
A Ty to jestes jednym z tych co nie lubieja innych o odmiennym kolorze skory.
Bzdura, nigdzie nic takiego nie napisalem. Nie lubie po prostu szafowania slowami typu rasizm, ksenofobia etc.

Cytat:
Oczywiscie wszyscy czarni sa zli za to wszyscy biali sa bez skazy.
Rowniez nic takiego nie napisalem.

Cytat:
ps wiedzialam ze pojawisz sie w tym watku i zaraz bedziesz mnie cytowal
Przynajmniej mozesz byc zadowolona, ze masz taka swietna intuicje
Stary 2008-04-25, 17:58   #53
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Na calym kontynencie europejskim bylo badz niewolnictwo, badz rozne formy zaleznosci feudalnej.

Za to nie bylo plantacji bawelny jak w Stanach czy trzciny cukrowej jak w Ameryce Lacinskiej, a co za tym idzie, liczba sprowadzanych niewolnikow byla sladowa i masowy naplyw nieeuropejczykow nastapil dopiero po dekoloniazcji, glownie z bylych kolonii (UK, Francja, Beneluks) badz jak w przypadku Niemcow z Turcji (Turcy i Kurdowie).
No to mnie profesor na uniwersytecie oklamal....
i w ksiazce tez klamia...

A dodam jeszcze ,ze nie lubie jak sie uogolnia i np jak ten caly abram pisze ,ze "murzyni" to "murzyni" tamato ,to tak jakby pisac ,ze Polak to zlodziej pijak itd.
A to przeciez jest niesprawiedliwe.
Pomijam ,ze kolor skory nie jest odpowiedzialny za to czy ktos jest leniwy czy pracowity itp.
Stary 2008-04-25, 18:12   #54
Croaker
BAN stały

Cytat:
No to mnie profesor na uniwersytecie oklamal....
i w ksiazce tez klamia...
Ale na jaki temat? Ktos zaprzecza masowa imigracja poza europejska zaczela sie po wojnie/w czasie dekolonizacji? A to Ci ciekawostka dropsa

Cytat:
A dodam jeszcze ,ze nie lubie jak sie uogolnia i np jak ten caly abram pisze ,ze "murzyni" to "murzyni" tamato ,to tak jakby pisac ,ze Polak to zlodziej pijak itd.
A to przeciez jest niesprawiedliwe.
Pomijam ,ze kolor skory nie jest odpowiedzialny za to czy ktos jest leniwy czy pracowity itp.
A mi chodzi o to, ze przy uogolnieniach o murzynach ktos zostanie poszczuty rasizmem, a przy Polakach juz nie. Pol biedy jak chodzi o uogolnienia, ale to ma szybciej znamiona zakazu jakiejkolwiek krytyki niezaleznie od powodu bo ktos jest czarny
Stary 2008-04-25, 18:25   #55
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale na jaki temat? Ktos zaprzecza masowa imigracja poza europejska zaczela sie po wojnie/w czasie dekolonizacji? A to Ci ciekawostka dropsa
Nie to jest jasne ,ze ludzie w zasadzie emigruja caly czas.
Tylko abram powiedzial ,ze moze tolerowac np czarnych i muzlumanow (to jakis nowy narod?????) w Afryce a nie w Europie to co z tymi co zostali sprowadzeni jako niewolnicy np do Anglii a potem co z tymi co przyjechali podczas kolonizacji czy po niej?
Przeciez to bylo dawno a nie pare lat temu.
Ci ludzie maja prawo czuc sie Eropejczykami ,gdzie maja wrocic?
Albo np potomkowie tych co wyemigrowali ze swoich kraji w latach 20 czy nawet 60 co z ich potomkami ktorzy tu mieszkaja?
Mam np kolezanke czarna ktora jest potomkiem niewolnikow ,drugiej przodkowie przyjechali w latach 20 to coz nia?
Przeciez sa luzie ktorzy sie tu urodzili i wcale nie jest ich az tak malo.
Oczywiscie ,ze sa tacy ktorzy przyjechali tu rok temu albo dwa ale sa tez tacy ktorzy sie tu urodzili i co maja sie teraz wyniesc bo taki abram ich tu nie toleruje bo Eurpoa przeciez jest jego no bo on Polak jest.
Stary 2008-04-25, 18:48   #56
Croaker
BAN stały

Cytat:
Nie to jest jasne ,ze ludzie w zasadzie emigruja caly czas.
Tylko abram powiedzial ,ze moze tolerowac np czarnych i muzlumanow (to jakis nowy narod?????) w Afryce a nie w Europie to co z tymi co zostali sprowadzeni jako niewolnicy np do Anglii a potem co z tymi co przyjechali podczas kolonizacji czy po niej?
No ale dlaczego dysktujac ze mna imputujesz, ze sie zgadzam z wypowiedziami Abrama, czy ze wrecz sam je napisalem?

Napisalas w jednym ciagu "Stany Europa", w momencie gdy w Stanach przed wojna secesyjna czarni stanowili kilkadziesiat procent ludnosci Poludnia, a liczba niewolnikow w Europie pewnie wynosila promile.

Cytat:
Przeciez to bylo dawno a nie pare lat temu.
Ci ludzie maja prawo czuc sie Eropejczykami ,gdzie maja wrocic?
Albo np potomkowie tych co wyemigrowali ze swoich kraji w latach 20 czy nawet 60 co z ich potomkami ktorzy tu mieszkaja?
Mam np kolezanke czarna ktora jest potomkiem niewolnikow ,drugiej przodkowie przyjechali w latach 20 to coz nia?
Przeciez sa luzie ktorzy sie tu urodzili i wcale nie jest ich az tak malo.
Oczywiscie ,ze sa tacy ktorzy przyjechali tu rok temu albo dwa ale sa tez tacy ktorzy sie tu urodzili i co maja sie teraz wyniesc bo taki abram ich tu nie toleruje bo Eurpoa przeciez jest jego no bo on Polak jest.
Alez ja nie pisze ze kogokolwiek wyganiac, tylko pisze, ze wiekszosc tych imigrantow przybyla do Europy w ciagu ostatnich 50lat, to 2-3 pokolenie.

Jakby nie patrzec na wypowiedz Abrama, to mamy kulture materialna duzo bardziej zblizona do Brytyjczykow, niz np. Hindusi. Tylko ze ja nie rozpatrywalem tego stwierdzenia w taki sposob.

Inna sprawa, luzno powiazana z tematem jest to, ze spoleczenstwa multikulturowe slabo funkcjonuja, asymilacja przebiega wolno i tworza sie roznego rodzaju mniejsze lub wieksze getta. Nie nastraja mnie to tak szczerze pozytywnie do przyszlosci kontynentu europejskiego, ale to juz jak pisalem, nieco odmienna kwestia.
Stary 2008-04-25, 19:05   #57
traci
Wtajemniczenie

Cytat:

A mi chodzi o to, ze przy uogolnieniach o murzynach ktos zostanie poszczuty rasizmem, a przy Polakach juz nie. Pol biedy jak chodzi o uogolnienia, ale to ma szybciej znamiona zakazu jakiejkolwiek krytyki niezaleznie od powodu bo ktos jest czarny
a skad wiesz ,ze nie posadza sie o dyskryminavje jesli ktos najezdza tylko na Polakow.
Ja zawsze jak slysze ,ze gadaja o tym jacy to Polacy sa zlodzieje ,czy pijaki pytam sie czy znasz wszystkich Polakow i wiesz o tym.Nie lubie uogolnien w jakikolwiek sposob i na jakikolwiek narod.
Cytat:
No ale dlaczego dysktujac ze mna imputujesz, ze sie zgadzam z wypowiedziami Abrama, czy ze wrecz sam je napisalem?

Napisalas w jednym ciagu "Stany Europa", w momencie gdy w Stanach przed wojna secesyjna czarni stanowili kilkadziesiat procent ludnosci Poludnia, a liczba niewolnikow w Europie pewnie wynosila promile.

Alez ja nie pisze ze kogokolwiek wyganiac, tylko pisze, ze wiekszosc tych imigrantow przybyla do Europy w ciagu ostatnich 50lat, to 2-3 pokolenie.

Jakby nie patrzec na wypowiedz Abrama, to mamy kulture materialna duzo bardziej zblizona do Brytyjczykow, niz np. Hindusi. Tylko ze ja nie rozpatrywalem tego stwierdzenia w taki sposob.

Inna sprawa, luzno powiazana z tematem jest to, ze spoleczenstwa multikulturowe slabo funkcjonuja, asymilacja przebiega wolno i tworza sie roznego rodzaju mniejsze lub wieksze getta. Nie nastraja mnie to tak szczerze pozytywnie do przyszlosci kontynentu europejskiego, ale to juz jak pisalem, nieco odmienna kwestia.
Dlatego tak pomyslalam bo odrazu zaatakowales mnie czyli stwiedzilam ,ze jestes tego samego zdania.

Nie ja nie pisze ,ze Ty twierdzisz zeby kogos wyganiac to sie tyczlo abrama nie Ciebie.

Moze i jest zblizona no i co z tego?
To czemu tak narzekaja na Polakow?
(pomijam ,ze czasem to narzekanie nie jest uzasadnione)

A ja uwielbiam spoleczenstwo mulikulturalne ,mozna sie wiele od innych nauczyc.
I trzeba pamietac ,ze taka np Ameryka dzieki emigrantom ma taka pozycje.
Ozywiscie sa ludzie ktorzy mieszkaja tutaj kilkadzesiat lat a i tak sie nie z integrowali ale sa tez tacy ktrzy sie zintegrowali.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-25, 19:42   #58
Croaker
BAN stały

Cytat:
a skad wiesz ,ze nie posadza sie o dyskryminavje jesli ktos najezdza tylko na Polakow.
Ja zawsze jak slysze ,ze gadaja o tym jacy to Polacy sa zlodzieje ,czy pijaki pytam sie czy znasz wszystkich Polakow i wiesz o tym.Nie lubie uogolnien w jakikolwiek sposob i na jakikolwiek narod.
No spoko, ale jesli powiesz tak o osobie czarnej, to rasizm, a osobie bialej np. Polaku to juz nie. Irytuje mnie takie stosowanie rasy jako karty przetargowej.

Cytat:
Dlatego tak pomyslalam bo odrazu zaatakowales mnie czyli stwiedzilam ,ze jestes tego samego zdania.
Nie zaatakowalem Cie, tylko wyrazilem zdanie odmienne od Twoich opinii. Od kiedy to ze sie z Toba przykladowo nie zgadzam, oznacza, ze sie zgadzam z Twoim przedmowca?

Cytat:
Nie ja nie pisze ,ze Ty twierdzisz zeby kogos wyganiac to sie tyczlo abrama nie Ciebie.
Ok.

Cytat:
Moze i jest zblizona no i co z tego?
To czemu tak narzekaja na Polakow?
(pomijam ,ze czasem to narzekanie nie jest uzasadnione)
Podejrzewam ze narzekaja bo Polacy sa sklonni pracowac za nizsze stawki. Z tym ze roznie tym jest, bo nie wszyscy narzekaja, niektorzy sobie chwala pracowitosc Polakow, nieraz opinie siegaja kwestii rasowych typu stwierdzenia "wreszcie widac jakis bialych ludzi"

Cytat:
A ja uwielbiam spoleczenstwo mulikulturalne ,mozna sie wiele od innych nauczyc.
Poza Stanami (o specyficznych uwarunkowaniach tam zaraz) to jeden wielki syf:
- model francuski: podpalanie wszystkiego co mozliwe na przedmiesciach Paryza
- model niemiecki/wloski: imigranci z Afryki/Azji nie dostosowujacy sie do panujacego prawodastwa, tylko postepujacy wg szariatu
- model brytyjski - zakaz jedzenia przy swoim biurku w czasie Rammadanu - jakby mnie to cos obchodzilo czy ktos posci czy nie - chce niech posci, czy ja wymagam od kogos zeby w Wielki Piatek poscil? Przeciez to wypisz wymaluj zamordyzm
- model brytyjski 2 - 2-3 pokolenie mieszkajace na Wyspach wysadza sie w metrze.

Czego sie niby mozna nauczyc poza tym ze cos takiego nie daje rezultatow?

Cytat:
I trzeba pamietac ,ze taka np Ameryka dzieki emigrantom ma taka pozycje.
Ozywiscie sa ludzie ktorzy mieszkaja tutaj kilkadzesiat lat a i tak sie nie z integrowali ale sa tez tacy ktrzy sie zintegrowali.
Stany to inna bajka, gdyz nie bylo wytworzonej kultury, narodowosci gdy naplywaly kolejne fale emigrantow, wiec kazdy sie mieszal; tymczasem w Europie generalnie spolecznosc naplywowa nie chce sie dostosowac do panujacych norm, tylko je lamac.
Stary 2008-04-26, 10:13   #59
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
No spoko, ale jesli powiesz tak o osobie czarnej, to rasizm, a osobie bialej np. Polaku to juz nie. Irytuje mnie takie stosowanie rasy jako karty przetargowej.

Nie zaatakowalem Cie, tylko wyrazilem zdanie odmienne od Twoich opinii. Od kiedy to ze sie z Toba przykladowo nie zgadzam, oznacza, ze sie zgadzam z Twoim przedmowca?

Ok.

Podejrzewam ze narzekaja bo Polacy sa sklonni pracowac za nizsze stawki. Z tym ze roznie tym jest, bo nie wszyscy narzekaja, niektorzy sobie chwala pracowitosc Polakow, nieraz opinie siegaja kwestii rasowych typu stwierdzenia "wreszcie widac jakis bialych ludzi"

Poza Stanami (o specyficznych uwarunkowaniach tam zaraz) to jeden wielki syf:
- model francuski: podpalanie wszystkiego co mozliwe na przedmiesciach Paryza
- model niemiecki/wloski: imigranci z Afryki/Azji nie dostosowujacy sie do panujacego prawodastwa, tylko postepujacy wg szariatu
- model brytyjski - zakaz jedzenia przy swoim biurku w czasie Rammadanu - jakby mnie to cos obchodzilo czy ktos posci czy nie - chce niech posci, czy ja wymagam od kogos zeby w Wielki Piatek poscil? Przeciez to wypisz wymaluj zamordyzm
- model brytyjski 2 - 2-3 pokolenie mieszkajace na Wyspach wysadza sie w metrze.

Czego sie niby mozna nauczyc poza tym ze cos takiego nie daje rezultatow?

Stany to inna bajka, gdyz nie bylo wytworzonej kultury, narodowosci gdy naplywaly kolejne fale emigrantow, wiec kazdy sie mieszal; tymczasem w Europie generalnie spolecznosc naplywowa nie chce sie dostosowac do panujacych norm, tylko je lamac.
Powiem Ci ,ze nie wszyscy zaslaniaja sie kolorem skory.

Cytowales mnie wiec sobie pomyslam ,zdanie abrama jest Ci bliskie i popierasz Go.
Skupiles sie na mnie dlatego bo ja mu odpisalam.

Polacy nie tylko pracuja za nizsze stawki.
Slyszalam tez wiele innych negatywnych tesktow ale to nie wazne.

Ale Afrykanczyk to nie odrazu muzlumanin...
Wiem o tym ,ze muzlumanie robia balagan i chca naszego przystosowania d ich kultury nie podoba mi sie i znam tez muzlumanow ktorzy sie tez z tym nie zgadzaja i wstyd im za nich.
Znam tez wielu ludzi z Afryki (z dziecinstwa ,uczelni ,pracy) i tylko jeden czy dwoch pochodzacych z Somalii bylo muzlumanami.Reszta to protestanci ,katolicy a w przypadku ludzi pochodzacych z dawnych Angielskich kolonii sa z kosciola Ewangilieckiego.
Moj maz jest np protestantem i nie zna nikogo w swoim kraju kto jest muzlumaniniem (maly % podobnie jak w Polsce)

Ja mam wielu znajomych z roznych krajow i swietnie sie z nimi rozumiem ,nie mozna wrzucac wszystkich do jednego worka tylko dlatego ,ze ma ciemna skore.
Przeciez kolor skory nie swiadczy o naszym charakterze...
Stary 2008-04-26, 12:29   #60
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Ale Afrykanczyk to nie odrazu muzlumanin...
Wiem o tym ,ze muzlumanie robia balagan i chca naszego przystosowania d ich kultury nie podoba mi sie i znam tez muzlumanow ktorzy sie tez z tym nie zgadzaja i wstyd im za nich.
Co to znaczy tak właściwie, że Muzułmanie robią bałagan?

Jeśli zaś mówimy o przymuszaniu ludzi z innych kręgów kulturowych do przystosowania się do własnej kultury, to prym wiedzie Katolicyzm.

Cytat:
Znam tez wielu ludzi z Afryki (z dziecinstwa ,uczelni ,pracy) i tylko jeden czy dwoch pochodzacych z Somalii bylo muzlumanami.Reszta to protestanci ,katolicy a w przypadku ludzi pochodzacych z dawnych Angielskich kolonii sa z kosciola Ewangilieckiego.
Moj maz jest np protestantem i nie zna nikogo w swoim kraju kto jest muzlumaniniem (maly % podobnie jak w Polsce)
Wśród Afrykańczyków sporo jest też Koptów. Przyznaję, że mam wielki szacunek (i sympatię) dla ludzi tego wyznania.

Cytat:
Ja mam wielu znajomych z roznych krajow i swietnie sie z nimi rozumiem ,nie mozna wrzucac wszystkich do jednego worka tylko dlatego ,ze ma ciemna skore.
Przeciez kolor skory nie swiadczy o naszym charakterze...
Wyznanie też nie świadczy.
Obrona czarnoskórych na zasadzie, że nie wszyscy są Muzułmanami do mnie nie trafia. W czymże gorszy jest Islam od Chrześcijaństwa?

Cytat:
Rozumiem wymowe Twojego posta, tym niemniej pozwole sie nie zgodzic z tym zdaniem. Od czasu dekolonizacji Afryka dzielnie produkuje Bokassow i inne hitlerkopodobne stwory, ktore wyprawiaja jeszcze gorsze rzeczy niz Schicklgruber. Nie zmienia to faktu ze nie probuje prowadzic gradacji ten zbrodniarz jest lepszy a tamtem gorszy, tylko raczej polemizuje ze stwierdzeniem, ze wsrod czarnych ich nie ma. Gdyby nie bylo, Afryka nie byla by takim rozgrzebanym gnojowiskiem jakim jest.
Croaker, mam pewne obawy, że obecną fatalną sytuację polityczną i społeczną, którą obrazowo określiłeś mianem rozgrzebanego gnojownikja Afryka z sporej części zawdzięcza interwencjom białych. Począwszy od kolonistów i łowców niewolników, na rasistowskich "inwestorach" i handlarzach bronią skończywszy.

Co zaś do hitleropodobnych potworów - oczywiście nie sposób się nie zgodzić, jednak żadnej z tych kreatur nie udało się rozpętać konfliktu, który pochłonąłby prawie 73 miliony ludzkich istnień.

Nie mówiąc już o tym, że nawet obecnie zasięg rażenia afrykańskich konfliktów byłby mniejszy, gdyby nie broń dostarczana przez białych.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości