![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Badania w ośrodku RODK
Opinia jest jak najbardziej pozytywna dla ciebie a sąd bierze ją pod uwagę ...co do urodzin skoro twoja córka nie chce się widzieć z ojcem to jej do tego nie zmuszaj ...a mężowi powiedz że dziecko nie życzy sobie się z nim widzieć więc lepiej żeby nie przychodził i nie psuł dziecku urodzin....a co do dalszych widzeń w końcu sąd podejmie decyzję jak to dalej ma wyglądać w oparciu o opinię ośrodka
![]() ![]() Edytowane przez Edi5555 Czas edycji: 2008-11-12 o 20:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo
odezwę się po roprawie, pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Jestem z tobą trzymj się
![]()
![]() |
#34 |
Przyczajenie
|
Witam
Ja też zostałam odesłana do ośrodka RODK.Sędzia skierował nas ponieważ nie możemy porozumieć się odnośnie kontaktów z dzieckiem.Nie byliśmy małżeństwem i nigdy ze sobą nie mieszkaliśmy.Dziecko ma 1,5 roku i ma średni kontakt z ojcem.Może ważniejsze jest to że nie jest do niego przyzwyczajona nigdy jej nie uspał ,nakarmił i nie przewinął. Ojciec dziecka chce dostawać dziecko od piątku od 17-tej do niedzieli do 18-tej.Miesiąc wakacji i tydzień ferii.Oprócz tego 3 razy w tygodniu (pon,środ,piątek 17-20) to już może być u mnie w domu i w mojej obecności. Jak przy tak małym dziecku wygląda wizyta w ośrodku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
Nie martw sie raczej sa małe szanse na to że on osiągnie to co chce ...co do wizyty w ośrodku wygląda to podobnie jak w innych przypadkach tyle że małe dzieci są nieco inaczej badane w takich przypadkach.... na ogół przez zabawę i obserwację oraz wywiad z kazdym z was i rozwiazywanie testów oczywiście oprócz dziecka ....będą obserwować twojego partnera jak radzi sobie z dzieckiem i jak ono na niego reaguje niby zostanie sam w pokoju jednak będzie cały czas obserwowany ....badana jest więź dziecka aby można było ustalić częstotliwość wizyt jednak przy tak małym dziecku wakacje czy ferie raczej odpadają chyba że ty na to wyrażasz zgodę a on da sobie radę z dzieckiem tak aby było przy nim bezpieczne
![]() ![]() Edytowane przez Edi5555 Czas edycji: 2008-11-17 o 09:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
Jak myślisz czy te weekendy są możliwe do uzyskania.Osobiście uwazam ze to za małe dziecko i za slaba jest więz z ojcem.Z biegiem czasu jak dziecku można będzie wytłumaczyć że jedzie do taty ale teraz gdy moja mała babci ani dziadka nie widziała od roku i w domu ojca nie była też tyle to chyba za duży stres dla dziecka.
Uwazam że kontakty z ojcem są potrzebne ale taki brzdąc nic nie rozumie dla niej ważne jest tylko gdzie jest mama (z mojej córci to taki mamlak). Czy wyrok w sądzie jest taki jaki wyda ośrodek RODK? Jestem z W-WY ile czeka się na wizytę w takim ośrodku i gdzie one są? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
hmm... masz rację że to za małe dziecko i za słaba jest więź z ojcem aby dziecko było od ciebie odłaczane tak często i na tak długo ...nie martw sie sąd bierze pod uwagę opinię ośrodka jednak wcale nie musi w pełni zasądzić tego co ten ośrodek zasugeruje ....sąd powołuje ośrodki po to aby mieć opinię osób niezależnych nie związanych z konfliktem do tego w ośrodkach pracują ludzie którzy są biegłymi sadowymi więc są w ocenie sądu specjalistami ....to co dla sadu i ośrodka jest najwazniejsze to dobro twojego małego dziecka dlatego nikt nie da małej zrobic krzywdy.... na wizytę w ośrodku czeka się obecnie dość długo nawet kilka miesięcy dostaniesz wezwanie na adres domowy z dokładnym adresem terminem i instrukcją co masz ze soba zabrać...w warszawie są chyba 4 ośrodki o ile dobrze pamiętam
Moim zdaniem upieraj się przy tym aby wizyty odbywały się np co drugi weekend w twoim domu bo tam mała czuje się bezpieczna i oczywiście w twojej obecności bo mała jest z tobą mocno zwiazana a ojca prawie nie zna możesz też powiedzieć ze nie wykluczasz ewentualności ze za pare lat jak mała podrosnie można będzie te widzenia nieco zmienic i zwiększyć
![]() ![]() Edytowane przez Edi5555 Czas edycji: 2008-11-15 o 10:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
Mam jeszcze jedno pytanie sąd aby zabezpieczyć ojcu kontakty do czasu wizyty w ośrodku wyznaczył widzenia u mnie w domu i w mojej obecności pon - środa -piątek 17-20 i co 2 niedzielę 12-15 (z możliwością wychodzenia na spacer-bezemnie),
Szczerze nie odpowiada mi to.W tygodniu nic nie da sie zaplanować bo co 2 dzień mam wizytę tatusia(nikt nie może mnie odwiedzić i tp) .Nie chce aby zabrzmiało to w ten sposób ze chcę ograniczać kontakty ale te spacery też mi nie odpowiadają ponieważ mój były partner jest na tyle nieodpowiedzialny że wyjdzie z dzieckiem na 3 godziny i nie wróci wcześniej bo tak ma przysądzone.Poza tym chciałabym aby te spacery były tez w mojej obecności (przynajmniej do 2 lat dziecka).Byliśmy kiedyś razem na placu zabaw i siedzxiałam z boku jak wsadził dziecko na karuzelę i tak mocno kręcił że dziecko mało nie zwymiotowało zeszło z płaczem i chciało do mnie na rece i już do domu.Zostawiał ją samą na zjeżdzalni (wiele by opowiadać). Wracając do tematu chciałam się od tego wyroku odwołać.Jednak jak myślisz czy bedzie to zle postrzegane w ośrodku RODK że chcę ograniczać ojcu kontakty.Chciałabym aby te wizyty były 2 razy w tygodniu i te spacery ze mną.Jeżeli masz jakąś wiedzę co na to ośrodek a może nie będzie miało to wpływu i znaczenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
Wiesz w ośrodku sa naprawdę normalni ludzie którym będziesz mogła opowiedzieć o wszystkich swoich watpliwościach i obawach a także o tym jak te wizyty przebiegają teraz i jak reaguje na nie dziecko opisz tą sytuację z placu zabaw i swoje obawy że ojciec dziecka nie ma żadnego doświadczenia z tak małym dzieckiem... że mała reaguje płaczem na te zabawy.... że jest z tobą silnie związana i byłoby lepiej gdyby miała cię obok podczas takich kontaktów z ojcem ...całe swoje stanowisko i propozycje modelu tych spotkań będziesz mogła przedstawić podczas wizyty w ośrodku .....a od obecnego modelu spotkań też możesz się odwołać musisz napisać pismo i wyjaśnić swoje racje np. że obawiasz sie o bezpieczeństwo małej ....że ten obecny model sie nie sprawdza itd.... dobrze to wszystko trzeba umotywować ale przy uzasadnianiu kieruj się wyłącznie dobrem małej i jej bezpieczeństwem... możesz nadmienić że nie chodzi ci o ograniczanie ojcu możliwości widzeń z córką a jedynie o dobro córeczki która jest jeszcze zbyt mała na takie rozłąki z tobą ...a ojciec zdecydowanie niedoświadczony do samodzielnej opieki nad tak małym dzieckiem...hmm...sugerow ałabym chyba tylko poczekać z tym może do wydania opinii bo wówczas możesz mieć dodatkowy atut w ręku w postaci opinii biegłych na którą zawsze mozna się powołać ... opinia po tym co napisałaś o kontaktach ....według mnie powinna być na twoją korzyść....no chyba że twój partner wykaże się w ośrodku super tatą a mała będzie uwielbiała kontakty z nim i da temu żywiołowy pokaz w ośrodku ....
![]() ![]() Edytowane przez Edi5555 Czas edycji: 2008-11-16 o 09:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jestem w trakcie rozwodu. mamy adoptowana córeczkę, kiedy adopcja sie uprawomocniła, ona złozyła pozew o rozwód, okazało się, ze w trakcie adopcji miała juz kochanka. Jeżeli chodzi o udowodnienie winy to mam sprawe wygrana, tak twierdzi mój adwokat, ale co z dzieckiem? teraz jestesmy przed badaniami w RODK, ona nagle zmieniła front, nie chce rozwodu mi dac, mimo, ze sama złozyła papiery. Ja nie chcę z nia już byc, ale chcę wychowywac i mieszkac z dzieckiem. Co będzie jak ona powie w osrodku, że chce ratować małżeństwo? jakie mma szanse aby córeczka mieszkała ze mną? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Widzisz wygranie sprawy rozwodowej nie oznacza jednocześnie wyłacznej opieki nad dzieckiem ....hmm... nie wiem w jakim wieku macie dziecko...ale badanie jest zależne od wieku dziecka i bada się w takim przypadku więź dziecka z każdym z was oraz ocenia was jako rodziców każde z osobna ale także w relacji z dzieckiem .....dziecko z reguły powierza się temu z rodziców które daje lepsze gwarancje prawidłowego wychowania dziecka oraz z którym ma ono mocniejsza i silniejszą więź emocjonalną ....
Sporo o rozwodach pisałam na wizażu w wątku rozwodowym proponuję abyś go sobie poczytał bo tam znajdziesz wiele informacji prawnych dotyczących rozwodu i jego skutków oto link https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=114170
![]() ![]() Edytowane przez Edi5555 Czas edycji: 2008-11-17 o 08:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
miałam takie badanie. przede wszystkim sprawdzają dzieci.psycholodzy obserwują jak maluchy zachowują się przy jednym z rodziców,a drugi w tym czasie w innym pokoju odpowiada na pytania innego psychologa. pytają się o żwiązek-CO,DLACZEGO I CZEMU SIę SKONCZYłO. wszystko to co bedzie pozniej w sądzie. potem rozwiązuje się test. w tescie są zdania,a osoba badana musi odpowiedzieć co najpierw przyszło na myśl. dzieci też rysuja .ponoć rysunki najlepiej odzwierciedlają emocje. samo badanie nie jest straszne,jednak oceny nieraz są nietrafione. mają one wpływ na wyrok sądowy przyznające prawa do widywań,czy sprawowania władzy rodzicielskiej. nie wiem jak teraz,ale ja musiałam za nie zapłacić sporą sumkę-w 98 r. było to 400 zł-chyba podzielone na oboje małżonkow. masz prawo powiedzieć,że ojciec nie jest odpowiedzialnym rodzicem.opowiedz o tej sytuacji na placu zabaw. masz do tego prawo.powiedz,że nie chcesz ograniczac praw,ale chcesz być przy tych spotkaniach i w domu i na dworze. moj były był skazany na moją obecność do czwartego roku życia syna,więc wszystko można wywalczyć. Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2008-11-17 o 09:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Rozeznanie
|
Wiele się nie zmieniło tyle tylko że badanie kosztowało ostatnio 500 zł tyle bynajmniej płacił mój małżonek z tego co mi wiadomo z pisma jego adwokata ...hmm... sposoby badania też raczej niewiele się zmieniły
![]()
![]() |
#44 |
Przyczajenie
|
Odpowiadając na pytanie dziecko w lutym skończy dwa lata, emocjonalnie jest bardziej związane ze mną, w sądzie staramy się udowodnić, że żona sprawuje złą opiekę nad córką. Mam dowody typu. nagrania, jak wychodzi z domu bardzo częśto zostawiając dziecko pod opiekę mi.
Chodzi o to, że nie chciał bym aby nagle okazało się, że skoro ona chce się wycofac i nie chce dac mi rozwodu, to sąd przychyli się do tego po roku trwania sprawy rozwodowej i zdecyduje aby spróbować pojednać się, a niestety atmosfera nie będzie ta dobra dla dziecka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
Z reguły rzadko dzieje się tak aby sąd nie wyrażał zgody na rozwód Orzeczenie rozwodu przez sąd jest możliwe, przy spełnieniu kumulatywnie (łącznie) dwóch pozytywnych przesłanek rozwodowych w postaci rozkładu pożycia małżeńskiego, który musi być zupełny i trwały.
Rozkład pożycia małżeńskiego występuje wówczas, gdy występuje brak więzi duchowej, fizycznej i gospodarczej pomiędzy małżonkami. Natomiast rozkład jest zupełny, gdy nie istnieje między małżonkami żadna więź duchowa, fizyczna ani gospodarcza, a więc gdy małżeństwo całkowicie przestaje funkcjonować. Rozkład trwały występuje, gdy dokonując oceny funkcjonowania małżeństwa, opartej na doświadczeniu życiowym, dochodzimy do wniosku, że w określonych okolicznościach występujących w tej sprawie, nie ma możliwości powrotu małżonków do wspólnego pożycia. Przesłanką konieczną nie jest w tym przypadku upływ czasu. Okoliczności w sprawie, mogą potwierdzać przypuszczenie, że pomimo braku długiego okresu rozkładu małżeństwa, nie ma możliwości na ponowne nawiązanie więzi między małżonkami. Ocena nastąpienia rozkładu pożycia małżeńskiego jest w praktyce dość trudna. Przyjmuje się za okoliczności potwierdzające tą okoliczność takie zdarzenia jak np. zdrada małżeńska, czyli niedochowanie wierności małżeńskiej – dotyczy to sytuacji, gdy jeden z małżonków współżyje z osobą trzecią, a nawet występuje brak takiego współżycia, jednakże małżonek ten związany jest z osobom trzecią więzią uczuciową (Nawet jednorazowy postępek małżonka może stać się przyczyną trwałego i zupełnego rozkładu, dotyczy to w szczególności takich faktów jak cudzołóstwo i ciężka zniewaga - orzeczenie SN z dnia 24.04.1951 r., sygn. C667/50, OSN 1953/1, poz. 9; Pożycie małżeńskie przy jednoczesnym pożyciu jednego z małżonków z inną osobą, jest pożyciem posiadającym cechy rozkładu; małżeństwo takie nie należy do małżeństw zasługujących na ochronę ze względu na interes społeczny – orzeczenie SN z dnia 20.11.1951 r, sygn. C839/51, OSN 1952/1, poz. 1”; Związanie się małżonka z inną osobą węzłem uczuciowym, w którym wprawdzie nie dochodzi do cudzołożnych stosunków, ale któremu towarzyszą wyznania miłości i pocałunki, może być odczute przez drugiego małżonka jako naruszenie, a nawet zerwanie więzi uczuciowej i moralnej, która łączyła małżonków i może być - zależnie od okoliczności - uznane za ważną przyczynę rozkładu pożycia małżeńskiego - orzeczenie SN z dnia 26.03.1952 roku, sygn. C813/51, NP. 1953/5, str. 82). Jest to przesłanka zawiniona, co oznacza, że przy takiej przesłance sąd wydaje orzeczenie rozwodu ze wskazaniem na winę małżonka niewiernego. Najczęstszą przyczyną rozwodów bez orzekania o winie jest niezgodność charakterów. Na taką przesłankę rozwodu najczęściej powołują się małżonkowie, składając pozwy rozwodowe bez orzekania o winie. Pojęcie to jest dość nieprecyzyjne i dość trudno sprecyzować okoliczności, które mogą wskazywać na taką przesłankę rozpadu małżeństwa (Pojęcie różnicy charakterów jest bardzo ogólne. Bez dokładniejszego sprecyzowania na czym polega, jak się na zewnątrz przejawia i jaki wywiera wpływ na pożycie małżeńskie, brak podstaw do oceny, czy różnica charakterów stała się przyczyną rozkładu - orzeczenie SN z dnia 15.01.1952 roku, sygn. C 502/51 NP. 1953, nr 5, s. 82). Małżonkowie wskazując na niezgodność charakterów wskazują na różne podejście do życia, cele stawiane sobie oraz współmałżonkowi a także różnice w wykształceniu, światopoglądzie, np. różnice religijne, czy też różnice w wieku, które powodują różne spojrzenie na te same sprawy (Szczególnie duża różnica wieku między małżonkami, zwłaszcza, jeżeli znacznie starsza jest kobieta, może doprowadzić do rozkładu pożycia. O tym, czy znaczna różnica wieku powinna być uznana za ważny powód rozkładu pożycia w świetle zasad moralności, decydują okoliczności konkretnego przypadku jak np. warunki, w jakich doszło do zawarcia związku małżeńskiego, czas trwania pożycia stron do chwili powstania rozkładu, przebieg tego pożycia, istnienie bądź nieistnienie dzieci z tego małżeństwa - orzeczenie SN z dnia 16.03.1956 roku, sygn. IV CR 127/55, OSN 1956/4, poz. 112). Oczywiście istnieją jeszcze inne oprócz wymienionych przesłanki rozkładu pożycia małżeńskiego, w każdym przypadku ocena okoliczności należy do sądu, który po zbadaniu wszelkich okoliczności sprawy orzeka o rozwiązaniu małżeństwa. Mimo zaistnienia przesłanek w postaci zupełnego i trwałego rozkładu pożycia małżeńskiego, sąd nie może orzec o rozwiązaniu małżeństwa, jeżeli wystąpią negatywne przesłanki rozwodowe, zwane także przeszkodami rozwodowymi. Przesłanki negatywne zawarte są w przepisach prawnych i służą do obrony zagrożonego małżeństwa, należą do nich: Dobro wspólnych małoletnich dzieci (obejmuje także dzieci przysposobione) - zasada ta nigdy nie jest kwestionowana, natomiast wątpliwości budzi pojmowanie i stosowanie w praktyce tej przeszkody. Sąd Najwyższy wydał orzeczenie o charakterze wytycznych (z dnia 18 marca 1968 r. - III CZP 70/66, OSNCP 1968, poz. 77 i z dnia 9 czerwca 1976 r. - III CZP 46/75, OSNCP 1976/9, poz. 184), które maja ukierunkować orzecznictwo sądowe w celu wzmożenia ochrony rodziny, w szczególności poprzez ustalenie: czy rozwód nie spowoduje osłabienia więzi z dziećmi tego małżonka, przy którym dzieci nie pozostaną, czy po rozwodzie zaspokojone zostaną potrzeby materialne i emocjonalne dzieci w takim przynajmniej zakresie jak obecnie, czy utrzymanie dotychczasowego stanu będzie dla dzieci bardziej korzystne niż orzeczenie rozwodu. Przy czym ustalenia powyższe mogą zostać mimo wszystko nie wzięte pod uwagę przez sąd jako przeszkody orzeczenia rozwodu, gdy zachodzą inne istotne okoliczności (Wytworzona w rodzinie przez stałe awantury rodziców atmosfera, która zatruwałaby młodość małoletnich dzieci, demoralizowałaby je i zagrażała ich wychowaniu, uzasadnia uznanie, że w takiej sytuacji dobro dzieci nie mogłoby ucierpieć wskutek orzeczenia rozwodu ich rodziców - orzeczenie SN z dnia 16 maja 1952 roku C 1110/51, NP 1953 nr 5, s. 82). Zatem sąd rozpatrując przesłankę negatywna orzeczenia rozwodu, w postaci dobra wspólnych małoletnich dzieci, zobowiązany jest do wzięcia pod uwagę wszelkich okoliczności jakie będą miały wpływ na rozwój i wychowanie dziecka oraz dokonać oceny zebranego materiału dowodowego w tym zakresie (Dla oceny, czy dobro dzieci sprzeciwia się rozwodowi, należy konkretnie rozważyć, jaka byłaby ich sytuacja, gdyby do rozwodu nie doszło i porównać ją z sytuacją, jaka będzie po orzeczeniu rozwodu; nie można oceniać tej kwestii na podstawie założenia, że małżonkowie wrócą do wspólności małżeńskiej po odmówieniu im orzeczenia rozwodu, jeżeli okoliczności przemawiają przeciwko takiemu założeniu - orzeczenie SN z dnia 8 grudnia 1951 r. - C 259/51, NP. 1953/5, s. 81). Sprzeczność orzeczenia rozwodu z zasadami współżycia społecznego – są to określone wzorce postępowania, ustalone przez normy moralne lub obyczajowe. Przykładem takich norm, którymi kieruje się sąd orzekając o niedopuszczalności rozwodu może być jedno z orzeczeń - (Niezgodne z zasadami [...] moralności byłoby uznanie za ważny powód rozkładu pożycia małżeńskiego nieuleczalnej choroby małżonka, kiedy jego stan wymaga udzielenia mu materialnej i moralnej pomocy. Zasada ta nie może mieć jednak zastosowania w wypadku nieuleczalnej choroby psychicznej współmałżonka. Przy chorobie fizycznej zachodzi możliwość utrzymania więzi duchowej, istnieje pełne odczucie skutków rozwodu ze strony chorego i dlatego względy moralne nakazują udzielenia mu opieki nie tylko materialnej, ale i moralnej tak, aby ulżyć losowi chorego. Natomiast w wypadku choroby psychicznej nie zachodzi możliwość utrzymania więzi duchowej, a sam chory nie odczuwa w tak ostry sposób skutków rozwodu, gdy jeszcze stan jego zdrowia wymaga pobytu w szpitalu drugi małżonek nie może mu praktycznie zapewnić niczego więcej poza dostarczeniem pomocy i opieki materialnej i w tych warunkach udzielenie temu małżonkowi rozwodu może znaleźć usprawiedliwienie w poczuciu moralnym społeczeństwa - orzeczenie SN z dnia 2 lipca 1960 r. - ICR 491/61, OSPiK 1963/3, poz. 68). Przesłanka ta służy ochronie małżeństwa, zatem np. choroba fizyczna małżonka może stanowić negatywną przesłankę rozwodową, z uwagi fakt, iż rozwiązanie małżeństwa w tym przypadku jest sprzeczne z zasadami współżycia społecznego. Zasady te oczywiście nie odnoszą się tylko do sytuacji choroby fizycznej małżonka, ale dotyczą szeregu innych przypadków, gdzie ze względu na szczególne okoliczności rozwiązanie małżeństwa nie jest dopuszczalne. Wyłączna wina małżonka, który żąda rozwodu – również stanowi przesłankę negatywną rozwiązania małżeństwa, jednakże zasada ta znajduje dwa istotne ograniczenia: gdy małżonek wyraża zgodę na rozwód – zgoda musi być wyrażona w sposób jasny i wyraźny, może także być cofnięta przez małżonka, wówczas traktowana jest jakby nie została wyrażona. gdy odmowa zgody jest w świetle okoliczności danej sprawy jest sprzeczna z zasadami współżycia społecznego – odmowa zgody jest sprzeczna z zasadami współżycia społecznego, jeżeli nie znajduje ona uzasadnienia a jest podyktowana np. chęcią utrudnienia lub uniemożliwienia uzyskania rozwodu (Kiedy małżonek niewinny kieruje się motywami zasługującymi na potępienie z punktu widzenia moralnego, w szczególności, jeżeli istnieje podstawa do ustalenia, że małżonek niewinny odmawia zgody na rozwód wyłącznie w zamiarze szykany albo dla zemsty lub z nienawiści do małżonka winnego, uznanie odmowy za sprzeczną z zasadami współżycia społecznego nie budzi wątpliwości - uchwała pełnego składu Izby Cywilnej SN z dnia 16 marca 1968 r. - III CZP 70/66, OSN 1968, poz. 77). Reasumując, jeżeli zachodzą przesłanki pozytywne orzeczenia rozwodu i sad nie uzna, że zachodzą przesłanki negatywne (zakazy rozwodowe), to sąd powinien orzec o rozwodzie. Odmowa zgody na rozwód nie jest obligatoryjną przeszkodą w orzeczeniu rozwodu. Jeżeli sąd uzna, ze odmowa zgody na rozwód jest w świetle okoliczności danej sprawy sprzeczna z zasadami współżycia społecznego, to rozwód zostanie orzeczony nawet w sytuacji gdyby rozwodu żądał małżonek winny rozkładu współżycia małżeńskiego. Odmowa zgody jest sprzeczna z zasadami współżycia społecznego, jeżeli nie znajduje ona uzasadnienia, a jest podyktowana np. chęcią utrudnienia lub uniemożliwienia uzyskania rozwodu. kiedy małżonek niewinny kieruje się motywami zasługującymi na potępienie z punktu widzenia moralnego, w szczególności jeżeli istnieje podstawa do ustalenia, że małżonek niewinny odmawia zgody na rozwód wyłącznie w zamiarze szykany albo dla zemsty, lub z nienawiści do małżonka winnego, uznanie odmowy za sprzeczną z zasadami współżycia społecznego nie budzi wątpliwości. I jeszcze ważna kwestia... Po złożeniu powództwa, które nie zawiera braków formalnych sąd może nie tylko na wniosek jednego z małżonków, ale także z własnej inicjatywy skierować strony do mediacji, jeżeli istnieją widoki na utrzymanie małżeństwa (art. 436 § 1 k.p.c.). Ponadto do mediacji sąd może skierować małżonków na każdym etapie postępowania sądowego w celu ugodowego załatwienia spornych kwestii (art. 4451 k. p. c.). Na przykład Mediacja umożliwia ustalenie zasad opieki nad dziećmi przez ich rodziców bez względu na to, czy żyli w związku małżeńskim, czy nieformalnym. W trakcie mediacji uzgadnia się sposoby uczestnictwa obojga rodziców w życiu dziecka. Dotyczy to między innymi miejsca zamieszkania dziecka, kontaktów z obojgiem rodziców, wychowania dziecka, edukacji, czy sposobu leczenia. Kwestie finansowe, czyli między innymi alimenty, są ważnym elementem rozmów. Zasady opieki nad dziećmi i sposób współpracy rodziców w kwestii ich wychowywania wypracowane w drodze mediacji, umożliwiają zaspokojenie potrzeb i praw zarówno dzieci, jak i rodziców. Pozwala to zmniejszyć poziom negatywnych emocji w czasie rozwodu. Należy pamiętać, że dziecko nigdy nie "należy" do jednego z rodziców. Kontakt z obojgiem rodziców to nie tylko potrzeba, ale również prawo każdego dziecka. W mediacji można wypracować zasady opieki nad dziećmi z uwzględnieniem ich potrzeb. Mediuje się po to, aby potrzeby wszystkich, a przede wszystkim dzieci, zostały zaspokojone. W konfliktach okołorozwodowych rodzice często koncentrują się na sobie i swoich potrzebach. Mediacje rozwodowa obejmują zarówno mediacje par w rozwodzie, jak też przed i po nim. Skierowanie stron do mediacji powoduje zawieszenie postępowania sądowego. Zawieszenie takie może nastąpić także w sytuacji, gdy postępowanie mediacyjne nie jest prowadzone, ale sąd nabierze przekonania, że istnieją widoki na utrzymanie małżeństwa. Zawieszenie postępowania może nastąpić tylko raz w ciągu całego postępowania rozwodowego. O zawieszenie postępowania może wnosić także jedna ze stron, lub obie strony razem. Podjęcie zawieszonego postępowania następuje na wniosek jednej ze stron. Stosownie do treści art. 181 § 2 k.p.c., postępowanie zawieszone na zgodny wniosek stron lub wskutek niestawiennictwa jednej ze stron, może być podjęte nie wcześniej niż po upływie 3 miesięcy od zawieszenia, chociażby strony określiły we wniosku o zawieszenie termin krótszy bądź tez przed upływem 3 miesięcy złożyły zgodny wniosek o podjęcie postępowania. Jeżeli strony określiły we wniosku termin zawieszenia dłuższy niż trzy miesiące, podjęcie będzie mogło nastąpić dopiero po upływie tego terminu.
![]() ![]() Edytowane przez Edi5555 Czas edycji: 2008-11-17 o 11:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Przyczajenie
|
Boję się, że jak powiem, że chcę nadal rozwodu bo wyrządzono mi wiele krzywd to dziecko zostanie przy niej, a jak się zgodzę aby próbowac ratowac małżeństwo bo ona tego chce to wtedy będę blisko córki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
Wiesz w tej sytuacji z pewnoscia wiele zależy od badań z reguły sądy biorą pod uwagę opinię ośrodka ...z tego co piszesz masz z dzieckiem silną więź i dowody przeciwko żonie hmm.... cóż jesli widzisz szansę pogodzenia się to oczywiste że zawsze jest to lepsze rozwiazanie .....jednak jeśli kompletnie takiej szansy nie widzisz to traci to sens bo dziecko powinno wzrastać w dobrej atmosferze....
![]() ![]() Edytowane przez Edi5555 Czas edycji: 2008-11-17 o 09:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
To moja żona złożyła pozew rozwodowy, i to zaraz po urawomocnieniu się wyroku o adopcję. Na sprawie, moja zona przyznała się, że ma kochanka i z nim chce układać życie. Próbuje udowodnić, że o wszystkim wiedziałem, że to był spisek, co jest nieprawdą. Mam dowody na zdradę, choć już sam się do tego przyznała.
Czy może się z tego wycofac? powiedzieć, że chce próbowac ratowac małżeństwo, że wie że popełniła błąd, że chce go naprawić, że nadal mnie kocha i różne takie mydlenie oczy wobec sądu, nie chcę już żadnych porozumień, chcę dokończyc sprawę i wychowywac dziecko, które ona traktuje przedmiotowo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
czy sąd może dac nam szanse na pojednanie się ?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
nie chcę pojednania ale nie chcę tez stracić córki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
motylek,nie pisz postu pod postem-jest cos takiego jak edycja postu.
nie wiem ,jak ci pomoc.nie wiem,czy wyznacznikiem złego traktowania córki jest zdrada małżeńska. może być dobrą matką.wiemy jakie są sady i czesto to matka jest na pierwszym miejscu ,żeby sprawowac władze nad dzieckiem. ty musisz udowodnic sądowi,że ONA jest złym rodzicem,a nie złą żoną |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
Wiesz człowiek w sumie może powiedziec wszystko co chce... ale jak to się ma do prawdy to jest inna rzecz... skoro ona już sie wczesniej przyznała to raczej niezbyt wiarygodnie by wypadła gdyby teraz zaczęła się z tego wycofywać ....sąd ma protokół z każdej rozprawy więc jej słowa zostały zapisane i to dla sadu już zaistniało ....poza tym ty masz prawo nie chcieć dłużej kontynuować tego związku bez względu na to że ona nagle zapragneła się pogodzić ...cóż masz pełne prawo nie mieć juz do niej zaufania po tym co zaszło i możesz uznać że małżeństwa nie da sie już uratować a walczyć jedynie o córkę gdyż na jej dobru zależy ci w tej chwili szczególnie ...w takiej sytuacji musisz sądowi udowodnić że to ty będziesz lepszym opiekunem dla córki niz twoja żona...
Motylek na twoje pytania i watpliwości ...."czy sąd może dac nam szanse na pojednanie się ?..." Odpowiedziałam ci wyżej ....wszystko zależy od tego jak sąd oceni tę sytuację ...
![]() ![]() Edytowane przez Edi5555 Czas edycji: 2008-11-17 o 10:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
Tylo, ze w naszym kraju dzieci wygrywaja zawsze matki. Czy da radę oszukać ośrodek? przecież może powiedzieć wszystko.....że kocha dziecko, że jest wspaniała matką, że nie wyobraża sonbie życia bez dziecka, czy wyczują kłamstwo, czy zauważą z kim dziecko tak naprawdę ma większą więź emocjonalną?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
sąd daje szansę na pojednanie.ponoć teraz jest okres separacji,żeby małżonkowie się pogodzili.
co do badan psychologów. specjaliści prowadzą obserwację,zadają pytania i testy.nie da się oszukać ich nosa. do tego dochodzą świadkowie na sali sądowej,ktorzy mogą coś wnieść do sprawy. jeśli macie wyrównane szanse to bolesne co powiem,ale kobieta ma większę szanse na wygranie. takie życie. tak jak mowiłam wcześniej.musiałbyś skupić się na dowodach bycia złą matką ,niż złą żoną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
Motylek trudno stwierdzić jaka bedzie opinia osrodka ...niewątpliwie jest ona wazna i sąd weźmie ja pod uwagę ....ale możesz sie od tej decyzji odwołać jesli uznasz ja za niewłaściwą czy niesprawiedliwą ....ośrodek zbada waszą sprawę w oparciu o analize akt sądowych waszej sprawy rozwodowej oraz w oparciu o wyniki badań czyli wywiady i testy z każdym z was oraz badanie dziecka w relacjach z każdym z was z osobna i razem
Radzę skupić się na udowodnieniu że twoja żona jest złą matką i mieć na to silne mocne argumenty poparte dowodami gdyż osrodek nie będzie zajmował się oceną was jako małzonków tylko jako rodziców ...dla ośrodka najważniejsze jest dziecko i jego wyłączne dobro... Nie wiem czy zechcesz mi odpowiedzieć ale co spowodowało waszą dcyzje o adopcji...
![]() ![]() Edytowane przez Edi5555 Czas edycji: 2008-11-17 o 10:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Przyczajenie
|
Moja zona nie może mieć dzieci, wiele lat leczenia nie dało efektu, i okazało się , że w trakcie adopcji już knuła rozwód ze swoim kochankiem
Jak mam udowodnić, że jest złym rodzicem? nie pije, nie narkotyzuje się, dziecko jest zadbane, ale w czterech ścianach domu, zostawia je, wychodzi, mało się dzieckiem zajmuje, z każdym problemem odsyłą do mnie, a tego nie udowodnie w sądzie to jest słowo przeciw słowu. Boję się , że w ośrodku, powie, że popełniłą błąd, że chce to naprawić, że nie może mieć dzieci i weźmie wszystkich na litość..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
Nie chce cię martwić ale to że ona nie może mieć dzieci może mieć wpływ na decyzję .... co do dowodów to może masz świadków na poczynania żony względem małej....zeznania zawsze stanowią dla sądu materiał dowodowy...
Takie sprawy zawsze są bardzo trudne....dlatego może warto się jakoś porozumieć co do opieki nad małą pójść na jakieś wzajemne kompromisy zanim jakiś człowiek w todze zrobi to za was ....
![]() ![]() Edytowane przez Edi5555 Czas edycji: 2008-11-17 o 11:16 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Przyczajenie
|
Świadkowie byli przesłuchiwani i moi i jej.....wystawili mi dobrą opinie jako ojca, ale przeciez z nami nikt nie mieszka i nie widzi co się w naszym domu dzieje.....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
i dlatego takie sprawy z reguły do łatwych nie należą ...wszystko dzieje sie niejakoby za zamkniętymi drzwiami więc może jednak warto zrobić tak jak napisałam w poście wyżej...
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
Ona przystaje przy tym, że nie chce dac już rozwodu, mimo, że sama o niego wystąpiła, robi na złość, nie chce stracić dziecka, więc nie da rozwodu, to wszystko jest chore....nie robi tego ze strachu, że sąd może mi przyznac dziecko, ale po złości albo razem , albo wogóle, kiedy ja nie widze semsy aby ciągnąc dalej tą patową sytuację i nie chc e dalej z nią żyć....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:15.