![]() |
#31 |
S. Sssss. SSSSS.
|
Dot.: Kranówka
nie, nie piję. do gotowania używam źródlanej a piję mineralną
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
zielony stworek
|
Do herbaty i gotowania kranówka-nie filtrujemy bo i po co
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
BAN stały
|
ja piję kranówę od lat.... i jeszce żyję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zależy od regionu gdzie się mieszka, no i tego czy jest to miasto czy wieś. Mieszkam na wsi, okolo 30 km od Wrocławia i wodę w kranie mam czystą, nie smierdzi, jest dobra w smaku. Piję prosto z kranu.
Moj chlopak mieszka 8 km ode mnie, w 40 000 miescie i tam już woda nie nadaje się do picia bo po prostu śmierdzi. I moja rodzina pije tylko mineralke
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
Kiedyś nawet prosto z kranu piłam
![]() Smakuje tak samo jak mineralna, ale sę na nią przerzuciłam :P Chyba mamy dobrą wodę w regionie ![]()
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
w zyciu nie pilam kranowy. pije mineralke. ale woda filtrowana pozbawiona jakichkolwiek mineralow tez nie jest najzdrowsza
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
ja piję kranówke, a co:P tu gdzie mieszkam mogę sobie na to pozwolić
![]() ale nie zawsze tak było ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
W moim regionie woda z wodociagow jest calkiem dobra. Nie smierdzi, ma malutenko weglanow wapnia czy magzenu, przez co osad sie nie tworzy na kubkach ale zaden kozuch. Mozna pic przegotowana zimna i moim zdaniem nie rozni sie od niegazowanej mineralnej. Za to w Gliwicach (tam gdzie studiuje) woda jest na tyle twarda ze wykancza czajniki w tempie ekspresowym. Jest wstretna, nie nadaje sie do picia praktycznie (ale my z kumpelka robimy z niej i kawe i herbate - herbate da sie wypic tylko z cytryna albo jakims sokiem, wtedy zabija sie kozuch).
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
nie odważę się wypic wody prosto z kranu. Ostatnio na laborkach na studiach badaliśmy taką wodę pod względem zawartości ołowiu. Normy były przekroczone nawet czterokrotnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Kranówki w zasadzie używam do wszystkiego - mycia, sprzątania gotowania, ale nie piję jej 'surowej', zawsze przegotowaną. Poza tym czystą wodę (w sensie bez żadnych innych dodatków) tylko do picia wybieram mineralną.
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Wodę, jako samą wodę, piję tylko mineralkę. Kranówę do herbaty, ale przegotowaną.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
ja czasem piję kranówę, jak nie ma niczego zimnego w zanadrzu, ale to tylko dlatego, że mam studnię i czerpiemy z niej wodę. miejska jest w razie wypadku, gdyby w studni zabrakło. ale i tak najbardziej lubię zimną wodę przegotowaną lub po prostu mineralną niegazowaną.
nie piję często nieprzegotowanej wody, bo wiem że może powodować powstawanie kamieni nerkowych.
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
Może kogoś zaciekawi artykuł na temat kranówy... http://kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_6399.html
Pocieszeniem jest fakt, że woda tzw. mineralna to pewnie też zwykła woda wodociągowa... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
no tylko ze to jest o USA gdyby tak bylo to co z tymi ujęciami wody w roznych regionach PL?
Poza tym jest kranówa i kranówa,w naszym regionie z wód głebionowych ,a nie z jakiegos zbiornika wodnego http://www.wod-kiel.com.pl/swieto.html#2 Niedaleko jest uzdrowisko z pijalnia wód i kupuje mineralna tylko stamtad -lokalny patriotyzm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Jestem w sozku jak piszecie,że przegotowana woda nie zawiera kamienia- dopiero wtedy widac mega kamień w czajniku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Zawsze piję przegotowaną z kranu,
![]() |
#48 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() to ja sie tez spowiadam: miejsce zamieszkania - Kraków jako dziecko uwielbiałam kranówę, dalej czasami pije jak mam ochote na zimna odkad mam dzieci przerzucilam sie na źródlana Żywca "solo" do gotowania normalnie z kranu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
BAN stały
|
Wody w Polsce to tragedia. Na wykładach miałam o badaniach wód w których można się kąpać. I na jakieś 3000 jezior i innych zbiorników w Polsce tych klasy pierwszej (czyli idealne do kąpieli) można policzyć na palcach u obu rąk...
Skoro nie ma u nas czystych wód do kąpieli rozrywkowych to już widzę jak to jest z wodą do picia ![]() Jak kranówka to tylko do mycia, sprzątania i przegotowana na herbatę. Nigdy nie prosto z kranu. Kiedyś nawet w szpitalu miałam badania pod tym kątem ![]() A tak normalnie do picia to tylko mineralka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
hmm no kranówy nie przegotowanej przełknąć nie mogę, choć zdarza się na ruski rok, że mam kaca i zero mineralki w zanadrzu. jednak ten jeden łyk kranówy tak daje się we znaki, że skutecznie skłania mnie do kupna źródlanki
![]() naczynia i siebie myję kranówą bo nie wyrobiłabym chyba finansowo ![]() prawda jest taka, że gdzie bym nie mieszkała to w Gdańsku woda wszędzie jest ohydna, niestety.
![]() |
![]() |
#52 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ostatnio w lab badalismy zawartosc chlorkow w wodzie i jej twardosc <we wroclawiu> i bylo w normie. nawet wynik na twardosc wody byl bardzo maly, co oznaczalo wode miekka ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Kranówki na "surowo" nie piję, a przegotowanej używam tylko do kawy/herbaty - wcześniej musi być przefiltrowana przez Britę, bo inaczej efekt benzynki na herbacie murowany
![]() Piję tylko mineralną niegazowaną
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Uzywam tego samego flitra |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:37.