|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Stowarzyszenie maturzystek - wejście grozi szokiem cz. V
Cytat:
juz cicho cicho, bo wszyscy się dowiedzą, że mam skleroze |
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
Hah
i znowu inne opinie na ten temat ale chyba jednak pójde za radą emememsika bo też wydaje mi się poprawniejszy ten sposób. Choć chyba nie ma reguły.
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
bede pobierac haracz
a tak serio toc to juz w naszym stalym slowniku od dawna jest..a na maturze bys napisala, ze podczas przerabiania ksiazki czy podczas omawiania? Cytat:
oj niech sie kojarza z Black:P |
|
|
|
|
#34 |
|
Zadomowienie
|
Hula dzięki! czuję się usatysfakcjonowana!
Idę się zaraz uczyć, jeszcze chwilkę, jeszcze chwilkę ![]() a zapomniałam- zetka, piękny ogród. i jaka pogoooooda. mnie się lepiej uczy jak jest słońce, bo nie boli mnie głowa i mam więcej energii. a u mnie tak paskudnie, że najchętniej poszłabym spać |
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
ja uciekam moje drogie
![]() jadę do dziadziusia, wróce wieczorem więc prosze za dużo nie naspamować |
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam tulipany i żonkile w pokoju, przyniosłam sobie z podwórka bo u mnie też rosną ![]() Hula: FOOOOOOCHHHHHH!!!!!! Jak mogłaś mnie nie dopisać. Nikt mnie tu nie luuubiii ![]() A co do regulaminu, ja nie przepadam za Dżastinem wole timbelanda![]() Em: Ooo ty na tym wątku hmmm.... fajnie
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
tez chcialam tam je wstawic ale ja jestem chyba jakas anty-komputerowa bo nie umiem
Cytat:
i sobie czytałam ksiązki i patrzyłam co ciekawego na osiedlu się dzieje ![]() a co do porównań to u mnie też jedni mówią, żeby najpierw jeden fragment, potem drugi a we wnioskach podsumować i napisać co je różni. albo obydwa naraz. pisać o jednym i dołączyć, że w tym drugim jest inaczej bo coś tam... ja chyba jednak lepiej sie czuje w tym, że najpierw jeden a potem drugi. bo w tym drugim sposobie jakoś się gubie.
|
|
#38 |
|
Wtajemniczenie
|
No no juz bede cicho ale zeby to mi było ostatni raz ![]() ![]() A ZETKA jak ja bym miała taki ogród ach... a co do pisania tekstów to łatwiej jest pisac najpierw pierwszy potem drugi niz porównywać bo porównując jakiś tekjst z drugim odrauz jakies wnioski musisz wyciagac a to wyzsza szkola jazdy Ide mmmm BABOSZKI sie uczyc Trzymajcie kciuki a jak przyleze to rzucie mnie pomidorem ogórkiem albo innym przedmiotem które będziecie miały pod reka no no idę
|
|
|
|
#39 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A może, może, czytam przez 4 watki udzielając się marnie to może w 5 sie uaktywnie
Edytowane przez Ancesia Czas edycji: 2008-05-03 o 13:40 Powód: ups, to już urcze 5 część watku:) |
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
hehe wlasnie czytam taka ksiazke z cke, sprawozdanie z matury 2007 z przedmiotw maturalnych i patrzcie jaki ktos blad karydnalny popelnil:
"tej Kordianie, ktora nei mogla sie porozumiec z mezem" ![]() normalnie znajomosc lektur rzadzi ![]() to oczywiscie poziom pdst Ancesia ja Cie czesto widywalam w czytajacych:P z rozszerzenia: - styl tekstu inteligentny - styl tekstu intymny zamiast styl naukowy.. |
|
|
|
#41 |
|
Adwokat diabła
|
uciekam, ale wrócę
|
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
lele, bo czytam od bardzo dawna
![]() nooo, może czasem niezbyt wnikliwie bo momentami ilość postów na dzień przekraczala wszelkie normy nie odzywałam się, bo, (zresztą co niektóre 'nowe' wizażanki zauważyły) stworzyłyście kołko wzajemnej adoracji, wiec nie widziałam potrzeby się wtrącać ![]() Ale mnie, w przeciwieństwie do niektórych Wasze kółko vel stowarzyszenie nie przeszkadza
|
|
#43 |
|
Wielce Szanowna Pani
|
bo kółka vel stowarzyszenia fajne są
ok, idę odwieźć tatusia i naprawdę siadam do historii
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Ancesia toc Ty si epojawilas juz baaaardzo dawno temu na tym watku
|
|
|
|
#45 |
|
Zadomowienie
|
Nom
z tego wynika, że: -nie jestem nową koleżanką więc nie trzeba mnie traktować z szacunkiem ![]() -albo że jestem stara, swoja i tą....jak to szło...baboszką
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#46 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
jak to przeczytam to przejrze podręcznik z tego okresu i też skończe z hista na dziś. potem już niestety tylko polski do końca dnia ![]() musze dzisiaj cały polski dokończyć a sporo tego zostało. 6 albo 7 lektur. plus wiersze wszystkie od kasprowicza do końca ![]() ale do wierszy nie przykładam zbytnio uwagii, no ale choć troche trzeba wiedzieć o czym mniej więcej autor pisał w swoich utworach
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Hula a mnie jak zwykle w spisie nie ma!! Juz zapomniałaś o mnie 3 raz
<foch>
|
#48 |
|
Wtajemniczenie
|
W sumie nie wiem po co to pisze , a zreszta kto nie chce niech nie czyta . Ale zrobiłam taka mini sciągę jakie były to tej pory tematy - wszystko podstawa .
2003 (maj) 1. Wizerunek kraju lat dziecinnych w Panu Tadeuszu .Interpretując podane fragmenty rozważ związek doświadczeń emigracyjnych z obrazem utraconej ojczyzny 2. Cezarego Baryki zmagania z polskością i Polską Interpretując fragment przedwiośnia zwróć uwagę na rozterki bohatera związane z określeniem własnej torżsamości 2003 (styczeń-próbna) 1. Jak życ ma człowiek , kto komu i jak udziela rad w Pieśni XI i w innych piesniach Jana Kochanowskigo Wykorzystaj konteksty filozoficzne i historycznoliterackie 2. Inny świat Grudzińskiego . Wyjasnij na podstawie podanego fragmentu czy opisany mechanizm działa w pełni skutecznie ? 2004 (próbna listopad/grudzień) 1.Wyjaśnij kluczowe znaczenie przytoczonej sceny dla stworzenia portretów głównych bohaterów Ludzi Bezdomnych , S.Żeromskiego .Porównaj postawę doktora Judyma i Joasi . 2.Scharekteryzuj postawę Tartuffe'a i Elmiry , Swiętoszka zwracając uwagę na cel i sposób postepowania 2005 (grudzień , probna) 1.Carska Rosja i jej stolica .Na podstawie zalączonych fragmentów Pana Tadeusza i Dziadów cz III napisz czym charakteryzowało sie zycie ludzi w Rosji początku XIX w 2. Koncepcja ludzkiego losu w Chłopach .S.Reymonta 2005 (maj) Jaki obraz polaków XVII w . Wyłania się Potopu Henryka Sienkiewicza 2.Analizując wypowiedzi bohaterów romantycznych porównaj postawę Kordiana i Męża 2006 (styczeń , próbny) 1.Analizując dany fragment powieści zwróc uwagę na prezentowane przez bohaterów racje Przedwiośnia jako powiesć -dyskusja nad kształtem odrodzonej Polski 2. Dwa modele rodziny .Porównaj rodzinę przedstwaioną w podanym fragmencie Tanga, S. Mrożka z rodziną Borynów ukazaną w chłopach , W.Reymonta .Zwróć uwagę na realację między roznymi pokoleniami i scenerię w której bohaterowie zostali umieszczeni . 2006 (maj) 1 . Charakteryzując Makbeta na podstawie danych fragmentów dramatu Szekspira określ na czym polegał tragizm postaci i porównaj go z tragizmem bohatera ze znanego ci tramatu antycznego . 2 . Kłótnia u Borynów . Zanalizuj podany fragment chłopów , W.Reymonta i charakteryzuj wystepujące w nim postacie . Na podstawie fragentu I tomu powieści okresl przyczyny kółtni i źródła charakterystyczne sceny . 2007 grudzień , próbna) 1 . Analizując podane fragmenty Wesela , Wyspiańskiego i odwołując się do całości utworu skonfrontuj obraz chłopów z wyobrażeniami inteligencji na temat mieszkańców wsi . 2. S. Wokulski " człowiek epoki przekściowej" . Przedstaw temat analizując podany fragment " Lalki " B. Prusa 2007 (maj) 1. Jak symbolika ziarna z bajki opowiadanej przez Żegotę objaśni sens męczeństwa młodziezy polskiej ? Analizując przytoczony fragment dziadów A. Mickiewicza zwróć uwagę na sytuację studentów i ich postawy 2. Analizując fragment Przedwiosnia i Granicy porównaj kreacje matek . Okresl wzajemne relacje między matką a dzieckiem 2008 ( probny) - ?? proszę o podanie
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
Zetka masz przecudownego jamniczka!! Miałąm podobną suczke ... uwielbiam jamniki są super
![]() ![]() tylko wredne czasem ...ale ja myslę że moja jamniczka nauczyła się tego ode mnie Karolina dzięki, warto zobaczyć co było wcześniej ![]() Chciałabym na tej maturze literature współczesną...Zdążyć przed Panem Bogiem czy coś... chociaż Przedwiośnie też mogłoby być Byle nie chłopi, potop i wesele ... bo rozpłacze się na miejscu
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
swoja to na bank.. ale czy baboszka to nie wiem, nie wiem..
nie mam pojecia ![]() a teraz co o kompozycji napisali: "chociaz rownolegle porownywanie tekstow eg okreslonych przez maturzyste kryteriow wskazuje na wieksza swiadomosc procedur analitycznych i sprawnosc w ich stosowaniu, to przeanalizowanie podanych tekstow po kolei, a nastepnie podsumowanie spostrzezen wynikajacych z analizy tekstow takze uznawane bylo za poprawne pod wzgledem kompozycyjnym" |
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
na poziomie podstawowym jest do napisania tylko rozprawka? Czy coś może być jeszcze innego? Głupio pisać, ale nie wiem
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie znam żadnych pieśni kochanowskiego z tytułu nie umiałabym nic z pamięci przywołać ogólnie zauważam, że duzo juz było pana tadzia, chłopów, wesela, dziadów, potopu i mam nadziejeeeee, że ich nie będzie ![]() a mało było własnie np zdążyć przed P B, inny świat, opowiadania Borowskiego tanga ale tematy niezbyt fajne z tych co były już zaden mi sie nie podobali tylko prosze - zadnych wierszyyyyy ![]() DsC jamniki są świetne ![]() a mój był chyba ostatnim psem na wystawie i się nad nim zlitowałam i go wzięłam mała byłam i chciałam koniecznie psa a on był tam jedyny bo już kończyli wystawy itp
|
|
#53 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]() Obraz matki na podstawie Dziadów cz.III i Lamentu Świętokrzyskiego, a drugi - symbolika w Ludziach bezdomnych.
|
|
|
#54 |
|
Adwokat diabła
|
uciekam bo widzę że jest 3 do hmm 15 (o mamo...)
bye ;]
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
karolinaa-> super że to wstawiłaś
. Czyli tak ziady były już tyle razy że mogliby nam odpuścić i jeszcze rok temu były to już w ogóle i na próbnej teraz też. .Ach to cudownie bo dla mnie to najgorsze co by mogło być![]() Przedwiośnie też byłoo już ze 2 razy, Chłopi razy 3 i za więcej już podziękuje![]() Ludzie bezdomni też już dwa razy uff ,Pan Tadeusz i Potop był tylko raz! to bardzo nie dobrze jak dla mnie![]() Nie było jeszcze np:Zbrodni i kary oraz Dżumy ani nic z literatury wojennej czyli Borowski,Hanna Krall i szczerze oby było coś z tego co wymieniłam ![]()
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
Czy Wyście poszalały?
Ja myślałam, że jeszcze stary wątek będzie, a tu 2. strona nowego ![]() Spamerki moje Wen dzisiaj przeczytała kolejne 100stron Orwella i powtórzyłam Dziady. Teraz czas na Kordiana. Mam w planie jeszcze Dżumę, Zbrodnię i karę i coś jeszcze może..
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2008-05-03 o 15:26 Powód: weź się Wen schowaj i rpzeczytaj posty.. |
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) i zacznie zamiast Potopu opisywać Chłopów i przywoływać stamtąd wszystkie postaci, ale chyba trudno to zrobić jak ma się przed sobą tekst tekst z Potopu ![]() Albo np. jak ktoś całą pracę napisał w oparciu o to, że Dziady są o II Wś (autentyczny przykład mojej babki, podobno ktoś tak zrobił w maturalnej pracy), więc nawet tych lektur nie powtarzam, nie zależy mi na wysokim wyniku, a przecież, mam nadzieję, błędu kardynalnego nie zrobię Pomylenie faktów z życia bohatera wg mojej babki oczywiście, nie jest błędem kardynalnym, tak samo pomylenie imion bohaterów, jakichś faktów z ich przeszłości, przywołanie jednego-dwóch błędnych sytuacji z jakiejś (nie tej której trzeba) lektury, także poczułam się uspokojona
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się pomyli jakieś fakty, to nie błędu kardynalnego, po prostu nie ma punktu.
Błąd kardynalny to jest wtedy, jak się będzie pisać o Judymie przy "Przedwiośniu"
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() skończyłam już na dzisiaj wszystko, oprócz polskiego! takze do końca dnia polski - tyle ile dam rade! ps wkurzyła mnie kumpela bo pożyczyła film ode mnie już dawno temu, i okazalo sie ze pozyczyla go potem innej kumpeli i teraz mam problem z dostaniem go spowrotem. mamcia moja chciala go sobie obejrzec i od tygodnia staram sie go odzyskac. niby film mial trafić wczoraj do kumpeli mojej i miala mi go dzisiaj przyniesc. a dzisiaj mowi mi, że jednak tamta dziewczyna gdzies go zostawila i dopiero jutro jej przywiezie. wiec najwczesniej dostane go w poniedzialek ![]() a cos mi sie wydaje, ze kumpela wkręca i kuuuuje tak do matury, ze nie chce jej sie ruszyc tyłka i mi go przynieść!
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Byle za bardzo się pogoda nie zpesuła bo jak rodizce mi wrócą na noc do domu to nie będzie dobrze ![]() DsC co do prostownic - ja mam taką http://hipernet24.pl/prodinfo.php?it...21184&char_id= jest tania i moim zdaniem dobra można regulować temperaturę jaką się chce mieć więc to chyba wystarczy
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:49.

a pozatym zapomniałyście o MNIE 

i znowu inne opinie na ten temat ale chyba jednak pójde za radą emememsika bo też wydaje mi się poprawniejszy ten sposób.
Choć chyba nie ma reguły.

to bardzo nie dobrze jak dla mnie