homoseksualisci nie powinni oddawac krwi? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-09, 14:47   #31
Madia
Zakorzenienie

Dot.: homoseksualisci nie powinni oddawac krwi?

W takim razie homoseksualiści nie powinni mieć przetaczanej krwi heteroseksualistów...żeby się heteroseksualizmem nie zarazić

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 14:49   #32
byliczka
Zakorzenienie

I lepiej żeby dawca i biorca mieli podobny typ urody, bo jeszcze się przeinaczą i co będzie??
Stary 2008-05-09, 15:03   #33
Cerfona
Zadomowienie

GG do Cerfona

taa i wogóle dł. paznokci u stóp się jeszcze powinna zgadzać... bo to przecież takie ważne

Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych ale i za te, które w innych budzi...

Cerfona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 15:17   #34
Momo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
W takim razie homoseksualiści nie powinni mieć przetaczanej krwi heteroseksualistów...żeby się heteroseksualizmem nie zarazić
Właśnie!

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 15:25   #35
byliczka
Zakorzenienie

Nie no dobra.. śmiechy chichy sobie robimy, ale tak porównując to można bez końca. Chudym nie przetaczajmy krwi grubego bo utyje i na odwrót.. Ale patrzcie! Homoseksualistom nie wolno bo są niby chorzy psychicznie, a jak ktoś na nerwice, albo inne skrzywienia psychiki to może jemu by też zabronić, bo z krwią przekaże swoją duszę?
Stary 2008-05-09, 15:30   #36
Madia
Zakorzenienie

Komuś się najwyraźniej znowu w pracy nudziło, że zaczął takie brednie wymyślać.

Stary 2008-05-09, 15:31   #37
Mysia_Pysia
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Mysia_Pysia GG do Mysia_Pysia Send a message via Skype™ to Mysia_Pysia

Paranoja. Aż mnie nosi jak słyszę o tych wymysłach. Denerwuje mnie to, że niektórzy myślą, że homoseksualizm jest chorobą, czy czymś nienormalnym. I jeszcze rozpowiadają innym.

Przykład? Dziś mieliśmy pogadankę z pielęgniarką w szkole. Gadała coś o dojrzewaniu, chłopakach i nagle wylatuje z tekstem: "Chyba normalne, że dziewczyna nie będzie trzymała dziewczyny za rękę".

Mysia_Pysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 19:41   #38
insomnieux
Raczkowanie

"nie wezmą krwi od geja"

Cytat:
Resort zdrowia chce zakazać gejom oddawania krwi. Środowiska homoseksualne są oburzone, ale są entuzjaści takiego rozwiązania. Także w środowisku medycznym - informuje "Dziennik". - Wolałabym krew od osoby heteroseksualnej - przyznała w rozmowie z gazetą posłanka PiS Jolanta Szczypińska.
Pomysłodawcy ustawy przekonują, że homoseksualiści są grupą większego ryzyka. Jak czytamy w dzienniku, częściej zarażają się oni takimi chorobami jak AIDS, żółtaczka czy kiła, niż osoby heteroseksualne. Lekarze twierdzą, że geje powinni zachować się odpowiedzialnie i myśleć o bezpieczeństwie chorych, którym przetaczana może być ich krew.

Geje będą kłamać

Jednak homoseksualiści zapowiadają, że nadal będą oddawać krew, ukrywając swoją orientację, tak jak planuje to zrobić np. Robert Biedroń z Kampanii Przeciwko Homofobii. - Mogę nakryć na kłamstwie nastolatka, ale dorosłego mężczyznę po kursach asertywności nie mam szans - przyznaje dr Joanna Wojewoda ze stołecznej stacji krwiodawstwa. Przekonuje ona jednak, żeby osoby, które oszukały stację, poinformowały jednak o tym: np. za pomocą anonimowej wiadomości. Wtedy krew, którą oddali, zostanie zniszczona. A stacje krwiodawstwa borykają się z plagą oszustw. Ludzie chcą uzyskać przywileje należne dawcom: dzień zwolnienia lub przyspieszenie operacji - pisze "Dziennik".

Krew gorsza i lepsza?

Jolanta Szczypińska przyznała w rozmowie z gazetą, że jeśliby miała wybór, wolałaby otrzymać krew od osoby heteroseksualnej. - Byłam kiedyś w sytuacji, gdy przetoczona krew uratowała mi życie, ale wtedy nikt mnie nie poinformował, od kogo ona pochodzi. Ale oczywiście gdybym miała wybór, to bym wolała krew od osoby heteroseksualnej - Dopóki homoseksualiści są grupą podwyższonego ryzyka, nie powinni oddawać krwi - wyjaśniła.

- Taki przepis nie ma żadnego uzasadnienia. Od wielu lat oddaję krew. Wiem, że zawsze jest ona badana - utrzymuje z kolei Bierdoń. Jego zdaniem chora może być zarówno osoba homo- jak i heteroseksualna. Biedroń nie zgadza się, że geje częściej uprawiają przypadkowy seks, co może zwiększyć zagrożenie zarażeniem. - Ja z moim partnerem żyjemy w trwałym związku od sześciu lat. Nie widzę powodu, dla którego nie moglibyśmy oddać krwi, a mogłaby to zrobić para heteroseksualna. Czym się od nich różnimy? Tylko orientacją seksualną - podkreślił szef Kampanii Przeciw Homofobii.
(źródło tvn24.pl)

i jeszcze oglądałam fakty po faktach, gdzie pan Biedroń sę wypowiadał-homoseksualisci nie sa w grupie ryzyka.

moje zdanie jest takie:
nie ważnie czy sypia z osobą o tej samej płci, ważne zeby krew była dokładnie przebadana, w każdym przypadku. żebym nie nabawiła sie czegos przy transfuzji, niezaleznie od orientacji seksualnej.

co o tym sądzicie? orientacja ma znaczenie przy ratowaniu zycia, bo o tym mowimy?

Edytowane przez insomnieux
Czas edycji: 2008-05-09 o 19:43 Powód: napisałam zdanie i niedokonczylam ;)
insomnieux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 19:50   #39
ushia
Zadomowienie

Dot.: "nie wezmą krwi od geja"

krew i tak jest badana kazdorazowo
przekonanie, ze homoseksualisci sa w podwyzszonej grupie ryzyka, to stereotyp zwiazany z obrazem gej-party "kazdy z kazdym"

jako krwiodawca jestem przyzwyczajona do mysli ze homo sa w grupie ryzyka, bo sa takie zapisy w ankiecie ktora sie kazdorazowo wypelnia - z tym, ze tam to ma charakter taki informacyjno-proszacy "jezeli jestes w grupie zwiekszonego ryzyka to nie oddawaj"
dopiero teraz uswiadomilam sobie, ze faktycznie homoseksualisci moga byc takimi samymi monogamistami jak ja...
wiem, odkrywcze

Cytat:
Przekonuje ona jednak, żeby osoby, które oszukały stację, poinformowały jednak o tym: np. za pomocą anonimowej wiadomości. Wtedy krew, którą oddali, zostanie zniszczona.
ciekawe jakim sposobem te krew zidentyfikuja skoro wiadomosc bedzie anonimowa...
zniszcza cala pobrana w danym dniu? tygodniu? miesiacu?
jakas bzdura
ushia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 19:52   #40
Kasieńka_666
Zakorzenienie

GG do Kasieńka_666

było https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=253304

Moonwalker

Edytowane przez Kasieńka_666
Czas edycji: 2008-05-09 o 19:53 Powód: źle wpisany link
Kasieńka_666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 20:01   #41
insomnieux
Raczkowanie

ups... zgłosze do moda.
insomnieux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 20:01   #42
ushia
Zadomowienie

o! a ja bylam przekonana, ze to ten sam watek
ushia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 20:35   #43
Fioletto
Rozeznanie

nie chce mi się nawet komentować pomysłów tego typu lotów.

sytuacja analogiczna do scenki ulicznej (autentyk): wolontariusz z karteczką informującą, iż zbiera datki na centrum pomocy osobom chorym na AIDS. dwie panie przemykają obok, słyszę: "lepiej chodźmy szybciej, on też jest pewnie chory, jeszcze nas zarazi. to niebezpieczne, aby takie osoby stykały się z ludźmi na ulicy".

brak najmniejszej wiedzy na temat, żenujące

.... Das also war des Pudels Kern!

Fioletto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 20:55   #44
cal
Raczkowanie

żenada,jeśli zabrania się homoseksualistą oddawania krwi to powinni również zabronić przystojnym i bogatym facetom bo stereotyp mówi że tacy często uprawiają seks z różnymi kobietami(nie bierzcie tego dosłownie )
tyle samo homoseksualistow prowadzi "rozwiązłe" życie ile heteryków ,wiec po co takie akcje robic w ogóle ,chyba tylko po to żeby burze wywołać

pamiętacie ,na przystanku woodstock w tym roku byla podobna sytuacja ,uczestnicy oddawali krew, a potem afera ze pewnie zakażona bo jak ktos lubi taką muzyke to ćpun musi być
teraz jak gej to pewnie conajmniej zółtaczke musi mieć
cal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 21:09   #45
awia
Zakorzenienie

straszne to jest.
Te wszystkie absurdy.
Tzn wiem, ze np Żydzi się nie godzą na przteoczenie krwi od nie Żydów i wolą umrzeć niż dostac niekoszerną krew, tak samo jest z przeszczepami,
ale oni mają swoją religię, swoją kulturę,swoje obyczaje.

Natomiast tu to zwyczajna dyskryminacja, i do tego homfobia (patrzac np na "popscene")
Tradycyjnie politycy najwieksze glupoty do kamer mówią, a społeczenstwo przecież ciemne.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 21:20   #46
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo

Łączę wątki
Stary 2008-05-09, 21:21   #47
Fresa
Zakorzenienie

Dziewczyny, a ja mam takie pytanie, może któraś z Was oddaje krew i będzie wiedziała: czy krew po pobraniu, każdorazowo, jest badana?, co któreś pobranie?, a może wcale? i tylko osoba oddająca krew swoim podpisem gwarantuje, że jest osobą zdrową?

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 23:03   #48
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a ja mam takie pytanie, może któraś z Was oddaje krew i będzie wiedziała: czy krew po pobraniu, każdorazowo, jest badana?, co któreś pobranie?, a może wcale? i tylko osoba oddająca krew swoim podpisem gwarantuje, że jest osobą zdrową?
Nie wiem jak to jest...ale moim ydaniem stacje za dużo by ryzykowały...w końcu podpisać mogę, że jestem zdrowa a mogę nie być..różnie to w życiu bywa...no ale jeśli nie badają krwii każdorazowo...to nie wiem czy bym była zadowolona gdybym taką krew dostała (zakładając oczywiście, że bym o tym wiedziała) i jakoś nie zastanawiałabym się czy to hetero czy homo był.

A tak na marginesie a propos tych ludzi z przystanku Woodstock...to samo można by było powiedzieć o bywalcach klubów, że narkotyki, że seks w ubikacjach...kierując się stereotypami oczywiście

Na stronach o krwiodawstwie pisali o zakwalifikowaniu kandydata do oddania krwi poprzez wywiad, badanie lekarskie i wyniki badań.

Edytowane przez Madia
Czas edycji: 2008-05-09 o 23:16 Powód: dopisek
Stary 2008-05-09, 23:16   #49
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez byliczka Pokaż wiadomość
właśnie tacy faceci, oddają u mnie krew. Bo oprócz tego że się szlajają po dyskotekach i ćpają to dodatkowo są strażakami w OSP a jak wiadomo strażacy oddają krew honorowo.
Trochę nie chce mi się wierzyć, że ćpający ludzie oddają krew...
Przecież gdyby tak było, to byłby skandal.

Osobiście czekam na wypowiedź osoby, która oddaje krew i odpowie na pytanie zadane wyżej przez Fresę. Ja nie wyobrażam sobie dawcy, który nie przedstawia co jakiś określony czas zaświadczenia od lekarza o stanie swojego zdrowia + jego krew nie jest każdorazowo badana przed przetoczeniem do krwiobiegu drugiego człowieka...
Stary 2008-05-09, 23:37   #50
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

ludzie, bez przesady! przecież homo to też człowiek- ma serce po lewej stronie i koniec kropka.
po co robić jakieś problemy z powodu orientacji?
Stary 2008-05-09, 23:41   #51
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
Na stronach o krwiodawstwie pisali o zakwalifikowaniu kandydata do oddania krwi poprzez wywiad, badanie lekarskie i wyniki badań.
Tak, pytanie tylko, czy krew badana jest po każdym pobraniu?, bo wyniki badań, to za wiele nie mówi

Stary 2008-05-10, 00:01   #52
00aga00
Wtajemniczenie

Mi się przede wszystkim wydaje, że choroba, o której mówią, że rzekomo mogłaby być przetoczona razem z krwią to nie homoseksualizm tylko HIV/AIDS. Homoseksualiści czy nam się to podoba, czy nie, są w grupie podwyższonego ryzyka.
trochę śpiąca
trochę bardziej milcząca
lecz widać można żyć bez powietrza !"

00aga00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-10, 00:04   #53
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
Za kazdym razem PRZED pobraniem jest badana.
Wchodzisz do punktu, wypelniasz ankietke, idziesz do milej piguly zeby pobrala i zbadala Ci krew... i z wynikiem do lekarza. On mowi czy mozesz czy nie mozesz oddać krwi.
Ale za cholere nie pamietam zeby TZ w ankiecie wpisywal swoja orientacje seksualną.

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-10, 00:06   #54
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

musi być.
są badania, potem pobierają ci krew i jeżeli jest coś nie tak, to przysyłają ci pismo do domu z zawiadomieniem, że nie możesz być dawcą.
Stary 2008-05-10, 00:06   #55
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Pokaż wiadomość
Za kazdym razem PRZED pobraniem jest badana.
Wchodzisz do punktu, wypelniasz ankietke, idziesz do milej piguly zeby pobrala i zbadala Ci krew... i z wynikiem do lekarza. On mowi czy mozesz czy nie mozesz oddać krwi.
Ale za cholere nie pamietam zeby TZ w ankiecie wpisywal swoja orientacje seksualną.
A to wszystko w tym samym dniu się odbywa?

Stary 2008-05-10, 00:09   #56
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
A to wszystko w tym samym dniu się odbywa?
Tak. Uwierz mi nie chcesz siedziec w poczekalni takiego punktu jak jest dluga kolejka... I nawet jesli nie sprawdzaja na obecność wirusa, to to czy wirus tam jest mozna zobaczyc np. po ilosci bialych krwinek ktore sa koniecznie badane. A jakiekolwiek odchylenie od normy (chocby najmniejsze) w badaniu wyklucza.

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?

Stary 2008-05-10, 00:13   #57
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Tak. Uwierz mi nie chcesz siedziec w poczekalni takiego punktu jak jest dluga kolejka... I nawet jesli nie sprawdzaja na obecność wirusa, to to czy wirus tam jest mozna zobaczyc np. po ilosci bialych krwinek ktore sa koniecznie badane. A jakiekolwiek odchylenie od normy (chocby najmniejsze) w badaniu wyklucza.
Czyli badania nie są przeprowadzane dokładnie, bo na podstawie ilości białych krwinek, trudno okreslić, o jakiego wirusa mogłoby chodzić, a i z tymi normami różnie bywa, bo co w sytuacji, gdy osoba mieści się w limicie rzutem na taśmę?

Stary 2008-05-10, 00:20   #58
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli badania nie są przeprowadzane dokładnie, bo na podstawie ilości białych krwinek, trudno okreslić, o jakiego wirusa mogłoby chodzić, a i z tymi normami różnie bywa, bo co w sytuacji, gdy osoba mieści się w limicie rzutem na taśmę?
Nie widziałam wyników TZ wiec nie wiem na co dokladnie badają, ale kawalek ankiety
Cytat:
Pana/Pani krew zostanie zbadana, aby stwierdzić czy nie jest Pan/Pani zakażony/a kiłą, AIDS, żółtaczką zakaźną B lub C. Jeżeli test wypadnie dodatnio to krew nie będzie przetoczona.
powinien zaspokoić Twoją ciekawość
Wiec tak, sprawdzaja krew na kiłe, AIDS, WZW B, WZW C,...

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?

Stary 2008-05-10, 08:59   #59
byliczka
Zakorzenienie

cheer skoro masz wątpliwości to zapraszam do mojej wsi i okolicznych miasteczek; OSP na wsiach znane są z tego że strażacy młodzi czy staży chodzą nabombieni na okrągło i nawet do pożaru potrafią pojechać na rauszu, sypiają w rowach a ich tryb życia jest co najmniej niepoprawny, a potem jak jeden mąż pędzą na akcje oddawania krwi i mówią że są strażakami to już w gazetach o nich piszą.

00aga00 tutaj wcale nie chodzi o HIV/AIDS tutaj chodzi o przekonanie o tym że ludzie nie chcą utożsamiać się z gejami i obawiają się że "TA CHOROBA" przejdzie też na nich i podają przykład transplantacji serca które od samobójcy dostał mężczyzna i po jakimś czasie też popełnił samobójstwo. Historię łączy jednak postać kobiety z którąobydwaj byli związani a była bardzo hm.... zrzędliwą i niezadowoloną wiecznie osobą.. więc nie wiem czy można to łączyć z sercem
Stary 2008-05-10, 08:59   #60
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie widziałam wyników TZ wiec nie wiem na co dokladnie badają, ale kawalek ankiety
[/b] powinien zaspokoić Twoją ciekawość
Wiec tak, sprawdzaja krew na kiłe, AIDS, WZW B, WZW C,...
Szpiegu, ja w sieci też znalazłam kwestionariusze kwalifikujące do bycia dawcą i są tam podane te wszystkie informacje o których mówisz i ciut więcej.
Sęk w tym, że nie pisze nigdzie, czy krew jest za każdym razem badana na obecność różnych chorób.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości