![]() |
#31 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Wymiana prawa jazdy wydanego na czas OKREŚLONY
Cytat:
![]() wiadomo, ze jesli ktos nie czuję się ze wzrokiem na siłach to nie siada za kółko, jak z alkoholem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Bardzo proszę o pomoc.
Muszę do 30.07 wymienić prawo jazdy wydane terminowo. I mam w związku z tym kilka pytań: 1) ponoć przysyłają jakieś zawiadomienie, że trzeba wymienić? (do mnie jeszcze nic nie przyszło) 2) czy mogę iść do byle jakiego okulisty, czy do jakiegoś specjalnego? 3) czy mogę iść np. teraz, czy muszę czekać aż mi to zawiadomienie przyślą? 4) czy wizyta u okulisty wystarczy, czy trzeba iść jeszcze gdzieś? 5) czy trzeba dać im nowe zdjęcie do tego prawka, czy zrobią z tym, które im dałam wcześniej? W ogóle jak ktoś wymieniał, to niech napisze jak to wyglądało, baaaardzo proszę ![]() Aha, jeszcze jedno, w sumie najważniejsze: co będzie jak ja tego prawka nie zdążę wymienić do 30 lipca? :/ Edytowane przez c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 Czas edycji: 2009-07-06 o 09:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
up
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
Witam drogie Wizażanki
w sierpniu konczy mi sie termin prawa jazdy. oczywiscie papierek byl czasowo wydany ze względu na wade wzroku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() nie stac mnie zeby co 5 lat wymieniac dokument i ponosic związane z tym koszty...cale badanie lekarskie trwalo moze z 5 minut, owszem, lekarz badal mi wzrok, w sensie odczytywalam te literki piekne, w okularach wszystko dobrze widzialam wiec dlaczego dal mi terminowe prawko ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
teleskop86, chyba nie masz wyjścia jak chodzić od okulisty do okulisty, aż znajdziesz takiego, co Ci da bezterminowo. Ja poszłam z mamą do jej znajomej okulistki, panie sobie poplotkowały i w ogóle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
Witam Was serdecznie
![]() Ja też do niedawna miałam taki problem. Miałam prawo jazdy terminowe ze względu ,że noszę okularki. Na szczęście udało mi się trafić na lekarza, który bez problemu wypisał mi bezterminowe. To czy będziecie miały wypisane zaświadczenie bezterminowe to zależy wyłącznie od dobrej chęci lekarza. Pozdrawiam i życzę samych bezterminowych zaświadczeń ![]() Ja już swoje BEZTERMINOWE prawo jazdy odebrałam i jestem ogromnie szczęśliwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;13250890]teleskop86, chyba nie masz wyjścia jak chodzić od okulisty do okulisty, aż znajdziesz takiego, co Ci da bezterminowo. Ja poszłam z mamą do jej znajomej okulistki, panie sobie poplotkowały i w ogóle
![]() pozno odpisuje, ale lepiej pozno niz wcale ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Przyczajenie
|
dziewczyny znacie jakiegos przyzwoitego lekarza w Szczecinie? mam ten sam problem- wada wzroku -1,5 i prawko na 1 rok (skonczylam 25 lat). wiem ze okulista musi wydac zaswiadczenie. Jak to załatwic? Podobno trzeba płacić za jakieś zmiany w rejestrze w urzędzie miejskim. Merciless- jak to wygląda u ciebie?
Szlak trafia- czmu okularnik musi wydać tyle pieniedzy zeby móc jeździć... Edytowane przez monik001 Czas edycji: 2009-10-01 o 04:01 Powód: aktualizacja |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
witam wszystkich. Jakis czas temu zrobilam prawko, w pazdzierniku dokladniej mowiac je odebralam. Mam wpisany na prawku kod 01.01 czyli ze powinnam miec podczas jazdy okulary, ale zainwestowalam w soczewki i teraz je wlasnie nosze, juz jakis czas tak jezdze ale przeczytalam ze za taka jaze ze w prawku mam ze okulary mam miec a nie bede miec chociaz mam sozewki to moge zaplacic mandat. Nie bardzo wiem jak mam teraz wymienic prawko i ile mnie to moze uczynic, mam nadzieje ze niewiele...powinnam pojsc do lekarza po nowe zaswiadczenie i nowe dokumenty wszystkie robic czy dziala to na innej zasadzie? czy moze samo zaswaidczene wystarczy ze mam soczewki bez wymiany prawa jazdy?? z gory dziekuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez e0f3d546fc8e38a0a41f4bfac2647800bba81a40_6556af13d63ff Czas edycji: 2023-11-16 o 22:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
[1=e0f3d546fc8e38a0a41f4bf ac2647800bba81a40_6556af1 3d63ff;18160443]Dziewczyny, robiłam dzisiaj badania do prawka, mam -1,75 i -0,5 obecnie nie noszę okularów, dobrze radzę sobie bez nich, bardzo rzadko zdarza mi sie, żebym poczuła, że z moim wzrokiem jest coś nie tak... planuję laserową korekcję za kilka miesięcy, a do tego czasu w trakcie jazdy samochodem oczywiście soczewki. Ale dzisiaj na badaniu lekarz zasugerował, że z moją wadą nawet w soczewkach stwarzam zagrożenie na drodze, że nie każdy musi mieć prawo jazdy i żebym nawet nigdy nie myślała o kategorii A, bo on mi na nią zaświadczenia nie wystawi! Stwierdził, że to właśnie takie osoby jak ja powodują najwięcej wypadków:/. Z gabinetu wyszłam ze łzami w oczach, uważam, że moja wada nie jest ogromna, a lekarz potraktował mnie jak kalekę, która nigdy nie powinna siadać za kółko;([/QUOTE]
Twój lekarz jest beznadziejny. ![]() Z dobrze dobranymi szkłami/soczewkami nie stwarzasz w żadnym wypadku zagrożenia na drodze. Generowanie największej ilości wypadków też nie jest domeną krótkowidzów. Twoja wada jest zresztą dość mała. Sama mam -4,5 i -5, dobrze dobrane soczewki, prowadzę bardzo dobrze i nie stwarzam zagrożenia na drodze. Laserowej korekty też nie planuję, bo w moim wypadku istnieje sporo przeciwwskazań. Przerażające, że trafiają się podobnie obznajomieni z tematem lekarze. Jeśli nie masz zaświadczenia, to wybierz się do innego lekarza. Jeśli masz, wzrusz ramionami i zapomnij o całym incydencie.
![]() |
![]() |
#44 |
stary jednooki dachowiec
|
Mam wydane prawo jazdy terminowe i w związku z tym mam pytanie - co by się stało, jeśli zaczęłabym załatwiać jego przedłużenie dopiero po upływie terminu? Czy to niesie za sobą jakiekolwiek konsekwencje?
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Konsekwencje- jak Cię złapią, takie same jak w przypadku osoby, która nie ma prawa jazdy.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
Mam prawko właśnie terminowe z powodu wady wzroku, jest może możliwe takie coś, że jak pójdę z wynikami od okulisty do lekarza medycyny pracy to wypisze mi zaświadczenie, że mogę mieć prawko bezterminowe już? Czy jest tak, że skoro mam terminowe to je sobie już cały czas będę mieć i ciągle trzeba będzie płacić, a to za lekarza, a to za wydanie nowego dokumentu itp?
Proszę o odpowiedź ![]()
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jest tak, że jak masz terminowe to już zawsze tak będzie ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Następnym razem wybiorę lepszego lekarza. I może się uda z bezterminowym ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Słuchajcie, a jak wygląda ta kolejna wizyta u lekarza? Czy muszę powiedzieć, że chcę wymienić prawo jazdy, czy wystarczy po prostu to, że potrzebuje badań do wyrobienia prawka? Bo dostałam terminowe, sama się wpakowałam, gdyż podczas rejestracji do lekarza (medycyna pracy) zostałam zapytana czy mam wadę wzroku, wypaliłam, że tak, więc musiałam udać się do okulisty po zaświadczenie i z tym papierkiem znów do medycyny pracy. I to okulista wstawił mi te terminowe. Dlatego chciałabym wiedzieć, czy mogę zrobić te badania tak jakby pierwszy raz, nie wspominając nic o mojej wadzie, czy muszę powiedzieć, że to prawko na wymianę, bo było terminowe...?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Podbijam.
Może ktoś orientuje się który lekarz w Toruniu nie będzie robił problemów z bezterminowym prawkiem? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
ja mam dość dużą wadę wzroku (krótkowzroczność), zaświadczenie lekarskie i prawko mam bezterminowe z kodem o1.06
![]() Wszystko zależy od lekarza, jeden się uprze, a drugi po prostu zrozumie człowieka, który po jakimś czasie znowu będzie musiał przechodzić przez badania, papierki i użerać się w urzędzie ![]() Słyszałam o przypadku, gdy syn znajomej z pracy, mający również wadę wzroku otrzymał zaświadczenie i prawo jazdy ważne na 1 miesiąc. W uzasadnieniu lekarz podał mu, że ma źle dobrane okulary i że zaraz i tak mu się wzrok pogorszy. Chłopak zrobił nowe okulary, poszedł do innego lekarza i dostał bezterminowo. Także przypadki są różne i należy być na to przygotowanym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Podbijam temat.
Czy moglybyscie polecic mi jakiegos lekarza we Wroclawiu, ktory z terminowego wystawia bezterminowe? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Hej, mam nadzieję, że jeszcze tutaj czasami ktoś zagląda.
![]() Moja sytuacja wygląda tak, że mam niewielką wadę wzroku, bodajże -0,4, która nie przeszkadza mi w codziennym życiu i jak do tej pory nie nosiłam okularów (teraz mam zamiar je dopiero wyrobić- ze względu na prawko). I teraz moje pytanie- czy po zaświadczenie o mojej wadzie wzroku, potrzebnej dla lekarza "uprawnionego do badań kierowców" muszę iść do specjalnego okulisty? Przyznam się, że jestem w tych sprawach laikiem i nie wiem jak to powinno wyglądać. Dziś w sekretariacie, pani wręczając mi wizytówkę do polecanego lekarza "uprawnionego do badań kierowców", zapytała się mnie o mój wzrok, a ja wypaplałam się o mojej wadzie. Na to pani powiedziała, że w takim razie muszę się najpierw wybrać do specjalnego okulisty(tu mi go poleciła) i dopiero z zaświadczeniem od niego, do lekarza. Pewnie bym tak zrobiła, gdyby nie to, że na wtorek mam umówioną już wizytę u "mojego" okulisty na NFZ, więc nie chcę płacić dodatkowo, i wrażenie, że w/w pani ma jakieś układy z tymi lekarzami. Co o tym sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
hej
dziewczyny, tez mam niestety PJ terminowe, jak wyglądają te formalności już po załatwieniu lekarza, okulisty itp. gdzie się muszę uda, ile zapłacić i jakie mieć dokumenty? proszę o odpowiedź, bo jestem kompletnie nieogarnięta |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
dziękuje za odpowiedź
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zadomowienie
|
dziewczyny, czy podpis na wniosku trzeba złożyć w obecności urzędnika, czy mogę wydrukować w domu, podpisać i wysłać mamę, żeby za mnie to załatwiła, jestem z dala od mojego wydzialu komunikacji i nie mam jak tego załatwić. Mam tez pytanie czy da rade przesłac PJ do domu pocztą? i czy tak wygląda wniosek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Wniosku nie trzeba podpisać przed urzędnikiem, możesz w domu.
Ale co do załączonego wniosku o który pytasz, to tam jest ich kilka, nie pamiętam czy to akurat ten. Coś mi się wydaje, że wypełnia się część dotyczącą wtórnika, ale lepiej zadzwoń do urzędu komunikacji i dokładnie zapytaj. mi pani wszystko przez telefon powiedziała, mają kilka stanowisk i całkiem łatwo się dodzwonić ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2013-03-03 o 14:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Rozeznanie
|
a teraz beda zmiany - juz nikt nie bedzie mial na nieokreslony - w lutym wymianialam i sie dowiedzialam od razu przy okazji. tylko nie wiem od kiedy. zalezy jak Ci lekarz wypisze-ale o ile dobrze pamietam na max 15lat bedzie o chyba od 2015-ale jeszcze nie jest pewna od kiedy.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:42.