|
|
#31 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: szybko przestałam być dzieckiem....
Ja mam 17 lat nadal czuję się dzieckiem.
Owszem mam czasami takie problemy, ze swiat mi się wali, nie wiem co robić, nie chce się nic, ale to jest po prostu bolesne zderzenie z rzeczywistością, a nie światem dorosłych. Szkoła, pierwsza praca, wielkie przyjaźnie, śmierć bliskich mi osób, obowiązki, choroby to jeszcze nie jest dowód na to, ze jestem dorosła. Nadal mogę polegać na rodzicach, oni mnie utrzymują, w jakiś tam sposób kontrolują moje decyzje, nie musze sie martwić jak tu wyżywić siebie i rodzinę. Mogę się za to cały czas bawić ze znajomymi na imprezach, spotkaniach, ogniskach, robić wiele głupich rzeczy, których dorosłym nie przystoi.
|
|
|
|
|
#32 |
|
Konto usunięte
|
przestalam byc dzieckiem gdy w wieku 10 czy 11 lat diagnoza byl nowotwor. szok.
na szczescie jest teraz dobrze dzieki Bogu. |
|
|
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
|
wciąż jestem słodkim dzieckiem, rozpieszczoną córeczką tatusia i mamusi
![]() ![]()
|
|
#34 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedy uświadomiłam sobie, że tak naprawdę w 100% mogę liczyć wyłącznie na siebie. Kiedy zaczęłam odnajdywać przyjemność w przebywaniu sama ze sobą, dobrze czułam się w swoim towwarzystwie. Kiedy wyprowadziłam się z domu. Kiedy dotarło do mnie, że kiedy upiję się i będę spać na ławce, zajdę w ciążę, kontroler mnie złapie w autobusie bez biletu- absolutnie wszystkie konsekwencje i odpowiedzialność spadną na mnie.
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trochę zbyt dosłownie to wcześniej odebrałam (w sensie to przestanie bycia dzieckiem ) , a to raczej przenośnia..
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Konto usunięte
|
Jeżeli stracę wewnętrzny optymizm, spontaniczność, umiejętność spojrzenia na rzeczy z nowej perpektywy, to wtedy przestanę być dzieckiem. Mam nadzieję,że to nigdy nie nastąpi
.
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zadomowienie
|
Ciągle jestem jeszcze dzieckiem, ale nie do końca beztroskim.
Wyprowadzka ojca w wieku 5 lat, rozwód rodziców w wieku 8, depresja mamy po śmierci mojej babci, która zmarła kiedy miała 10 lat. Dzisiaj wiem, że to wszystko wzmocniło mnie wewnętrznie. Prawdziwa beztroska skończy się za niedługo - samodzielne mieszkanie, pierwsza praca. Trochę przeraża mnie ten dorosły świat
|
|
|
#39 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co takiego w cierpieniu miałoby uszlachetniać?
|
|
|
#40 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Gdyby cierpienie nas łamało, to by oznaczało z gruntu przegraną walkę. Bynajmniej dla mnie. Zauważ, że wypowiadałam się w kontekście choroby. Mam buntowniczą naturę, więc i wolę walki - jak powiedział kiedyś pewien lekarz - we krwi. Cathas, nie będę wdawać się w dyskusję na temat tego, czym jest według mnie to powiedzenie i jak je odbieram. Przyjmijmy, że mam takie zdanie, Ty takiego mieć nie musisz. Po ostatnich wydarzeniach na Wizażu jestem tak zniesmaczona, że na ten moment nie mam najmniejszej ochoty prowadzić z nikim dysput. Proponuję skupić się na meritum wątku. ![]() I dodaję tematyczny link: http://www.racjonalista.pl/forum.php/s,5279 jeżeli jesteś ciekawa poznać zdanie innych w tej kwestii. |
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#42 |
|
Rozeznanie
|
wtedy, kiedy poczułam, że na wszystko to, co mam, ciężko sobie zapracowałam.
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
ciezko powiedziec
zawsze moglam i moge liczyc na rodzicow w kazdej kwestii i to pewnie sie nie zmieni za szybko mimo moich "doroslych" 22 wiosen nie jestem pewna czy samodzielnosc =doroslosc bo to chyba nie do konca tak w 2 gimnazjum(ile sie ma 14 lat?) zaczelam prace w czasie wakacji i tak spedzielam kazde wakacje az do napisania matury. zaczelam doceniac wartosc pieniadza, pracy i tego czego dorobili sie rodzice. samodzielna bylam od kiedy pamietam tzn nie bylam coreczka ani tatusia ani mamusi, sama potrafilam zalatwiac swoje sprawy w wieku nastu lat. i chyba dorosla stalam sie majac te 15-17 lat stopniowo,nie z dnia na dzien majac 18 z kawaleczkiem wynioslam sie z domu, pojechalam do Niemiec i od tego czasu przebywam za granica. najpeirw niemcy 8 miesiecy, samodzielna bylam oczywiscie juz wtym momencie nie bralam kasy od rodzicow mimo ze bylam tylko aupair. potem wyjazd do anglii z zerowym angielskim,ciezka praca na myjni samochodowej co mnie zmobilizowalo do nauki jezyka angielskiego. obecnie mam niespelna 22 lata. mowie komunikatywnie po angielsku i niemiecku, pracuje w cateringu, skonczylam pierwszy rok studiow w UK, robie prawo jazdy. wszystko SAMA i chyba caly czas Dorastam, z kazdym dniem
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:48.

Gdy się wydarzy coś takiego, jak opisały niektóre dziewczyny, trudno się nadal w pełni cieszyć dzieciństwem, bo traci się w pełni tę beztroskę i wkracza, czasem wbrew woli, w świat dorosłych. Czasem dzieje się to stopniowo, ale nieraz następuje taki przełomowy moment, od którego proces dorastania się zaczyna, przynajmniej w subiektywnym odczuciu.