![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: *** związek z kuzynem ***
Moja mama choruje na SM i nie jest to choroba genetyczna!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
wyrazy współczucia
aczkolwiek etiologia SM nie jest do konca ustalona, podejrzewa sie nieprawidłowa odpowiedz układu immunologicznego, co niestety moze byc dziedziczne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
spokojnie, moze, nie znaczy musi
w dodatku sam nawet, nazwijmy to "nieprawidlowy" układ immunologiczny niepowoduje SM, potrzeba splotu wielu czynnikow jest na wizazu osobny watek o SM, tu Ci podrzuce tylko link do strony stowarzyszenia SM w Polsce: http://www.ptsr.org.pl/index.php?id=kat&kat_id=25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Ushia dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Związki miedzy kuzynostwem w nowożytnej Europie były dopuszczalne jedynie w rodzinach panujących (wszystkie dynastie europejskie byly dosc mocno ze soba spokrewnione i ujawnilaly sie w nich czesto choroby genetyczne - np. hemofilia) za dyspensa papieża.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
Dla mnie to owoc zakazany ...
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Wiesz, ponoć taki smakuje najlepiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Mój brat jest z najbliższą kuzynką mają wspaniałego syna i teraz biorą ślub musieli mieć zgodę biskupa nic więcej.
A jeżeli chodzi o małego to jest zdrowy jak ryba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Wiem, ale takich owoców lepiej sie wyrzekac. Nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie... Moim zdaniem to zwykły egoizm, chyba, że nie będą mieli dzieci. Ryzyko urodzenia chorego dziecka jest bardzo duże. Można ryzykowac, ale co jesli urodzi sie chore albo umrze? Wtedy mozna cierpiec i wypominac to sobie przez całe zycie.
To moje zdanie, wy nie musicie go podzielac. Ps. Mi nie chodzi tylko o autorke wątku, ale o wszystkie związki kuzyn kuzynka, a nawet piąta czy dziesiąta woda po kisielu. Nie moglabym patrzec na cierpienie dziecka i myslec ze to moja wina ... Owszem dzieci rodzą sie i bez związków kazirodczych chore i z wadami genetycznymi ale to juz co innego, bo wtedy czesto nie jestesmy swiadomi, ze cos jest nie tak ... Jesli biskup musi wyrazic zgodę na ślub, bo inaczej nie można to to dla mnie jest coś nie Hallo. EDIT : na youtube jest filmik z rozmow w toku własnie na ten temat.
Nasze szczęście Julia ![]() Edytowane przez antoinettee Czas edycji: 2008-06-03 o 17:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() antoinettee, ja się z tobą zgadzam ![]()
![]() |
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
antoinette - mnie nie nawracaj, nie trzeba
![]() rosyjska ruletka na geny z udzialem mojego dziecka to nie dla mnie a takie "maly jest zdrowy i nic mu nie jest" porownac mozna do "przebiegal przez ulice i nie wpadl pod samochod" no i cale szczescie, ale warto podejmowac ryzyko? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam sie i niekoniecznie moze chorowac ich dziecko .. za to dziecko -dziecka(wnuki ich) jak to bylo w mojej rodzinie ![]()
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
związek z kuzynem? ale dlaczego,skoro tylu jest innych facetów, po co kuzyn. jakby powiedział mój prof.' nie zachowamy w ten sposób różnorodności gatunku';D
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Tak zdaje sobie sprawę nie wypowiadam się co będzie z jego dziećmi bo nie wiem a może będą zdrowe?? Tego nikt nie wie.
Mi i mojej rodzinie nie pozostało nic innego jak tylko ten fakt zaakceptować. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ale to nie znaczy, ze synka przyszłe dzieci nie będą mieć żadnych wad.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
No to powodzenia Ci zycze ... Obyś nie załowała za kilka lat...
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
http://www.youtube.com/watch?v=iWspLhpAbwc
Bardzo ciekawe, polecam ( chyba jeszcze nikt nie wkleil ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
pomóżcie
Poznałam chłopaka.. zakochaliśmy sie w sobie jestesmy razem juz 3 miesiące niestety wczoraj okazało sie ze jestesmy kuzynami
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Dot.: pomóżcie
oj to dość blisko. Ja bym na Waszym miejscu sprobowala zapomniec o sobie nawzajem. Wiem, ze bedzie ciezko...
![]() |
![]() |
#52 |
BAN stały
|
ee to nie kazirodztwo przeciez
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Wtajemniczenie
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
No to dosc blisko..Lepiej poki nie jest za pozno wycofac sie z tego....Latwo jest tak mowic, ale im szybciej to zakonczycie tym bedzie wam latwiej moze...A zapewne predzej czy pozniej pojawilyby sie jeszcze wieksze problemy..
A tak swoja droga pamietam jak w LO ksiadz nam cos tlumaczyl, jak to jest ze stopniem pokrewienstwa,np. slub cywilny dostanie sie juz tak jakby jesli sie jest po 3 "'linii"(nie wiem jak to okreslic)a koscielny po piatej..Tutaj sytuacja Ty-Twoja mama lub tata- Twoja babcia-jego babcia-jego mama lub tata- on, czyli jest 5..Dobra w sumei nie o tym watek ![]() ![]()
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
Musiscie o sobie zapomnieć. Wiem ze będzie ciężko ,ale nawet gdybyście w przyszłości palnowali rodiznę to mogłyby wyniknąc chociażby ukryte dotąd choroby np. genetyczne. poza tym znacie isę dośc krótko a zrażać w ten sposób do isebie całą rodizne... mogą z tego wyniknąc bardzo nieprzyjemne sytuacje. Moze to zabrzmi brutalnie, ale póki to tak krótki okres to lepiej to zakończyć i poczekać na odpowiedniejszego pod względem konotacji rodzinnym mężczyznę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Przyczajenie
|
Ja słyszałam, że rodzeństwo cioteczne z "drugiej linii" już może się ze sobą wiązać i nie jest to niebezpieczne. Ale pomyśl, czy kochacie się aż tak, by odsunąć się od całej rodziny?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
tu masz watek o zwiazku z kuzynem, poczytaj, duzo o ryzyku genetycznym mowione:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...rewie%F1stw%2A nawet podobnie spokrewnionym jak u Ciebie - tez szósty stopień, wspólna prababcia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zadomowienie
|
z wątku o którym wspomniała ushia:
"Hm... Moja ciocia wyszła za mąż za kuzyna. Dostała na to zgodę biskupa, bo takowa była wymagana. Zgodę dostała tylko dlatego, że była w ciąży. Z tego związku przyszło na świat 5 dzieci plus dwie martwe ciąże. Wszystkie są chore- choroby o podłożu genetycznym, nazw nie pamiętam. Ja osobiście uważam, że jeśli się kochacie, to jak najbardziej powinniście być razem i nie przejmować się opiniami innych ludzi na temat waszego pokrewieństwa. Z tym, że ja bym się właśnie bała tego, że się dzieci chore urodzą- bo znam ten przypadek w mojej rodzinie. Pozdrawiam i życzę szczęścia." lub: "moja ciocia i wujek(najblizszi kuzyni) rowniez , ale zgoda biskupa to bylo malo ... pisali do watykanu do papieza i papiez wyrazal zgode na slub .. maja dwojke dzieci z malzenstwa i.. moim kuzyna nic nie dolega , ich dzieci maja genetycznie jakas chorobe oczu , jedno nie widzi ,drugie .. czeka na operacje , ale sa male szanse ze bedzie widzialo ![]() Cóż... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Już rozumiem... i wiem co mam zrobić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:53.