Oddam perfumy; szukam kosmetyków, perfum - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Ogłoszenia > Targowisko: kosmetyki

Notka

Targowisko: kosmetyki Targowisko: kosmetyki. Tutaj oddajemy i wymieniamy kosmetyki, których już nie używamy. Nie używasz? Oddaj!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-06, 09:39   #31
Dorota-Coco
Zakorzenienie

Przekupka: 288 pkt / 100% pozyt.
Dot.: perfumy; szukam kosmetyków, perfum

Na "syfy" potraktowane po calosci sa te platki. Znaczy - do przecierania facjaty, badz jak kto woli punktowo moze. W kazdym razie to ciezszy kaliber.

Zajrzyj prosze, do mojego watku z zapachami, moze tam cos wynajdziesz za Shalimar?
Dorota-Coco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-06, 09:45   #32
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Przekupka: 159 pkt / 100% pozyt.

Cytat:
Napisane przez gwaihally Pokaż wiadomość
Cienie mi się spodobały.
ok
Mogę też dorzucić do tego ten korektor inglota - to taki drobiazg, więc nie ma problemu

Co do próbek, które bym chciała
Mauboussin Histoire d’Eau - brzmi fajnie
A poza tym to pewnie jakieś niszowce, kadzidlane, na pewno nic lekkiego, czy kwiatowego.
Może mi coś zaproponujesz? Ja bym sobie poszukała potem na sieci coś na ten temat i w ten sposób bym wybrała. Jak myślisz?
Stary 2008-06-06, 09:47   #33
Sabbath
Wiedźma

Przekupka: 23 pkt / 100% pozyt.

Cytat:
Droga Sabbath, z Tobą wymiana - zawsze. Choćby nawet na odsypkę... ziemi z ogródka. Ale próbeczka od Ciebie Eau d'Iparie nie zaszła u mnie w "rankingu" zbyt wysoko. Więc nie chcę jej. A za odlewki Demeter na pewno coś u Ciebie znajdę. Ale nie będzie to Duel, bo dla mnie to śmierdziuch, że mało nie padłam. Może ewentualnie Mandragore, ale muszę je przetestować jeszcze. Ale wiem co na pewno od Ciebie bardzo chcę. Próbeczkę Fireplace

No to czekam na decyzję.
Odlewki Demeter by mnie satysfakcojnowały. Tak 10-20 ml.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-06, 10:36   #34
ewapawliszyn
Zadomowienie

Przekupka: 73 pkt / 99% pozyt.

Cytat:
Ewo, a mogłabyś te cuda sfotografować? Czy masz gdzieś ich zdjęcia?

Anexxo, jestem chętna. Odlewki wyciągnęłam właśnie zobaczyć ile ich jest dokładnie. Proponuję Ci Zew Zealand, bo jest go ok. 11ml. A Wet garden jest tylko 6ml (zaraz zrobię korektę w 1-szym poście). Ale mogę Ci też podokładać jakieś próbki, czy inne odlewki.
Zrobilam zdjecia (probowalam kilka razy)ale niestety wyszlo niewyrazne ,pomadka byla 5 razy uzyta nr 706 mozna sprawdzic w sklepie,roz Loreala Delicieux ze zlotymi drobinkami rozswietlajacy ,zuzycie 10% ,a rozswietlacz raz uzyty pedzlem z Manhattanu,nie widac na nim drobinek ale sa i rozswietlaja delikatnie twarz,puder dostosowuje sie do karnacji na skorze,raczej jest on do jasnej i zostalo mi troche wiecej niz polowa pudru brazujacego jasnego ,jest bardzo dobrej jakosci z seri Trend Secret .
ewapawliszyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-06, 12:35   #35
ivanna
Zakorzenienie

Przekupka: 68 pkt / 100% pozyt.

coś u mnie bys wyszperała? poza watkiem mam do podzielenia sie Prada-prada (mam cala 80tke), świetny olejek do rak i stop YR Arnica Essentiel (i tu mysle ze sie podzielilabym jak co bo wystarcza dwie kropelki na cale dlonie - swietny zapach taki ziolowy lekko) masc na tradzik w moim watku i sporo poza
Stary 2008-06-06, 12:59   #36
gwaihally
Zadomowienie

Przekupka: 30 pkt / 100% pozyt.

Cytat:
Napisane przez Dorota-Coco Pokaż wiadomość
Na "syfy" potraktowane po calosci sa te platki. Znaczy - do przecierania facjaty, badz jak kto woli punktowo moze. W kazdym razie to ciezszy kaliber.

Zajrzyj prosze, do mojego watku z zapachami, moze tam cos wynajdziesz za Shalimar?
Zaglądam Leci do mnie próbka Basali. Może to? Bo pozostałe to raczej nie... Jak przyleci Basala i przetestuję, to powiem co i jak.

Cytat:
Napisane przez Gothic_Daisy Pokaż wiadomość
ok
Mogę też dorzucić do tego ten korektor inglota - to taki drobiazg, więc nie ma problemu

Co do próbek, które bym chciała
Mauboussin Histoire d’Eau - brzmi fajnie
A poza tym to pewnie jakieś niszowce, kadzidlane, na pewno nic lekkiego, czy kwiatowego.
Może mi coś zaproponujesz? Ja bym sobie poszukała potem na sieci coś na ten temat i w ten sposób bym wybrała. Jak myślisz?
Hm, skoro jesteś "Gothic", to ja Ci już zaproponuję "zestawik". O to się nie bój. Pytanie tylko ile tych próbek ma być (bo ja tak mogę proponować i proponować) i czy na większą odlewkę czegoś reflektujesz, czy tylko próbki (po ok.1ml)

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość

No to czekam na decyzję.
Ok, odlewki już są Twoje. Tylko Mandragore jeszcze nie przetestowałam, bo już sobie ponakładałam oba Blv, oraz Hiver i Oriental Flower na potrzeby testów związanych z opcjami wymiankowymi (ale Hiver to tak mnie dusi, że chyba i tak zaraz pójdę szorować ręce)

Cytat:
Napisane przez ewapawliszyn Pokaż wiadomość
Zrobilam zdjecia (probowalam kilka razy)ale niestety wyszlo niewyrazne ,pomadka byla 5 razy uzyta nr 706 mozna sprawdzic w sklepie,roz Loreala Delicieux ze zlotymi drobinkami rozswietlajacy ,zuzycie 10% ,a rozswietlacz raz uzyty pedzlem z Manhattanu,nie widac na nim drobinek ale sa i rozswietlaja delikatnie twarz,puder dostosowuje sie do karnacji na skorze,raczej jest on do jasnej i zostalo mi troche wiecej niz polowa pudru brazujacego jasnego ,jest bardzo dobrej jakosci z seri Trend Secret .
Ewciu, róż dla mnie za ciemny, szukam naprawdę jasnego różowego. Z pudrow też nic nie będzie. A szminkę to szukam tylko trwałą (kolor+nawilżenie), a jeśli normalną to najwyżej coś w fiolet, fiolet-róż, fioletowa fuksja. Musiałby mnie naprawdę zachwycić kolor. A to w tubce to co to jest?
gwaihally jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-06, 13:27   #37
gwaihally
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ivanna Pokaż wiadomość
coś u mnie bys wyszperała? poza watkiem mam do podzielenia sie Prada-prada (mam cala 80tke), świetny olejek do rak i stop YR Arnica Essentiel (i tu mysle ze sie podzielilabym jak co bo wystarcza dwie kropelki na cale dlonie - swietny zapach taki ziolowy lekko) masc na tradzik w moim watku i sporo poza
Ivanno, a co byś chciała?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-06-06, 13:40   #38
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Cytat:
Hm, skoro jesteś "Gothic", to ja Ci już zaproponuję "zestawik". O to się nie bój. Pytanie tylko ile tych próbek ma być (bo ja tak mogę proponować i proponować) i czy na większą odlewkę czegoś reflektujesz, czy tylko próbki (po ok.1ml)
już się boję
Odnośnie większej odlewki - to może tak, zaproponuj z czego mogłabyś zrobić większą odlewkę, to ja może coś wybiorę
Stary 2008-06-06, 14:03   #39
ivanna
Zakorzenienie

==Guerlain Mahora 17-20/50ml
Escada Acte2
Escada Un ete en provence
Lancome Poeme

to mi sie podoba
Stary 2008-06-06, 14:04   #40
gwaihally
Zadomowienie

Cytat:
już się boję
Odnośnie większej odlewki - to może tak, zaproponuj z czego mogłabyś zrobić większą odlewkę, to ja może coś wybiorę
No raczej z tych w pierwszym poście. Polecam Ruską Skórę. A jeśli bardziej hardcorowo to Bonfire. (Nie wspominam tu o najbardziej mega harcorowej opcji, czyli Dirt, bo to tylko ma odwagę nosić.... no właśnie, kto na tym forum ma odwagę nosić Dirt?) A jeśli w miarę łagodnie (ale zdecydowanie) to właśnie Histoire d'Eau. Może jeszcze Shalimara mogę odpsikać. Albo Opium. Taaak, te dwa to są zdecydowanie klasycy gothic w perfumach. A ile ml Cię interesuje, oraz ile próbek po 1ml?
Stary 2008-06-06, 14:56   #41
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Cytat:
No raczej z tych w pierwszym poście. Polecam Ruską Skórę. A jeśli bardziej hardcorowo to Bonfire. (Nie wspominam tu o najbardziej mega harcorowej opcji, czyli Dirt, bo to tylko ma odwagę nosić.... no właśnie, kto na tym forum ma odwagę nosić Dirt?) A jeśli w miarę łagodnie (ale zdecydowanie) to właśnie Histoire d'Eau. Może jeszcze Shalimara mogę odpsikać. Albo Opium. Taaak, te dwa to są zdecydowanie klasycy gothic w perfumach. A ile ml Cię interesuje, oraz ile próbek po 1ml?
Myślałam o tej Ruskiej Skórze
To może tak: na pewno ciut więcej niż 1 ml skóry i Histoire d'Eau
Shalimar i Opium nie do końca mi podchodzą - widać mało gotycka jestem Więc za te podziękuję

Nie mam pojęcia odnośnie ile ml, bo nie wiem, ile to wszystko jest warte
Zresztą, i tak mamy czas pomyśleć, bo strajk trwa jak trwa, moja poczta nie działa, nic do mnie nie dochodzi, no i wysłać też nie mogę.

Może w wolnej chwili zaproponujesz, co mogłabyś mi jeszcze zaproponować ?
Stary 2008-06-06, 15:52   #42
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.

Przekupka: 14 pkt / 100% pozyt.

może chcialabyś odlewkę BLV Notte za Escadę Ete en provence?

Paulinka_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-06, 17:01   #43
street-spirit
Raczkowanie

Przekupka: 16 pkt / 100% pozyt.

Cytat:
Na próbki na pewno jestem chętna. Ale ten róż odbija trochę światło? Chyba bym go wzięła.
Trochę odbija Poniżej wklejam zdjęcie bez flasha - łatwiej ocenić kolor. Róż nie należy do najjaśniejszych i jest dość mocno napigmentowany.
Stary 2008-06-06, 18:46   #44
ewapawliszyn
Zadomowienie

Przekupka: 73 pkt / 99% pozyt.

W tubce to jest rozswietlacz revlon ,mam chyba taka pomadke Astor w sztyfcie ale nawlzajaca i nie z tych trwalych a z fuksji to tylko nowy blyszczyk z Lumene BeryFun ale czy ja wiem czy u Ciebie cos znajde z zapachow lzejszych .,
ewapawliszyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-06, 19:10   #45
gwaihally
Zadomowienie

Cytat:
Myślałam o tej Ruskiej Skórze
To może tak: na pewno ciut więcej niż 1 ml skóry i Histoire d'Eau
Shalimar i Opium nie do końca mi podchodzą - widać mało gotycka jestem Więc za te podziękuję

Nie mam pojęcia odnośnie ile ml, bo nie wiem, ile to wszystko jest warte
Zresztą, i tak mamy czas pomyśleć, bo strajk trwa jak trwa, moja poczta nie działa, nic do mnie nie dochodzi, no i wysłać też nie mogę.

Może w wolnej chwili zaproponujesz, co mogłabyś mi jeszcze zaproponować ?
To np jeszcze po malutkiej próbeczce zestaw obowiązkowy każdego kadzidłowca, czyli Zagorsk i Ouarzazate. Do tego np. Bvlgari Black, Lalique Nilang, Kenzo Oriental, Tesori d'Oriente Mirra, Micallef Hiver, Etro Raving, Serge Lutens Fumerie Turque, Etro Heliotrope, Cafe Cafe, Guerlain Purple Fantasy, YR Yria, Annick Goutal Songes, Sisley Soir de Lune, He Wood Dsquared2, no i w rachubę wchodzą moje pozostałe nawiedzone Demetery czyli: Sawdust, Bonfire, Thunderstorm, Snow, Firefly, Dirt, Wet Garden.
Tak więc proponuję z tego zestawu np. 10 próbek (po 0,5-1ml) oraz do poużywania odleweczki Russian Leather i Histoire d'Eau np. po 3ml w fiolkach (czy kombiować Ci atomizerki, bo tez jest taka możliwość). Więc czekam na wybór.
A od Ciebie: odsypki dwóch glitterów, cienie, korektor

Tak będzie dobrze?

Cytat:
Napisane przez Paulinka_S Pokaż wiadomość
może chcialabyś odlewkę BLV Notte za Escadę Ete en provence?
W sumie mogę. Ale taką większą odlewkę niż ma Escada? Ile proponujesz? Escada ma 5ml i jest prawie cała.

Cytat:
Napisane przez street-spirit Pokaż wiadomość
Trochę odbija Poniżej wklejam zdjęcie bez flasha - łatwiej ocenić kolor. Róż nie należy do najjaśniejszych i jest dość mocno napigmentowany.
Dobra, to raz kozie śmierć. Wezmę go. Może mi podpasuje. Więc od Ciebie 3 próbki i róż. A ode mnie?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-06-06, 19:21   #46
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.

Cytat:
W sumie mogę. Ale taką większą odlewkę niż ma Escada? Ile proponujesz? Escada ma 5ml i jest prawie cała.
a Escada nie ma 4ml?
no nieważne.... nie wiem ile byś chciała? myslalam o 5ml, może 5ml i jakies próbki? link do listy w podpisie. jesli jednak żadna próbka Ci nie wpadnie w oko to pomyslę o wiekszej odlewce, musze zobaczyc ile mi tego Notte jeszcze zostało...

Stary 2008-06-06, 19:28   #47
gwaihally
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ewapawliszyn Pokaż wiadomość
W tubce to jest rozswietlacz revlon ,mam chyba taka pomadke Astor w sztyfcie ale nawlzajaca i nie z tych trwalych a z fuksji to tylko nowy blyszczyk z Lumene BeryFun ale czy ja wiem czy u Ciebie cos znajde z zapachow lzejszych .,
Kurcze, Ewciu, nie chcę Cię już męczyć.. Ale pomęczę Cię jeszcze troszkę. Wróćmy do tego różowego rozświetlacza z pierwszego zdjęcia (bo ja musze mieć jednak kolorowy rozświetlacz, najlepiej różowy, bo ten w tubce to taki hmm... kremowy, no nie?). Jaki on daje efekt na twarzy? Opalizuje, odbija światło? Jaką ma konsystencję? A z zapachów to na pewno coś u mnie znajdziesz
Stary 2008-06-06, 19:29   #48
gwaihally
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Paulinka_S Pokaż wiadomość
a Escada nie ma 4ml?
no nieważne.... nie wiem ile byś chciała? myslalam o 5ml, może 5ml i jakies próbki? link do listy w podpisie. jesli jednak żadna próbka Ci nie wpadnie w oko to pomyslę o wiekszej odlewce, musze zobaczyc ile mi tego Notte jeszcze zostało...

Rzeczywiście, 4ml Zaraz popatrzę na próbeczki.

Edit: To ja bym chciała próbeczki Sun&Bath Jil Sander i Morabito or Noir

Edytowane przez gwaihally
Czas edycji: 2008-06-06 o 19:49
Stary 2008-06-06, 19:32   #49
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.

Cytat:
Rzeczywiście, 4ml Zaraz popatrzę na próbeczki.
tak myslalam, w koncu mam juz małą kolekcję miniaturek Escady
to czekam

Stary 2008-06-06, 19:52   #50
gwaihally
Zadomowienie

Cytat:
==Guerlain Mahora 17-20/50ml
Escada Acte2
Escada Un ete en provence
Lancome Poeme

to mi sie podoba
Ivanno, najwyżej za miniaturkę Acte 2 bym coś wybrała np. ten Acnefan. Chyba, że Street-spirit nie chce Poeme, to wtedy jeszcze za to.
Stary 2008-06-06, 19:56   #51
ivanna
Zakorzenienie

A ewentualnie co ci sie podoba wogole u mnie? Jakbyś miala to chetnie bym zapoznala sie probkowo z Tygryskiem kenzo, moze Alien TM... co do miniatur jestem chetna na obie wiec nie bede marudzila
Stary 2008-06-06, 20:21   #52
gwaihally
Zadomowienie

Cytat:
A ewentualnie co ci sie podoba wogole u mnie? Jakbyś miala to chetnie bym zapoznala sie probkowo z Tygryskiem kenzo, moze Alien TM... co do miniatur jestem chetna na obie wiec nie bede marudzila
A mogłabym wziąć próbkę Garniera, próbkę Ziai Nuno, może podkład AA, i nawet choćby ten olejek zapachowy waniliowy, czy antyperspirant, no i ten Acnefan przede wszystkim. I jeszcze cos mówiłaś o jakichś super "kropelkach" na dłonie. Mogłabym spróbować odrobiny, bo mam manię "suchych rąk" i wszystkiego się chwytam.
Tygysek i Alien jak najbardziej są u mnie. Tylko Aliena malutko. A Tygryska flakon, więc może być spora próbka.
Stary 2008-06-06, 20:30   #53
ivanna
Zakorzenienie

Cytat:
A mogłabym wziąć próbkę Garniera, próbkę Ziai Nuno, może podkład AA, i nawet choćby ten olejek zapachowy waniliowy, czy antyperspirant, no i ten Acnefan przede wszystkim. I jeszcze cos mówiłaś o jakichś super "kropelkach" na dłonie. Mogłabym spróbować odrobiny, bo mam manię "suchych rąk" i wszystkiego się chwytam.
Tygysek i Alien jak najbardziej są u mnie. Tylko Aliena malutko. A Tygryska flakon, więc może być spora próbka.
Gwai (o ile moge skrocic) olejek YR uratowal moje lapki po pracy w prokuraturze przy staaaaaaaaych aktach (mialam tak ze az mi skóra pekala na rekach) daje mu 5 na 6 punktow gdyz jak go wsmarujesz w dlonie to musisz odczekac az sie wchlonie ok (2-3minuty) a ja jestem niecierpliwa ale efakt... bomba! mam cale 100ml wiec moge sie podzielic bo w zyciu nie zuzyje

Probeczek Ziai nuno mam 5 sztuk a garniera 1 szt, acnefan, podklad AA i olejek i antyperspirant. Moge oddac

A jaka odlewka Tygryska wchodzilaby w gre?? Bo przyznam ze ciekawi mnie ten zapach, Slonika mam i uwielbiam... Choc mam 5 ml i oszczedzam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-06-06, 20:33   #54
gwaihally
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość

No to czekam na decyzję.
Sabbath, kochanico moja, nie przeżyję Mandragory w swoim domu... Cytryna, świeże rozduszone liście mięty (są? nie ma?) o nie, te pierwsze nuty nie dla mnie. Ale wymyslisz coś? Zajrzę jeszcze na Twój targ. Mogę choćby Cię nawet z niepotrzebnych próbek obrabować. Albo naprawdę małą odlewkę, czegoś czego będę używać...
A Demetery to ile ich? 12-steczki, czy 20-steczki? Mam i jedne i drugie.
Stary 2008-06-06, 20:40   #55
gwaihally
Zadomowienie

Cytat:
Gwai (o ile moge skrocic) olejek YR uratowal moje lapki po pracy w prokuraturze przy staaaaaaaaych aktach (mialam tak ze az mi skóra pekala na rekach) daje mu 5 na 6 punktow gdyz jak go wsmarujesz w dlonie to musisz odczekac az sie wchlonie ok (2-3minuty) a ja jestem niecierpliwa ale efakt... bomba! mam cale 100ml wiec moge sie podzielic bo w zyciu nie zuzyje

Probeczek Ziai nuno mam 5 sztuk a garniera 1 szt, acnefan, podklad AA i olejek i antyperspirant. Moge oddac

A jaka odlewka Tygryska wchodzilaby w gre?? Bo przyznam ze ciekawi mnie ten zapach, Slonika mam i uwielbiam... Choc mam 5 ml i oszczedzam
Słuchaj, no nie powiem, żałuję go trochę, bo uwielbiam. Mogę odlać 2ml tylko, no może 3. Ale możesz sobie dobrać jeszcze jakieś próbki. Albo ja Ci dołoże jakieś.
Stary 2008-06-06, 20:47   #56
ivanna
Zakorzenienie

Rozumiem cię jakbys dala 3 ml to bylabym szczesliwa co do probek wolalabym jedna wieksza odleweczke czegos co z latwoscia oddasz a ja "spokojnie" to zuzyje i bedzie mialo to atomizer bo ja mam ten mankament ze probki "lane" bez atomizera to tylko wacham jakos nie umiem ich uzyć testowo na siebie... miniatury poprostu lubie do patrzenia ot takie zboczenie... mam nadzieje ze wszystko jasno napisalam...
Stary 2008-06-06, 20:49   #57
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.

i co? przejrzalas moje próbki?
widze, ze szukasz tez różnych specyfików do twarzy-mam mnóstwo próbek, jesli bysmy się wymienialy to moge Ci dolożyć

Stary 2008-06-06, 21:02   #58
gwaihally
Zadomowienie

Cytat:
Rozumiem cię jakbys dala 3 ml to bylabym szczesliwa co do probek wolalabym jedna wieksza odleweczke czegos co z latwoscia oddasz a ja "spokojnie" to zuzyje i bedzie mialo to atomizer bo ja mam ten mankament ze probki "lane" bez atomizera to tylko wacham jakos nie umiem ich uzyć testowo na siebie... miniatury poprostu lubie do patrzenia ot takie zboczenie... mam nadzieje ze wszystko jasno napisalam...
To ja Ci mogę tygrysa dać do takiej 2,5ml próbki. To może jeszcze jakby co to Histoire d'eau lub Shalimara lub Dalimanii lub Dalissime
Stary 2008-06-06, 21:07   #59
ivanna
Zakorzenienie

Dobrze a z podanych lubie Dalimanie i Shalimar (wole odlewke jednego z nich ale wieksza) a wiec jak wygladamy z wymianka? Za moje wszystkie rzeczy (probki, podklad AA, masc, olejek waniliowy, olejek do rak tak mysle z 10-15ml, antyperspirant) oddasz mi...?
Stary 2008-06-06, 21:11   #60
becca
Zakorzenienie

Przekupka: 110 pkt / 100% pozyt.

Coś u mnie za Maubousin lub/i Shalimar Light

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=251095
becca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Targowisko: kosmetyki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości