![]() |
#31 |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Dot.: Promieniotwórcze wody mineralne w sklepach
Ja też piję tylko żywiec zdrój
![]() Na maila redakcji spłynęła prośba, aby na forum zamieścić sprostowanie. Zatem czynię, aby w dyskusji głos miały dwie strony ![]() "Ustroń, 11 czerwca, 2008 Stanowisko firmy "Ustronianka" sp. z o.o. dotyczące art. pt. "Bombowa woda" z czerwcowego Świata Konsumenta Po zapoznaniu się z tekstem pt. "Bombowa woda" opublikowanym w czerwcowym "Świecie Konsumenta" stanowczo protestujemy przeciwko wywoływaniu sensacji i pisaniu o zagrożeniach, których tak naprawdę nie ma. "Ustronianka" dysponuje wszechstronnymi badaniami potwierdzającymi bezpieczeństwo zdrowotne swoich produktów. Uważamy również, w przeciwieństwie do autora artykułu, że Polska posiada odpowiednie służby i naukowców, którzy w sposób kompetentny i rzetelny badają wpływ promieniowania radioaktywnego na nasze organizmy. Tekst ”Świata Konsumenta" komentują również - na naszą prośbę - uznani naukowcy. Ich opinie zamieszczamy pod naszym oświadczeniem. Barbara Bożek-Paczesny, V-ce Prezes d.s. Marketingu Ustronianka Sp. z o.o. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dr hab. Zofia Pietrzak-Flis, Zakład Higieny Radiacyjnej, Centralne Laboratorium Ochrony Radiologicznej: Z przykrością muszę stwierdzić, że jestem bardzo zaskoczona niektórymi stwierdzeniami padającymi w tekście "Bombowa woda" opublikowanym w czerwcowym "Świecie Konsumenta". (...) Oświadczam, że picie wód mineralnych wymienionych w tekście jest bezpieczne i nie przyniesie niepożądanych konsekwencji zdrowotnych - przynajmniej jeżeli chodzi o pierwiastki promieniotwórcze w nich zawarte. Wody te zawierają takie ilości radu i uranu, że z pewnością pozwoliłabym pić je moim wnuczkom.(...) Andrzej Strupczewski, Instytut Energii Atomowej, Świerk: Sprawa jest interesująca, bo daje przykład jak stosowanie hipotezy o liniowej bezprogowej zależności skutków od dawki prowadzi do konkretnych rezultatów, sprzecznych ze zdrowym rozsądkiem. (...) Dawka roczna dopuszczalna od picia wody ustalona jest na poziomie 0,1 mSv/rok, ale ustalenie to jest najzupełniej arbitralne, bo ani dla mocy dawki dziesięć razy większej, ani sto razy większej nie znaleziono nigdzie i nigdy żadnych ujemnych skutków zdrowotnych. (...) Agencja Ochrony Środowiska (Environment Protection Agency - EPA) w USA zaproponowała limit radioaktywności dla wody pitnej równy 5 pCi na litr to jest 0,18 Bq/litr. Dla wody usuwanej z elektrowni jądrowej – do jeziora, rzeki lub do morza - EPA proponuje limit 10 pCi/litr. Ale litr normalnej wody morskiej, w której pływamy przy okazji pobytu na jakiejkolwiek plaży, zawiera średnio 350 pCi. Innymi słowy, normalna woda morska jest 35 razy bardziej radioaktywna od wody usuwanej z EJ. Mleko zawiera średnio 1400 pCi na litr. Oliwa do sałatek ma pełne 5000 pCi na litr, co oznacza, że oliwa sałatkowa jest 1000 razy bardziej radioaktywna niż woda z kranu wg limitu EPA. A jednak nikt nie twierdzi, że woda morska, mleko i oliwa sałatkowa stanowią obecnie zagrożenie radiacyjne dla społeczeństwa. (...) Proponuje wyjaśniać dziennikarzom, że woda źródlana nie jest źródłem zagrożenia radiacyjnego i stanowczo sprzeciwiać się próbom podsycania obaw przed nie istniejącymi zagrożeniami. (...) Prof. dr hab. Zbigniew Jaworowski, Centralne Laboratorium Ochrony Radiologicznej: Stężenie radu-226 w wodzie pitnej wynoszące 0.616 Bq/l, przy konsumpcji 1.5 l/dzień = 337 Bq/rok, odpowiada dawce 1 E-1 mSv/rok, czyli jest 10 razy poniżej limitu dawki promieniowania jonizującego dla ludności wynoszącego 1 mSv/rok. Ponieważ zawartość radu-226 w środkach pokarmowych i wodzie stanowi część wielu innych radionuklidów dostających się do naszego organizmu, a te wnikające do nas radionuklidy dają tylko część ogólnej dawki promieniowania, dla tych radionuklidów arbitralnie ograniczono limit do 0.1 mSv/rok. Te ograniczenia są ogromnie przesadzone i odnoszą się do dawek powyżej naturalnego tła promieniowania naturalnego, które średnio na świecie wynosi 2.4 mSv/rok, ale w wielu rejonach sięga ok. 250 mSv/rok a nawet około 700 mSv/rok. (...) Radionuklidy w wodach źródlanych i mineralnych nalezą do naturalnych źródeł promieniowania, z którymi ludzkość i cały świat żywy stykają się od czasów niepamiętnych. Gdy powstawało na Ziemi życie poziom promieniowania naturalnego był wielokrotnie wyższy niż jest obecnie i do tego wyższego poziomu przystosował się świat żywy. Straszenie konsumentów wodą mineralną jest może celowe z punktu widzenia dobra redakcji Świata Konsumenta, podnosi bowiem nakład pisma. Natomiast nie ma sensu z punktu widzenia dobra publicznego."
Kochane Wizażanki, bardzo Was proszę piszcie w sprawie wszystkich zgłoszeń i problemów do Aniołka Tasmańskiego. Aniołek jest THE BEST. Ja już nie pracuję w wizażu od czerwca 2014. Bardzo mi przykro, ale już nie mogę odpowiadać na Wasze prośby ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
czyli i ja i mój królik z TŻ na czele pijemy dalej Żywca
![]() fajnie że pojawiło się sprostowanie,ale i tak... (jakby niesmak mi pozostał ![]() a co do "Smakołyka" z Żywca,cóż...jest smaczny ale przez benzoesan sodu w nim zawarty ograniczę się w konsumpcji.z resztą oranżady,czy inne napoje gazowane,często i gęsto jedzenie też ma benzoesan w składzie. ja niestety mam takie napady na tego smakołyka,że jak się dorwę to tygodniami pije jeden po drugim ![]()
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Ja jestem uzależniona od Żywca Zdrój niegazowanej, piję ją codziennie po 1l -1,5l od około 2 lat i nie zmienię tej wody na żadną inną. W statystykach wychodzi na "najlepszą" mhm.
![]() Pierwszy raz o takiej słyszę. ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
M.a.r.t.a
![]() wszystkie mi smakują ale truskawa plasuje sie na 1-szym miejscu ![]() i tak będe żywca pić. najlepszy ze wszystkiego w sklepie. co dziwne,mój królik żadnej innej nie pije z takim smakiem ![]() (oczywiście chodzi mi o tą zwykła,niegazowaną ![]()
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Dobrze, że jakaś reakcja jest...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Buskowianka to od uzdrowiska i pijalni wód w Busku Zdroju
www.uzdrowisko-busko-zdroj.com.pl/page.php?action=menu&id_1 =15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Świat Konsumenta bada wody butelkowane co jakiś czas. w jednym z testów wyszlo, że zawiera bardzo dużo bakterii. np.dla niemowląt powinna być zagotowana przed podaniem. z tego, co pamiętam innych uchybień nie stwierdzono. test był omawiany i w prasie i np. w tvn style. testy są dostępne na stronie internetowej świata konsumenta, ale chyba trzeba płacić za dostęp do archiwum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:48.