Promieniotwórcze wody mineralne w sklepach - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-16, 18:44   #31
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Dot.: Promieniotwórcze wody mineralne w sklepach

Ja też piję tylko żywiec zdrój I raczej nie zmienię przyzwyczajeń.

Na maila redakcji spłynęła prośba, aby na forum zamieścić sprostowanie. Zatem czynię, aby w dyskusji głos miały dwie strony

"Ustroń, 11 czerwca, 2008

Stanowisko firmy "Ustronianka" sp. z o.o.
dotyczące art. pt. "Bombowa woda" z czerwcowego Świata Konsumenta

Po zapoznaniu się z tekstem pt. "Bombowa woda" opublikowanym w czerwcowym "Świecie Konsumenta" stanowczo protestujemy przeciwko wywoływaniu sensacji i pisaniu o zagrożeniach, których tak naprawdę nie ma. "Ustronianka" dysponuje wszechstronnymi badaniami potwierdzającymi bezpieczeństwo zdrowotne swoich produktów.
Uważamy również, w przeciwieństwie do autora artykułu, że Polska posiada odpowiednie służby i naukowców, którzy w sposób kompetentny i rzetelny badają wpływ promieniowania radioaktywnego na nasze organizmy.
Tekst ”Świata Konsumenta" komentują również - na naszą prośbę - uznani naukowcy. Ich opinie zamieszczamy pod naszym oświadczeniem.

Barbara Bożek-Paczesny, V-ce Prezes d.s. Marketingu Ustronianka Sp. z o.o.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dr hab. Zofia Pietrzak-Flis, Zakład Higieny Radiacyjnej, Centralne Laboratorium Ochrony Radiologicznej:

Z przykrością muszę stwierdzić, że jestem bardzo zaskoczona niektórymi stwierdzeniami padającymi w tekście "Bombowa woda" opublikowanym w czerwcowym "Świecie Konsumenta". (...) Oświadczam, że picie wód mineralnych wymienionych w tekście jest bezpieczne i nie przyniesie niepożądanych konsekwencji zdrowotnych - przynajmniej jeżeli chodzi o pierwiastki promieniotwórcze w nich zawarte. Wody te zawierają takie ilości radu i uranu, że z pewnością pozwoliłabym pić je moim wnuczkom.(...)

Andrzej Strupczewski, Instytut Energii Atomowej, Świerk:

Sprawa jest interesująca, bo daje przykład jak stosowanie hipotezy o liniowej bezprogowej zależności skutków od dawki prowadzi do konkretnych rezultatów, sprzecznych ze zdrowym rozsądkiem. (...) Dawka roczna dopuszczalna od picia wody ustalona jest na poziomie 0,1 mSv/rok, ale ustalenie to jest najzupełniej arbitralne, bo ani dla mocy dawki dziesięć razy większej, ani sto razy większej nie znaleziono nigdzie i nigdy żadnych ujemnych skutków zdrowotnych. (...)
Agencja Ochrony Środowiska (Environment Protection Agency - EPA) w USA zaproponowała limit radioaktywności dla wody pitnej równy 5 pCi na litr to jest 0,18 Bq/litr. Dla wody usuwanej z elektrowni jądrowej – do jeziora, rzeki lub do morza - EPA proponuje limit 10 pCi/litr. Ale litr normalnej wody morskiej, w której pływamy przy okazji pobytu na jakiejkolwiek plaży, zawiera średnio 350 pCi. Innymi słowy, normalna woda morska jest 35 razy bardziej radioaktywna od wody usuwanej z EJ. Mleko zawiera średnio 1400 pCi na litr.
Oliwa do sałatek ma pełne 5000 pCi na litr, co oznacza, że oliwa sałatkowa jest 1000 razy bardziej radioaktywna niż woda z kranu wg limitu EPA. A jednak nikt nie twierdzi, że woda morska, mleko i oliwa sałatkowa stanowią obecnie zagrożenie radiacyjne dla społeczeństwa.
(...) Proponuje wyjaśniać dziennikarzom, że woda źródlana nie jest źródłem zagrożenia radiacyjnego i stanowczo sprzeciwiać się próbom podsycania obaw przed nie istniejącymi zagrożeniami. (...)

Prof. dr hab. Zbigniew Jaworowski, Centralne Laboratorium Ochrony Radiologicznej:
Stężenie radu-226 w wodzie pitnej wynoszące 0.616 Bq/l, przy konsumpcji 1.5 l/dzień = 337 Bq/rok, odpowiada dawce 1 E-1 mSv/rok, czyli jest 10 razy poniżej limitu dawki promieniowania jonizującego dla ludności wynoszącego 1 mSv/rok. Ponieważ zawartość radu-226 w środkach pokarmowych i wodzie stanowi część wielu innych radionuklidów dostających się do naszego organizmu, a te wnikające do nas radionuklidy dają tylko część ogólnej dawki promieniowania, dla tych radionuklidów arbitralnie ograniczono limit do 0.1 mSv/rok. Te ograniczenia są ogromnie przesadzone i odnoszą się do dawek powyżej naturalnego tła promieniowania naturalnego, które średnio na świecie wynosi 2.4 mSv/rok, ale w wielu rejonach sięga ok. 250 mSv/rok a nawet około 700 mSv/rok.
(...) Radionuklidy w wodach źródlanych i mineralnych nalezą do naturalnych źródeł promieniowania, z którymi ludzkość i cały świat żywy stykają się od czasów niepamiętnych. Gdy powstawało na Ziemi życie poziom promieniowania naturalnego był wielokrotnie wyższy niż jest obecnie i do tego wyższego poziomu przystosował się świat żywy. Straszenie konsumentów wodą mineralną jest może celowe z punktu widzenia dobra redakcji Świata Konsumenta, podnosi bowiem nakład pisma. Natomiast nie ma sensu z punktu widzenia dobra publicznego."
bardzo Was proszę piszcie w sprawie wszystkich zgłoszeń i problemów do Aniołka Tasmańskiego. Aniołek jest THE BEST. Ja już nie pracuję w wizażu od czerwca 2014. Bardzo mi przykro, ale już nie mogę odpowiadać na Wasze prośby
AgaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-18, 20:01   #32
anka_85
Zakorzenienie

czyli i ja i mój królik z TŻ na czele pijemy dalej Żywca
fajnie że pojawiło się sprostowanie,ale i tak... (jakby niesmak mi pozostał )

a co do "Smakołyka" z Żywca,cóż...jest smaczny ale przez benzoesan sodu w nim zawarty ograniczę się w konsumpcji.z resztą oranżady,czy inne napoje gazowane,często i gęsto jedzenie też ma benzoesan w składzie.
ja niestety mam takie napady na tego smakołyka,że jak się dorwę to tygodniami pije jeden po drugim

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

anka_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-18, 20:21   #33
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Ja jestem uzależniona od Żywca Zdrój niegazowanej, piję ją codziennie po 1l -1,5l od około 2 lat i nie zmienię tej wody na żadną inną. W statystykach wychodzi na "najlepszą" mhm.

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
dlaczego nie zbadano Buskowianki??jest poza wszelkim podejrzeniem???????
Pierwszy raz o takiej słyszę.

Cytat:
Napisane przez anka_85 Pokaż wiadomość
ja też ! uwielbiam truskawkowy !
ja myślałam że najgorszy w tym smakołyku to benzoesan sodu,echhh
Spróbuj sobie Żywca jabłkowego, miód w gębie
Stary 2008-06-18, 20:24   #34
anka_85
Zakorzenienie

M.a.r.t.a piłam wszystkie smaki.
wszystkie mi smakują ale truskawa plasuje sie na 1-szym miejscu

i tak będe żywca pić.
najlepszy ze wszystkiego w sklepie.
co dziwne,mój królik żadnej innej nie pije z takim smakiem
(oczywiście chodzi mi o tą zwykła,niegazowaną )

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

anka_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-18, 20:32   #35
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Dobrze, że jakaś reakcja jest...
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-18, 20:43   #36
bess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość

Pierwszy raz o takiej słyszę.

Buskowianka to od uzdrowiska i pijalni wód w Busku Zdroju
www.uzdrowisko-busko-zdroj.com.pl/page.php?action=menu&id_1 =15
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-18, 21:20   #37
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
Buskowianka to od uzdrowiska i pijalni wód w Busku Zdroju
www.uzdrowisko-busko-zdroj.com.pl/page.php?action=menu&id_1 =15
Ooo dziękuje za do edukowanie
Stary 2008-06-18, 21:22   #38
Justy
Zakorzenienie

Cytat:
VioletJewel: Kiedyś oglądałam program o szkodliwości niektórych naszych polskich produktów spożywczych (oczywiście był on nadawany bardzo późnym wieczorem ) i dowiedziałam się między innymi, że woda żywiec Zdrój jest w składzie gorsza od nie przegotowanej, chlorowanej kranówy! A sygnowanie jej rzekomą aprobatą Instytutu Matki i Dziecka (i tu padło pytanie kto za tą opinią w ogóle stoi) to już przestępstwo wobec klienta w ogóle, a niemowląt w szczególności. Ale cóż, jak to się mówi, biznes to biznesa

anka_85: możesz powiedzieć czemu?
jestem ciekawa bo piję tą wode

Świat Konsumenta bada wody butelkowane co jakiś czas. w jednym z testów wyszlo, że zawiera bardzo dużo bakterii.
np.dla niemowląt powinna być zagotowana przed podaniem. z tego, co pamiętam innych uchybień nie stwierdzono. test był omawiany i w prasie i np. w tvn style.
testy są dostępne na stronie internetowej świata konsumenta, ale chyba trzeba płacić za dostęp do archiwum.
Justy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości