Książki o wampirach - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-24, 20:16   #31
ollkaa
Rozeznanie

Dot.: Książki o wampirach

Dla miłośników wampirów:

cytat ze strony maga
Cytat:
MARTWY AŻ DO ZMROKU Charlaine Harris - 1 lipca 2009

owieść która stała się podstawą do głośnego serialu "Mroczna Krew" emitowanego od lutego 2009 na kanale HBO. Pięć miesięcy po amerykańskiej premierze nowy serial HBO "Czysta krew" (True Blood) zadebiutuje w Polsce. Twórcą serialu jest laureat Oscara Alan Ball, pomysłodawca kultowej produkcji "Sześć stóp pod ziemią". Serial zgromadził największą widownię spośród dotychczasowych produkcji HBO i otrzymał dwie nominacje do Złotych Globów. W rolach głównych występują laureatka Oscara, Anna Paquin i Stephen Moyer. Premierę pierwszego odcinka będzie można obejrzeć w sobotę, 7 lutego o godz. 22:00 w HBO.

Dzięki wynalezionej w japońskim laboratorium syntetycznej krwi oraz napojowi z jej ekstraktem o nazwie Tru: Blood, w ciągu zaledwie jednej nocy wampiry z legendarnych potworów przeistoczyły się w przykładnych obywateli. I chociaż ludzie nie figurują już w ich jadłospisie, społeczeństwo niepokoi się, co stanie się, gdy wampiry opuszczą mroczne kryjówki. Przywódcy religijni i polityczni na całym świecie wyrazili już na ten temat swoje zdanie i jedynie mieszkańcy Bon Temps, małego miasteczka w Luizjanie, nie mogą się zdecydować, co o tym naprawdę myśleć.

Miejscowa kelnerka, Sookie Stackhouse (Anna Paquin) dobrze wie, jak wygląda życie na marginesie społeczeństwa. Jako osoba posiadająca wątpliwy dar słyszenia myśli innych ludzi, przychylnie patrzy na integrację społeczną wampirów, a w szczególności na pewnego przystojnego 173-latka, Billa Comptona (Stephen Moyer). Niestety, seria tajemniczych wydarzeń, które towarzyszą pojawieniu się Billa w Bon Temp,s wystawi otwartość Sookie na ciężką próbę.

Martwy aż do zmroku to intrygująca i przyprawiająca o dreszcz emocji powieść Charlaine Harris, a serial reżyseruje Alan Ball, zdobywca nagrody Emmy, Oscara za "American Beauty" i twórcy "Sześciu stóp pod ziemią". Sam Ball określa swoją nową produkcję jako popcorn dla inteligentnych ludzi z udziałem barwnych i nieszablonowych bohaterów. "Martwy aż do zmroku" to połączenie elementów kryminału, filmu fantasy i komedii z nieokiełznaną wyobraźnią. To powieść i serial, które utwierdzają nas w przekonaniu, że istnieje pełne doznań życie po śmierci […] – napisano na łamach USA Today
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg g_1_Martwa Krew.jpg (5,1 KB, 349 załadowań)
ollkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-24, 23:12   #32
Malla
Nie depcze krokusów

Mnie się "Historyk" bardzo podobał.
Stary 2009-05-25, 11:02   #33
Mloda
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Mloda

"Krwiopijcy" i 2 czesc "Ssij mała ssij" Christopher Moore. Bardzo goraco polecam, mozna wyc ze smiechu, zreszta jak przy wszystkich ksiazkach tego autora.

Odnosnie "Historyka"- bardzo mi sie podobał
Mloda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-25, 18:49   #34
Kaninen
Rozeznanie

Charlaine Harris przeczytalam juz z 6 ksiazek z tej serii. Da sie czytac, ale to taka literatura dla babeczek
Kaninen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-04, 18:31   #35
agiko78
Raczkowanie

ja tez jestem po lekturze martwego az do zmroku-fajne, nawet lepsze od filmu!
agiko78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-04, 19:11   #36
anestet-ka
Wtajemniczenie

Historyk Kostovej- warto zwrócić uwagę

Z lżejszych lektur, ale również bardzo dobrych, polecam książki Pratchetta, w których się przewijąją 'wampirze klimaty' w Carpe Jugulum wampiry grają główną rolę.

Poza tym świetne książki Pilipiuka o Jakubie Wędrowyczu, egzorcyście amatorze

Edytowane przez anestet-ka
Czas edycji: 2009-10-04 o 19:12
anestet-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 15:03   #37
2arwen
Przyczajenie

20 października 2009r. wychodzi 5 tom przygód Anity Blake Laurell Hamilton "Trupia główka" Polecam!

serdecznie zapraszam na forum o Anicie Blake www.anitablake.fora.pl

pozdrawiam
2arwen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-10, 15:24   #38
Cirilla89
Przyczajenie

Polecam również 'Historyka' oraz motyw z "Wiedźmina".

Cirilla89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-10, 13:34   #39
majecha
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mloda Pokaż wiadomość
"Krwiopijcy" i 2 czesc "Ssij mała ssij" Christopher Moore. Bardzo goraco polecam, mozna wyc ze smiechu, zreszta jak przy wszystkich ksiazkach tego autora.
Właśnie skończyłam czytać 2 część i z czystym sumieniem mogę polecić
majecha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-10, 13:59   #40
anjya
Rozeznanie

"Martwy aż do zmroku" i wszystkie pozostałe części "Southern Vampire Series"[część książek przetłumaczonych na polski można znaleźć w internecie, bo wydanych w Polsce są tylko dwie z tej serii]
czasem mocne, czasem brutalne, seks też jest bardzo dobra, wciągająca

poza tym to na podstawie czego nakręcono teraz Vampire Diaries, ale to taka typowa opowiastka dla młodzieży z serii zmierzchopodobnych nawet główny bohater przypomina edwarda ..
anjya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-08, 14:31   #41
Lacrymossa
Przyczajenie

ja też przeczytałam dwie pierwsze książki z serii Charlaine Charris i czekam na polskie tłumaczenie bo nie lubię czytać z neta. . a co do tematu to moge polecić
,, naznaczoną'' P.C Cast + Kristine Cast i ,, świat nocy'' J.L Smith ,
a warto też przeczytać ,, Sen'' Lisy McMann oraz drugą część tego cyklu ,, Mgła''
ja od przeczytania sagi ,,zmierzchu'' mam fazę na książki o wampirach a na bank tych części które podałam wyżej będzie więcej. A Lisa McMann to takie zróżnicowanie i opowiada o dziewczynie która widzi cudze sny i uczy się zmieniać i ch bieg. Bardzo fajne książki polecam

Edytowane przez Lacrymossa
Czas edycji: 2009-12-08 o 14:33
Lacrymossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-08, 21:39   #42
Vampirria
Raczkowanie

Przede wszystkim Anne Rice.Klasyka.Poza tym Bram Stoker i kontynuacja jego dziela-"Dracula-Nieumarly".Styl Harrisowej mnie drazni, serial jest lepszy.Historyk Kostovej jest znakomity.
Vampirria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-26, 14:08   #43
lezka81
Raczkowanie

a ja polecę książki z trochę innej bajki, sama szukałam czegoś o podobnej tematyce i pochłąnęłam "Martwego aż do zmroku" i jego kontynuacje (niestety jeszcze nie wszystkie części są wydane po polsku)

i przypadkiem trafiłam na cykl o Mercedes Thompson: "Zew księżyca" i "Więzy krwi"
owszem wampiry się tu pojawiają, ale ważniejsze i dużo bardziej apetyczne są postacie wilkołaków świetnie się to czyta a główna bohaterka jest sympatyczną i momentami zabawną dziewczyną, która umiejętnie radzi sobie z dumnymi i nieco porywczymi wilkołakami, sama też ma pewien szczególny talent.
oczywiście jest tu wątek miłosny, ale rozkręca się powoli i subtelnie, takie trochę igranie z ogniem, zwłaszcza, że pojawiają się aż dwa atrakcyjne..wilki jest sporo akcji, dziewczyna jest odważna i nie czeka aż ktoś za nią wszystko zrobi
myślę, że fanom wampirów też się spodoba

Edytowane przez lezka81
Czas edycji: 2009-12-26 o 14:14
lezka81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 14:10   #44
melancholiee
Raczkowanie

Co do serii Harris o Sookie Stackhouse, to tak jak "Martwego aż do zmroku" połknęłam szybko, tak "U martwych w Dallas" było kiepskie. Główna bohaterka jest zwyczajnie głupiutka. Zdecydowanie wolę serial - o niebo lepiej zarysowane postacie, genialne teksty, soundtrack, klimat miasteczka. Już nie mogę się doczekać trzeciej serii, która o ile dobrze pamiętam, ma wyjść latem 2010.
"One thing I truly knew—knew it in the pit of my stomach, in the center of my bones, knew it from the crown of my head to the soles of my feet, knew it deep in my empty chest—was how love gave someone the power to break you. I`d been broken beyond repair."
Fangbanger
Spunk Ransom
melancholiee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 14:14   #45
Vampirria
Raczkowanie

Wampiry pojawiaja sie takze w Nekroskopie- kiedys sie w tym zaczytywalam.
Oj tez czekam na True blood sezon 3-poki co zadowalam sie Being human.
Vampirria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 18:49   #46
lezka81
Raczkowanie

podobał mi się też cykl "WAMPIRY Z MORGANVILLE " - dziewczyna przyjeżdża na studia do miasteczka, w którym rządzą wampiry i bardzo szybko wplątuje się w ich tajemnicze sprawy
jest sporo akcji, kilka ciekawych postaci, książki bardziej dla nastolatków ale czytało się miło

i zgadzam się z opinią o kontynuacjach Martwego aż do zmroku, pierwsza część jest zdecydowanie najlepsza, chwilami żałowałam, że tak wygląda ciąg dalszy
a serial pozytywnie mnie zaskoczył tym, że są wprowadzone nowe postaci i nie wszystko jest dokładnie tak jak w książce, dzięki temu jest trochę niespodzianek : )
lezka81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-10, 09:46   #47
Zoe_
Przyczajenie

Polecam serię nazwaną Dom Nocy
Pierwszy tom Naznaczona

Powstało o tym nawet forum
Zoe_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 17:43   #48
KejTej
Przyczajenie

A było już 'Przynieście mi głowę wiedźmy' ? Mi się osobiście bardzo podobało, chociaż na początku troszkę się nudziłam. Główną bohaterką jest czarownica, ale jej współlokatorka i partnerka (w interesach xD) to wampir. Oprócz tego są łaki, fairy, pixy i inne dziwne stworzonka. Wbrew pozorom to nie bajka tylko bardziej sensacyjno- kryminałowo- młodzieżowe cuś.
Właściwie nie wiem pod co to podpiąć.

Jeśli ktoś jest zainteresowany to pisać, prześlę, bo mam ebooka .
KejTej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-01, 00:39   #49
joanna975
Raczkowanie

A może Richelle Mead,teraz pojawiła się "w szponach mrozu"
joanna975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-01, 11:54   #50
HisHoney
Zakorzenienie

Anne Rice jest, rzecz jasna - najlepsza, jeśli chodzi o tematyke

Jeśli zaś chodzi o Historyka, to przyznam się szczerze, że mnie ta książka nie bardzo przypadła do gustu i lektura ciągnęła mi się dosyć długo.

Charlaine Harris bardzo lubię, podobnie jak sagę Twilight, Dom Nocy czy Pamiętniki Wampirów. Jest obecnie w czym wybierać!

'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.'

'
If a book is well written, I always find it too short.'

HisHoney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 11:52   #51
ollkaa
Rozeznanie

Odkąd wątek został założony faktycznie nastąpił wyssyp książek z wampirami w rol głownej. Szkoda tylko, że nie wszystko trzyma poziom
ollkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-19, 16:58   #52
hamy
BAN stały

Cytat:
Napisane przez joanna975 Pokaż wiadomość
A może Richelle Mead,teraz pojawiła się "w szponach mrozu"
Czytałam, świetna książka
hamy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-26, 08:15   #53
odysek
Raczkowanie

A nie wiecie może, kiedy ma wyjśc kolejna, trzecie część Akademii Wampirów?
odysek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-31, 14:30   #54
joanna975
Raczkowanie

z zapowiedzi wynika, ze chyba już. Ja jeszcze nie mam, ale oczywiście planuje zdobyć
joanna975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-02, 09:06   #55
mysia82
Zakorzenienie

polecam 3 czesc harris-klub martwych zdecydowanie lepsza niz poprzednie 2 czesci
ogromny plus za mniejszy udzial billa a wiekszy "wystep" erica- w kolejce czeka na mnie juz koljeny tom-martwy dla swiata
mysia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-08, 11:42   #56
Masumi11
Zakorzenienie

GG do Masumi11

Zgadzam sie przedmówczyniami . Polecam Dom Nocy. W pazdzierniku wychodzi czwarta częsc.
I Akademię Wampirów - w szponach mrozu i pocałunek cienia.
jeszcze Pamietniki Wampirów przy czym ostatnia szósta ksiega juz taka sobie.
Namówiłyscie mnie na " Martwego az do świtu " zabieram sie po skończeniu Akademii
Czytał ktos Wampiry z Morganville? Zastanawiam sie jeszcze nad tym...
Stary 2010-09-08, 12:11   #57
mysia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Masumi11 Pokaż wiadomość
Zgadzam sie przedmówczyniami . Polecam Dom Nocy. W pazdzierniku wychodzi czwarta częsc.
I Akademię Wampirów - w szponach mrozu i pocałunek cienia.
jeszcze Pamietniki Wampirów przy czym ostatnia szósta ksiega juz taka sobie.
Namówiłyscie mnie na " Martwego az do świtu " zabieram sie po skończeniu Akademii
Czytał ktos Wampiry z Morganville? Zastanawiam sie jeszcze nad tym...

czytalam 3 pierwsze czesci- jak dla mnie nic ciekawego- juz dawno temu je wymienilam i napewno po kolejne czesci nie siegne
Stary 2010-09-08, 12:28   #58
Masumi11
Zakorzenienie

GG do Masumi11

Cytat:
Napisane przez mysia82 Pokaż wiadomość
[/B]

czytalam 3 pierwsze czesci- jak dla mnie nic ciekawego- juz dawno temu je wymienilam i napewno po kolejne czesci nie siegne
Dzięki
Rozumiem że tematyka podobna do wiekszosci?
Czytałam opisy i dlatego zastanawiam sie czy brac się za kolejna kilkutomową sage.
A polecasz coś jeszcze ?
Stary 2010-09-08, 12:41   #59
mysia82
Zakorzenienie

powiem tak- za darmo (czyli z biblioteki) mozna sie w sumie pokusic o przeczytanie ale chyba nawet szkoda czasu-w ksiazkach nie ma nic porywajacego, zadna postac nie zapdla mi w pamiec, nawet nie pamietam ich imion;ujecie temetyki nieco inne-bohaterka nie ma ukochanego wampira tylko zyje w miescie rzadzonym przez wampiry, walczy o przetrwanie itp, jeden z pozytywnych bohaterow chyba tez jest wampirem albo hmmm pol wampirem-wlasnie o to chodzi pol roku po przeczytaniu ksiazki niemal nie pamietam o co dokladnie chodzilo, kto z kim i dlaczego ...ksiazka nie zapada w pamiec...
zdecydwanie polecam czysta krew, ale jak pisalam mi tak naprawde spodobala sie dopiero 3 czesc, na dniach biore sie za 4
z tych nowszych czytalam jeszcze "jak poslubic wampira milionera"-tez do przeczytania moim zdaniem na raz- nic ciekawego, po przeczytaniu wyslalam w swiat

gdyby za free napatoczyla mi sie szansa przczytania "pamietnikow wampirow" to moglabym sprobowac, ale szkoda mi jakos kasy, zeby samej kupic

narazie skupiam sie na zakupieniu kolejnej czesci"czystej..."- na poczatku pazdziernika do ksiegarni wchodzi 5 czesc, kolejnych tomow anne rice i rozwazam zakup " historyka", "wlada palownika" "draculi' i "dracula niesmirtelny"- na inne zakupy mnie niestety nie stac a w moim antykwariacie wampirow niestety jak na lekarstwo

Edytowane przez mysia82
Czas edycji: 2010-09-08 o 12:44
Stary 2010-09-08, 13:28   #60
Masumi11
Zakorzenienie

GG do Masumi11

Cytat:
Napisane przez mysia82 Pokaż wiadomość
powiem tak- za darmo (czyli z biblioteki) mozna sie w sumie pokusic o przeczytanie ale chyba nawet szkoda czasu-w ksiazkach nie ma nic porywajacego, zadna postac nie zapdla mi w pamiec, nawet nie pamietam ich imion;ujecie temetyki nieco inne-bohaterka nie ma ukochanego wampira tylko zyje w miescie rzadzonym przez wampiry, walczy o przetrwanie itp, jeden z pozytywnych bohaterow chyba tez jest wampirem albo hmmm pol wampirem-wlasnie o to chodzi pol roku po przeczytaniu ksiazki niemal nie pamietam o co dokladnie chodzilo, kto z kim i dlaczego ...ksiazka nie zapada w pamiec...
zdecydwanie polecam czysta krew, ale jak pisalam mi tak naprawde spodobala sie dopiero 3 czesc, na dniach biore sie za 4
z tych nowszych czytalam jeszcze "jak poslubic wampira milionera"-tez do przeczytania moim zdaniem na raz- nic ciekawego, po przeczytaniu wyslalam w swiat

gdyby za free napatoczyla mi sie szansa przczytania "pamietnikow wampirow" to moglabym sprobowac, ale szkoda mi jakos kasy, zeby samej kupic

narazie skupiam sie na zakupieniu kolejnej czesci"czystej..."- na poczatku pazdziernika do ksiegarni wchodzi 5 czesc, kolejnych tomow anne rice i rozwazam zakup " historyka", "wlada palownika" "draculi' i "dracula niesmirtelny"- na inne zakupy mnie niestety nie stac a w moim antykwariacie wampirow niestety jak na lekarstwo
Nie lubie ksiażek których po chwili nie pamietam....
Co do Pamietników powiem Ci tak - pierwszy tom trzy księgi - bardzo mi sie podobał - chłonełam.
Drugi tom - kolejne trzy cześci w moim odczuciu coraz gorsze a ostatnia księga dla mnie jest juz porazką. Myslę że kolejnych tomów juz nie kupie.
Dom Nocy czy Akademia Wampirów podoba mi sie dużo bardziej.
Oczywiscie wszystko jest kwestią gustu...

A czytałas może Ever i Błekitna godzinę?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości