zestarzeć się z godnością - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-19, 16:37   #31
Luba
Zakorzenienie

Dot.: zestarzeć się z godnością

Cytat:
Napisane przez wanda164 Pokaż wiadomość
wydaje się, że ta "godność" w starzeniu się, to umiejętność godzenia się na to, że przegrywamy w wyścigu. To uśmiech na twarzy, który drogo kosztuje. Owszem, można wciąż żyć aktywnie, ale mimo to kolejne drzwi przed nami się zatrzaskują. Nie pójdziemy już na dyskotekę, chociaż całe życie ostre rytmy były naszym żywiołem. Nie mamy sił i nie chcemy wzbudzać sensacji. Nie pójdziemy w góry, które tak kochamy. Chyba że na spacer zatłoczonym deptakiem, ale akurat nie to kochamy w górach. Nie oczarujemy przystojnego mena na przyjęciu, zrobią to młodsze - choć on jest w naszym wieku... Buty na obcasie nam się szalenie podobają, ale kręgosłup odczuwa... Koniec z ulubioną kuchnią meksykańską, lekarz zabronił - woreczek. Z nartami też się chyba trzeba będzie pożegnać, zwyrodnienia w kolanach... Oczywiście, uniwersytet trzeciego wieku, rozrywki, które przystoją starszym paniom - brydż, spacerki, wycieczki. To chyba ta godność. I nie mysleć o tym, co minęło, o namiętności, o nieapetycznym ciele, które wciąż marzy o pieszczotach; patrzeć bez zazdrości na gibkie ciała dziewcząt, wysportowanych chłopców; nie myśleć o tym, że nasz czas już minął. To cena uśmiechu. Myślę, że trzeba sobie znaleźć dużo pracy, żeby o tym nie myśleć. Dla jednych to wnuki (mówię o tych, co dobrowolnie), dla innych wycieczki, praca, rozwój intelektualny, religia, seriale, sąsiedzi - różnie. Ale chyba w głębi duszy zawsze boli...
no nie, aż się chce umierac w młodości

Ja myslę, ze nie jest tak źle, człowiek jest tak skonstruowany, że jednak dostosowywuje sie do sytuacji. I to nie na siłę i ze łzami w oczach, ale po prostu odkrywa zalety takiego a nie innego stanu.
To tak jak z ciązą, przeważnie młode dziewczyny nie wyobrażają sobie jak to jest byc w ciązy, dla niektórych to wręcz obrzydliwość, a juz poród to po prostu horror. a co z wychowaniem dziecka, te kupy, ten płacz, bleeee.
A jak przyjdzie czas, to potem taka dziewczyna z uśmiechem dowiaduje się, że ot, huuura! jest w ciaży i nie pamieta o tych wszytskich obawach i tym, ze ciaza była bleeeee. Rodzi, wychowuje i jest najszczęsliwsza.

Tak samo ze starościa, odkrywamy, ze i ona może mieć jakiś urok, nasze nieapetyczne ciało jest tak samo nieapetyczne jak ciało męza i wcale nie trzeba rezygnowac z namiętności. Jasne, że cos się dla nas konczy ale... może coś nowego się zacznie? Nie chodzimy na dyskoteki ale idziemy na inną imprezę, zwyrodnienie moze nas nie dopadnie (mój ojciec jeździ na nartach), a nawet jesli, to może odkryjemy wtedy, że na basenie może byc też świetnie itd.
Niedługo wam opowiem

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-19, 16:42   #32
TmargoT
Zakorzenienie

a ja poproszę o złoty środek,żeby pogodzić się z upływającem czasem.
nie potrafię sobie wyobrazić siebie za kilkadziesiąt lat ,to trudne.JA CHCĘ MIEĆ 18 LAT!!
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-19, 16:44   #33
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
a ja poproszę o złoty środek,żeby pogodzić się z upływającem czasem.
nie potrafię sobie wyobrazić siebie za kilkadziesiąt lat ,to trudne.JA CHCĘ MIEĆ 18 LAT!!
Serio? Ja się świetnie czuje w swojej obecnej skórze i nie chcę wracać. Dobra, może i mam pare kilo wiecej ale na boga! mam tez pare klepek wiecej niz miałam wtedy i nie chce tego oddawać

Stary 2008-06-19, 17:15   #34
ankasz
Zakorzenienie

Jasne, moja babcia wychowała prawie wszystkie swoje wnuki (a wnuków ma 10 - wychowała do wieku przedszkolengo 8) ale to akurat nie kolidowało z jej zajęciami - jest krawcową, więc mogła sobie pozwolić na wymyslenie jakiejs zabawy i mogła zasiaść za maszyną do szycia.
Boli mnie jedynie to, że ktoś kto pracował przez wiele lat, odprowadził tyle składek (gdyby miało to odnieść na dzisiejsza walutę) to jej emerytura wynosiłaby dzisiaj 2000 PLN. A dlaczego tyle nie wynosi? Bo lekarz, rok po studiach, musi zarabiać 5000 zł, a z 10-letnim stażem 10 tys zł. No pewnie, zapomnijmy o emerytach! Wogóle odbierzmy im emerytury, bedzie więcej kasy dla lekarzy..!
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-19, 18:08   #35
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Aramintha Pokaż wiadomość
Zgodzę się ze środowiskiem, warstwą społeczną i sytuacją materialną (w końcu te wszystkie mazidła i zabiegi kosztują, i to nie mało), ale aktywność zawodowa

Z jednej strony aktywna bussinesswoman, której wizerunek jest poniekąd narzędziem pracy i musi dobrze się prezentować, a z drugiej pani domu, która całymi dniami nic nie robi tylko "leży i pachnie" - ewentualnie pracuje gdzieś na pół etatu lub działa społecznie/charytatywnie.

Obie mają diametralnie różną sytuację zawodową, ale obie mogą w identycznym stopniu dbać o wygląd.
A pewnie, że mogą. A nawet powinny. Jednak z moich obserwacji wynika, że tzw. panie domu raczej mają małą motywację żeby o siebie jakoś szczególnie dbać. Z kolei aktywność zawodowa niejako wymusza na kobietach dobry (czytaj zadbany, nawet bardzo) wygląd.

To prawda, starość w Polsce ma krzywą gębę. Ale ja i tak nie zamierzam spędzać całego żywota tutaj. W życiu. Ciągnie mnie do Azji hehe...
A do pilnowania wnuków też się nie będę nadawać tym bardziej, że i do płodzenia dzieci mi nie spieszno. Zakładam, że nie zdążę

Zresztą linia życia na mojej lewej dłoni dramatycznie się urywa Więc starość to chyba nie będzie mój problem
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-19, 18:28   #36
goldfish3000
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość

Tak samo ze starościa, odkrywamy, ze i ona może mieć jakiś urok
Taa...

Dziś w ofercie - STAROŚĆ!!!

Jeszcze nigdy tego nie przeżyłaś!!! Nowe, ekscytujące doznania!!!

W skład oferty wchodzi całe mnóstwo atrakcji, niedostępnych dla młodych!!!!

W pakiecie ze starością oferujemy m.in:

• Alzheimer - poznaj siłę zapomnienia!
  • Łupanie w krzyżu - poznaj uroki zginania się w pół z bólu!
  • Zmarszczki - podoba Ci się Wielki Kanion? Możesz go mieć na własnej twarzy!!!
  • Parkinson - technorytmy w twoich rękach!
Oraz wiele, wiele innych!!!!

A wszystko całkowicie za DARMO!!!

Polecamy.

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek
goldfish3000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-19, 18:31   #37
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Napisane przez goldfish3000 Pokaż wiadomość
Taa...

Polecamy.
Popłakałam się aż mi się mój piękny przedimprezowy makijaż rozmazał
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-19, 18:36   #38
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość

Zresztą linia życia na mojej lewej dłoni dramatycznie się urywa Więc starość to chyba nie będzie mój problem
To na lewej się sprawdza? Ja to nic nie wiem na ten temat

Cytat:
Napisane przez goldfish3000 Pokaż wiadomość
Taa...

Polecamy.
I widzicie? Mówiłam, ze coś jednak na nas czeka

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Popłakałam się aż mi się mój piękny przedimprezowy makijaż rozmazał
Tak w temacie makijażu: jest tu na wizażu dziewczyna z awkiem w którym ma pomalowane oko. Bardzo mi się podoba zestaw cieni jakie ma na tym awku i chciałam ją zapytac jakich uzywała. Ale nie pamietam ( korzystam juz z promocji?) ktora to i nie moge jej znaleźć...
Cienie zielono, niebieskie i tak ładnie połozne... Kojarzycie taki awek?
edycja: znalazłam

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2008-06-19 o 18:59
Stary 2008-06-19, 19:32   #39
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Serio? Ja się świetnie czuje w swojej obecnej skórze i nie chcę wracać. Dobra, może i mam pare kilo wiecej ale na boga! mam tez pare klepek wiecej niz miałam wtedy i nie chce tego oddawać
a ja chciałabym cofnąć czas,ale zostac ze swoim doświadczeniem.
wiem,że dużo wymagam,ale jeśli już to życzyć na 100%.

wiem,że doświadczenie daje nam mądrość życiową.moze nie muszę mieć 18-tu lat( kuzia noga za dużo spuszczam z wartości),ale chcę mieć taką siłę witalną,zdrowie i siłe zmieniania świata.
patrząc w lustro i widząc pierwsze zmarchy i siwe włosy uświadamiam sobie,że będę jak te pomarszczone jabłuszko.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-19, 20:25   #40
sine.ira
BAN stały

Cytat:
A bo ja wiem...strzelałam
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-19, 21:04   #41
frandzelka
Raczkowanie

----->

'Będzie tęęcza... luubje'

frandzelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-19, 21:06   #42
frandzelka
Raczkowanie

Parkinson - technorytmy w twoich rękach!

xD hahaha. moze sie przerzuce na techno na starość. łatwo by się rytm złapało

'Będzie tęęcza... luubje'

frandzelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-19, 21:17   #43
Aramintha
Wtajemniczenie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
A bo ja wiem...strzelałam

Na lewej.
Też miałam kiedyś taką krótką, urywaną, ale jakoś "odrosła"
Może doczekam uroków starości
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-19, 22:29   #44
luskap
Zakorzenienie

GG do luskap

oglądałam w tv, że naukowcy dowiedli, iż po 70 roku życia ciało i organizm już się nie starzeje, tzn proces starzenia zatrzymuje się w miejscu. Może trochę pocieszające
luskap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-21, 08:04   #45
201710120930
Konto usunięte

Oczywiście jak się człowiek zmaga z poważną chorobą/chorobami to nic nie cieszy.I wiek tu nie ma nic do rzeczy.Młodzi ludzie tez chorują bywa i bardzo cięzko więc wątpię,ze tak naprawdę upajają sie swą młodością.
Co tu dużo gadać-dajmy na to nastolatkowie są święcie przekonani ,ze taki stan będzie trwał i za sto lat , wtedy problemem wagi państwowej staje się krosta ,wredna matematyczka czy nieodwzajemniona miłość.
I tak naprawdę nikt nie budzi się z uśmiechem na twarzy-o super mam 16 lat .Jest to stan naturalny.Jak dwoje oczu w głowie.Doceni się jak minie

Co do starzenia się z godnością lub bez niej.Moim zdaniem nastepuje przesada wtedy gdy np babcia zamiast huura mam wnuka mówi -ojej mam wnuka/znaczy jestem juz taka stara/ czyli we wszystkim widzi tylko złe strony.
Albo jak w programie amer. dokumentalnym który ogladałam juz dobrych pare lat temu-b.bogate panie poddawały się niezliczonym operacjom plastycznym i wygladały jak karykatury siebie sprzed 40 tu lat.Aż żal było patrzeć
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-20, 15:16   #46
mar_jolka
mar_jolka

Send a message via Skype™ to mar_jolka

ech chyba za duzo tu zlosliwosci wobec starosci.. Skonczylam piedziesiatke.. wchodze w te same ciuchy co 20 i wiecj lat temu- choc nieco wiecej waze- 170 wzrostu i obecnie 62 kilo. Nic mi nie zwisa nie mam zmarszczek(moge dac zdjecie) faceci sie ogladaja za mna na ulicy- naprawde. I nie z powodu niestosownego ubioru- ubieram sie klasycznie i nie maluje przesadnie- jasna szminka tusz i transparentny puder- tylko tyle. Mam udane zycie .. hmm intymne.. nawet bardzo.. Kocham i jestem kochana bardzo. Moze dajcie spokoj starszym paniom? Acha dodam ze nic mnie nie strzyka nie łupie. Do lekarza chodze jak mi potrzebne czasem ( raz na rok) zwolnienie. Potrafie przejchac samochodem 1200km bez problemu. Hoduje psy i mam ich 6. i kota. Plywam i jestem zapalona turystka. No i pracuje zawodowo. I nadal biora mnie sa siostre mojego syna ktory ma lat 28... Da sie? DA SIE

oczywiscie dbam o siebie- dzieki wizazowi poznalam sile kosmetykow z mazidel.. i kilka innych sposobow na mlody wyglad. Bylam i jestem piekna... naprawde nadal patrze na siebie w lustro bez problemu i podobam sie sobie. A wg metryki.. hmm.. jestem stara... wiec dajcie spokoj starszym paniom. Dodam ze moje dwie przyjaciolki z liceum wygladaja tak samo mlodo. Na zycie zadna z nas nie narzeka.

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

ps.. w awatarze to ja. Zdjecie z jesieni ubieglego roku
mar_jolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości