|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kosmetyki Naturalne-Zrób sobie krem-Kolejny sklep, przez który wydam masę pieni
UP
![]() już prawie zaczęłam pisać w wątku olejowym, ale stwierdziłam, że ten nam w końcu zejdzie śmiercią naturalną... ![]() kolejne zamówienie mi się szykuje, bo wykończyłam tonic z kwasami PHA szybciej niż się spodziewałam i HA tez się kończy więc już mam powód, bo bez niego ani rusz ![]() a przy okazji hydrolat melisowy, lawendowy i może jeszcze szałwiowy olejek melisowy olej - tylko jeden - z malinki ![]() no może jeszcze macerat z herbaty na podraznienia alkohol cetylowy chcialabym wypróbować TegoCareSun ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja też czakam na kolejne zamówienie tym razem niewielkie.
![]() ![]() Olej Jojoba NATURALNY ZŁOTY, 65 ml Kompozycja Witaminowa „All-in-one”, 10 g Kwas hialuronowy 1% , 120 ml Hydrolat różany oraz olejki.....jeszcze nie miałam od nich żadnych,a ciekawią mnie bardzo. Goździk Lawenda.
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kosmetyki Naturalne-Zrób sobie krem-Kolejny sklep, przez który wydam masę pieni
Dziewczyny, oleje jakie lepiej kupowac? organiczne czy rafinowane? stawiam na to pierwsze, ale moze sie myle?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
to zależy do jakich celów
trzeba pamiętać, że organiczne są wrażliwe na wysokie temperatury, z kilkoma wyjątkami, mają bardzo specyficzne zapachy i kolory, więc kremy czasami wychodzą ciekawe ![]() ![]() przy rafinowanych z pewnością znika problem koloru i zapachu, są zazwyczaj białe i bezwonne [i często po tym można je odróżnić na pierwszy rzut oka] spotkałam się też z opinią, że mniej uczulają z racji usunięcia z nich substancji czynnych, mogących powodować podrażnienia - no ale to właśnie dla tych substancji je stosujemy... więc co nam pozostaje po rafinacji? wg mnie coś co zapewnia jedynie poślizg i natłuszczenie reasumując, ja wybieram raczej organiczne, jeśli chce zrobić emulsję na gorąco korzystam z tych które można ogrzewać a te najcenniejsze dodaję w trzeciej fazie po schłodzeniu rafinowane przydają się przy produkcji mydła |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tym razem Ilona mnie ubiegła. Nic dodać, nic ująć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
![]() no i złożyłam zamówienie, bardzo ładna, okrągła sumka mi wyszła: Olej z nasion malin NATURALNY , 15 ml Macerat z zielonej herbaty ORGANICZNY, próbka 15 ml Olej z róży ORGANICZNY, próbka 15 ml Melisa Alkohol cetylowy, 25 g Hydrolat lawendowy Hydrolat melisowy Kwas kojowy, 5 g 75% D-pantenol w roztworze wodnym , 30ml Kwas hialuronowy 1% , 120 ml Sorbitol - roztwór wodny 70% - 65ml Kwas Laktobionowy, 10g Glukonolakton, 10g Papierki lakmusowe 4-polowe - 1 sztuka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
Ech, a ja od pol godziny mam otwarte okienko na tym wlasnie oleju z malin ZSK i dumam.. Ilona, a w jakich formulacjach bedziesz go uzywac? czy saute?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Ja też wolę organiczne a przez zaćmienie umysłu ostatnio zamówiałam rafinowane masło Shea i to aż 200 g........ a tak uwielbiałam "naturalny" zapaszek.... a ta "bezzapachowość" to dla mnie tłusty zapach wazeliny...brrrrrrr
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Wtajemniczenie
|
Ojej ojej, tez chce, grrrrr! tylko czy ja dam rade...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
zapewniam Cię, że dasz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
Ja juz tylko nie mam kiedy tego wszystkiego uzywac
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
Proszę o radę Szanowne Mazidłomaniaczki doświadczone w stosowaniu kwasów PHA
![]() Moje podrażnienie ma się na tyle źle, że zaczynam powoli wracać do normalnego mazidłomaniaczego życia, co oznacza m.in. konieczność uzupełnienia kończących się zapasów kwasików. Dotychczas miałam sporą próbkę glukonolaktonu i bardzo mi ona przypadła do gustu. Chciałabym jednak wiedzieć jeszcze, jak się sprawuje kwas laktobionowy, a najbardziej wdzięczna byłabym za porównanie obu. Który lepiej kupić, Kochane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
cieszę się
![]() ja je traktuję raczej jako nawilżacz i to w komplecie - skóra jest porządnie nawilżona, miękka i gładka nawet po samym toniku, jest też rozjaśniona i ukojona wersji zdzierczej nie próbowałam, moje jedyne doświadczenie z kwasami to był peeling migdał w gabinecie [jak dla mnie cudo] i tonik migdałowy 5% z BU, który mi kompletnie nie podszedł, a i efektów po nim jakoś nie zauważyłam teraz czekam na kwas kojowy i mam zamiar ukręcić sobie tonik depigmentacyjny poczytałam sobie trochę składy Neostraty i tam PHA występują w duecie chyba Ci nie bardzo pomogłam w wyborze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
Ja też pewnie niewiele pomogę, bo znam tylko laktobionowy... ale go uwielbiam. Stosowałam tonik 5% i 10% - skóra wygładzona, rozjaśniona (mam na myśli taką zdrową bladość, bez zaczerwienień, przesuszeń itp.).
Ilona, jak używasz tego toniku? Bo ja się przecieram po myciu i zanim położę coś jeszcze (zwykle HA z olejem) to odczekuję tak z pół godziny. Jest to konieczne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() używam dokładnie tak jak Ty, czyli po umyciu a przed kremem/serum, ale ja nie czekam w ogóle to strasznie mi się podobają receptury na sera i toniki, nie mogę się zdecydować który zrobić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
Ten drugi to mam axol
![]() No właśnie ja nie wiem czy trzeba czekać czy nie, na wszelki wypadek jak nie idę od razu spać, to czekam. A raz zasnęłam tylko z tonikiem na twarzy i też było super - żadnego sciągnięcia i przesuszu, no ale byłam wtedy w górach... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
No dobrze - czyli bierzemy duet
![]() Dzięki ogromne, Dziewczyny, na Was zawsze można liczyć ![]() Też mi się bardzo podobają receptury ZSK - ostatnio ich receptariusz bardzo się wzbogacił i przepisy wyglądają fantastycznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
Rany, a ja wczoraj zrobilam zamowienie na ZSK, dopiero teraz odkrywszy ten tonik..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
tzn. który? depigmentacyjny czy z samym kwasem laktobionowym?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Wtajemniczenie
|
No i zamówiłam oba kwasy, a do tego aloes, glicerynę i takie drobiazgi. Powstrzymałam się natomiast przed nabyciem olejów, zwłaszcza pachnotki - muszę jednak najpierw zużyć trochę tego, co mam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
Rozany depigmentacyjny.. Mam ten sam problem, musze najpierw zuzyc to co mam, glownie tonik 10% BHA/AHA z BU. Potem wyprobuje ten z ZSK. A propos, mialam ten krem Neostraty z kwasami PHA, Renewal, byl rewelacyjny.. Tylko cena
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Wtajemniczenie
|
A moje zamówienie jest już "w realizacji"
![]() Co za tempo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
A dostałam wczoraj, jak zawsze szybciutko i fajnie zapakowane.
Jako gratis 15 ml. złoty olejek jojoba i 15 ml.aloes -koncentrat 10x.... a zastanawiałam się nad jego zmaówieniem ![]() Tylko ten hydrolat z róży ---całkiem inny zapch niż z Bu, mazideł czy Thanatosa...pachnie tak mocno "miodowo" ![]() nie wiem czy dam radę go zużyć.
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Ja tez dostałam wczoraj
![]() dla lubiących micele dobra wiadomość - niedługo pojawi się nowy emulgator przeznaczony do tychże a z nim nowe receptury... Ana, nic dziwnego, Mazidła i BU mają hydrolat z Rosa Centifolia a ten jest z Rosa Damascena, podobnie jak olejek eteryczny EcoSPA, najszlachetniejszej odmiany róży - pachnie nim też serum 3ROSE z BU - dla mnie osobiście zbyt słodko i miodowo ![]() Jeśli dysponujesz neroli, połącz je - wychodzi bardzo ciekawy aromacik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Mam-- dziękuję za pomysł!
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
Ja też sie skusiłam na półprodukty z ZySK
![]() Czekam na paczuszkę-dzisiaj powinna juz być..byłam na poczcie i dalej nie ma:-(wysłali ją w poniedziałek albo wtorek. Tak szczerze mówiąc, ZySKowe formulacje podobają mi się bardziej niz te z BU (nie wszystkie oczywiście-Serum lemon nie zamienię na nic innego ![]() Ana -ja uwielbiam miodowe zapachy..jak nie dasz rady zużyć ja chętnie pomogę ![]() Służe moimi półproduktami jakby co ![]()
Szukam FM Musc Ravageur, L'Artisan Safran Troublant, ![]() Edytowane przez Narnijkar Czas edycji: 2008-10-24 o 18:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
![]()
O! Super....dam znać jak co
![]() pozdarwiam ![]()
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
No jest paczka
![]() ![]() http://www.zrobsobiekrem.pl/?nowe-produkty,28 http://www.zrobsobiekrem.pl/?woda-micelarna-dla-cery-wrazliwej-(wersja-podstawowa),120
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
no patrz, a ja sprawdzałam, ale grubo przed północą i jeszcze nie było
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:09.