![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: żelazo niedobór
Hmmm.. jakieś inne macie normy poziomu żelaza we krwi. Ja z anemią walczę już 10 lat. Norma jest 37-145, a ja mam 14. Niestety etap tabletek już dawno minął (brałam sorbifer), bo mój organizm już ich nie przyjmuje i zwracam je. W marcu przyjmowałam zastrzyki - 10 dawek i potem było ok. Pod koniec października robiłam badania i znowu to samo. W kółko Macieju. Mam już tego dosyć, włosy garściami mi wychodzą, gębę mam białą, zdarzają mi się omdlenia, nic mi sie nie chce, najchętniej bym nie wstawała z łóżka, a co najlepsze wcale nie jestem dziewczyna ważącą 50 czy 60 kilo. Mam sporo kilogramów i pamiętam jak pierwszy raz babka powiedziała, ze mam anemię, to zaczęłam się brechtać. Teraz do śmiechu niestety już mi nie jest. A teksty typu nie zajdziesz w ciążę, albo nawet jak zajdziesz to i tak nie donosisz wychodzą mi już bokiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Jestem święcie przekonana że mam niedobór żelaza, wszystkie objawy pasują: ciągle jest mi zimno, często boli mnie głowa, jestem osłabiona potrafię spać po południu po szkole z 5 godzin a nie mogę pozwolić sobie na to (toteż ratuje się kawą-krótkotrwał efekt). A ostatnio (tzn od 2 miesięcy) pobolewa mnie serce. Niestety nie miałam żadnych badań ponieważ moja mama mówi że to lenistwo i tyle. To dość smutne gdy słyszę że tylko śpię, ale same wiecie że jest ciężko stanąć na nogi. Co mi radzicie??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Niby z jakiego powodu?
![]() Właśnie przy anemi wręcz należy jeść czekoladę, taką 70-90%. Sylwoocha, bidulko ![]()
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
A miałam robione jakies tam badania i na krew i na kał i jakies tam inne, nawet na usg jamy brzusznej mnie wysyłano (sporo tego było) i w sumie wyszło, że nie mam ani pasożytów, ani krwi utajonej i nie wiadomo o co kaman. Ostatnio jak już było lepiej, to trochę to zaniedbałam i przestałam chodzić do lekarza. Myślałam, że będzie juz dobrze, ale niestety. Będę musiała znowu się zapisać, a czeka sie ponad pół roku, ewentualnie prywatnie i 80 zł nie Twoje :/
A koleżanka co się źle czuje koniecznie musi iść do lekarza. Moja przyjaciółka źle się czuła a mama jej gadała, ze jest leniwa itp. Okazało się, że jest poważnie chora na nerki, zatrzymywała jej się woda w organizmie. W dwa dni (spuszczali z niej wodę) schudła 10 kg. Koniecznie porozmawiaj z mamą i powiedz, że nie wymyślasz, nie jestes leniwa, tylko naprawdę źle się czujesz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
idz na czczo, rano , do najblizszego gabinetu analityki medycznej i poproś o zrobienie morfologii ,to koszt około 10 zł , pobiorą ci krew i zbadają ilośc krwinek białych , czerwonych, poziom hemoglobiny itd., już to badanie wykaże czy masz anemię czy nie , z boku są podane normy , więc sama zobaczysz czy jestes poniżej normy czy nie , jesli jesteś -idż z tymi wynikami do lekarza pierwszego kontaktu, wtedy przepisze ci żelazo dostępne tylko na receptę, to które można kupić w aptece bez recepty jest dużo słabsze, polecane raczej jako profilaktyczna suplementacja , w przypadku znacznego niedoboru nie pomoże za bardzo. jak twoja mama zobaczy czarno na białym , że masz anemię , nie będzie ci dogadywać bez sensu ,a może pomoże zadbać o odpowiednią dietę. ja również mam anemię i wiem jaka to uciążliwa choroba ![]() jak już się wie , mozna przemyśleć dietę , brać żelazo i jakoś próbować przeciwdziałac temu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A choroba masz rację bardzo uciążliwa (jeżeli mam w ogóle anemie ![]() Dziś np wróciłam ze szkoły o 16.00 i do tej pory spałam teraz jestem nie do życia. Hmmm.... kiedyś przez bezmyślne odchudzanie się wpędziłam w ten stan i jeszcze w dodatku przytyłam więc nigdy więcej ![]() Dziękuję Ci za radę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Witam kochane anemiczki.
![]() Może troszke opiszę (postaram sie w skrócie) swoja historyjkę. Otóż, z pięć lat temu mimo że nie czułam sie słabo, nie byłam jakoś wyjątkowo blada czy jakieś inne wyjątkowe objawy, to z racji ze zawsze od małości byłąm takim słabym zdechlaczkiem wysłano mnie na kontrolne badania - morfologia i żelazo. I z tego badania wyszło,że... żelaza miałam 19 a (norma 51-159). No dobra, wyglądało na anemię, hemoglobina była 11, ale krwinki czerwone... 5,29! (przy czym jak mi lekarze powiedzieli przy moim wieku i wadze 50/170cm powinnam miec z jakies 3,80-4,20), a tu takie zawyżenie! No ale nic to, lekarka stwierdziła że najprawdopodobniej organizm sam sobie nadrabia braki żelaza w organizmie zastępujac je zwiększona ilościa krwinek, zapisała mi jakieś mocne żelazo + wspomaganie surowymi żółtkami z "byczą krwia" (bleeeee ![]() No i wyszło lepiej, było 49, ale co z tego jak hemoglobina nadal lekko niżej normy a krwinek i tak było ponad 5,20... No ale na tym poprzestało sie bo ponoć w okresie dojrzewania to się zdarza i z wiekiem wszystko powinno się poprawic i tyle. Potem przyszłą matura, studia i te rzeczy, jak juz mówiłam nie miałam żadnych złych objawów łysienia, omdlenia czy czegos, więc żyło się dalej ![]() Aż tu z 2 miesiace temu dostałam zapalenia pęcherza i poszłam z tej racji badać mocz, i tak mi tam odwaliło ze a może przy okazji zbadam krew; no i co? Żelazo: 18, hemoglobina 11,8, krwinki czerwone 5,32(!) ![]() No i więc poszłam z nowu do swojej lekarki (a jest bardzo dobra) i stwierdziła, że jeśli nadal mi sie nie unormowało (a mam prawie 20 lat), trzeba coś z tym zrobic, zleciła wiec specjalistyczne badania w sprawie przyswajalnosci krwi i tak wyszło: Transferyna 3,56 (norma 2,0-3,5), Ferrytyna 2,28 (norma 12-160) ![]() No i po tym wszystkim mam się udać do specjalisty hematologa na jeszcze specjalistyczniejsze badania, chciałam na NFZ, ale tam rejestrują aż na... maj (! ![]() Dziewczyny, moze któraś z Was miała/ma takie dolegliwości, może wie co to oznacza? Bo właśnie z początku podejrzewano anemie złośliwą, ale w żadnym wypadku przy anemii nie powinnam mieć tak dużej ilości czerw. krwinek i transferyny... Dodam jeszcze że mimo że jestem juz takim zdechlakiem, to nie czuję sie tak słabo jak opisywałyście, nie mdleję, śpię wręcz mało (z 6h), a nie czuja sie śpiąca, włosy mi nie wypadają... Aha, co do samej diety, to nie mogę jeśc miesa - od dziecka po nim wymiotowałam, poprostu organizm go nie chce, ale za to koocham sery i stwerdzono że to wystarczy, po za tym jadam masę soi, (stołuję się w GreenWay ogólnie ![]() Dziewczyny podopowiedzcie proszę, może któaś ma podobnie lub wie co to ![]() P.S. Sorki jeśłi gdzieś się wkradły jakieś byki ale piszę z emocjami...
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
niski poziom to też mój problem, tylko ja się tego nabawiałam pzrez włąsną głupotę, za którą tetraz muszę płacić...
jużod 3 lat mam b. niski poziomn żelaza i tabletki pomagają tylko na miesiać , bo jak po 3 m je odstawię( tak jak mi powiedział lekarz, bo nie możnabrać cały czas) to znowu spada....ale przynajmneij bez tabletek lepiej się czuję ![]() ![]() ![]() a ostatnio lekarz mi powiedział żebym jadła melony, podobno gogate w Fe i kw. foliowy ![]() pzdr ![]()
![]() |
#39 | |
BAN stały
|
Ja miałam problem z niedoborem żelaza przez co byłam strasznie zmeczona, Prowadzę bardzo intensywny tryb życia mimo zmęczenia mam też dużo obowiązków, cięzko mi stosować rozmaitą dietę ale stosowałam Floradix Żelazo i wit. U mnie sie sprawdził. Stosowałam przez 3 miesiące . Poprawił się też wygląd cery .
---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:34.