![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiemy, jak się ubrać...?
Cytat:
Młodzież jest zbiorem wielo a nie jednoelemntowym, w którym każdy element jest indywidualnością, więc pisanie, że "młodzież zawsze ubierała sie niestosownie do okazji" jest... niestosowne ![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;8215785]http://polskalokalna.pl/wiadomosci/p...i,1145424,3328
Taka refleksja mnie naszła - smutne, że dzisiaj jesteśmy tak mało kulturalni, iż trzeba nam przypominać o stosownym stroju ![]() [/quote] a mnie naszła taka refleksja, że księża powinni raczej staraś się ściągać do Kościoła więcej ludzi, a nie oburzać się na niestosowny strój tych, którzy jeszcze chcą przychodzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przecież do kościoła nie chodzi się dla księdza. Na audiencję u królowej brytyjskiej ktoś by poszedł przyodziany w szorty i dekolt do pasa? Nawet jeśli, to jedynie klamkę w Backingham by pocałował, bo w takim przyodzieniu nikt by tej osoby za próg nie wpuścił ![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;8216819]Tak mi się przypomniało jeszcze -już w te wakacje czytałam artykuł, bodajże o Wochy chodziło - ksiądz wystawił przed kościołem pojemnik z chustami pareo, gdyż kobiety wchodziły do tego miejsca w strojach kąpielowych.[/QUOTE]
jak byłam w wenecji to tam jest ta bazylika bodajże św. marcina. byłam latem, +40 przede mna jeszcze godziny zwiedzania, miałam tylko koszulke bez ramiaczek i krotkie spodenki. jak kazdy. przed kosciolem stał pan ktory dawał takie kocyki. bez niego nie dało sie wejsc do kosciola. przez szacunek własnie. ale nie wiem czy tu o to chodziło.
![]() |
#35 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;8219546]
Katolicy chodzą do kościoła by się modlić, to jakim sposobem oni zauważają jak są ubrani inni ludzie? ![]() ![]() Dokładnie! Jak ja idę do kościoła, to nie rozglądam się po ludziach, w co się ubrali i czy przypadkiem stringi komuś nie wystają albo gdzieś pierś się nie wylała. Do tej pory wydawało mi się, że wierzący się modlą w kościele i uczestniczą w rytuałach a tu się okazuje, że wlepiają się w pupy i dekoldy... ![]() Jedyne, co mnie interesuje w takim miejscu, to piękno architektury a jedyna nagość, która zwraca moją uwagę, to nagość postaci wykutych w marmurze.
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj racja ![]() Ubranie do pracy , zależy od tego co to za praca. Ja pracuje od paru lat i nie mam w szafie kostiumu . Czasem lepiej przyjść na rozmowe kwalifikacyjną w jeansach niż eleganckiej spódnicy to zależy o jaką prace się ubiegamy. Także nie ma co generalizować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | ||
Zakorzenienie
|
jeszcze trochę i tak będzie
![]() a tak serio, to zauważam, że księża w większości (patrz np mój ksiądz proboszcz ![]() ![]() a wiesz, że ja chodzę ![]() a z kolei dla mojego księdza proboszcza, nie chodzę w ogóle na msze w mojej parafii ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ba , nawet im dziwniej się ubiorę tym lepiej ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Wracając do tematu, bardzo wątpię czy mnie ktokolwiek kiedykolwiek uznałby za niestosownie ubraną do okoliczności ( oczywiście pozostawiam margines błędu ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;8222401]To może warto przemyśleć swój udział w tychże uroczystościach/spotkaniach z Bogiem skoro nie potrafisz na nich skupić swej uwagi, a zamiast tego zwracasz uwagę na to jak kto jest ubrany.
![]() ![]() [/quote] luźna, ale też chyba trochę nie na miejscu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dokładnie,starsze pokolenie moze i sie ubiera stosownie do okazji ,ale ja bym wolała zeby zachowywali sie również stosownie do okazji. Co z tego,ze jedna z drugą elegancko sie ubiorą,wszystko zakryt,e skoro swoim zachowaniem nie reprezentują zadnych pozytywnych wartości. Polecam koscioły na wsi,szczyt zakłamania... No ale ciuchy odpowiednie,przecież to jest najważniejsze ![]() Dziwi mnie taka małostkowośc w stosunku do ludzi,oceniając ich po ubiorze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Podział ludzi na starszych i młodszych jest kompletnie bezsensowny.
![]() |
![]() |
#44 |
Wtajemniczenie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;8222401]To może warto przemyśleć swój udział w tychże uroczystościach/spotkaniach z Bogiem skoro nie potrafisz na nich skupić swej uwagi, a zamiast tego zwracasz uwagę na to jak kto jest ubrany.
![]() ![]() Wracając do tematu, bardzo wątpię czy mnie ktokolwiek kiedykolwiek uznałby za niestosownie ubraną do okoliczności ( oczywiście pozostawiam margines błędu ![]() ![]() ![]() A ja jednak jestem tak wychowana, że wyznaję zasadę, iż strój mówi dużo o człowieku i nigdy nie będę przyklaskiwała gołym ramionom, plażowym strojom w kościele. Dlatego też moje odczucie estetyki bardzo cierpi, gdy widzę wylewające się tłuszcze z przyciasnych sukienek. Dla mnie tak ubrana osoba nie ma szacunku do miejsca, w którym sie znajduje - do miejsca kultu religijnego. I chyba jestem bardzo bezbożna, skoro nie potrafię usilnie się skupić. Ale chyba nie tylko ja, skoro księża z mojej parafii apelują z ambony wraz ze zbliżającymi sie wakacjami, by swoim strojem nikogo nie obrazić. Muzułmańskie kobiety podczas miesiączki nie mogą się modlić, ponieważ są uważane za nieczyste; nie wolno odsłaniać im kolan i szyi, wstają o 3 w nocy, by się modlić. Wiesz, co mówią, gdy ktoś im mówi, że o 3 w nocy przewraca się na drugi bok, zamiast się modlić? Że Bóg widzi, kto jak się zachowuje. A my nie potrafimy się normalnie ubrać. Abstrahując od religijnego podejścia do tej sprawy - ja po prostu mam zakodowane, że kulturalny strój, na miejscu - do kościoła, na uroczystość, do pracy, na egzamin - to taki, który nie odkrywa ramion, brzucha i przesadnie nóg. Co do pogrubionego - dla mnie osoba, która ubiera się niestosownie do w/w sytuacji samą swoją postawą mówi mi, że guzik ją obchodzi, co tu sie będzie działo. I jestem w stanie, mimo upału 40-stopniowego przyjść nawet w bluzce z długim rękawem, jeśli tego wymaga sytuacja, a zdarzyło mi się to. Idąc Twoim tropem myślenia, można również używać telefonów komórkowych w kościele? Przecież taki dzwoniący telefon nie powinien przeszkadzać mi w skupieniu i modlitwie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
też mi się to nie podoba, jak niektórzy ludzie ubierają się do kościoła. Przecież nie idą na plażę, imprezę czy na grilla
![]() Problem z doborem stroju jest także w innych miejscach - w biurze, teatrze, w szkołach. Niestety wydaje mi się, że tak opatrznie rozumie się wolność i swobodę ubierania, że nie dostrzega się różnicy pomiędzy kościołem a knajpką, teatrem a sklepem, czy szkołą a dyskoteką. Takie rozumowanie - ubieram się jak chcę i mam gdzieś co o tym myślą; mam co pokazać, to niech inni patrzą, czy chcą czy nie - jest efektem braku kultury osobistej i ogłady towarzyskiej. Czasem wydaje mi się, że powinno ludzi traktować się jak kretynów i umieszczać na drzwiach niektórych budynków instrukcję, jak się ubierać lub nie :P u koleżanki w biurze dyrektor zastosował takie rozwiązanie po kilku latach bezskutecznej walki ze złym strojem. Albo ubierzesz się w odpowiedni sposób do pracy (i tu wyszczególnienie) albo obcinam premię. I podziałało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A moje poczucie estetyki nie cierpi gdy idę na egzamin, do teatru, na zajęcia czy do babci na jakąś uroczystość, bo nie zwracam uwagi na to jak kto jest ubrany, ale skupiam się na moim zadaniu lub na tym co ciekawego mają mi do przekazania inni. Cytat:
![]() W poprzednich postach jasno zaznaczyłam, że rozróżniam ubiór (stosowny czy też nie) od zachowania. I nie będę się powtarzać, bo wystarczająco jasno to określiłam. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;8226312]Poczucie estetyki? Wylewające się tłuszcze? No nieźle...
![]() [/quote] ![]() to i w przyciasnej sukience nie można ? ![]() ![]() zmartwiłam się, bo ostatnio wszystko na mnie trochę przyciasne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
moze nie odnosnie kosciola na poczatek, ale ogolnie o adekwatnosci ubioru do sytuacji - na kazdy egzamin ubieralam sie "odswietnie", tj. biale bluzki, spodnice, eleganckie spodnie. zauwazylam, ze robie to jako jedna z nielicznych na roku...kilka razy nawet uslyszalam "po co sie tak odstawilas?"...mnie sie zawsze wydawalo, ze egzaminy to jednak jest okazja, przy ktorej wypada ubrac cos innego niz jeansy i t-shirt. ale najwyrazniej inni nie uwazaja tego za dostateczny powod do ubrania sie bardziej elegancko.
zastanawia mnie czy to naprawde taki problem? czy tak trudno jest raz na jakis czas (w przypadku egzaminow kilka razy w semetrze) ubrac sie stosownie do sytuacji? odrzucic to co sportowe i przywdziac to co eleganckie? wyrazic poprzez stroj szacunek do drugiej osoby, pokazac ubiorem, ze docenia sie powage sytuacji, w ktorej sie znalazlo - egzamin, rozmowa o prace, slub, chrzest - cokolwiek. podoba mi sie pomysl z chustami rozdawanymi przy wejsciu do kosciola. to bardzo praktyczne w przypadku turystow, wiadomo, ze wychodzac z domu ubiera sie jak typowy turysta - latem sa to krotkie spodnie, topy, japonki etc. nie zawsze planuje sie wejscie do kosciola, a jak juz sie jest blisko to szkoda nie zajrzec - wowczas kosciol traktuje sie raczej jako zabytek niz swiatynie. dlatego uwazam, ze chusty sa swietnym pomyslem - mozna sie okryc - a wiec okazac szacunek, a jednoczesnie odwiedzic budowle.
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
Problem tkwi w tym, ze każdy ma inną granicę godności.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
W kościele, do którego chodzę, raczej nie spotykam osób nieodpowiednio ubranych. Natomiast w sąsiednich miastach, gdzie czasem zdarza mi się być, owszem. W większości tyczy się to dziewczyn/kobiet. Wg mnie ubranie w upalny dzień przez mężczyznę spodenek i sandałów, nie jest czymś godnym potępienia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie godny strój to taki, o jakim wcześniej pisałam, zaś dla innych to to, co wygodne - czyli jeśli jest ciepło, to dlaczego nie przyjść w klapkach? Dlatego problem leży w różnie pojmowanych granicach dobrego smaku i kultury.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mnie mało obchodzi, kto w czym i gdzie chodzi, ale jest zasada, że do Domu Bożego idzie się w godnym stroju, więc może warto by było tego przestrzegać... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu nie chodzi nawet o kościół, mszę, egzamin, rozmowę kwalifikacyjną- tylko o samo podejście do sprawy. Gdy ktoś przychodzi w ważne dni, w ważne miejsca, w ważnych celach powinien to reprezentować swoją postawą. Nie chodzę do kościoła, ale kilka lat temu jeszcze tam bywałam, teraz tylko może raz na rok, ale gorszy mnie tak samo widok półnagich dziewczyn/kobiet. Zaraz ktoś wyskoczy z pretensją, że do kościoła idzie się modlić, a nie zwracać uwagę na wszystkich przed i obok. Mi to osobiście przeszkadza, bo to jest podobnie jak z zapachem- niektórzy walą ( ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:23.