problem z rodzicami :( - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-16, 11:46   #31
201804271242
Konto usunięte

GG do 201804271242
Dot.: problem z rodzicami :(

Nie no sory, ale zakazy itp są raczej na porządku dziennym. Ja tez się musze pytać rodziców o zgodę i uważam, że to całkiem normalne. Są za mnie odpowiedzialni, martwią się, nadal żyję pod ich dachem , dają mi jeść- więc to oni decydują o moich wyjazdach. Oczywiście jak sama sobie zarobię mam większą szansę na to, że będę mogła się gdzieś wyrwać, ale to w cale nie takie pewnie i nie takie dziwne. A jeśli mogę spytać- ile jesteś ze swoim chłopakiem? Bo może po prostu rodzice stwierdzili, że to za wcześnie U mnie by to było całkiem prawdopodobne :P
201804271242 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 12:05   #32
kasia510
Raczkowanie

Jestem ze swoim chłopakiem 2 lata i dodam że to nie całkiem chodzi mi o to że rodzice nie zgodzili się na nasz wyjazd tylko o to że na początku dawali mi do zrozumienia że jednak będziemy mogli razem jechać aż nagle pewnego pięknego dnia powiedzieli nie bo się boją że zostaną dziadkami i żadne argumenty ich nie przekonują. I ogólnie ze wszystkim tak jest że to rodzice podejmują za mnie decyzje w większości spraw bo ,,żyją dłużej więc wiedzą co będzie dla mnie lepsze"... I nie potrafią zrozumieć że chociaż czasem chce sama zadecydować bo zawsze musi być tak jak oni chcą a nie ja...
kasia510 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 12:16   #33
201804271242
Konto usunięte

GG do 201804271242

pff.. to widzę, że lepiej niż u mnie :P Moi rodzice już nie boją się, że zostaną dziadkami, bo moja mama wie, że biorę tabletki i wszystko jest oki. A boją się o inne rzeczy, ale ufają mi na szczęście- jestem zaprawiona w wyjazdach (z rodzicami) więc wiedzą, że sobie poradzę jak pojadę sama (nie całkiem- muszę mieć opiekę w formie starszej siostry lub mojego chłopaka :P). Może pogadaj z nimi na temat tych "dziadków" i poproś, żeby Ci dali szanse pokazać, że mogą Ci zaufać Nawet na 2 dni- to tez jest sukces :P ja zaczynałam od jednego Potem się wydłużało :P Tydzień to za duży szok dla nich chyba
201804271242 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 12:41   #34
kasia510
Raczkowanie

Właśnie dlatego chcieliśmy pojechać na 3 dni ale rodzice się absolutnie nie zgodzili bo są zdania że wtedy na pewno by zostali dziadkami (dodam że też biorę tabletki tyle że rodzice o tym nie wiedzą bo od razu by mi zabronili się spotykać z Tżem i by była mega wojna że ich córeczka już współżyje)... Z tym się jakoś pogodziłam ale cały czas nie mogę zrozumieć dlaczego rodzice nie pozwalają mi chociaż raz na jakiś czas chodzić do Tża i są zdania że dziewczyna ABSOLUTNIE nie powinna do chłopaka chodzić (co prawda parę razy się zgodzili ale był to ogromny cud) i żadne rozmowy na ten temat nie pomagają... I zwyczajnie nie potrafią zrozumieć że jest to zupełnie normalne że dziewczyna tez czasem pójdzie do swojego chłopaka bo są zdania że w ten sposób dziewczyna się poniża i już...
kasia510 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 13:10   #35
koKOro
Zakorzenienie

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;8237556]Moim zdaniem, to jest też troche wina shift08, ze w takim wieku ma życie jakie ma.
Co robiłaś wcześniej, gdy miałeś te 14,15,16... lat? Pewnie nie rozmawiałaś z /quote]

mnie się wydaje, że to rodzice powinni próbować z Nami rozmawiać, to w końcu oni pokazują Nam świat

dziewczyny z taką łatwością piszecie, wyprowadź się itp. ale byłyście w podobnej sytuacji? wiecie jak boli mieszkać gdzieś indziej, wiedząc, że ma się dom rodzinny i na siłe człowiek wybył?

wiele z Was ma fajne domki, dobrze sie dogaduje więc zupełnie inaczej patrzy, niż przez takie emocjonalne uwięzienie

zakorzenienie
koKOro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 13:15   #36
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koKOro Pokaż wiadomość
dziewczyny z taką łatwością piszecie, wyprowadź się itp. ale byłyście w podobnej sytuacji? wiecie jak boli mieszkać gdzieś indziej, wiedząc, że ma się dom rodzinny i na siłe człowiek wybył?

wiele z Was ma fajne domki, dobrze sie dogaduje więc zupełnie inaczej patrzy, niż przez takie emocjonalne uwięzienie
Ehh... ja pisałam - z rodzinnego piekiełka, w którym nie można było życ (powodowana inną sytuacja rodzinną niz autorka wątku, nie piszę, że gorszą, bo dla każdego co innego jest straszne) wyprowadziłam się, bo gdybym tego nie zrobiła nie miałabym perspektyw na rozwój, na dojście tam, gdzie jestem teraz, wybyłam, bo po prostu nie miałam wyjścia.

I nie, nie mam super domku z rewelacyjnymi rodzicami.
Stary 2008-07-16, 14:08   #37
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Taaa...? A kto ją utrzyma, jak mama pokaże drzwi 'pełnoletniej' i w Twoim mniemaniu tym samym - dorosłej?
Taaaa... wywalą ją z chaty, bo wróci z imprezy o 22 zamiast o 18? Przestaną płacić za studia, jak spotka się z chłopakiem?
Trochę realizmu.

Niezależnie od tego jak będzie samodzielna, zamartwianie się tym, jak zareagują kochający rodzice jest smieszne.
Albo ją kochają i się pogodzą z jej trybem zycia, albo traktują ją jak niewolnice - wtedy im szybciej się usamodzielni tym lepiej dla niej.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-16, 14:38   #38
koKOro
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Ehh... ja pisałam - z rodzinnego piekiełka, w którym nie można było życ (powodowana inną sytuacja rodzinną niz autorka wątku, nie piszę, że gorszą, bo dla każdego co innego jest straszne) wyprowadziłam się, bo gdybym tego nie zrobiła nie miałabym perspektyw na rozwój, na dojście tam, gdzie jestem teraz, wybyłam, bo po prostu nie miałam wyjścia.

I nie, nie mam super domku z rewelacyjnymi rodzicami.

sądze, że jesteś wyjątkiem

poza tym gratuluje siły i darcia do przodu! rozumiem, że to możliwe, ale nie takie proste i biało-czarne jak tu czytam - wyprowadź się, olej ich itp.

zakorzenienie
koKOro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 14:40   #39
mysza007
Zakorzenienie

Pisanie dziewczynie, żeby się wyprowadziła, podjęła pracę i przeniosła się na zaoczne studia to raczej nie jest przemyślana porada! Studia zaoczne to wydatek minimum ok. 2 tyś zł za semestr, opłacenie czynszu, wody itp. też kosztuje, a i jeść coś trzeba! Wątpię, żeby 19-letniej dziewczynie ktoś zapłacił ok 1500zł, bynajmniej na początku, żeby mogła jakoś wyżyć - później może i tyle by zapłacił! Jeśli ktoś z Was zarabia tyle no to fajnie, ale niestety nie wszyscy mają tyle szczęścia!
mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 14:47   #40
Elfir
Zakorzenienie

tez uważam , że to poroniony pomysł - wyprowadzka. Nie ma żadnych podstaw. Dziewczyna nie jest po prostu asertywna.
Przecież rodzice jej nie wywala z chaty, ża to że nie bedzie się zachowywać tak jak oni chcą.
I wcale nie jest to brak szacunku, jak któreś wizaznki starały się storpedować moje wypowiedzi.
Co za problem wyjśc i rzucić rodzicom na do widzenia "Ide do XX, wroce o godzinie ..., nie czekajcie z kolacją" ?
Szacunkiem będzie wrócenie na godzinę, którą sie z góry określiło.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 14:51   #41
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysza007 Pokaż wiadomość
Pisanie dziewczynie, żeby się wyprowadziła, podjęła pracę i przeniosła się na zaoczne studia to raczej nie jest przemyślana porada! Studia zaoczne to wydatek minimum ok. 2 tyś zł za semestr, opłacenie czynszu, wody itp. też kosztuje, a i jeść coś trzeba! Wątpię, żeby 19-letniej dziewczynie ktoś zapłacił ok 1500zł, bynajmniej na początku, żeby mogła jakoś wyżyć - później może i tyle by zapłacił! Jeśli ktoś z Was zarabia tyle no to fajnie, ale niestety nie wszyscy mają tyle szczęścia!
Dlatego najpierw powinna poszukac pracy,wyjscia,badz dogadac sie z rodzicami.
Ja w tym wieku to od dawna oswiadczałam,ze wychodze i o ktortej wroce,a nie prosiłam o pozwolenie. Bez przesady.
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-16, 18:05   #42
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Taaaa... wywalą ją z chaty, bo wróci z imprezy o 22 zamiast o 18? Przestaną płacić za studia, jak spotka się z chłopakiem?
Trochę realizmu.
Może Ty nie znasz takich przypadków. Ja owszem.
Poza tym, trudno mi uwierzyć, że ktoś trzymany krótko przez całe życie, nagle znajdzie w sobie siłę do oświadczania czegokolwiek rodzicom. Już bardziej uwierzę w to, że się wyprowadzi - łatwiej uciec niż walczyć

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 18:17   #43
miphuhiz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Przecież rodzice jej nie wywala z chaty, ża to że nie bedzie się zachowywać tak jak oni chcą.
jesteś pewna?
mojego kolegę rodzice wywalili z domu, bo zgubił klucze. Koleżanka spala na klatce, bo spóźniła sie 10 minut. Także jak widzisz mozna wyrzucić z domu z powodu takiej pierdoły.
Stary 2008-07-17, 08:07   #44
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miphuhiz Pokaż wiadomość
jesteś pewna?
mojego kolegę rodzice wywalili z domu, bo zgubił klucze. Koleżanka spala na klatce, bo spóźniła sie 10 minut. Także jak widzisz mozna wyrzucić z domu z powodu takiej pierdoły.
Ale jak dla mnie, to takie zachowanie rodziców jest po prostu chore. A jak potłukli talerz, to szlaban na wszystko przez miesiąc? To patologia jest, inaczej tego nazwać nie można.
Stary 2008-07-17, 11:55   #45
ysuniaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasia510 Pokaż wiadomość
W pewnym stopniu Cię rozumiem bo mam podobna sytuacje ze swoimi rodzicami... W lutym skończyłam 18 lat i rodzice od tego czasu ciągle mi powtarzają że jestem już dorosła i sama odpowiadam za swoje czyny a jak przychodzi co do czego to też są ciągłe zakazy i rodzice traktują mnie jak małe dziecko (może to dlatego że jestem jedynaczką) Pod koniec lipca chciałam jechać ze swoim chłopakiem na kilka dni do Krynicy żebyśmy mogli wspólnie spędzić czas ale oczywiście o zgodę musiałam pytać rodziców bo są zdania że dopóki jestem na ich utrzymaniu mam się ich słychać i efekt był taki ze rodzice się nie zgodzili na wyjazd bo co sobie o mnie pomyślą rodzice Tża... Jak chcę do niego iść to też jest problem bo rodzice a zwłaszcza mama są zdania że dziewczyna nie powinna chodzić do swojego chłopaka i już wiele razy zdarzyła się sytuacja że do Tża nie poszłam bo rodzice się nie zgodzili :/ I tak jest ciągle i ze wszystkim... Nie tylko z Tżem ale dosłownie ze wszystkim a tu podałam tylko kilka przykładów... Niby powtarzają mi że jestem dorosła więc sama za siebie decyduję a jak przychodzi co do czego to ZAWSZE i o WSZYTKO muszę pytać rodziców czy mogę itd... Nawet gdy usłyszeli że za rok zaraz po maturze chcę iść na studia zaoczne stali się temu całkiem przeciwni bo chą żebym poszła na dzienne i chyba nawet chcą na mnie to wymusić ale na to juz sobie nie pozwolę... Więc rozumiem Cię i wiem jak się czujesz... Pozdrawiam Trzymaj się cieplutko!

zarowno Ty jak i autorka watku powinnyscie troche podkolorowywac pewne sytuacje. Tak zeby wilk byl syty i owca cala. Np jesli chcialas jechac do krynicy to nie moglas owiedziec ze jedziecie cala grupa ?? albo jesli wychodzisz to czy zawsze musisz isc do TZa? a moze akurat masz ochote wyjsc do kolezanki ?
ysuniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-18, 10:12   #46
izuleczek
Raczkowanie

A na studia idziesz poza rodzinne miasto????
izuleczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 13:58   #47
guleczek
Rozeznanie

GG do guleczek Send a message via Skype™ to guleczek

Rodzice są jacy są ale zawsze da się coś z tym zrobić

i uważam że autorka wątku to nie prowokatorka bo wiele z nas ma taki problem z rodzicami...

Dbam o włosy- pokochałam moje kręciołki! STOP prostownicy!

Wybrałam pielęgnację włosów z marką Braun

Edytowane przez guleczek
Czas edycji: 2008-08-03 o 13:04
guleczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 14:08   #48
cytryna21
Raczkowanie

na szczęście nie mam już takiego problemu z rodzicami! jak byłam młodsza to miałam z tatą ponieważ był zaborczy - wiadomo jedyna córusia jedynaczka! kiedy pytałam czy mogę wyjść z góry wiedziałam że odpowiedź będzie brzmiała "nie!" więc się wycwaniłam, nie pytałam, u siebie w pokoju zakładałam buty cichaczem później szybko do drzwi tekst wychodzę zanim zdążył cokolwiek powiedzieć to już zbiegałam ze schodów! Po powrocie oczywiście był mały opier... ale zawsze się tłumaczyłam no co nie powiedziałeś mi o której mam być! I takie robienie z ojca głupa ale podziałało!
cytryna21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości