Konflikt serologiczny - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-16, 20:44   #31
non-usual
Raczkowanie

GG do non-usual
Dot.: Konflikt serologiczny

Cytat:
Napisane przez -agniesia- Pokaż wiadomość
Czy to jest takie samo badanie jakie się robi przy okazji oznaczania grupy krwi? (zawsze jest dopisek, że pciwciał przeciwkrwinkowych nie stwierdzono).
Dokładnie takie samo.
Obecnie oznaczanie grupy krwi zawiera poszukiwanie tzw, nieregularnych p.ciał, jest to to samo co kiedyś odczyn Coombsa. Różnica polega na tym że w niektórych laboratoriach do wykonania PTA używa sie czulszych metod (mikrokolumnowe, żelowe) natomiast do oznaczania p.ciał przy badaniu grupy tańszych, ale mniej czułych metod probówkowych. Jednak obecnie coraz więcej laboratoriów zaczyna stosować już te czułe metody również do oznaczania p/ciał przy ozanczaniu grupy. Jednak, z praktyki powiem że jak lekarz nie ma na wyniku grupy dopisku PTA to posyła jeszcze raz badanie na o. Coombsa i dostaje taki sam wynik, tylko dwa razy płaci.... Ehhhh, ale spróbuj być mądrzejsza od lekarza....
PS Nie przeciwciał przeciwkrwinkowych - tylko przeciwciał przeciwko antygenom czerwonokrwinkowym..... (to tak gwoli scisłości - oczywiście znaczy to samo ale jest poprawniej....)
non-usual jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-16, 14:08   #32
NIKOLCIA27
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez non-usual Pokaż wiadomość
Oczywiście!
Badanie PTA (Pośredni Test Antyglobulinowy) czyli dawniej nazywany odczynem Coombsa (od nazwiska wynalazcy) nie mówi jakie są to przeciwciała tylko stwierdza czy są czy nie. Wykonuje się go na panelu 3 krwinek wzorcowych i doświadczony serolog już po rekcji tych krwinek może określić jakie to mogą być p/ciała ale potwiedza się to troszkę inaczej (tzn PTA ale na szerokim panelu - najczęściej 11 krwinkowym). Dlatego że ten test jest ogólny dla wszystkich antygenów, a małżeństwa/pary nie dobierają się grupami krwi to powinien byc wykonywany u każdej ciężarnej kobiety. Takie są zalecenia IHiT (Instytutu Hematologii i Transfuzjologii) w Warszawie i bodajże PTG (Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego) - co do tego ostatniego pewności nie mam ale przepisy IHiT mówią to dość jasno i preczyjnie. Zresztą, przecież robione są inne badania równocześnie w czasie tej wizyty u ginekologa więc pobranie dodatkowo 2 ml krwi aż takim obciażeniem nie jest - biorąc pod uwagę korzyści z wyniku...
WITAM!
Ja mialam robione badanie coombsa w 16tyg.ciązy ,ja mam Rh- ,a moj mąż Rh+(to druga moja ciąża ,przy pierwszej po porodzie mialam podaną immunoglobuline anty-D)i wynik wyszedl niezbyt precyzyjny bo (i tu nie podam dokladnie ponieważ nie pamiętam a musiałam go oddać wraz ze skierowaniem do ponownego badania) był on w trzech punktach 1.dodatni,2.ujemny,3.doda tni więc dostalam skierowanie na kolejne badanie ale tym razem w RCKiK W SZCZECINIE a nie w szpitalu jak dotychczas i wynik przyszedl nastepujący OBECNE ALLOPRZECIWCIALA O SWOISTOŚCI ANTY-D Z UKŁADU RH

JAKO BIORCA KRWI:O RH- DCŁ (z tym skrótem nie jestem pewna bo jest nie wyraźnie napisane) K- KREW NALEŻY DOBIERAĆ W RCKiK.
BARDZO PROSZE NAPISAĆ CO TEN WYNIK MOŻE OZNACZAĆ PISZE TUTAJ PONIEWAŻ WIZYTE U LEKARZA MAM ZA TYDZIEŃ A NIEPOKOI MNIE TEN WYNIK
NIKOLCIA27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-18, 10:16   #33
non-usual
Raczkowanie

GG do non-usual

Cytat:
Napisane przez NIKOLCIA27 Pokaż wiadomość
WITAM!
Ja mialam robione badanie coombsa w 16tyg.ciązy ,ja mam Rh- ,a moj mąż Rh+(to druga moja ciąża ,przy pierwszej po porodzie mialam podaną immunoglobuline anty-D)i wynik wyszedl niezbyt precyzyjny bo (i tu nie podam dokladnie ponieważ nie pamiętam a musiałam go oddać wraz ze skierowaniem do ponownego badania) był on w trzech punktach 1.dodatni,2.ujemny,3.doda tni więc dostalam skierowanie na kolejne badanie ale tym razem w RCKiK W SZCZECINIE a nie w szpitalu jak dotychczas i wynik przyszedl nastepujący OBECNE ALLOPRZECIWCIALA O SWOISTOŚCI ANTY-D Z UKŁADU RH

JAKO BIORCA KRWI:O RH- DCŁ (z tym skrótem nie jestem pewna bo jest nie wyraźnie napisane) K- KREW NALEŻY DOBIERAĆ W RCKiK.
BARDZO PROSZE NAPISAĆ CO TEN WYNIK MOŻE OZNACZAĆ PISZE TUTAJ PONIEWAŻ WIZYTE U LEKARZA MAM ZA TYDZIEŃ A NIEPOKOI MNIE TEN WYNIK
\
Witam!
Wynik prawdopodobnie odczytałaś troszkę niedokładnie. Najprawdopodobniej brzmi on 0 Rh- D sł (słabe) K-, alloprzeciwciała o swoistości anty D z układu Rh, a wyniki w trzech punktach były raczej: 1.dodatni, 2.dodatni, 3.ujemny. W takim przypadku laboratorium szpitalne powinno wysłać krew do RCKIK (i tak zrobiono). Wynik był trzypunktowy ponieważ zastosowano trzy krwinki wzorcowe (nie będę wchodził w szczegóły techniczne na forum, jeśli jesteś zainteresowana daj znać na PW). Interesuje mnie po jakim czasie od podania immunoglobuliny anty D miałaśrobione to drugie badanie, ponieważ właśnie immunoglobulina to są przeciwciała anty D i jeśli badanie było robione niedługo po podaniu to właśnie podanie przeciwciała są wykrywane w badaniu w RCKiK. Druga kwestia czyli Dsł. oznacza słabą odmianę antygenu D, tzn. masz antygen D (czyli jesteś jakby Rh+) ale ten antygen jest tak słaby że powinnaś być traktowana jako osoba Rh -, więc powinnaś dostawać krew 0Rh- i powinnaś otrzymywać immunoglobulinę anty D po urodzeniu dziecka Rh+ (ewentualnie jeśli jest robiona amniopunkcja lub podejrzenie krwawienia z łożyska to również w czasie ciąży). Pozdrawiam i jeśli są jakieś wątpliwości daj znać na PW.
non-usual jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 10:14   #34
NIKOLCIA27
Przyczajenie

witam dziekuje za odpowiedz po pierwszym badaniu nie mialam podanej immunoglobuliny mialam ja po porodzie z pierwszym dzieckiem 3 lata temu .Ztym drugim wynikiem mój lekarz prowadzący skierowal mnie do szpitala a tam zrobiono mi dokładne usg i nie bylo oznak konfliktu wiec puścili mnie do domu i za 2 tygodnie mam zrobic kolejne badanie i zgłosić sie do szpitala na usg, pozdrawiam
NIKOLCIA27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości