![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: jak kot palił fajkę?
---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ---------- A pamięta któraś z was koniec tego wierszyka? Nie mogę sobie za nic przypomnieć, a uwielbiałam tę rymowankę: Pan Kotek był chory i leżał w łóżeczku. I przyszedł Pan Doktor: "Jak się masz, Koteczku?" Źle bardzo... No i dalej czarna dziura ![]() I był jeszcze piosenka o kocie ![]() Wlazł kotek na płotek i mruga, ładna to piosenka, niedługa, niedługa, niekrótka, lecz w sam raz, zaśpiewaj koteczku jeszcze raz ![]() ![]() ![]() W gimnazjum nauczyłam się wersji niecenzuralnej ale jej szczerze nienawidziłam. To było jak zbeszczeszczenie moich wspomnień z dzieciństwa. Edytowane przez Senija Czas edycji: 2010-05-31 o 22:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Pan kotek był chory i leżał w łóżeczku,
I przyszedł pan doktor: „Jak się masz, koteczku”! — „Źle bardzo...” — i łapkę wyciągnął do niego. Wziął za puls pan doktor poważnie chorego, I dziwy mu prawi: — „Zanadto się jadło, Co gorsza, nie myszki, lecz szynki i sadło; Źle bardzo... gorączka! źle bardzo, koteczku! Oj! długo ty, długo poleżysz w łóżeczku, I nic jeść nie będziesz, kleiczek i basta: Broń Boże kiełbaski, słoninki lub ciasta!” — „A myszki nie można? — zapyta koteczek — Lub z ptaszka małego choć z parę udeczek?" — „Broń Boże! Pijawki i dyjeta ścisła! Od tego pomyślność w leczeniu zawisła”. I leżał koteczek; kiełbaski i kiszki Nie tknięte, zdaleka pachniały mu myszki. Patrzcie, jak złe łakomstwo! Kotek przebrał miarę; Musiał więc nieboraczek srogą ponieść karę. Tak się i z wami dziateczki stać może; Od łakomstwa strzeż was Boże!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Dzięki
![]() Pzypomniała mi się jeszcze jedna "opowiadanka", ale znowu niekompletna, może ktoś kojarzy: "Mała Isia swego misia na ślizgawkę wzięła dzisiaj, Na lód stawia i tak woła: Spójrz Misiulku dookoła!" ... ??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
O tego to nie znam. Googluj :p
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przy slowach:upalila kawał...robie pauze, a mały kończy pokazujac na swój nos: "nonia" ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:37.