![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Horrendalne (i ciągle rosnące!) ceny perfum w Polsce
No właśnie. Jakoś niespecjalnie zwróciłam uwagę na to, że ceny rosną. Może dlatego, że jedynie porównuje je z tymi z zagranicznych sklepów i nie śledzę zbyt dokładnie. Niemniej jednak jeszcze jakiś czas temu nie do pomyślenia były promocje w Sephorze. Perfumy były luksusem i basta !
![]() W tej chwili nawet w sklepach sieciowych można całkiem niezłą okazję ustrzelić ![]() Co nie zmienia oczywiście faktu, że ceny w naszym kraju są niehumanitarne, sufitowe i złodziejskie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
czyli Endżi
|
Dot.: Horrendalne (i ciągle rosnące!) ceny perfum w Polsce
Dziewczyny, to oczywiście prawda, że drożeje wszystko
![]() ![]() Ale w tym wątku chodzi o przytoczenie pewnych faktów dlaczego wyjaśnienia dlaczego rosną ceny perfum i jakie mechanizmy tym rządzą. Ja na przyklad po raz pierwszy przeczytałam, że kształtuje się je na podstawie pozycji cen perfum oraz innych kosmetyków marki Chanel ![]() I szczerze mówiąc nie pomyślałam o cenach, jakie pojawiają się na promocjach. Dla mnie cena regularna jest ceną główną. Gdybym miała ochotę na najnowszy zapach Guerlain to raczej nie szybko deczekałabym się momentu, kiedy zostałby on znacznie przeceniony.
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Ceny perfum.
Witam. I znów przyszło mi załozyć kolejny wątek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ceny perfum.
Mogłyby być tańsze, poza tym nie kierujmy się cenami w Sephorach. Mozna znacznie taniej nabyc perfumy - Allegro, wspólne zakupy, itp.
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Zawsze mogłyby być tańsze
![]() Ja już od dawna nie kupiłam nic w stacjonarnej perfumerii i nie zamierzam ![]()
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
Ja nie kupuję perfum ani w douglasie ani w sephorze.Zostajem mi allegro,superpharm,rossma n i natura.Nie przeszkasza mi to mieć w swojej kolekcji 15 flakonów.Nie wiem jaką politkę ma np.superpharm gdzie cena tych samych perfum co w douglasie i sephorze różni się nieraz nawet o 200 zł na flakonie.Zawsze czekam na promocję,przeglądam gazetki.Tym bardziej że ostatnio np.w superpharm mają dużo nowości a cena konkurencyjna np CKIN2U HEAT w SP 129,99 a w douglasie 220 zł.Za różnicę można kupić już jakiś ciuszek.
Jestem cierpliwa i nie muszę mieć nowości od zaraz a cierpliwość popłaca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Ja kupuje na ebay, lubie polowac na uzywane perfumy, czesto udaje mi sie takie kupic za 1-5 funtow, moj najnowszy zakup to Kenzo Flower 50ml /zostalo 30ml za 1,24 funta czyli niecale 7zl.....No i Nina Ricci czerwone jablko 30ml /zostalo 20ml za ok. 5 funtow/25zl .
Perfumerie slużąmi tylko do testowania zapachów... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najwięcej wydaje się na codzienne zakupy drobiazgów (tu zmorą są sklepy osiedlowe,osiedlowe drogerie) i to na nich można oszczędzić więcej niż towarach luksusowych. Ja wolę kupić droższe ubranie, tańszą żywność, tańszy papier toaletowy czy zmywacz. Niż droższe drobiazgi i nie móc sobie pozwolić na moje ulubione perfumy czy kaszmirowy sweter. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
ja kupujac niszowce niestety nie czekam na promocje, no moze czasami na kolege ktoremu moge sprzedac polowe zapachu, bo czesto nie potrzebuje setki a 50siatki sa o 20-30zl tansze, wykorzystujac wojaze zagraniczne udaje mi sie kupic cos taniej np Creed Bois du Portugal za grosze w zeszle wakacje wykorzystujac promocje ze za pierwszy zakup 50 dolcow mniej to kupilem AMENa, Hanae Mori i Creed BdP za ... 120$ (wtedy dolar stal ~2.1 zl), a odwiedzajac lokalne marshalle i tj maxxy mozna naprawde tanio zaopatrzyc sie w zapachy (pamietam ze 30stka chrome,bmen,escada ph 10$ po discouncie i z nieco zgniecionym pudelkiem)
(w te wakacje chce zakupic cos z serii Bond No 9 znow pewnie bedzie mnie to kosztowac 103$ (100ml) - promocja (5%-15% zazwyczaj), wiec grosze w porownaniu do polskich cen. Edytowane przez klystianek Czas edycji: 2009-04-05 o 20:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
grozi wypollizowaniem
|
mogłyby być tansze...ale nie będą...np. L;Artisan w butiku online kosztuje 100$ a u nas 365-to właściwie tyle samo...mówie oczywiście o cenach "internetowych"
Argument o kupowaniu ciuchów w ogóle do mnie nie przemawia-ubrania traktuje jako zło konieczne i o ile tylko mogę staram sie unikać ich kupowania ![]()
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
Pewnie, pewnie że drogo... A tak przyjemnie jest robić zakupy w ładnej, pachnącej perfumerii, dostać próbeczki i papierową torebkę z logo
![]() ![]() A odnosząc się do treści pierwszego postu, to u mnie akurat jest wręcz odwrotnie, właśnie kupując ciuchy w myslach przeliczam ich cenę na ulatujące flaszki.
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
kupuję poza stacjonarnymi zdecydowanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
ja większość moich zapachów mam z Superpharm
![]() zwykle kupuję zapach pod wpływem chwili - wącham, podoba mi się, jest w promocji, kupuję ![]()
![]() |
![]() |
#46 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() ![]() czyz zakup w perfumerii stacjonarnej moze sie rownac powyzszemu procesowi? ![]() ![]() Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2009-04-07 o 21:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
E tam, w Sephorze wcale nie jest magicznie, światło jakieś takie zimne, prawie jarzeniowe(zawsze obnaża zieleń w farbowanym ciemnym blondzie), ekspedientki wymalowane, bo kolorówka szacownych firm gratis, pąsowe wampirze usta pytają mnie w czym mogę pomóc, rzęsy na pająka. Usiąść nie ma gdzie, bo i po co, no i ten zapach, zapewne wymyślony przez jakiegoś nosa- super specjalistę ds. sprzedaży, mogący konkurować z zapachem kwiaciarni- tam pewnie tak pachnie nabłyszczacz, przepr. za wyrażenie, a w Sephorze przypuszczam, że przecierają czymś podłogę. To możliwe, skoro perfumy są podobno dodawane do dezodorantów Rexona w hołdzie zabieganym kobietom.
Za to w domu- mżące światło nocnej lampki, wszyscy śpią, a ja przeglądam Allegro, ciche dźwięki Debussy'ego. A za zaoszczędzone pieniądze mogę sobie kupić paręnaście kilo ciuchów, jeśli w promocji, a jak po złotówce, to nawet nie zliczę(dżinsy ok. pół kg-czyli 100zł=50kg spodni). ---------- Dopisano o 00:39 ---------- Poprzedni post napisano o 00:20 ---------- Popraweczka- jeżeli spodnie są po złotówce, to za 100zł mogę kupić nie 50, ale 200kg. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja nie cierpię kupowania ubrań i butów. Ostatni raz kupiłam coś chyba ze trzy lata temu ( hardcore, nie? ![]() (sorry dwa lata temu jeansy dwie sztuki nabyłam.) Perfumy to zupełnie inna bajka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Rozeznanie
|
Nie, nie zal mi pieniazkow na perfumy. Wiadomo, jak w kieszeni pustka to niczego sie nie wyczaruje, ale systematyczne odkladanie i jedzenie samych sucharow owocuje nowymi flaszeczkami wyrastajacymi na polce jak grzyby po deszczu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja tez kupuje na ebay, mozna trafic na prawdziwe perelki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
To ja :)
|
A ja kupuje jak na Allegro, ale bez Allegro
![]() ![]() ![]()
![]() |
#53 | ||
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() zwlaszcza dla mnie, skoro kupuje czesciej ubrania nizli perfumy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Perfumy w Polsce nie są wcale takie drogie. W Hiszpanii np. za 50 ml "Euphorii" trzeba zapłacić 63 euro (co przy obecnym kursie daje 284 pln) i jak na złość we wszystkich sklepach obowiązują podobne ceny.
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |||
Wiedźma
|
Cytat:
Mogę wydać taką kasę na płyty, książki, na bilety na koncert, na solidną imprezę także. ![]() Bez żalu inwestuję w podróże i moją pasję - nurkowanie. Z pewną ostrożnością wydaję pieniądze na moją drugą pasję i w uzasadnionych przypadkach potrafię za kilka stów kupić broń, część zbroi, mogę wydać dużo kasy na łuk i na różne inne fajne rzeczy. I na perfumy oczywiście też - to sztuka, która porusza mnie jak literatura czy muzyka. Ale marnować kasę na kawałek szmaty? ![]() Nie poluję tez na perfumeryjne (ani żadne inne!) okazje. W każdym razie nie w taki sposób, że kupuję coś tylko dlatego, że okazja. To nie jest oszczędność, tylko wyrzucanie kasy, która w innym przypadku zostałaby mi w kieszeni. Tak ja to widzę. ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Sorki, wyobraziłabym sobie, co poczęłabym dwustu kilogramami spodni. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Nie bardzo rozumiem główne pytanie tego wątku. Czy ono miało być retoryczne? W takim razie, po co wątek?
![]() Tak jest, perfumy mogłyby być tańsze. Podobnie jak samochody, nieruchomości, jedzenie w spożywczaku też. Kto ma jakie priorytety wydatkowe, zależy od osoby. Moja przyjaciółka po pobycie w Anglii "na zarobku" wróciła bez kasy, za to z gitarą elektryczną, wzmacniaczem i wielkim pękiem płyt winylowych. ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
BAN stały
|
Jeszcze nie mialam tak, aby szkoda bylo mi kasy ktora wydalam na swoje perfumy. Moze dlatego, ze kupuje tylko to, czego naprawde pragne, nie rozrabniam sie na okazje, mam swoja liste, na ktora kazdy zapach trafia po sporej ilosci tesow. Lubie zakupy przemyslane, nie dzialam impulsywnie, dlatego nawet gdy czas czasem wydac wieksza sume to robie to z ogromnym poczuciem spokoju i nie przeliczam tego na nic innego. A skoro sprawia mi jakas buteleczka nowa przyjemnosc, to chyba glupia musialabym byc zeby zalowac kasy na nia wydanej
![]() ![]() a co do samych cen, moze moglyby byc nizsze, tylko czy wtedy kupienie sobie czegos wymarzonego dawaloby az taka radosc? chyba nie, bo im latwiejszy dostep tym mniej radosci daje zdobycie danej rzeczy. Ja obecnie jestem jeszcze na utrzymaniu rodzicow, nie pracuje, ale nic nie daje takiej radosci jak nowa flaszka na ktora czasem czekam bardzo dlugo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:45.