![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?
Cytat:
nie mam instynktu macierzynskiego, watpie, zeby kiedykolwiek przyszedl. ale dziecko kiedys tam chyba chce miec. teraz moge napisac, dlaczego nie chce dzieciaka w tym momencie ![]()
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzieci fajnie pokazuja nasze fobie i bledy wychowawce naszych rodzicow ,a dzieci zazwyczaj maja swoje fobie na ktore rodzic by nie wpadl. wazne zeby nie popelnic bledow swoich rodzicow a popelnic swoje a perfekCJonizm to b. powazny problem w wychowaniu ktory krzydzi dziecko. popieram powazne podejscie do tematu i szczere mowienie o braku dzieci z powodów ww. nie do pomyslenia bylo nie posiadanie dzieci w czasie moich rodzicow i zazwyczaj byl to problem medyczny o ktorym sie nie mowilo. obecnie mowi sie duzo dlaczego nie masz dzieci i jest presja i dobrze ze sa ludzi ktorzy otwarcie odpowiadaja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
może ja się wypowiem,choć mam jedno dziecko to więcej już nie chcę mieć.
pilnuję tego,aby nie zajść w ciążę.myślałam nad tym co by było gdyby i chyba skłaniałabym się nad aborcją. jest to narazie tylko gdybanie,ale brałabym taką wersję pod uwagę. dlaczego?odpowiedź jest prosta.bałabym się,że moje życie mogłoby się zmienić.już raz zostałam sama z malutkim dzieckiem i naprawdę było ciężko.wiem,że kobieta z jednym dzieckiem zawsze sobie poradzi,ale mając więcej dzieci ,bedzie ciężko. mam wiele koleżanek rozwódek,ktore mają po dwoje i troje dzieci i szczerze nie ma chętnych kandydatwo do wychowywania cudzego potomstwa.mieszkają biedaczki u mamusi na jednym pokoju i łapią byle kogo.a w ostatecznym rezultacie dokładają siebie problemow z noiwym dzieckiem. może jest to egoistyczne z mojej strony,bo dzieci to skarb,ale ja mam już swojego potomka.spełniłam się jako kobieta i matka,a "matką polką"nie zamierzam zostać i żyć z opieki społecznej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Nie powiedzialabym ze moje podejscie jest infantylne
![]() Watek nasunal mi sie namysl po rozmowie dzisiejszej z moja kolezanka, ktora ma 23 lata, jest ze swoim mezczyzna (ktory ma 21 lat), mieszkaja ze znajomymi i oswiadczyla mi ze beda starac sie o dziecko. Na moje pytanie dlaczego chce miec dziecko, odpowiedziala ze przeciez powinno sie po studiach zeby czasu nie marnowac. I to jest infantylne wedlug mnie. Bardzo dobrze ujela to Awia - choroby. Mi takze byloby ciezko zyc z mysla ze moje dziecko jest chore. Poza tym jest wiele czynnikow, po ktorych moge podejrzewac ze moje i TZ dziecko mogloby odziedziczyc pewne choroby a tego bardzo bym nie chciala. Mysle ze ciezko jest uchronic dziecko przed zagrozeniami wynikajacymi z czasow w jakich zyjemi i ciezko moze byc sie potem pozbyc wyrzutow sumienia. A pewnie ze jestem mloda, ale jestem na swoim i moglibysmy sobie na to 'finansowo' pozwolic. I co z tego? ![]() Mam troszke na odwrot niz Nisiulek uwielbiam ogladac katalogii z ubrankami i zabawkami ale nie chcialabym podejmowac tej odpowiedzialnosci. Mamy z TZ krolika i chyba to nam wystarczy ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Ty przynajmiej lubisz zwierzeta, ja nie lubię
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Mnie instynkt macierzynski zaatakowal tak gdzies ze 4 lata temu, w wieku 19 lat. W sensie ze zaczely mi sie podobac male dzieci, noworodki w wozkach. Lubie zagladac do wozkow, w ogole na rece wziasc takiego maluszka. Ale wcale nie znaczy to, ze juz bym chciala swoje. Czuje ze nie jestem gotowa. Musze skonczyc studia, pojsc od pracy, wziasc slub, troszke ustabilizowac sie finansowo, poczuc taka swobode po pracy, ze jestem ja i TZ i wolny czas dla nas. Trudno byc w dzisiejszym dobra matka i pracownikiem umyslowym i zona. Pogodzic to wszystko zeby nikt nie czul sie pomijany.Przy tym samemu byc zadowolonym z siebie i zycia.
Dziecko tak, ale moze kolo 28-30 lat. Pozniej uwazam ze jest juz za pozno. Ah i nie cierpie jak ktos mowi ze chce miec dzieci zeby ktos mu pozniej na starosc "podal szklanke wody do lozka". Normalnie mna szarpie wtedy.
"Kiedy widzę,co życie robi z ludźmi, to Śmierć wcale nie jest taki najgorszy" Edytowane przez Suzi_Sun Czas edycji: 2008-08-11 o 21:02 Powód: ort |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Nie lubię dzieci, nie czuję potrzeby ich posiadania, nie mam instynktu macierzyńskiego ani nawet opiekuńczego.
Moja mama praktycznie po dziś dzień nie przejawia instynktu macierzyńskiego (noo, może do psa ![]() Ps. Z doświadczenia z poprzednich wątków (młode matki, młode mężatki etc. ![]() ![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do tematu wątku: ja po prostu nie chcę miec dzieci, nie czuję (obecnie, może poczuję - nie wiem co przyniesie przyszłośc) takiej potrzeby. Nie zastanawiam się nad powodami (zbytnio). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
... choć nie Westwood
|
Nie wiem czy chcę dzieci, czy nie... lubię małe brzdące, ale na myśl, że sama mogłabym takie posiadać, łapie mnie gęsia skórka.
Chcę studiować, potem pracować, rozwijać się, podróżować. Nie chcę poświęcać połowy życia, urody, sukcesu dla dziecka, którego nie chcę. Ponadto boję się chorób, boję się, że dziecko mogłoby urodzić się niepełnosprawne, z wadami genetycznymi czy chorobą psychiczną... Boję się, że z dzieckiem łączyłabym mnie nikła więź i nie potrafiłabym być dla niego dobrą matką. Może dla innych to szczyt egoizmu, trudno. Dzieki Bogu to moje zdanie i moje życie. Nie mówię, że będzie tak zawsze. Może kiedyś poczuję ten instynkt macierzyński i poczuję, że dziecko to właśnie to czego pragnę najbardziej? Może. Ale teraz tak nie jest i nie zamierzam tego ukrywać. Nask, dawno Cię nie widziałam na forum ![]()
![]() |
![]() |
#40 |
BAN stały
|
Kurde ludzie, dziecko jest słodkim bobaskiem tylko przez kilka pierwszych lat życia ! Dlaczego większość kobiet mi znanych mówiąc "dziecko" myśli - słodkie bobo. Wygląda mi to jak rozczulanie się nad małym pieskiem albo kotkiem. Bobasy może są i słodkie, ale mają jedną szczególną cechę - DORASTAJĄ. I mnie właśnie ten późniejszy wiek dziecka przeraża, taki nastolatek w okresie buntu, ten lęk o to jaką drogę wybierze, z kim mu będzie po drodze, kogo pokocha i wreszcie: kim ja dla niego wtedy będę, jak będzie mnie traktował ? A co jak mi się nie uda, jak mi dzieciak na złą drogę zejdzie, jak będzie menelem, narkomanem, przestępcą ? Nie boicie się tego ? Znam kilku padalców wychowywanych przez poczciwych ludzi. Nie jest problemem spłodzić dzieciaka, urodzić i opiekować się niemowlakiem - to faktycznie urocze. Pytanie: co potem ?
Julo, moja babcia - matka mojego ojca i jego siedmiorga (sic!) braci i siostry wyznała mi kiedyś, że ona nigdy w sumie nie chciała mieć dzieci tylko tak jakoś...wyszło. I fakt, wychowywanie w jej wykonaniu to była raczej hodowla. Mam przez to dość mocno emocjonalnie pokręconego ojca i wujków ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ani ja nie znam ciebie, ani ty mnie. Pisalam o wszystkich znanych sobie matkach, ktore kiedykolwiek spotkalam i na tej podstawie wyrobilam sobie opinie. Wiec nie masz czym byc urazona.... ![]() Mam "ciekawy" przyklad sąsiadki z góry. Solariowa blondyna lat +/- 28, chłpczyk kilkuletni, wprowadzili sie niedawno. Calymi dniami slychac, jak sie drze na malego bo: placze/ bawi sie/ smieje/ demoluje mieszkanie/oddycha. przez dluzszy czas nie wiadomo bylo jak chlopczyk ma na imie, mozna bylo przypuszczac ze ma na imie k*rwa. Niemniej jednak dziecko calymi dniami siedzi w domu, bo z nieznanych przyczn matka gdzies raz w tygodniu wywleka go z domu, dziecko nudzi sie niemilosiernie, a ze nie ma czym sie bawic to biega po pokoju. jak dostal organki to sobie zapamietale na nich gral, dopoki sie na niego nie wydarla po 15 minutach i mu nie zabrala. jak mu cos upadnie, cos sie przewroci to sie babsztyl na dziecko drze. my mieszkamy dokladnie pod nimi, moj pokoj jest pod pokojem dziecka, a sufit cienki. slychac niemal wszystko. ta kkobieta nie ma pojecia jak sie bawic ze swoim dzieckiem. niejednokrotnie wlala mu w tylek pod blokiem czy na schodach. ja rozumiem, ze denerwujące jest, ze dziecko placze, cos psuje ale jak sie nie umie postepowac z dzieckiem, nie umie sie z nim bawic, zajmowac go czyms, nic sie z nim nie robi to nie powinno sie go miec. ps. ja jestem pewna, ze niedlugo odbedzie sie tutaj wendetta szczesliwych matek, ktore bedac probowac udowodnic, ze jestesmy wynaturzonymi wybrykami natury, ktore szczesliwie nie mają dzieci. szczesliwie dla spoleczenstwa ![]()
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() szczesliwie kazdy moze decydowac za siebie a w tej kwestii lepiej nie decydowac sie zeby pozniej nie eksperymentowac . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
na drugie mam Irena
|
bez przesady nie chcecie mieć dzieci wasza sprawa
i współczuję sąsiadki
![]() |
#44 |
BAN stały
|
Kiedyś jedna z ciotek po tym jak przez nią zapytana o to, dlaczego JESZCZE nie zdecydowałam się na ślub i dziecko odparłam, że czemuż miałabym, rzekła cyt." a czemu miałabyś mieć lepiej w życiu ode mnie i milionów innych kobiet na świecie" pfff...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
tez od jakiegos czasu chcialam zalozyc taki watek ale balam sie linczu nawiedzonych kobietek usilnie przekonujacych, ze przeciez kazda kobieta ma instynkt macierzynski, a jak go nie ma to najlepiej taka odstrzelic.
ech. ja osobiscie nie odczuwam instynktu, dzieci lubie tylko na odleglosc. nie wyobrazam sobie siebie w roli matki, z dzieckiem na reku. chyba za bardzo jestem wygodna. ale to moj wybor. i nikomu nic do tego. nie mowie, biore pod uwage mozliwosc, ze moze za kilka lat mi sie odmieni i zapragne dziecka, nigdy nie mow nigdy. jedno jest pewne, decyzja o posiadaniu dziecka musi byc w pelni swiadoma. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Bo co,bo ma własne zdanie inne niż ogólnoprzyjęta konieczność posiadania dzieci.
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
BAN stały
|
ten cytat Twojej ciotki to prawdziwy kawałek z brodą.
![]() A jakie te padalce są, może te ludzie za poczciwe, po prostu, że nie dają sobie rady z dzieciakami..? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() A ludzie może i za poczciwe. Z tych co na wszystko pozwalają. Z miłości do progenitury. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Rozeznanie
|
No to ja sie wypowiem, bo wiem, ze i o wypowiedzi starszych dziewczyn chodzilo. mam 43 lata, trzy tygodnie temu bylam na podwiazaniu jajowodow - nie mam dzieci, nie zaluje, niegdy nie poczulam instynktu maciezynskiego. Nie zminialo sie to, nie wpatrywalam sie w wozki, nie chcialam dotknac dziecka kolezanki itd. Moj maz jakos tez nigdy nie poczul potzreby zostania ojcem.
Oczywiscie, moge tu zaczac cale wielkie wyjasnianie, dlaczego, ale: czy to tak naprawde wazne. jak ludzie mowiaz, ze straraja sie o dziecko, to nikt sie nie pyta "dlaczego". To pytanie natomiast pojawia sie natychmiast, jak ktos mowi, ze dziecka nie chce. Wiem, ze gdybym wpadla, natychmaist bym ciaze usunela, wiem, ze kompletnie nie umialabym poswiecic w swoim zyciu NIC dla dziecka - to ono musialoby sie kompletnie dostosowawac do mnie. Wiec nie czuje, ze powinnam byc matka i nie zamierzam nia zostawac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Dzieci narazie nie planuję,nie czuję instynktu.
Moj tż kiedyś bardzo chciałby ![]() ![]() Poza tym dzieciaki mnie drażnią, są głośne, wszędzie lataję, wszystko by wzięło do buzi ( ja bym chyba przez to osiwiała, myśląc ile to bakterii wlasnie funduje sobie moje dziecko,jestem troche przewrażliwiona na punkcie bakterii ![]() Mam awersję na ból i jak sobie pomyślę o szpitaluuu to mam ciarki ![]() Najbardziej bałabym sie tego, że moje ciało by się zmieniło, że stałabym się gruba ( czego panicznie się boję ), więcej rozstępów przybyło ![]() ![]() ![]() Nie wiem czy potrafiłabym kupować dziecku zabawki. Jestem z tych co nie potrzebują wiele, więc pewnie i dziecku kupiłabym 1, 2 i dla mnie to by wystarczalo. Nie rozumiem jak można dziecku dawać stosy zabawek.Trzeba od małego nauczać szanować rzeczy.A nie stosy walających się zabawek w mieszkaniu...brrrr Dziecko też trzeba potrafić wychować, samo się nie nauczy jak żyć.Trzeba się chyba nieustannie pilnować, żeby być dobrym przykładem, a nie zawsze przeciez wychodzi.No i trzeba też zadbać o jego rozwój, zdrowie...Z każdym problemem latać jak z piórkiem. No i na końcu fakt, jest to pewne ograniczenie.Nazbyt czuję wolność dlatego nie chciałabym poprzez dziecko stracić jej oraz niezależności. Tak jest to egoistyczne podejście, i co z tego?Czy moim głównym zadaniem, misją w życiu jest posiadać męża i rodzić mu dzieci?Nie sądzę. Pozdrawiam Mamuśki, chyle czoła, bo to kawał roboty ale i także dla Was masa radości ![]() ale żem wysmarowała posta hahahha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
Powodów jest wiele....
1) Bo nie czuję instynktu macierzyńskiego. Skoro do tej pory się nie pojawił (a 30 zbliża się wielkimi krokami), to pewnie go nie posiadam. 2) Bo to za duża odpowiedzialność, do której nie dorosłam i sądzę, że nie dorosnę. Skoro czuję, ze sama nie radzę sobie z własnym życiem, to nie powinnam jeszcze brać na siebie odpowiedzialności za życie kogoś innego, kto byłby ode mnie całkowicie zależny. 3) Bo do spłodzenia i wychowania dziecka potrzebne sa dwie osoby, a póki co nie mam kandydata ani widoków na posiadanie go. 4) Bo się panicznie boję porodu. Jestem nadwrażliwa na ból i mam fobię na punkcie zabiegów lekarskich, szpitali itp. Gdy kiedyś przeczytałam o przecinaniu krocza, lewatywach itp., myślałam, że zemdleję.... 5) Bo do niedawna nie mogłam żyć własnym życiem i chciałabym wreszcie zacząć.
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Nie chce ,bo nie czuje instynktu ,nie mam tez meza ale to maly nieistotny szczegol
![]() nie zamykam sobie furtki mimo wieku ale obawiam sie ,ze przy moim zółwim tempie moze byc za pozno,ew zostanie adopcja jesli to cos poczuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
U mnie to jest tak: do 30 mi bardzo daleko,młoda jestem ale od zawsze nie miałam jakos specjalej ochoty na,,dziecko".U mnie w rodzinie dzieci pojawiały się raczej ,,przypadkowo' , kiedy to młode małżeństwo ledwo żyje w ciasnym mieszkanku ze słodkim bobasem.Cóż,u mnie może tak nie byłoby gdybym jednak zaszła za parenaście lat w ciąże,kto wie ale to dość zniechęcający powód.Druga sprawa jest taka,że widzę jak moja matka nie umie wychowywać dzieci, ja sama czuję że nie potrafiłabym się sprawdzić w roli matki,taka która jest matką do której dziecko wraca by,,pogadać' a nie odwiedzać bo,,tak trzeba,rodzice to w rodzice ,pójdę żeby sie nie czepiali",kiedy dziecko czuje że ma we mnie oparcie,potrafiłabym mu,,wpoić' wartości i wychować na dobrego człowieka itp.Biorąc pod uwage takie bardziej ,,moje' powody to: nie chcę ,żeby moje dziecko miało np trądzik, żebym po ciąży wyglądała niezaciekawie ,wstawać o 2,mieć dziecko cały czas na oku,z biegiem czasu myśl że ,,wyjazd"na odpoczynek jest praktycznie niemożliwy bez dzieci.Poród i jego pochodne też mnie przerażają.Także aktualnie nie widzę siebie w roli matki po prostu.
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Bo w tym momencie jestem zajęta swoją "karierą"
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | ||||||
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
![]() Robilam wszystko aby moj syn mnie nie ograniczal i aby wyrosl na samodzielnego faceta a nie inwalide, tak sie tez stalo, gdy mial 1 rok powedrowal do zlobka i po kolei przedszkole, szkola, teraz studia. Jest tak samodzielny, ze sam sobie pierze, prasuje, gotuje i sprzata, oczywiscie mieszka sam. Cytat:
Cytat:
* A Ty chcesz mieszkac w byle jakim hotelu ? To juz lepiej z dzieckiem pod namioty jechac i tez bedzie fajnie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moj syn nigdy nie wstydzil sie powiedziec "kocham Cie mamo", nawet w sklepie, gdy zdecydowalismy, ze kupimy dla niego dosc droga rzecz objal mnie i pocalowal, mowiac "dziekuje mamus".... mina sprzedawcy... bezcenna.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
nie rozumiem po co to przekonywanie..przeciez wiadomo ze sa matki ktore nie chcialy miec dzieci a maja i jakos sobie radzą
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Oczywiscie rozumiem traktowanie po partnesrku 15-18 latka ale do tego czasu trzeba wlozyc mnostwo czasu i wysilku ,pieniedzy aby wyrosl na godnego partnera i nikt nie powie mi ze jest latwo i zawsze milo i nie ma rezygnacji z swojej wygody i czasu. no i co innego miec 1 dziecko a co inngo wiecej ale w tej materii nie mam doswiadczenia. ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:34.