Jaki samochód wybrać????? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-02, 23:21   #31
Rena
Zakorzenienie

Dot.: Jaki samochód wybrać?????

Cytat:
Napisane przez Demri Pokaż wiadomość
No właśnie niekoniecznie
Myśle, że to samochód dla osób które chcą się jakoś tam wyróżniać, mieć cos fajniejszego, bardziej oryginalnego, niepospolitego. Gdyby chciały auto po prostu do przemieszczania się z pkt A do pkt B, wybrałyby praktyczne autko z lepszym dojściem do bagażnika i do tylnych siedzeń., z lepszą widocznościa z wewn i td. Raczej jest dla młodych dziewczyn (ok 20stki), które nie chcą lub nie moge mieć większego auta, a nie chcą też jeździć zakupowcami typu seiczento jak ich mamy.
To mowienie o przemieszczaniu sie z A do B jest jakas modna kokieteria.
Wiadomo, ze wiekszosc obywateli chce by auto mialo charakter (roznia sie glownie tym jaki to charakter ma byc ), co dla mnie jest calkiem logiczne, ale oczywiscie pozer, ze ups przypadkiem cos cos tam blyszczy, to eee.....

Target oczywiscie targetem, ale nie badzmy az takimi niewolnikami marketingowcow.
Sa faceci co dalej niz praca/sklep nie bywaja od swieta, albo i to nie, i kobiety w wiecznej delegacji.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 12:54   #32
Demri
Rozeznanie

Racja, uogólniłam z tymi zakupowcami , a dopiero co opiepszałam lunite za “stereotypowe “ myślenie

... ale małe auta są kierowane do kobiet bo wśród nich głównie mają odbiór i to się potwierdza przez lata... A dlaczego tak jest? Niewiem. Niewiem dlaczego wiele kobiet jeździ małymi pierdkami, podczas gdy ich mężowie wozą się większymi, lepszymi i przede wszystkim bardziej bezpiecznymi autami. Nie potrafie zrozumiec tez “odwagi” matki, która wsiada z dzieckiem do takiego autka. Mnie żadna sila nie zmusiłaby żeby wyjechać w trase z własnym dzieckiem takim samochodem, biorąc pod uwagę co dzieje się na drogach. Kiedy zostanę matką pewnie zastanowię sie nad dużym suvem
Demri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 15:03   #33
izulecka
Raczkowanie

Często wśród kobiet słyszę, jak i właściwie mój TŻ mawia - ma malutki samochodzik, że mężczyźni którzy jeżdzą dużymi samochodami maja kompleksy na punkcie, chyba każdy wie o co chodzi Nie chce tutaj mężczyzn dyskryminować jak i założyciela postu. To tak z przymróżeniem oka. Mnie również podobają się niektóre duże auta. A sama chce sobie kupić VW Lupo 3L, jest malutki i ekonomiczny a dojeżdżając do innego miasta na uczelnie będzie w sam raz
izulecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 15:16   #34
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Nie potrafie zrozumiec tez “odwagi” matki, która wsiada z dzieckiem do takiego autka. Mnie żadna sila nie zmusiłaby ż[/FONT]eby wyjechać w trase z własnym dzieckiem takim samochodem, biorąc pod uwagę co dzieje się na drogach. Kiedy zostanę matką pewnie zastanowię sie nad dużym suvem
a moze nie kazdego stac na wielkie, paliwozerne auto...
niestety nie kazda matka moze sobie pozwlic na duzego suva
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 16:27   #35
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
To jedno. A drugie, że jakby każdy człowiek wsiadając do samochodu myślał "o rany, co się stanie z tym autem i ze mna jak będzie wypadek", to sporą cześć naszego społeczeństwa trzeba by było wsadzić w kaftan. Uważam, że od takiego myślenia można po prostu zwariować.
Inna kwestia, że jeśli większy samochód czołowo zderzy się z tirem, to zostanie z niego to samo co z małego pierdka podczas zderzenia z innym autem osobowym. A szanse na te wypadki są takie same, wszak tirów na naszych drogach też nie brakuje.

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 18:31   #36
Demri
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez izulecka Pokaż wiadomość
Często wśród kobiet słyszę, jak i właściwie mój TŻ mawia - ma malutki samochodzik, że mężczyźni którzy jeżdzą dużymi samochodami maja kompleksy na punkcie, chyba każdy wie o co chodzi Nie chce tutaj mężczyzn dyskryminować jak i założyciela postu. To tak z przymróżeniem oka.
Oj, ma kompleks ... czy może zwyczajnie ceni komfort?

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
Jasne, że tak, wszystko w miarę swoich możliwości
... i też niekoniecznie suva

Cytat:
Napisane przez Ines1985 Pokaż wiadomość
To jedno. A drugie, że jakby każdy człowiek wsiadając do samochodu myślał "o rany, co się stanie z tym autem i ze mna jak będzie wypadek", to sporą cześć naszego społeczeństwa trzeba by było wsadzić w kaftan. Uważam, że od takiego myślenia można po prostu zwariować.
Inna kwestia, że jeśli większy samochód czołowo zderzy się z tirem, to zostanie z niego to samo co z małego pierdka podczas zderzenia z innym autem osobowym. A szanse na te wypadki są takie same, wszak tirów na naszych drogach też nie brakuje.

Niee, no tak to sobie można gdybać w nieskończoność, wielka terenówka “przegra” z tirem, suv z terenówka itd. Ale to pierdek jest na samym dole..., więc jakim sposobem rachunek/szanse Ci się wyrównały?
Jeśli zderzysz się z tirem 2 tonowym autem masz cień szansy, a 800-kilowym maluszkiem?
To po co inzynierzy pracują nad poziomem bezpieczeństwa w autach, po co to wszystko skoro ktoś uważa że bezpieczeństwo auta może być na poziomie poloneza, i nie jest to ważne?
Co w tym nienaturalnego, że ktoś wsiadając do auta zastanawia się co się z nim stanie w razie wypadku? Zupełnie naturalne myślenie. To nie jest paranoja – zwykły rozsądek i podejmowanie świadomych decyzji.
Stary 2008-09-03, 19:20   #37
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:

Niee, no tak to sobie można gdybać w nieskończoność, wielka terenówka “przegra” z tirem, suv z terenówka itd. Ale to pierdek jest na samym dole..., więc jakim sposobem rachunek/szanse Ci się wyrównały?
Jeśli zderzysz się z tirem 2 tonowym autem masz cień szansy, a 800-kilowym maluszkiem?
To po co inzynierzy pracują nad poziomem bezpieczeństwa w autach, po co to wszystko skoro ktoś uważa że bezpieczeństwo auta może być na poziomie poloneza, i nie jest to ważne?
Co w tym nienaturalnego, że ktoś wsiadając do auta zastanawia się co się z nim stanie w razie wypadku? Zupełnie naturalne myślenie. To nie jest paranoja – zwykły rozsądek i podejmowanie świadomych decyzji.
Szanse się wyrównały, bo po prostu nie ma reguły i osoba jeżdżąca przez 20 lat "maluszkiem" może nie mieć żadnego wypadku i żyć długo i szczęśliwie, a inna osoba miesiąc po zakupie "super bezpiecznej" terenówki ginie w wypadku z tirem. Pech, znalezienie się w nieodpowiednim miejscu i w nieodpowiednim czasie...
Oczywiste jest, że jeśli by zrobić jakiś ranking i poukładać samochody od najbezpieczniejszego do najmniej bezpiecznego, to małe auta będą na końcu. Ale to nie konstrukcja naszego auta może zadecydować o długości naszego życia. Dlatego nie oceniałabym tutaj odwagi matek wożących dzieci małymi samochodami, bo nie widzę tu związku z odwagą... Uważam że identyczne ryzyko podejmuje matka wsadzająca dziecko do suva - bo nigdy nie wiadomo z jakim samochodem ewentualnie przyszło by jej się zderzyć .
Oczywiście jeśli zakladasz że na drodze kierowce może spotkac tylko wypadek z "równym sobie" to oczywiste że mniejsze auta sa mniej bezpieczne. Jednak nie tylko auta osobowe jeżdżą po naszych drogach i według mnie nie ma powodu aby czuć się bardzo bezpiecznie w większych samochodach.

Ja tez gdybym wybierała się w trasę z dzieckiem (ba, nie tylko z dzieckiem - ogólnie), a w rodzinie miałabym 2 samochody - wybrałabym ten większy, teoretycznie bezpieczniejszy. Jednak na pewno nie czułabym się bezpiecznie, bo nigdy nie wiadomo co się może wydarzyć za zakrętem...

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-03, 19:55   #38
izulecka
Raczkowanie

Cytat:
Oj, ma kompleks ... czy może zwyczajnie ceni komfort?
Masz na myśli mojego TŻ? On ma malutki samochodzik A to panowie z dużymi autami ponoć mają kompleksy. Ja tam się ich nie wypytuję dlaczego mają wielkie auta

Duży samochód to i duży kłopot - ja tak uważam. Duże samochody mają w większości dużą pojemność silnika co się wiąże z wysokim OC jak i spalaniem. Ja z moim TŻ jesteśmy zwolennikami ekonomicznych samochodów. Wszędzie nagłaśniają brak ropy w przyszłości. Wiadomo, że tego się nie da zmienić ot tak..

A swoją drogą mówicie, że duże auta są bezpieczniejsze. Tutaj fajny filmik, testu zderzeniowego Smarta ForTwo. Osobiście nie podoba mi się to autko a tylko dlatego, że jest dwuosobowy i wygląda trochę jak zabawka Jest także wersja dla czterech osób, ale też wygląda komicznie

http://pl.youtube.com/watch?v=mz-s1sIoLhU

Edytowane przez izulecka
Czas edycji: 2008-09-03 o 20:01 Powód: dopisek
izulecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 22:32   #39
Demri
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ines1985 Pokaż wiadomość
Oczywiście jeśli zakladasz że na drodze kierowce może spotkac tylko wypadek z "równym sobie" to oczywiste że mniejsze auta sa mniej bezpieczne. Jednak nie tylko auta osobowe jeżdżą po naszych drogach i według mnie nie ma powodu aby czuć się bardzo bezpiecznie w większych samochodach.
Nie bezpiecznie tylko bezpieczniej
Wypadki się zdarzają, każdy z nich wyglada inaczej. Jedyne co możesz zrobić to zachować ostrozność i pomyśleć o poziomie bezpieczeństwa swojego auta, aby ograniczyć skutki ewentualnego wypadku. Im większa masa tym bezpieczniejsze auto – sama przyznajesz, że to oczywiste, ale widzę że to co z tego faktu wynika już oczywiste nie jest.
Jeśli chodzi o TIRy:
Wg statystyk roku 2006 (bo z 2007 na szybko nie mogłąm znaleźc)
-liczba wypadków drogowych: 46 876, zabitych 5 243
-liczba wypadków spowodowanych przez samochody ciężarowe z przyczepą: 1 292, zabitych 214
niewiem czy jutro nie wjedzie w Ciebie tir, wiem tylko, ze bardziej prawdopodobne jest , że wjedzie w Ciebie osobówka, statystyki to pokazują – całe szczęście jeśli będzie to maluszek

pech lub szczęście vs FAKTY
wolę polegać na faktach niż liczyc na szczęście

Cytat:
Napisane przez izulecka Pokaż wiadomość
Masz na myśli mojego TŻ? On ma malutki samochodzik A to panowie z dużymi autami ponoć mają kompleksy. Ja tam się ich nie wypytuję dlaczego mają wielkie auta

A swoją drogą mówicie, że duże auta są bezpieczniejsze. Tutaj fajny filmik, testu zderzeniowego Smarta ForTwo. Osobiście nie podoba mi się to autko a tylko dlatego, że jest dwuosobowy i wygląda trochę jak zabawka Jest także wersja dla czterech osób, ale też wygląda komicznie

http://pl.youtube.com/watch?v=mz-s1sIoLhU

Nie Twojego TŻta, posiadacz duzego auta po prostu ceni komfort, co mają do tego kompleksy lub ich brak...

Testy Smarta wypadły dobrze i pokazują, że Smart jest bezpieczniejszy od wielu innych aut tej samej klasy. I tyle. Nie wynika z nich że jest bezpieczniejszy od większych aut.
Wieksza masa pochłania więcej energii – efekt to mniejsze przeciażenia w środku. A co dzieje się w kabinie smarta przy takim uderzeniu. Jaką częśc energii uderzenia pochłonie pare kilo maski smarta? Reszta zostaje przeniesiona na pasażerów.
Poza tym jest podst różnica (bardzo widoczna w skutkach) między uderzeniem w ścianę – jak w crash testach, a zderzeniem z drugim autem.
Stary 2008-09-17, 19:23   #40
Sadek
Zadomowienie

Z tego co widze to takie troche "szpanerskie szroty", nie lepiej kupic cos malego a nowszego?
Te auta maja po 200 tys km przejechane wiec tylko koszty bedą i to spore...!
Sadek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości