|
|
#31 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: technikum czy LO ?
Cytat:
Swoją drogą w technikum zdobyłam full wiedzy przydatnej w życiu - jak wypełnić PIT, gdzie szukać głupich informacji urzędowych, jak formułować pisma, trochę wiedzy prawniczej (może na adwokaturę to za mało ale umiejętność odróżniania zdolności prawnej od zdolności do czynności prawnej i czym się różni umowa o pracę od umowy o zlecenie - niby się słyszy o tym ale jednak jak ktoś wyłoży wszytsko kawa na ławę to inaczej) i inne umiejętności, które nieco ułatwiają mi poruszanie się po grząskim gruncie jakim jest praca na zlecenie i samodzielnie rozliczanie się z podatku. Fajnie, co? Oczywiście rodzaj wiedzy praktycznej w życiu zalezy od profilu szkoły, ale ogólnie nawet jeśli nie bede pracować w zawodzie (technik ekonomista) to jednak nie powiem żebym straciła czas w budzie bo dała mi coś poza maturą i dyplomem. A taka wiedza jest bezcenna w dzisiejszym pokiereszowanym świecie...
KAT-TUN <- so proud to be HYPHEN!!! /Girigiri de itsumo ikite itai kara.../ /Bo zawsze chciałam żyć na krawędzi.../ <Real Face by KAT-TUN> 1. Oszczędzam 2. Nie wydaję 3. Odkładam 4. I pojadę, zobaczycie! |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
ja po liceum też ta wiedze posiadam
nie powiem że taką samą,bo daleka jest od fachowej i ekonomicznej ale mam nie zauważylam u siebie problemów z wymienionymi sprawami nie wszystkie licea mają tylko szablonowy polski i matematykę![]() nie napisalam nigdzie że dyplom nic ci nie da, tylko że ciężko jest go zdobyć i można wyjść bez dyplomu a niezbędną wiedzę mozna uzyskać też gdzie indziej.wielu moich znajomych żałuje ze w ogóle się tam wybrało-mimo uzyskania dyplomu, to chyba też o czymś świadczy dziwne że mialaś mało zajęć. moja siostra chodzi teraz do 3. klasy technikum=też ekonomika i plan ma taki że sama jej współczuję 8 godzin i więcej.odkąd pamiętam.przecież w liceum godzin jest dużo,tak że wypada po 6 po 7 w ciągu dnia, a co dopiero w technikum gdzie przedmiotów jest na każdym roku więcej ![]() no ale może się mylę
|
|
|
#33 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ne ma co narzekać że w technikum jest gorzej bo nie jest. Przedmioty zawodowe nie są ciężkie, tylko inne - jak się na początku załapie to potem jakoś idzie. U mnie też były osoby które się prześlizgiwały z roku na rok i w sumie teraz źle im nie jest. A co do uzyskania dyplomu - zgadzam się, teraz jest trudniej. Ja się załapałam na egz. wewnętrzny i chociaż nauczyciele pilnowali to ostatni rok to były w większości powtórki materiału. I 99% dyplom uzyskało. Podobno teraz to tylko 30%... A marudzą że nie ma do pracy osób z wykształceniem zawodowym, ech...
KAT-TUN <- so proud to be HYPHEN!!! /Girigiri de itsumo ikite itai kara.../ /Bo zawsze chciałam żyć na krawędzi.../ <Real Face by KAT-TUN> 1. Oszczędzam 2. Nie wydaję 3. Odkładam 4. I pojadę, zobaczycie! |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a zdobyć dyplom po technikum też nie jest aż tak strasznie ciężko, no nie przesadzajmy a nawet jeśli mam się rozmyślić, to wolę się rozmyślić z dyplomem technika, niż rozmyślić po liceum, gdzie nie mam NIC |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Rozeznanie
|
Jak nie dostaniesz po technikum dypolmu technika (bo nie zdasz egzaminu) to też nie masz NIC. A nikt ci nie zagwarantuje ze jak pójdziesz do tech to napewno zdasz egzamin.
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chodziłam do technikum budowlanego i egzamin dyplomowy nie należał do najtrudniejszych (wtedy sie stresowałam, ale dziś go wspominam miło
) i zresztą są chyba jeszcze poprawki. Na całą szkołę średnio 2 - 3 osoby nie zdawały tego egzaminu, ale to byli typowi olewacze.
|
|
|
|
|
#37 |
|
Konto usunięte
|
Ale wcale podręczniki nie są takie same. Mam rozszerzoną chemię, biologię, geografie plus sobie nauczycielka zrobiła WOS i angielski. KSiązki mam dwa razy grubsze, dwa razy więcej godzin i dwa razy więcej nauki. A w szkole zdarza się ze mam 9 lekcji...
Moja koleżanka z hotelarki każdego dnia kończy szybciej ode mnie. |
|
|
|
|
#38 |
|
Konto usunięte
|
A tak odnośnie egzaminu zawodowego w technikum
http://wiadomosci.onet.pl/1820295,11,item.html czyli wychodzi na to, ze nie jest tak prosto... |
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jak chodziłam do technikum to na wszystkich ksiązkach miałam napisane podręcznik do liceum i do technikum.
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
ja gdybym mogła cofnąć czas wybrałabym technikum.. z prostych względów mamiałabym to samo co po LO - mature a poza tym jeszcze technika. Wszystko zależy od tego czy wiemy co chcemy dalej robić. Jeśli autorka wie i może iść do technikum które ją nakierunkuje to jak najbardziej polecam
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:26.

nie zauważylam u siebie problemów z wymienionymi sprawami
nie wszystkie licea mają tylko szablonowy polski i matematykę
8 godzin i więcej.odkąd pamiętam.