![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Kto się boi Nowej Huty?
Nieciekawie też jest na Złotej Jesieni przy komisariacie policji i akademikach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
prawda jest taka, ze wszędzie po zmroku jest niebezpiecznie. czy to w Nowej Hucie czy w Śródmieściu, na Prokocimiu czy w Bieżanowie. W krakowie, jak i w innych miastach. o Nowej Hucie mysli się stereotypowo dlatego wszyscy sie jej boją.
znane są stwierdzenia "betonowa dżungla", "wylęgarnia dresów" czy "ognisko patologii". są one bardzo krzywdzące. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Mieszkałam w Hucie w trakcie studiow...Często wychodziłam ok 22 a wracałam ok 3-4 nad ranem przez blokowisko i jakos żyje
![]() Choc np. zdarzyło sie że w nocy ktoś podpalił samochód pod wieżowcem w którym mieszkałam, a o 15 wynosili kogoś w worku a drugą osobę w kajdankach z wieżowca obok ![]() Ale takie rzeczy zdarzają sie wszedzie i nawet w malej wiosce w której zwijają chodniki o 19 może sie zdarzyć ![]() Typowy stereotyp jeśli chodzi o NH ![]() Mi podobało sie w NH - nowe osiedla sa ładnie zprojektowane - jest dużo przestrzeni, bloki/wiezowce nie stoją jeden przy drugim, jest duzo zieleni, parków, placów dla dzieci .... O wiele bardziej podoba mi sie tam niż w moim mieście gdzie z małym dzieckiem nie ma gdzie wyjść bo do najblizszego parku jest 25 min drogi, a na osiedlach nie am czym oddychac bo blok przy bloku a plac zabaw to skwerek 4x4m ...
![]() |
#34 |
BAN stały
|
ja mieszkałam w Hucie przez 4 lata.. na tzw. trójkącie bermudzkim
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, nie przesadzacie trochę? Huta to w większości duże osiedla, a na takich zawsze panuje specyficzny "klimacik", czy to Prokocim czy Azory...Wszędzie są dresiarze, kibole i grupki gówniarzy na ławkach.
Mieszkam na Kalinowym 6 lat, nie boję się wracać nocą do domu, mamy zamiar kupić większe mieszkanie i szukamy go właśnie tutaj. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie powielam stereotypow, bo w dosc dobrze poznalam Nowa Hute, wiec nie powtarzam tego co powiedzial mi kolega czy kolezanka, a wyrazam wlasne odczucia. Odczucia kogos, kto w dziecinstwie mial do czynienia z innymi realiami. Nie napisalam, ze ledwo postawisz noge w tej czesci miasta to na pewno stracisz portfel, komorke i jeszcze Cie pobija. Bo az tak tam nie jest. Jednak ta zla fama nie bierze sie znikad. Ktos kto nie zna lokalnych zasad i zwyczajow, nie wie, gdzie lepiej nie wchodzic, czego nie mowic etc. moze za ten brak wiedzy zaplacic niewymiernie wysoka cene. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
dla zainteresowanych artykul o przestepczosci w Krakowie, a duza czesc jest o Nowej Hucie wlasnie
![]() http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,357...odwaznych.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Kilka dni temu mój kumpel ze znajomymi był "przejazdem" właśnie w Krakowie - w dzielnicy Nowa Huta. Wyszli późnym wieczorem do sklepu całodobowego... zostali bez powodu (!) napadnięci przez grupkę napastników, którzy potraktowali ich pałami (?!) Mój kolega dostał w twarz... Z trudem się otrząsnął i jakoś im uciekli... Mi sie to w głowie nie mieści... Co za SKU***SYNY :-/
To nie ludzie, to zwierzęta :-/
![]() |
![]() |
#39 |
maszyna, nie człowiek
|
Tak, a na Grzegórzkach, przed moją szkołą pobito chłopaka. Grzegórzki = oaza spokoju. Wg statystyk.
Mondzia, niestety takie incydenty się zdarzają, ale uwierz mi, że równie dobrze mogło się to zdarzyć w Bieżanowie.
![]() |
#40 |
BAN stały
|
a ja mieszkam na BW
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
maszyna, nie człowiek
|
Biorąc pod uwagę to, co tam widzę, ja wiem, ze do oazy spokoju Grzegórzkom daleko...
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
Mieszkam w Hucie od urodzenia czyli przeszło 20 lat i NIGDY mi sie nic nie stało. Ani mnie nie okradli, ani nie pobili, ani jakis wiekszych zaczepek nie kojarze... (nie kojarze żadnych na chwile obecną, ale przypomniwszy sobie dziisiejszego zboczeńca w tramwaju w samym centrum krakowa musze uznać iż porąbańcy są wszędzie). Ok, to nie jest jakieś eldorado ale cenie sobie ten klimat. Wracając z uczelni czuje jakbym wjeżdżała do jakiejś innej rzeczywistości.
![]() Btw, i tak nic mnie nie przekona do nazwania NH najniebezpiecznieją w Krakowie dzielnicą. O ile wiem jestesmy gdzies daleko w rankingu za Podgórzem, Prądnikiem i paroma innymi przybytkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Huta ma swój specyficzny klimat. Ludzie tu są normalni. Niektórzy mówią, że mieszka tu margines.. Ja bym tak nie powiedziała. Chodzę po róznych zakątkach Huty i nie boję się, że nie wróce do domu. Co innego jak idę przez Rynek. Tam zaczepiają pijani faceci co chwile. Ktoś powiedział, że Nowa huta jest brzydka. Wcale nie. Stara Huta ma swój urok. Troche historii i można się dużo ciekawych rzeczy dowiedzieć.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
Nienawidzę takich porównań.
pozdrawiam, mój kot również ![]()
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Huta była niebezpieczna w latach 90' i wcześnie. Teraz cała ta patologia siedzi w więzieniach, wyjechała do UK na zmywak, albo pozabijali się nawzajem
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:54.