Kto się boi Nowej Huty? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-09, 17:45   #31
201706190936
Konto usunięte

Dot.: Kto się boi Nowej Huty?

Nieciekawie też jest na Złotej Jesieni przy komisariacie policji i akademikach.
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-09, 20:37   #32
vesna84
Zakorzenienie

prawda jest taka, ze wszędzie po zmroku jest niebezpiecznie. czy to w Nowej Hucie czy w Śródmieściu, na Prokocimiu czy w Bieżanowie. W krakowie, jak i w innych miastach. o Nowej Hucie mysli się stereotypowo dlatego wszyscy sie jej boją.
znane są stwierdzenia "betonowa dżungla", "wylęgarnia dresów" czy "ognisko patologii". są one bardzo krzywdzące.
vesna84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-10, 07:46   #33
Hosenka*
Zakorzenienie

Mieszkałam w Hucie w trakcie studiow...Często wychodziłam ok 22 a wracałam ok 3-4 nad ranem przez blokowisko i jakos żyje Owszem, nieraz siedzieli na lawkach dresiarze z piwskiem i ani jednego głupiego słowa nie powiedzieli...

Choc np. zdarzyło sie że w nocy ktoś podpalił samochód pod wieżowcem w którym mieszkałam, a o 15 wynosili kogoś w worku a drugą osobę w kajdankach z wieżowca obok

Ale takie rzeczy zdarzają sie wszedzie i nawet w malej wiosce w której zwijają chodniki o 19 może sie zdarzyć

Typowy stereotyp jeśli chodzi o NH

Mi podobało sie w NH - nowe osiedla sa ładnie zprojektowane - jest dużo przestrzeni, bloki/wiezowce nie stoją jeden przy drugim, jest duzo zieleni, parków, placów dla dzieci .... O wiele bardziej podoba mi sie tam niż w moim mieście gdzie z małym dzieckiem nie ma gdzie wyjść bo do najblizszego parku jest 25 min drogi, a na osiedlach nie am czym oddychac bo blok przy bloku a plac zabaw to skwerek 4x4m ...

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-10, 08:23   #34
edyta1421
BAN stały

ja mieszkałam w Hucie przez 4 lata.. na tzw. trójkącie bermudzkim ... oczywiscie były jakieś ekscesy.. no ale bez przesady... uwielbiam te stare bloki budowane w kwadrat, tworzą taki specyficzny zamknięty blok...dodam że mieszkałam na osiedlu gdzie szalikowce byli z Cracowi, a ja miałam faceta Wislackiego... i jakoś nikt mnie nie napastował... a spokojnie nawet w nocy wracałam z pracy... ... ale jesli chodzi o atmosferę to najlepsza jest w Hucie... ile to razy wieczorami na impreze ktoś zapraszał, chociaż czasem ludzi sie nie znało (szczególnie na początku mieszkania)... a facet z parteru w każdą sobotę wieczorem puszczał swoje melodie tak głośno że o mury sie obijały... siadaliśmy an ławkach i gadaliśmy... po jednej stronie starzy (mieszkający tutaj od parudziesięciu lat) i my młodzi, studenci, młodzi pracownicy czy nawet bezrobotni... ja te czasy wspominam bardzo miło...
edyta1421 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-10, 08:58   #35
polkadxdx
Zadomowienie

Dziewczyny, nie przesadzacie trochę? Huta to w większości duże osiedla, a na takich zawsze panuje specyficzny "klimacik", czy to Prokocim czy Azory...Wszędzie są dresiarze, kibole i grupki gówniarzy na ławkach.
Mieszkam na Kalinowym 6 lat, nie boję się wracać nocą do domu, mamy zamiar kupić większe mieszkanie i szukamy go właśnie tutaj.
polkadxdx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-10, 13:12   #36
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vesna84 Pokaż wiadomość
prawda jest taka, ze wszędzie po zmroku jest niebezpiecznie. czy to w Nowej Hucie czy w Śródmieściu, na Prokocimiu czy w Bieżanowie. W krakowie, jak i w innych miastach.
Nie jest to prawda, ze wszedzie tak jest. Ja sie wychowalam w dzielnicy, gdzie jest bezpiecznie, takze po zmroku. Natomiast prawda jest, ze ludzie przenosza schematy z dziecinstwa i przyzwyczaja sie do pewnych realiow, ludzkich zachowan, uwazaja je za naturalne.

Nie powielam stereotypow, bo w dosc dobrze poznalam Nowa Hute, wiec nie powtarzam tego co powiedzial mi kolega czy kolezanka, a wyrazam wlasne odczucia. Odczucia kogos, kto w dziecinstwie mial do czynienia z innymi realiami.

Nie napisalam, ze ledwo postawisz noge w tej czesci miasta to na pewno stracisz portfel, komorke i jeszcze Cie pobija. Bo az tak tam nie jest. Jednak ta zla fama nie bierze sie znikad. Ktos kto nie zna lokalnych zasad i zwyczajow, nie wie, gdzie lepiej nie wchodzic, czego nie mowic etc. moze za ten brak wiedzy zaplacic niewymiernie wysoka cene.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-19, 10:35   #37
lain
Zakorzenienie

dla zainteresowanych artykul o przestepczosci w Krakowie, a duza czesc jest o Nowej Hucie wlasnie
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,357...odwaznych.html
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-10-19, 10:38   #38
Mondzia
Zadomowienie

Kilka dni temu mój kumpel ze znajomymi był "przejazdem" właśnie w Krakowie - w dzielnicy Nowa Huta. Wyszli późnym wieczorem do sklepu całodobowego... zostali bez powodu (!) napadnięci przez grupkę napastników, którzy potraktowali ich pałami (?!) Mój kolega dostał w twarz... Z trudem się otrząsnął i jakoś im uciekli... Mi sie to w głowie nie mieści... Co za SKU***SYNY :-/

To nie ludzie, to zwierzęta :-/

Samą miłością nie wyżyjesz...

Mondzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-19, 10:42   #39
nicRu
maszyna, nie człowiek

Tak, a na Grzegórzkach, przed moją szkołą pobito chłopaka. Grzegórzki = oaza spokoju. Wg statystyk.
Mondzia, niestety takie incydenty się zdarzają, ale uwierz mi, że równie dobrze mogło się to zdarzyć w Bieżanowie.
Stary 2008-10-19, 12:44   #40
sharlottek
BAN stały

a ja mieszkam na BW
sharlottek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-19, 13:27   #41
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Tak, a na Grzegórzkach, przed moją szkołą pobito chłopaka. Grzegórzki = oaza spokoju. Wg statystyk.
Grzegorzki to nie jest oaza spokoju.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-19, 14:49   #42
nicRu
maszyna, nie człowiek

Biorąc pod uwagę to, co tam widzę, ja wiem, ze do oazy spokoju Grzegórzkom daleko...
Stary 2008-10-29, 19:46   #43
53a79fa446cdfb8869bfead901fb105f1bedb9e1_5f7ba57211d4f
Konto usunięte

Mieszkam w Hucie od urodzenia czyli przeszło 20 lat i NIGDY mi sie nic nie stało. Ani mnie nie okradli, ani nie pobili, ani jakis wiekszych zaczepek nie kojarze... (nie kojarze żadnych na chwile obecną, ale przypomniwszy sobie dziisiejszego zboczeńca w tramwaju w samym centrum krakowa musze uznać iż porąbańcy są wszędzie). Ok, to nie jest jakieś eldorado ale cenie sobie ten klimat. Wracając z uczelni czuje jakbym wjeżdżała do jakiejś innej rzeczywistości.

Btw, i tak nic mnie nie przekona do nazwania NH najniebezpiecznieją w Krakowie dzielnicą. O ile wiem jestesmy gdzies daleko w rankingu za Podgórzem, Prądnikiem i paroma innymi przybytkami.
53a79fa446cdfb8869bfead901fb105f1bedb9e1_5f7ba57211d4f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-13, 14:36   #44
SnoopyxDD
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
Ja nie przeszłabym w życiu przez Kazimierzowskie, nawet w dzień, nieciekawe jest też Kalinowe i Piastów.
Ja mieszkam od urodzenia w Nowej Hucie. Nigdy mi się nic nie przytrafiło. Nie prawdą jest, że Kalinowe jest nieciekawe. Tu już od dawna nic się nie dzieje. Ci co mieli siedzieć są w więzieniu. A bójka się od czasy do czasu zdarzy wszędzie.
Huta ma swój specyficzny klimat. Ludzie tu są normalni. Niektórzy mówią, że mieszka tu margines.. Ja bym tak nie powiedziała. Chodzę po róznych zakątkach Huty i nie boję się, że nie wróce do domu. Co innego jak idę przez Rynek. Tam zaczepiają pijani faceci co chwile.

Ktoś powiedział, że Nowa huta jest brzydka. Wcale nie. Stara Huta ma swój urok. Troche historii i można się dużo ciekawych rzeczy dowiedzieć..
SnoopyxDD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-13, 14:54   #45
Hedonia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mondzia Pokaż wiadomość
To nie ludzie, to zwierzęta :-/
Nienawidzę takich porównań.
pozdrawiam, mój kot również

Hedonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-01, 19:28   #46
yvonnedea
Raczkowanie

Huta była niebezpieczna w latach 90' i wcześnie. Teraz cała ta patologia siedzi w więzieniach, wyjechała do UK na zmywak, albo pozabijali się nawzajem
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości