Test - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-10-19, 21:51   #31
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba
Re: Test

Wydaje mi sie, że tabelka z punktami jest tutaj całkowicie bzdurna
Wynika z tego że nawet nie miałam szansy dostać więcej niż 145 pkt.
http://iq.onet.pl/1694,1137299,artykul.html
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-19, 21:58   #32
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

Widocznie to był test, w którym ludzie w wieku do 34 lat nie mogli osiągnąć większego IQ niż 145 To jest chyba możliwe, po prostu w teście nie było takich pytań - wynik 145 to w tym teście max. Pytania były zbyt proste, by można było za nie dostać więcej punktów (większe IQ) - bo rzeczywiście były dość proste. Wiesz, to był test dla przeciętnych ludzi, taki komercyjny. Jeżeli podejrzewasz u siebie IQ większe, niż 145 to zgłoś się do Mensy (mówię poważnie), tam sobie sprawdzisz IQ i może nawet Cię przyjmą do swego elitarnego grona
Charlotte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-19, 22:12   #33
koculek
Zakorzenienie

Ewa napisał(a):
> A ja nie zdążyłam odpowiedzieć na kilka pytań bo mi się obrazki za długo ładowały

Mi też często obrazki ładowały się na 3 sekundy przed końcem - i bądź tu mądra A do tego w trakcie rozwiązywania zadzwonił dzwonek i w te pędy pobiegłam otworzyć, potem jeszcze telefon i to akurat przy zadaniach tekstowych mojej pięcie achillesowej. W efekcie wyszło 103 - chociaż mieszczę się w przeciętnej
Poza tym dziewczyny nie martwcie się rodzajów inteligencji, z tego co pamiętam, jest z 13 (muzyczna, kinestetyczna, przestrzenna, emocjonalna, społeczna itd...) Nie każdy rodzi się z rozwinięta inteligencją logiczno-matematczyczną
Stary 2003-10-19, 22:17   #34
Camilla
Zakorzenienie

To że komuś wyszło 85 czy 90 nie znaczy że jest mało inteligentny. Oni mają swoją tabele i obliczają to też wg. wieku rozwiązującego testy.
Mi wyszło tylko (aż) 110, nic a nic nie ćwiczyłam a miałam okazję ale mi się nie chciało (złapałam doła przez to ), a mój chłopak który w ogóle nie ma netu w domu bez cwiczenia zdobył wynik 134!!
Heh..też mam inteligentnego chłopaka

jesteśmy razem

Camilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-19, 22:23   #35
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Karola napisał(a):
> Widocznie to był test, w którym ludzie w wieku do 34 lat nie mogli osiągnąć większego IQ niż 145 To jest chyba możliwe, po prostu w teście nie było takich pytań - wynik 145 to w tym teście max. Pytania były zbyt proste, by można było za nie dostać więcej punktów (większe IQ) - bo rzeczywiście były dość proste. Wiesz, to był test dla przeciętnych ludzi, taki komercyjny. Jeżeli podejrzewasz u siebie IQ większe, niż 145 to zgłoś się do Mensy (mówię poważnie), tam sobie sprawdzisz IQ i może nawet Cię przyjmą do swego elitarnego grona
>
Ja wcale nie chcę do tego elitarnego grona . Po prostu wydawało mi się, że w takim teście można zdobyć około 200 pkt. Miałam 134 pkt. - z tabelki wynika, że zrobiłam dobrze 59 zadań, tylko, że przez to, że mi się obrazki nie otwierały, pięciu wcale nie zrobiłam. Zakładałam przy tym, że cześć pewnie mam źle zrobioną, więc myślałam, że punktów można uzyskać więcej niż 145.
Chyba namieszałam

Analizując dane przedstawione na tej stronie zastanawiam się czy np. Brytyjczycy, Niemcy robili test również w skali do 145 pkt.

Bzdurne w tej tabelce jest to, że nastolatek musi zrobic poprawnie więcej zadań niż osoba dorosła, aby zdobyć taką samą ilośc punktów. Chyba sie komuś coś pokićkało

10 PŻ
Stary 2003-10-19, 22:28   #36
olencja
Rozeznanie

Ja uważam, że część odpowiedzi w teście jest dyskusyjna.
Już na początku testu pojawia się pytanie, które słowo nie pasuje do pozostałych:

parkiet
linoleum
dywan
asfalt

można oczywiście wybrać asfalt, bo pozostałe słowa są związane z posadzką w domu
ale przecież można wybrać też dywan bo nie jest to gładka powierzchnia, dywan jest miękki, a poza tym jest "przenośny"
olencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-19, 22:30   #37
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

Nie pokićkało się Osoby do 19 roku życia mają sprawniejszy umysł i aby obiektywnie sprawdzić poziom inteligencji, trzeba było zastosować taki podział
Bo nastolatkowi łatwiej było odpowiedzieć poprawnie na załóżmy 50 pytań, ale nie dlatego, że jest bardziej inteligentny, lecz dlatego, że ma sprawniejszy młodszy umysł, bardziej wyćwiczony np. przez szkolne testy.
Natomiast np. staruszkowi trudniej odpowiadać na takie pytania, co nie świadczy o braku inteligencji, lecz o starości
Dlatego właśnie obliczono to tak, by było sprawiedliwie i obiektywnie. Np. nastolatek i staruszek oboje odpowiedzieli poprawnie na 50 pytań - jednak staruszek jest w tej sytuacji inteligentniejszy, bo jemu było trudniej odpowiedzieć na te 50 pytań, niż nastolatkowi (oj, już nie ten umysł... )
Zakręciłam trochę, co? ale o to tu właśnie chodziło

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2003-10-19, 22:32   #38
olencja
Rozeznanie

Ewa napisał(a):
> > Bzdurne w tej tabelce jest to, że nastolatek musi zrobic poprawnie więcej zadań niż osoba dorosła, aby zdobyć taką samą ilośc punktów. Chyba sie komuś coś pokićkało
>
>

tego to już całkiem nie rozumiem (widać nie jestem wystrarczająco inteligentna )
ale jak ktoś wie to proszę o wyjaśnienie
olencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-19, 22:38   #39
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

No nie wiem... ja pozostanę ufna w stosunku do tych, co test układali. Mimo że nie mam super wyniku
Wydaje mi się, że ludzie, którzy układali test, wiedzieli co robię. Przecież tego nie robił żaden laik, ani nawet 1 osoba.
Zresztą widocznie w tym pytaniu jednak o inteligencji świadczy wybranie najbardziej pasującej odpowiedzi. Zresztą często są takie testy, w których każda odpowiedź jest dobra, ale jedna pasuje najbardziej. Np. te pytania z synonimami też mogły mieć kilka dobrych odpowiedzi, ale chodziło o to, by zaznaczyć słowo, które ma najbliższe znaczenie do słowa w pytaniu

Tak mi się wydaje
Stary 2003-10-19, 22:41   #40
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Co to jest IQ?

Iloraz inteligencji (IQ) jest pojęciem wprowadzonym przez W. Sterna w roku 1912.

Wyraża on pomnożony przez 100 iloraz wieku umysłowego do wieku biologicznego.

Tak więc ze względu na trudności w interpretacji terminu "wiek umysłowy" (w przypadku osób dorosłych) wprowadzono nową koncepcję ilorazu inteligencji. Wykazano, że statystyczny rozkład IQ jest w danej grupie wieku rozkładem normalnym, z wartością 100 i odchyleniem standardowym równym 15. Według tej nowej koncepcji IQ wyraża pozycję zajmowaną przez wynik danej osoby w statystycznym rozkładzie wyników.

Skala IQ

Przy powszechnie obecnie używanej statystycznej interpretacji IQ maksymalny możliwy do uzyskania wynik w teście IQ to 200-210.

Do podawania wartości IQ stosowane są skale Stanford-Bineta, Wechslera i Cattella. Mensa Polska podaje wyniki w skali Cattella. W tej skali, aby zostać członkiem Mensy, należy uzyskać wynik testu odpowiadający IQ 148.

Źródło iq.onet.pl
10 PŻ
Stary 2003-10-19, 22:54   #41
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

neti_19: Czy wynik testu na IQ jest zależny od wieku??

Michał Hachulski: Jest zależny od grupy wiekowej. Dlatego też podanie dokładnego wieku jest ważne. Chodzi o to, że to co jest normą dla powiedzmy dla starszej osoby, może oznaczać wybitny wynik dla osoby młodszej.

????
10 PŻ

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2003-10-19, 23:22   #42
201803120844
Konto usunięte

Test był łatwy. Chyba też trochę wiarygodny bo mnie wyszło właściwie identyczne IQ jak w takim poważnym , prawdziwym
201803120844 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-19, 23:22   #43
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

Chyba jednak powinno być odwrotnie...
Stary 2003-10-20, 07:55   #44
asinka
Raczkowanie

Oj, nie było mnie w Polsce w tym czasie i żałuję, że tegonie widziałam. Z waszych wypowiedzi wnioskuję, że ten test sprawdzał przede wszystkim umiejętności logiczne i analityczne (jesli się mylę proszę mnie wyprowadzić z błędu).
Ja miałam robiony profesjonalny test na inteligencję bo chciałam wiedzieć jaki mam IQ. Test ten składał się z kilku części i badał różne "aspekty" inteligencji, że tak to ujmę, i wynik był wypadkową powyższych. Chciałabym iść na test do mensy ale słyszała, że tam też opiera się on głównie na zadanich matematycznych a mnie jako zdeklarowanej humanistce niezbyt to odpowiada. Ale raczej i tak się wybiorę bo chciałabym potwierdzić mój wynik
asinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-20, 08:22   #45
paula78
Zakorzenienie

witam
testy na inteligencja to dla mnie bzdura,po rozwiązaniu kilk-nastu można się tego nauczyć.w każdym zadaniu jest jakis klucz ,który po odkryciu rozwiązuje wszyskie zagadki.
poza tym co z tego ze ktos tam potrafi wskazac brakującą liczbe czy bryłę skoro nie potrafi się zachowac w towarzystwie czy w normalnym życiu.
pzdr.
paula

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-20, 12:01   #46
mala-czarna
Rozeznanie

GG do mala-czarna

Mnie wyszło 136.
Ale faktycznie jakaś dziwna ta mensowa skala - kiedyś moim hobby było rozwiązywanie tego typu testów i ZAWSZE wychodziło mi w granicach 157-164 (no dobra, raz zdarzyło się 172, ale to był chyba jakiś błąd ), więc prawdopodobnie ta "ogólnodostępna" miarka jest inna niż ta, którą mierzy mensa.
Ja również nie miałam czasu ćwiczyć a w sumie to właśnie praktyka czyni mistrza w tych testach.
Generalnie uważam je za bardzo niesprawiedliwe i niemiarodajne, bo dlaczego z góry zakłada się, że inteligentne są tylko umysły ścisłe?
Ja uwielbiam matematykę i takie różne łamigłówki, więc dla mnie to naprawdę łatwe, ale jeśli ktoś jest humanistą, to podejrzewam, że nieraz nie potrafi pojąć, o co w ogóle chodzi w pytaniu.
I tak np. moja mama wysiada już na pierwszych ciągach liczb czy obrazków, o ścianach bryły z różnymi otworkami nie wspominając.
W tym wczorajszym teście również czas był jakoś dziwnie wyznaczony - przy dwóch zadaniach nie zdążyłam się zastanowić i przepadły, ale za to w tych ostatnich blokach, gdy odpowiedzi klikałam po kilku sekundach, po prostu mnie to nudziło.
Ale i tak fajnie dowiedzieć się, że przeciętny Polak ma takie wysokie IQ.
Bałam się, że wyjdzie nam 30-40.
mala-czarna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-20, 12:06   #47
Helena
Zadomowienie

Pierwszy raz w życiu robiłam test (w onecie) Wyszło mi 128 punktów, czyli nie jestem kompletną kretynką
wcześniej nie ćwiczyłam
Helena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-20, 12:12   #48
sarenka
Zakorzenienie

Re: o co tu chodzi? ;)))))))))

test IQ mierzy czy umie się rozwiązywać testy IQ . tylko tyle .

kiedyś czytałam książeczkę: jak rozwiązywac testy IQ [było w niej wiele podpowiedzi, które chociaży skracały czas wpadania na rozwiązanie - np, że jak jest w szeregu więcej niż ileś tam liczb to nalezy szukać dwóch ciągów liczbowych, etc.] ćwiczyłam, bo było mi to potrzebne do egzaminu i... po lekturze książeczki zrobiwszy 2 testy uzyskalam wynik 'wybitny'!

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-20, 17:03   #49
lejka
Zakorzenienie

Eee, wiecie co, powoli mnie wkurzają te testy... Są niemiarodajne, jak się tak przyjrzeć, można się wyczuczyć tych schematów. Ale nie powiem tego w szkole, bo miałam "tylko" 105, a te moje geniuszki to 118, 122... Mariuszek miał nawet 143.

A z drugiej strony dla nich jest nie do pojęcia, że mogę nauczyć się na 5 na przerwie i nie potrafią pojąć, że nie uczę się w domu, a dobre wyniki mam z nauki w szkole... Także to nie jest do końca takie proste z tą inteligencją. Ale te testy były zdecydowanie za proste, żeby wynik był miarodajny.

Poza tym jak powiedział mój kochany przyjaciel: "Nie liczą się liczby, tylko to, co człowiek ma w środku."
lejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2003-10-20, 17:08   #50
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Rzabcia napisała:
>Bzdurne w tej tabelce jest to, że nastolatek musi zrobic poprawnie więcej zadań niż osoba dorosła, aby zdobyć taką samą ilośc punktów. Chyba sie komuś coś pokićkało

olencja napisał(a):
> tego to już całkiem nie rozumiem > ale jak ktoś wie to proszę o wyjaśnienie

Czas był istotną funkcją w tym teście, a wiekiem wydłuża się czas reakcji - 25 sek. dla nastolatka czy 20-latka to o wiele więcej niz dla czterdziestolatka, stąd różnica Nie mówiąc już o tym, że ja np. dawno zapomniałam co to ciągi liczbowe i czym to się je , a uczeń ma na bieżąco

Niesprawiedliwe jest to, ze było tylko 20 pytań "humanistycznych", językowych, a reszta ścisło-przestrzenne. Podobno jedna z sosenek ma inaczej gałęzie nad dachem

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-21, 11:26   #51
sarenka
Zakorzenienie

olencja napisał(a):
> Ja uważam, że część odpowiedzi w teście jest dyskusyjna.
> Już na początku testu pojawia się pytanie, które słowo nie pasuje do pozostałych:
>
> parkiet
> linoleum
> dywan
> asfalt
>
>
> można oczywiście wybrać asfalt, bo pozostałe słowa są związane z posadzką w domu
> ale przecież można wybrać też dywan bo nie jest to gładka powierzchnia, dywan jest miękki, a poza tym jest "przenośny"

dlatego tez testy powinny być sprawdzane przez speca . czytałam książkę o testach IQ i tam było napisane, że czasem mimo tego, że sztab expertów haruje nad zadaniami to i tak jakiś egzaminowany wpadnie na jakiś nowy pomysł.. tak jak Ty Olencjo . i za to powinnaś dostać dodatkowe punkty

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-21, 21:34   #52
sylvii-27
Raczkowanie

test

Testy są miarodajne,ale tylko jesli sie wczesniej nie ćwiczy.Każdy powinien dostać w tym samym czasie i właśnie bardzo ważny jest czas Jak dla mnie to najszybciej uciekał przy obrazkach gdzie trzeba było poszukac różnice,pochwalę się że znalazłam wszystkie,ktoś tu pytał....tam z balonikami to dziewczynka która trzymała tylko na jednym miała dwie rączki
Mój wynik 120,myślę że dużo,nawet się nie spodziewałam
sylvii-27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości