![]() |
#31 |
Rzabbocop
|
Re: Test
Wydaje mi sie, że tabelka z punktami jest tutaj całkowicie bzdurna
![]() Wynika z tego że nawet nie miałam szansy dostać więcej niż 145 pkt. http://iq.onet.pl/1694,1137299,artykul.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
Widocznie to był test, w którym ludzie w wieku do 34 lat nie mogli osiągnąć większego IQ niż 145
![]() ![]() ![]()
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Ewa napisał(a):
> ![]() ![]() ![]() Mi też często obrazki ładowały się na 3 sekundy przed końcem - i bądź tu mądra ![]() ![]() ![]() ![]() Poza tym dziewczyny nie martwcie się rodzajów inteligencji, z tego co pamiętam, jest z 13 (muzyczna, kinestetyczna, przestrzenna, emocjonalna, społeczna itd...) Nie każdy rodzi się z rozwinięta inteligencją logiczno-matematczyczną ![]()
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
To że komuś wyszło 85 czy 90 nie znaczy że jest mało inteligentny. Oni mają swoją tabele i obliczają to też wg. wieku rozwiązującego testy.
Mi wyszło tylko (aż) 110, nic a nic nie ćwiczyłam a miałam okazję ale mi się nie chciało (złapałam doła przez to ![]() Heh..też mam inteligentnego chłopaka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Rzabbocop
|
Karola napisał(a):
> Widocznie to był test, w którym ludzie w wieku do 34 lat nie mogli osiągnąć większego IQ niż 145 ![]() ![]() > ![]() Ja wcale nie chcę do tego elitarnego grona ![]() Chyba namieszałam ![]() Analizując dane przedstawione na tej stronie zastanawiam się czy np. Brytyjczycy, Niemcy robili test również w skali do 145 pkt. Bzdurne w tej tabelce jest to, że nastolatek musi zrobic poprawnie więcej zadań niż osoba dorosła, aby zdobyć taką samą ilośc punktów. Chyba sie komuś coś pokićkało ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Ja uważam, że część odpowiedzi w teście jest dyskusyjna.
Już na początku testu pojawia się pytanie, które słowo nie pasuje do pozostałych: parkiet linoleum dywan asfalt ![]() można oczywiście wybrać asfalt, bo pozostałe słowa są związane z posadzką w domu ale przecież można wybrać też dywan bo nie jest to gładka powierzchnia, dywan jest miękki, a poza tym jest "przenośny" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
Nie pokićkało się
![]() ![]() Bo nastolatkowi łatwiej było odpowiedzieć poprawnie na załóżmy 50 pytań, ale nie dlatego, że jest bardziej inteligentny, lecz dlatego, że ma sprawniejszy młodszy umysł, bardziej wyćwiczony np. przez szkolne testy. Natomiast np. staruszkowi trudniej odpowiadać na takie pytania, co nie świadczy o braku inteligencji, lecz o starości ![]() Dlatego właśnie obliczono to tak, by było sprawiedliwie i obiektywnie. Np. nastolatek i staruszek oboje odpowiedzieli poprawnie na 50 pytań - jednak staruszek jest w tej sytuacji inteligentniejszy, bo jemu było trudniej odpowiedzieć na te 50 pytań, niż nastolatkowi (oj, już nie ten umysł... ![]() Zakręciłam trochę, co? ale o to tu właśnie chodziło ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
Ewa napisał(a):
> > Bzdurne w tej tabelce jest to, że nastolatek musi zrobic poprawnie więcej zadań niż osoba dorosła, aby zdobyć taką samą ilośc punktów. Chyba sie komuś coś pokićkało ![]() > > ![]() ![]() tego to już całkiem nie rozumiem (widać nie jestem wystrarczająco inteligentna ![]() ale jak ktoś wie to proszę o wyjaśnienie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
No nie wiem... ja pozostanę ufna w stosunku do tych, co test układali. Mimo że nie mam super wyniku
![]() Wydaje mi się, że ludzie, którzy układali test, wiedzieli co robię. Przecież tego nie robił żaden laik, ani nawet 1 osoba. Zresztą widocznie w tym pytaniu jednak o inteligencji świadczy wybranie najbardziej pasującej odpowiedzi. Zresztą często są takie testy, w których każda odpowiedź jest dobra, ale jedna pasuje najbardziej. Np. te pytania z synonimami też mogły mieć kilka dobrych odpowiedzi, ale chodziło o to, by zaznaczyć słowo, które ma najbliższe znaczenie do słowa w pytaniu ![]() Tak mi się wydaje ![]()
![]() |
#40 |
Rzabbocop
|
Co to jest IQ?
Iloraz inteligencji (IQ) jest pojęciem wprowadzonym przez W. Sterna w roku 1912. Wyraża on pomnożony przez 100 iloraz wieku umysłowego do wieku biologicznego. Tak więc ze względu na trudności w interpretacji terminu "wiek umysłowy" (w przypadku osób dorosłych) wprowadzono nową koncepcję ilorazu inteligencji. Wykazano, że statystyczny rozkład IQ jest w danej grupie wieku rozkładem normalnym, z wartością 100 i odchyleniem standardowym równym 15. Według tej nowej koncepcji IQ wyraża pozycję zajmowaną przez wynik danej osoby w statystycznym rozkładzie wyników. Skala IQ Przy powszechnie obecnie używanej statystycznej interpretacji IQ maksymalny możliwy do uzyskania wynik w teście IQ to 200-210. Do podawania wartości IQ stosowane są skale Stanford-Bineta, Wechslera i Cattella. Mensa Polska podaje wyniki w skali Cattella. W tej skali, aby zostać członkiem Mensy, należy uzyskać wynik testu odpowiadający IQ 148. Źródło iq.onet.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rzabbocop
|
neti_19: Czy wynik testu na IQ jest zależny od wieku??
Michał Hachulski: Jest zależny od grupy wiekowej. Dlatego też podanie dokładnego wieku jest ważne. Chodzi o to, że to co jest normą dla powiedzmy dla starszej osoby, może oznaczać wybitny wynik dla osoby młodszej. ???? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
Test był łatwy. Chyba też trochę wiarygodny bo mnie wyszło właściwie identyczne IQ jak w takim poważnym , prawdziwym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
Chyba jednak powinno być odwrotnie...
![]()
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Oj, nie było mnie w Polsce w tym czasie i żałuję, że tegonie widziałam. Z waszych wypowiedzi wnioskuję, że ten test sprawdzał przede wszystkim umiejętności logiczne i analityczne (jesli się mylę proszę mnie wyprowadzić z błędu).
Ja miałam robiony profesjonalny test na inteligencję bo chciałam wiedzieć jaki mam IQ. Test ten składał się z kilku części i badał różne "aspekty" inteligencji, że tak to ujmę, i wynik był wypadkową powyższych. Chciałabym iść na test do mensy ale słyszała, że tam też opiera się on głównie na zadanich matematycznych a mnie jako zdeklarowanej humanistce niezbyt to odpowiada. Ale raczej i tak się wybiorę bo chciałabym potwierdzić mój wynik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
witam
testy na inteligencja to dla mnie bzdura,po rozwiązaniu kilk-nastu można się tego nauczyć.w każdym zadaniu jest jakis klucz ,który po odkryciu rozwiązuje wszyskie zagadki. poza tym co z tego ze ktos tam potrafi wskazac brakującą liczbe czy bryłę skoro nie potrafi się zachowac w towarzystwie czy w normalnym życiu. pzdr. paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
Mnie wyszło 136.
![]() Ale faktycznie jakaś dziwna ta mensowa skala - kiedyś moim hobby było rozwiązywanie tego typu testów i ZAWSZE wychodziło mi w granicach 157-164 (no dobra, raz zdarzyło się 172, ale to był chyba jakiś błąd ![]() Ja również nie miałam czasu ćwiczyć a w sumie to właśnie praktyka czyni mistrza w tych testach. Generalnie uważam je za bardzo niesprawiedliwe i niemiarodajne, bo dlaczego z góry zakłada się, że inteligentne są tylko umysły ścisłe? Ja uwielbiam matematykę i takie różne łamigłówki, więc dla mnie to naprawdę łatwe, ale jeśli ktoś jest humanistą, to podejrzewam, że nieraz nie potrafi pojąć, o co w ogóle chodzi w pytaniu. I tak np. moja mama wysiada już na pierwszych ciągach liczb czy obrazków, o ścianach bryły z różnymi otworkami nie wspominając. ![]() W tym wczorajszym teście również czas był jakoś dziwnie wyznaczony - przy dwóch zadaniach nie zdążyłam się zastanowić i przepadły, ale za to w tych ostatnich blokach, gdy odpowiedzi klikałam po kilku sekundach, po prostu mnie to nudziło. Ale i tak fajnie dowiedzieć się, że przeciętny Polak ma takie wysokie IQ. ![]() Bałam się, że wyjdzie nam 30-40. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Pierwszy raz w życiu robiłam test (w onecie) Wyszło mi 128 punktów, czyli nie jestem kompletną kretynką
![]() wcześniej nie ćwiczyłam ![]()
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Re: o co tu chodzi? ;)))))))))
test IQ mierzy czy umie się rozwiązywać testy IQ
![]() ![]() kiedyś czytałam książeczkę: jak rozwiązywac testy IQ [było w niej wiele podpowiedzi, które chociaży skracały czas wpadania na rozwiązanie - np, że jak jest w szeregu więcej niż ileś tam liczb to nalezy szukać dwóch ciągów liczbowych, etc.] ćwiczyłam, bo było mi to potrzebne do egzaminu i... po lekturze książeczki zrobiwszy 2 testy uzyskalam wynik 'wybitny'! ![]()
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Eee, wiecie co, powoli mnie wkurzają te testy... Są niemiarodajne, jak się tak przyjrzeć, można się wyczuczyć tych schematów. Ale nie powiem tego w szkole, bo miałam "tylko" 105, a te moje geniuszki to 118, 122... Mariuszek miał nawet 143.
![]() A z drugiej strony dla nich jest nie do pojęcia, że mogę nauczyć się na 5 na przerwie i nie potrafią pojąć, że nie uczę się w domu, a dobre wyniki mam z nauki w szkole... Także to nie jest do końca takie proste z tą inteligencją. ![]() ![]() Poza tym jak powiedział mój kochany przyjaciel: "Nie liczą się liczby, tylko to, co człowiek ma w środku." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Rzabcia napisała:
>Bzdurne w tej tabelce jest to, że nastolatek musi zrobic poprawnie więcej zadań niż osoba dorosła, aby zdobyć taką samą ilośc punktów. Chyba sie komuś coś pokićkało olencja napisał(a): > tego to już całkiem nie rozumiem > ale jak ktoś wie to proszę o wyjaśnienie ![]() Czas był istotną funkcją w tym teście, a wiekiem wydłuża się czas reakcji - 25 sek. dla nastolatka czy 20-latka to o wiele więcej niz dla czterdziestolatka, stąd różnica ![]() ![]() ![]() ![]() Niesprawiedliwe jest to, ze było tylko 20 pytań "humanistycznych", językowych, a reszta ścisło-przestrzenne. Podobno jedna z sosenek ma inaczej gałęzie nad dachem ![]() ![]()
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
olencja napisał(a):
> Ja uważam, że część odpowiedzi w teście jest dyskusyjna. > Już na początku testu pojawia się pytanie, które słowo nie pasuje do pozostałych: > > parkiet > linoleum > dywan > asfalt > > ![]() > można oczywiście wybrać asfalt, bo pozostałe słowa są związane z posadzką w domu > ale przecież można wybrać też dywan bo nie jest to gładka powierzchnia, dywan jest miękki, a poza tym jest "przenośny" ![]() dlatego tez testy powinny być sprawdzane przez speca ![]() ![]() ![]()
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
test
Testy są miarodajne,ale tylko jesli sie wczesniej nie ćwiczy.Każdy powinien dostać w tym samym czasie i właśnie bardzo ważny jest czas
![]() ![]() Mój wynik 120,myślę że dużo,nawet się nie spodziewałam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:45.