![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Komunia Święta
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
A jakie sa teraz pamiątki?Kiedyś były np. takie rycinki w drewnie i chyba to wszystko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
u nas pamiątką chyba jak zawsze jest obrazek ( naprawde śliczny). jezeli chodzi o kamere i zdjęcia to tylko wynajęta firma mogła to robić. sama uwielbiam robić zdjęcia i powiem szczerze że takich zdjęc bym nie była w stanie zrobić (zbyt wiele ludzi)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
na drugie mam Irena
|
płacić za przystąpienie do sakramentu to ja pierwszy raz słyszę
a u nas są zwykłe obrazki w ramce nic nadzwyczajnego a te składki na prezent u nas to słyszałam że też dosć drogo ale nie wiem ile
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
U mnie nie ma prezentów dla księdza tylko kwiaty dla proboszcza i katechety, natomiast jest prezent dla parafii, np. kielich, ornat itp. Kwiaty na komunie układa pani która zawsze to robi, natomiast na kwiaty jest składka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
na drugie mam Irena
|
no właśnie w mieście z którego pochodze też był prezent dla parafi ale tam było ok 100 dzieci przyjętych a w tej miejscowości gdzie teraz mieszkam jest przyjęte 10-15 osób i po ile się tu składają nie wiem
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Nie no-ostatecznie skłdkę na przybranie Kościoła zrozumiem,ale kwiaty dla katechety,czy proboszcza???
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Wybacz, że się wtrącę, bo do własnych dzieci mi daleko, ale pamiętam, że u mnie jest zwyczaj, że ksiądz mówi dzieciom, żeby się "podzieliły" z kościołem prezentami, które dostały. Odbywa się to na popołudniowym nabożeństwie w dzień Komunii. Czyli wygląda to tak- koszyczek i każde dziecko wrzuca kopertę. Nie wiem jak jest u was w parafiach, ale dla mnie to było przegięcie, zwłaszcza, że prezent dla księdza/kościoła też był- złoty kielich.
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
????????????????????????? ??????????????????????
chore... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
???????????? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ile mozna by wykarmic dzieci za te pieniadze ?ile ubrac na zime ?ile mogloby wycjechac na wakacje ,ferie ? gdzie jest to dobro i dzielenie sie ?gdzie gl.idea kosciola ? rozumiem kwiaty ale prezenty ?dla kogokolwiek ?nawet dla kosciola ?przeciez co tydzien jest taca. bukiet kwiatow to koszt 50 zl i to juz dosc duzy i ladny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
ja nie mogę zrozumieć, dlaczego rodzice godzą się na coś takiego? Czy ktokolwiek z was kiedyś zaprotestował na zebraniach? Czy tylko na forum potraficie się oburzać?
Przepraszam, że tak agresywnie ale temat księży katolickich to dla mnie jak płachta na byka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
po tym co przeczytalam jestem pewna,ze lepiej jest tutaj.raz w tyg spotkanie w sobote i tyle. tez nie lubie tego tematu...polski ksiadz w uk ochrzci mi dziecko,bez najmniejszego ALE,polski ksiadz w polsce mowi NIE,stanowcze NIE ![]()
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Jak to podzielic sie prezentami???Przeciez co roku księża w TV trąbią,że wszyscy zapominają,że to nie o prezenty chodzi,że dzieci tylko na to czekają,że tu przeciez chodzi o sakrament św itp.A tu,jak przychodzi co do czego,to "podziel się,jak już cos dostałeś"????
![]() U mnie jeszcze nie był poruszany temat składek-aż się boję.No,ale w sumie kto wpada na pomysł i zbiera kasę na prezent dla siostry prowadzącej,czy księdza???Chyba nie sami rodzice??Chociaż w sumie kto,jak nie sama siostra?Jakos trudno mi uwierzyc,że rodzice sami chcą się JESZCZE na coś złożyc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
No to ja widzę ze w naszym przypadku był całkowity cyrk, bo składalismy sie po 120 zł , ok 150 dzieci - to był koszt prezentów własnie , kwiatów, ustrojenia koscioła / zostało wielce skrytykowane przez proboszcza , ze zbyt skromne i w przyszłym roku zyczyłby sobie zeby rodzice podeszli powazniej do tematu / . Za zdjęcia , płytę , obrazek , trzeba było płacic oddzielnie. Pytacie czy nie protestowalismy ,owszem protestowałam , ale chyba po trzecim zebraniu postanowiłam odpuscić, odsunąć się maksymalnie od organizacji tego wszystkiego bo zaczeło przypominac to cyrk , a tym samym zaoszczędzic stresów dziecku i sobie. Moze i powiecie ze popłynęłam po prostu z prądem , pewnie tak , ale nie mozna walczyc z wszystkimi i wszystkim, a niestety - myslę ze nie ja jedna to zauważam - jest mnóstwo nawiedzonych mamusiek no i podejsice księzy często jest jakie jest . Podsumowując , cieszę się ze to juz za nami , ale niestety utwierdziło to jeszcze bardziej moją złą opinię nt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
na drugie mam Irena
|
takie sumy zatkało mnie
pewnie jest tak że zeszłego roku była składka to i teraz musi być no nikt nie chce być gorszy a w parafi gdzie przyjętych jest 10 osób jak dogonić mają te tysiące skoro tam składka na samochód(za 6 tyś już da) to u nas może chociaż rower aż się boje co mnie czeka, już zacząć oszczędzać?
![]() |
#48 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wiesz co ta składka na kościół to jest nic w porównaniu z resztą wydatków, sama nie sądziłam że tyle może mnie to kosztować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
na drugie mam Irena
|
a alby są u was czy coś innego
u nas koszt alby to ok 70-100zł asik a ty mnie nie strasz bo ja mam dopiero za dwa lata a do tego czasu pewnie jeszcze nowe sensacje dojdą
![]() |
#50 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
u nas były alby. i powiem szczerze że jest to świetny pomysł. przynajmniej te dzieciaszki jednakowo wyglądały. a alby naprawde ładne były. kosztowały 100 zł ( sukienki oglądałam komunijne to 600 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Moja córka ma pójśc nie w albach,tylko w jakis innych szatach jednakowych, chłopcy mają miec takie do pasa i ciemne spodnie...
Wiolek27,masz rację,niektóre mamuśki są nawiedzone,a takie są w większości ![]() A w zasadzie,to kiedy sa dyskusje na temat tych wszystkich składek?? Przecież zebrania comiesięczne z rodzicami są w Kosciele-to przed ołtarzem mamy się kłócic o składki??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
Wiecie co ... może z jednej strony dobrze jest że narzucają wszystko z góry, bo jedni rodzice chcieliby dać więcej, inni mniej, jeni chcieliby mieć kościół ustrojony na całego, inni nie przywiązują do tego wagi. U mnie dzieci mają jednakowe stroje, jednakowe sukienki i jednakowe garnitury. Sukienki wybierają rodzice, jedną są w stanie dać max 100 zł a inne mamusią chcą się pokazać i chciałyby mieć małe księżniczki ubrane w suknie za 500zł. Ja wiem, że nikomu nie da się dogodzić jeśli do komunii przystępuje setka dzieci, przez to te chore dyskusje i przygotowania. A uwierzcie że nie wszędzie są takie problemy. Tak jak już wczesniej pisałam, u nas ksiądz nie robi żadnych problemów, jest tak jak chcą rodzice, chybaże nie potrafią się dogadać to wtedy interweniuje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
A mnie się nie podoba,że teraz jest moda na alby-takie narzucanie NIBY w dobrej wierze. Komu to przeszkadzało,że dziewczynki były wystrojone?? Moja córka, jak oglądała moje zdjęcia z Komunii (oczywiście wtedy były sukienki),to od dawna marzyła,że tez taką założy.I co w tym złego? To są przeciez dzieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
U nas są jednakowe sukienki, ładne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
na drugie mam Irena
|
ja też miałam sukienkę i wcale nie czułam się jak księżniczka
a teraz sukienki komunijne są jak ślubne i nie stać by mnie było na taką,dlatego ja sie ciesze że są alby.
![]() |
#57 |
BAN stały
|
Jak czytam ten wątek, posty o składkach na prezenty dla księdza i siostry, wszędzie tylko kasa, kasa i kasa, wynajęte firmy nagrywające i robiące zdjęcia, teksty wizazanek typu "na szczęście jest już to za nami", klepanie modlitw, odhaczanie obecności na mszach, dylematy ubraniowe, to utwierdzam się w przekonaniu, że swoich dzieci do Komunii Świętej nie poślę, bo to jest cyrk na kółkach i nic więcej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
na drugie mam Irena
|
Cytat:
nie przystąpią do komuni św nie pójdą do bierzmowania nie będą mogli wejść w związek małżeński
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
sluby istnieja tez cywilne. dla mnietakie myslenia jak twoje jest wlasnie najbardziej krzywdzace bo ludzie posylaja do komuni nic nie kumajace 8 latki owczym pedem bo co ludzie powiedza ,bo tak trzeba a moze warto otworzyc oczy i zobaczyc ze dookola sa te zinni ludzie i mozna zyc inaczej a nie plynac z pradem bo tak jst latwiej i wygodniej. moja dziecko niechodzi na religie i do komuni w tym roku nie pojdzie ,nie wierze w zadnego konkretnego boga a z KK sie zwyczajnie nie zgadzam i bardzo dobrze mi sie zycje ,zyje po swojemu i nie trzeba mojego dzieck astraszyc grzechem ,pieklem i diablem zeby wiedzialo co jest dobre a co zle ,nie wyrzadza innym krzywdy bo wie ze to jest zle samo z siebie a nie dlatego ze boi sie ksiedza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
wiesz, aż zabolało
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:23.