Komunia Święta - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-02, 13:54   #31
xandra78
Zakorzenienie

Dot.: Komunia Święta

Cytat:
Napisane przez evela28 Pokaż wiadomość
a jak to jest z prezentem dla księdza czy siostry przygotowującej dzieci do komuni jest coś takiego u was

a kto stroi kościół bo u nas rodzice pierwszoklasistów
Prezent dal siostry czy księdza????:eek :No chyba żarty-to jakieś kpiny. A za co niby należy się prezent-przecież to ich "praca". Jeszcze rodzice mają stroic kościół???Nie no-przegięcie na maksa!Wystarczy,że i tak każdy płaci za przystąpienie do skaramentu swojego dziecka-wczoraj siostra o tym wspominała,ale jeszcze nie wiadomo ile(ciekawe,ile sobie policzą).
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 13:58   #32
aaassssiiiikkkk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xandra78 Pokaż wiadomość
Prezent dal siostry czy księdza????:eek :No chyba żarty-to jakieś kpiny. A za co niby należy się prezent-przecież to ich "praca". Jeszcze rodzice mają stroic kościół???Nie no-przegięcie na maksa!Wystarczy,że i tak każdy płaci za przystąpienie do skaramentu swojego dziecka-wczoraj siostra o tym wspominała,ale jeszcze nie wiadomo ile(ciekawe,ile sobie policzą).
tak jak juz pisałam u nas były kwiatki i prezenty i składki po 65 plus 45 płyta z filmem i zdjęciami
aaassssiiiikkkk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 14:14   #33
xandra78
Zakorzenienie

A jakie sa teraz pamiątki?Kiedyś były np. takie rycinki w drewnie i chyba to wszystko.A zdjęcia to mi zrobi siostra-z zamiłowania fotograf-amator
Stary 2008-10-02, 14:23   #34
aaassssiiiikkkk
Raczkowanie

Cytat:
A jakie sa teraz pamiątki?Kiedyś były np. takie rycinki w drewnie i chyba to wszystko.A zdjęcia to mi zrobi siostra-z zamiłowania fotograf-amator
u nas pamiątką chyba jak zawsze jest obrazek ( naprawde śliczny). jezeli chodzi o kamere i zdjęcia to tylko wynajęta firma mogła to robić. sama uwielbiam robić zdjęcia i powiem szczerze że takich zdjęc bym nie była w stanie zrobić (zbyt wiele ludzi)
Stary 2008-10-02, 14:42   #35
evela28
na drugie mam Irena

płacić za przystąpienie do sakramentu to ja pierwszy raz słyszę
a u nas są zwykłe obrazki w ramce nic nadzwyczajnego

a te składki na prezent u nas to słyszałam że też dosć drogo ale nie wiem ile

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 16:25   #36
anielka85
Przyczajenie

U mnie nie ma prezentów dla księdza tylko kwiaty dla proboszcza i katechety, natomiast jest prezent dla parafii, np. kielich, ornat itp. Kwiaty na komunie układa pani która zawsze to robi, natomiast na kwiaty jest składka.
anielka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 16:53   #37
evela28
na drugie mam Irena

no właśnie w mieście z którego pochodze też był prezent dla parafi ale tam było ok 100 dzieci przyjętych a w tej miejscowości gdzie teraz mieszkam jest przyjęte 10-15 osób i po ile się tu składają nie wiem

bijesz się jak ciota

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-10-02, 18:05   #38
xandra78
Zakorzenienie

Nie no-ostatecznie skłdkę na przybranie Kościoła zrozumiem,ale kwiaty dla katechety,czy proboszcza???Ale mi ciśnienie rośnie,jak to czytam. Faktycznie niedługo zaczna reklamowac kredyty komunijne...
Stary 2008-10-02, 18:27   #39
.:aniah:.
Zadomowienie

GG do .:aniah:.

Cytat:
Nie no-ostatecznie skłdkę na przybranie Kościoła zrozumiem,ale kwiaty dla katechety,czy proboszcza???Ale mi ciśnienie rośnie,jak to czytam. Faktycznie niedługo zaczna reklamowac kredyty komunijne...
Wybacz, że się wtrącę, bo do własnych dzieci mi daleko, ale pamiętam, że u mnie jest zwyczaj, że ksiądz mówi dzieciom, żeby się "podzieliły" z kościołem prezentami, które dostały. Odbywa się to na popołudniowym nabożeństwie w dzień Komunii. Czyli wygląda to tak- koszyczek i każde dziecko wrzuca kopertę. Nie wiem jak jest u was w parafiach, ale dla mnie to było przegięcie, zwłaszcza, że prezent dla księdza/kościoła też był- złoty kielich.
Stary 2008-10-02, 23:37   #40
ilonkaczapela
Zakorzenienie

????????????????????????? ??????????????????????

chore...
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-03, 08:50   #41
aaassssiiiikkkk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez .:aniah:. Pokaż wiadomość
Wybacz, że się wtrącę, bo do własnych dzieci mi daleko, ale pamiętam, że u mnie jest zwyczaj, że ksiądz mówi dzieciom, żeby się "podzieliły" z kościołem prezentami, które dostały. Odbywa się to na popołudniowym nabożeństwie w dzień Komunii. Czyli wygląda to tak- koszyczek i każde dziecko wrzuca kopertę. Nie wiem jak jest u was w parafiach, ale dla mnie to było przegięcie, zwłaszcza, że prezent dla księdza/kościoła też był- złoty kielich.

????????????szok. u nas tak jak pisałam dla księży/katechetek/sióstr kwiatki i prezent dla niech będzie kościoła. szło około 100 dzieciaczków a skladka to 65 zł.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-03, 11:05   #42
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aaassssiiiikkkk Pokaż wiadomość
????????????szok. u nas tak jak pisałam dla księży/katechetek/sióstr kwiatki i prezent dla niech będzie kościoła. szło około 100 dzieciaczków a skladka to 65 zł.
to wychodzi 6,5 tys. na kwiatki i prezent -nie uwazacie ze to zdecydowana przesada ?
ile mozna by wykarmic dzieci za te pieniadze ?ile ubrac na zime ?ile mogloby wycjechac na wakacje ,ferie ?

gdzie jest to dobro i dzielenie sie ?gdzie gl.idea kosciola ?

rozumiem kwiaty ale prezenty ?dla kogokolwiek ?nawet dla kosciola ?przeciez co tydzien jest taca.
bukiet kwiatow to koszt 50 zl i to juz dosc duzy i ladny.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-03, 12:06   #43
ilonkaczapela
Zakorzenienie

ja nie mogę zrozumieć, dlaczego rodzice godzą się na coś takiego? Czy ktokolwiek z was kiedyś zaprotestował na zebraniach? Czy tylko na forum potraficie się oburzać?
Przepraszam, że tak agresywnie ale temat księży katolickich to dla mnie jak płachta na byka.
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-03, 12:53   #44
maatra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez .:aniah:. Pokaż wiadomość
Czyli wygląda to tak- koszyczek i każde dziecko wrzuca kopertę. Nie wiem jak jest u was w parafiach, ale dla mnie to było przegięcie, zwłaszcza, że prezent dla księdza/kościoła też był- złoty kielich.

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
to wychodzi 6,5 tys. na kwiatki i prezent -nie uwazacie ze to zdecydowana przesada ?
ile mozna by wykarmic dzieci za te pieniadze ?ile ubrac na zime ?ile mogloby wycjechac na wakacje ,ferie ?

gdzie jest to dobro i dzielenie sie ?gdzie gl.idea kosciola ?
doslownie PARODIA. 6,5 tys w mojej malej glowie mi sie to nie miesci
Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
ja nie mogę zrozumieć, dlaczego rodzice godzą się na coś takiego? Czy ktokolwiek z was kiedyś zaprotestował na zebraniach? Czy tylko na forum potraficie się oburzać?
Przepraszam, że tak agresywnie ale temat księży katolickich to dla mnie jak płachta na byka.
ja napewno bym protestowala...ale mysle,ze wielu rodzicom to odpowiada. mieszkam w uk i nie znam ludzi,ktorzy oddali dziecko do komuni tutaj. wszyscy pedza do polski...
po tym co przeczytalam jestem pewna,ze lepiej jest tutaj.raz w tyg spotkanie w sobote i tyle.
tez nie lubie tego tematu...polski ksiadz w uk ochrzci mi dziecko,bez najmniejszego ALE,polski ksiadz w polsce mowi NIE,stanowcze NIE
Stary 2008-10-03, 14:26   #45
xandra78
Zakorzenienie

Jak to podzielic sie prezentami???Przeciez co roku księża w TV trąbią,że wszyscy zapominają,że to nie o prezenty chodzi,że dzieci tylko na to czekają,że tu przeciez chodzi o sakrament św itp.A tu,jak przychodzi co do czego,to "podziel się,jak już cos dostałeś"????
U mnie jeszcze nie był poruszany temat składek-aż się boję.No,ale w sumie kto wpada na pomysł i zbiera kasę na prezent dla siostry prowadzącej,czy księdza???Chyba nie sami rodzice??Chociaż w sumie kto,jak nie sama siostra?Jakos trudno mi uwierzyc,że rodzice sami chcą się JESZCZE na coś złożyc
Stary 2008-10-03, 14:36   #46
Wiolek27
Rozeznanie

No to ja widzę ze w naszym przypadku był całkowity cyrk, bo składalismy sie po 120 zł , ok 150 dzieci - to był koszt prezentów własnie , kwiatów, ustrojenia koscioła / zostało wielce skrytykowane przez proboszcza , ze zbyt skromne i w przyszłym roku zyczyłby sobie zeby rodzice podeszli powazniej do tematu / . Za zdjęcia , płytę , obrazek , trzeba było płacic oddzielnie. Pytacie czy nie protestowalismy ,owszem protestowałam , ale chyba po trzecim zebraniu postanowiłam odpuscić, odsunąć się maksymalnie od organizacji tego wszystkiego bo zaczeło przypominac to cyrk , a tym samym zaoszczędzic stresów dziecku i sobie. Moze i powiecie ze popłynęłam po prostu z prądem , pewnie tak , ale nie mozna walczyc z wszystkimi i wszystkim, a niestety - myslę ze nie ja jedna to zauważam - jest mnóstwo nawiedzonych mamusiek no i podejsice księzy często jest jakie jest . Podsumowując , cieszę się ze to juz za nami , ale niestety utwierdziło to jeszcze bardziej moją złą opinię nt.
Wiolek27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-03, 14:54   #47
evela28
na drugie mam Irena

takie sumy zatkało mnie
pewnie jest tak że zeszłego roku była składka to i teraz musi być no nikt nie chce być gorszy
a w parafi gdzie przyjętych jest 10 osób jak dogonić mają te tysiące
skoro tam składka na samochód(za 6 tyś już da) to u nas może chociaż rower

aż się boje co mnie czeka, już zacząć oszczędzać?

bijesz się jak ciota
Stary 2008-10-03, 15:01   #48
aaassssiiiikkkk
Raczkowanie

Cytat:
takie sumy zatkało mnie
pewnie jest tak że zeszłego roku była składka to i teraz musi być no nikt nie chce być gorszy
a w parafi gdzie przyjętych jest 10 osób jak dogonić mają te tysiące
skoro tam składka na samochód(za 6 tyś już da) to u nas może chociaż rower

aż się boje co mnie czeka, już zacząć oszczędzać?

wiesz co ta składka na kościół to jest nic w porównaniu z resztą wydatków, sama nie sądziłam że tyle może mnie to kosztować
Stary 2008-10-03, 15:06   #49
evela28
na drugie mam Irena

a alby są u was czy coś innego
u nas koszt alby to ok 70-100zł
asik a ty mnie nie strasz bo ja mam dopiero za dwa lata a do tego czasu pewnie jeszcze nowe sensacje dojdą

bijesz się jak ciota

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-03, 15:19   #50
aaassssiiiikkkk
Raczkowanie

Cytat:
a alby są u was czy coś innego
u nas koszt alby to ok 70-100zł
asik a ty mnie nie strasz bo ja mam dopiero za dwa lata a do tego czasu pewnie jeszcze nowe sensacje dojdą

u nas były alby. i powiem szczerze że jest to świetny pomysł. przynajmniej te dzieciaszki jednakowo wyglądały. a alby naprawde ładne były. kosztowały 100 zł ( sukienki oglądałam komunijne to 600). tylko do tego doszedł wianek, buty rękawiczki bielizna rajstopki. i tak właśnie biorą się te kwoty.
Stary 2008-10-03, 15:44   #51
xandra78
Zakorzenienie

Moja córka ma pójśc nie w albach,tylko w jakis innych szatach jednakowych, chłopcy mają miec takie do pasa i ciemne spodnie...
Wiolek27,masz rację,niektóre mamuśki są nawiedzone,a takie są w większości. I jak tu z nimi walczyc-będą obgadywac,że jesteśmy skąpe do końca podstawówki.
A w zasadzie,to kiedy sa dyskusje na temat tych wszystkich składek?? Przecież zebrania comiesięczne z rodzicami są w Kosciele-to przed ołtarzem mamy się kłócic o składki???
Stary 2008-10-03, 15:52   #52
aaassssiiiikkkk
Raczkowanie

Cytat:
Moja córka ma pójśc nie w albach,tylko w jakis innych szatach jednakowych, chłopcy mają miec takie do pasa i ciemne spodnie...
Wiolek27,masz rację,niektóre mamuśki są nawiedzone,a takie są w większości. I jak tu z nimi walczyc-będą obgadywac,że jesteśmy skąpe do końca podstawówki.
A w zasadzie,to kiedy sa dyskusje na temat tych wszystkich składek?? Przecież zebrania comiesięczne z rodzicami są w Kosciele-to przed ołtarzem mamy się kłócic o składki???
macie racje co do zebrań. u nas po mszy siostra rozdała kserówki, co kiedy święcone w jakie dni nabożeństwa i ile i na co składki i koniec. a spotkań to może 2 były takie organizacyjne. i tyle. co niektórym mamusią to nawet alby przeszkadzały. tak jak ktoś juz tu napisał - lepiej nie brać udziału w tych wszystkich dyskusjach i przynajmniej nerwów nie tracić
Stary 2008-10-03, 17:39   #53
anielka85
Przyczajenie

Wiecie co ... może z jednej strony dobrze jest że narzucają wszystko z góry, bo jedni rodzice chcieliby dać więcej, inni mniej, jeni chcieliby mieć kościół ustrojony na całego, inni nie przywiązują do tego wagi. U mnie dzieci mają jednakowe stroje, jednakowe sukienki i jednakowe garnitury. Sukienki wybierają rodzice, jedną są w stanie dać max 100 zł a inne mamusią chcą się pokazać i chciałyby mieć małe księżniczki ubrane w suknie za 500zł. Ja wiem, że nikomu nie da się dogodzić jeśli do komunii przystępuje setka dzieci, przez to te chore dyskusje i przygotowania. A uwierzcie że nie wszędzie są takie problemy. Tak jak już wczesniej pisałam, u nas ksiądz nie robi żadnych problemów, jest tak jak chcą rodzice, chybaże nie potrafią się dogadać to wtedy interweniuje
Stary 2008-10-03, 19:30   #54
xandra78
Zakorzenienie

A mnie się nie podoba,że teraz jest moda na alby-takie narzucanie NIBY w dobrej wierze. Komu to przeszkadzało,że dziewczynki były wystrojone?? Moja córka, jak oglądała moje zdjęcia z Komunii (oczywiście wtedy były sukienki),to od dawna marzyła,że tez taką założy.I co w tym złego? To są przeciez dzieci.
Stary 2008-10-03, 21:40   #55
anielka85
Przyczajenie

U nas są jednakowe sukienki, ładne
Stary 2008-10-04, 09:53   #56
evela28
na drugie mam Irena

ja też miałam sukienkę i wcale nie czułam się jak księżniczka
a teraz sukienki komunijne są jak ślubne i nie stać by mnie było na taką,dlatego ja sie ciesze że są alby.

bijesz się jak ciota
Stary 2008-10-04, 09:59   #57
evil minded
BAN stały

Jak czytam ten wątek, posty o składkach na prezenty dla księdza i siostry, wszędzie tylko kasa, kasa i kasa, wynajęte firmy nagrywające i robiące zdjęcia, teksty wizazanek typu "na szczęście jest już to za nami", klepanie modlitw, odhaczanie obecności na mszach, dylematy ubraniowe, to utwierdzam się w przekonaniu, że swoich dzieci do Komunii Świętej nie poślę, bo to jest cyrk na kółkach i nic więcej.
evil minded jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 10:54   #58
evela28
na drugie mam Irena

Cytat:
Napisane przez evil minded Pokaż wiadomość
Jak czytam ten wątek, posty o składkach na prezenty dla księdza i siostry, wszędzie tylko kasa, kasa i kasa, wynajęte firmy nagrywające i robiące zdjęcia, teksty wizazanek typu "na szczęście jest już to za nami", klepanie modlitw, odhaczanie obecności na mszach, dylematy ubraniowe, to utwierdzam się w przekonaniu, że swoich dzieci do Komunii Świętej nie poślę, bo to jest cyrk na kółkach i nic więcej.
a nie uważasz że wyrządzisz im krzywdę a co z resztą sakramentów
nie przystąpią do komuni św nie pójdą do bierzmowania nie będą mogli wejść w związek małżeński

bijesz się jak ciota
Stary 2008-10-04, 12:17   #59
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
a nie uważasz że wyrządzisz im krzywdę a co z resztą sakramentów
nie przystąpią do komuni św nie pójdą do bierzmowania nie będą mogli wejść w związek małżeński
a nie uwazasz ze narzucajac im wiare katolicka mozna wyrzadzic im krzwde ?swiat to nie tylko katolicy ,prawda ?

sluby istnieja tez cywilne.

dla mnietakie myslenia jak twoje jest wlasnie najbardziej krzywdzace bo ludzie posylaja do komuni nic nie kumajace 8 latki owczym pedem bo co ludzie powiedza ,bo tak trzeba a moze warto otworzyc oczy i zobaczyc ze dookola sa te zinni ludzie i mozna zyc inaczej a nie plynac z pradem bo tak jst latwiej i wygodniej.

moja dziecko niechodzi na religie i do komuni w tym roku nie pojdzie ,nie wierze w zadnego konkretnego boga a z KK sie zwyczajnie nie zgadzam i bardzo dobrze mi sie zycje ,zyje po swojemu i nie trzeba mojego dzieck astraszyc grzechem ,pieklem i diablem zeby wiedzialo co jest dobre a co zle ,nie wyrzadza innym krzywdy bo wie ze to jest zle samo z siebie a nie dlatego ze boi sie ksiedza.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 12:21   #60
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Cytat:
Scenariusz jak marzenie-ciotki i wujkowie zajmujacy się moim dzieckiem. Tylko,że jakos trudno mi w to uwierzyc-jak pomyślę o SWOJEJ rodzince. Chociaż,mogłoby się tak zdarzyc,ach byłoby pięknie
wiesz, aż zabolało

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości