![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: psychologia -studia?
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
Odświeżam
![]() Mam pytanie do studiujacych psychologie: jakie byly progi, zeby sie dostac i co zdawalyscie na mature (+poziomy)? Z gory dziekuje.
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
hej
moja matura dopiero za rok, ale chciałbym już jakoś się ukierunkować, najbardziej ciągnie mnie na psychologię, ale boje się że nie dam rady się dostać do warszawy na uw o czym marzę bo przyjmują tylko 150 osób ![]() na którym roku wybiera się specjalizację i jakie w ogóle są? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do fakultetu to za moich czasów takiego nie było nic o takiej nazwie, ale była psychologia policyjna. Poza tym zawsze możesz wybrac specjalizacje sądową, ale to dopiero po 2 roku. Wiem, że teraz zmienił się program, bo robi się 2 specjalizacja w pełnym wymiarze godzin (ja miałam jedną "dużą" i drugą "małą"), przez to jest więcej egzaminów niż było do tej pory i są zmiany w programie, więc może być nie co trudniej niż za mojej kadencji ![]() Co do rekrutacji to nie wiem jak jest obecnie, ale znajome po nowej maturze miały oprócz konkursu świadectw jakiś test z zakresu umiejętności czytania i rozumienia tekstów psychologicznych. W tym roku było jakieś 11- 13 osób na miejsce(z ciekawości popatrzyłam ![]() Za wieczorowe, bo zaocznych nie ma, płaci się ponad 2000. Zawsze szczegółów możesz się dopytać na dniach otwartych, co roku je robią. O te maturę- jaką rozszerzoną czy podstawową mogę się zapytać znajomych, ale to dopiero po weekendzie.
Edytowane przez LadyMagnolia Czas edycji: 2008-11-21 o 21:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
a mniej więcej jaki wynik matury gwarantuje dostanie się na dzienne? czy 80% z każdego z wymaganych przedmiotów to taka granica? czy można się dostać z troche gorszym wynikiem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
up
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
mam to samo pytanie
![]()
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Ja mogę powiedzieć na temat UŁ, że bardzo ciężko było dostać się na dzienne. Ja się nie dostałam (jestem na wieczorowych), i masa moich koleżanek, którym matura poszła na tyle dobrze, że np dostały się na socjologię, anglistykę itp, nie dostały się na psychologię. W tym roku było ponad 13 os. na miejsce. Więc na UW będzie pewnie jeszcze trudniej.
Ale po 80% z każdego rozszerzenia- nooo... Gdybyście miały takie wyniki, to powinno się udać. ![]()
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Z tego co się pytałam na UŚ było tak samo 80% to była dolna granica.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
Hmm, a jak ze studiami w Krakowie? Ktoś coś wie może?...
![]() |
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
Ja właśnie kończę psychologię stosowana na UJ. Jak masz pytania- pisz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
Sa może na wizażu jakieś studentki (lub studenci
![]() Interesuje mnie praktycznie wszystko ![]()
![]() |
![]() |
#44 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co prawda psychologią to się tak dopiero ostatnio zaczęłam interesować, mam parę pomysłów na studia, ale ciągle szukam czegoś innego, jakiegoś ciekawszego kierunku no i padło na psychologię ![]() Co do maturki to zdaję polski, angielski na P i bio na R, więc zastanawiam się czy na UJ to wystarczy.. Ciężko się było dostać? Właściwie wszystko mnie interesuje, czy ciężko jest się utrzymać na tym kierunku, tzn. pewnie ciężko zależy jak dla kogo, ja taka bardziej biologiczka jestem, profil biol-chem i miałam w tym kierunku iść, ale jednak rezygnując z chemii zaprzepaściłam właściwie szanse na dobre studia przyrodnicze czy nawet lekarskie, bo tam to tak skrupulatnie liczą.. No, ale dosyć o mnie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeżeli nie jesteś stuprocentowo zdecydowana na psychologię to dobrze się zastanów. To jest kierunek bardzo specyficzny, i jeżeli Cie to nie kręci to się zniechęcisz. Utrzymać się nie jest łatwo, ja akurat dałam radę, ale z początkowo przyjętych 180 osób kierunek kończy jakieś 70. Co do specjalizacji to wybierasz sobie na 4 i 5 roku moduły specjalizacyjne. Wcześniej, na 2 i 3 roku masz kanon plus fakultety do wyboru. Teraz to się chyba trochę zmieniło, wprowadzili ECTS ale nie zmienia to faktu, że kanon jest bardzo obszerny i będziesz wkuwać rzeczy które Cię kompletnie nie interesują. Co do mnie to już od dwóch lat pracuję w agencji pracy i doradztwa personalnego, jestem menedżerem i pasuje mi to ![]() Trend ogólny jest taki, że psychologowie będą potrzebni praktycznie w każdej dziedzinie i w większości firm, w placówkach wychowawczych, szkołach, szpitalach, biznesie, reklamie itd. Jest szerokie pole do popisu. Zobacz sobie jeszcze jak to jest na drugim wydziale UJ, filozoficznym. Tam jest psychologia ogólna, w założeniu bardziej teoretyczno- filozoficzna. To o czym napisałam- psychologia stosowana na wydziale zarządzania i komunikacji społecznej teoretycznie jest nakierowana głównie na bezpośrednie interakcje z ludźmi i natymiastową interwencję i pomoc. Mam nadzieję, że trochę pomogłam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Czyli kierunek raczej przyszłościowy i w kraju i za granicą, wygląda smacznie to wszystko, co do tej psychologii na wydziale filozoficznym to wydaje mi się taka mniej interesująca, wolę jednak coś co się opiera na kontakcie z ludźmi właśnie ![]() A co do tego niepotrzebnego kucia, to tak jest że się nie ma czasu na nic i kuje i kuje jak na medycynie? ![]() ![]() Jasne, że pomogłaś, ostatnio taka jakaś zagubiona jestem co do matury i studiów i już chociaż jeden z interesujących mnie kierunków jakoś tak bardziej wyjaśniony, tylko przetrawić jeszcze muszę czy to to czy to nie to co bym chciała robić ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
A ja mam pytanie czy po stosowanej i po ogolnej mozna znalezc ta sama prace?
![]()
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Czy uważacie, że warto studiować psychologię zaocznie na SWPS? w październiku będę na czwartym roku innych dziennych studiów i nie chciałabym już studiować w tym trybie, bo po skończeniu pierwszych studiów chcę iść do pracy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
ja bym bardzo chciała dostac się na UW, może któraś z was tam studiuje i mogłaby opisać atmosferę, i tak mniej więcej stopień trudności?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() i odpowiedz na pytanie plameczki - po obu jesteś psychologiem i już, oczywiście jeśli chcesz być np. terapeutą to już inna sprawa bo do tego potrzebne są dodatkowe szkolenia (dodatkowe 4 lata po studiach), ale to już dłuuugi temat pewnej ustawy o zawodzie i ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do ludzi to u mnie na wieczorowych było super. Fajni ludzie, głównie kobitki, da się dogadać. Zawsze się jakaś dobra dusza dała notatki. Ba, nawet skserowała i przyniosła ![]() Kucia nie było w moim przypadku, na tydzień przed sesją zaczynałam się uczyć do egzaminów, plus jakieś kolokwia po po drodze. Sama się dziwię, że miałam tylko 2 poprawki przez całe studia. Pikuś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
Chciałabym, żeby tak było...Zwłaszcza, że jestem w tej chwili poszukująca. Tu bardzo dożo zależy od szczęścia i doświadczenia zdobytego w czasie studiów- wolontariaty, praktyki, staże, kursy i szkolenie...ale także od tego, czy jest zapotrzebowanie na danego psychologa w interesującej Cię okolicy. Generalnie jest różnie- cześć moich znajomych jest zadowolona z pracy, cześć zawiedziona, bo zarobki marne, a reszta wciąż szuka mimo, że bronili się w czerwcu, a nie jak ja w październiku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() O to całkiem przyjemnie jak widzę ![]() Coraz bardziej mi się podoba ![]() Dzięki za wszystkie wskazówki Ancymonka i Miqqa ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Generalnie jest tak jak obie piszemy, to zależy od studena - ja sama po 3 roku zaczęłam "spacerować" po szpitalu jednocześnie pracując w HR, okazało się że zaburzenia mi bliższe więc HR porzuciłam, obecnie pracuje jeszcze gdzie indziej w pracy zupełnie nie związanej ze specjalizacją, a jestem po psychologii sądowej. I pewnie jak większość psychologów dalsza nauka- podyplomowe etc... a w planach ... w każdym razie nie chce terpeutyzować ![]() Cytat:
![]() ![]() A - i ja skończyłam dzienne, ale to zapewne nie ma wielkiego wpływu na ocene bo u nas studenci sie mieszali, i płeć męska nawet występowała - zwłaszcza że na ogólnej jest poznawcza, neuropsychologia, polityka/rekalama etc... dobrze rozwinięta a chłopaki to lubią ![]() generalnie czytaj, pytaj i strtuj na obie ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Co do lokalizacji to ja może od razu uprzedzę, że krążą plotki o przenosinach stosowanej na Kampus UJ na Ruczaj. To też weź pod uwagę ![]() Jeszcze słówko a propos praktyk- u mnie też są moduły, na których są one obowiązkowe a w dodatku bardzo jest to przestrzegane i sprawdzane, ale to głównie te, które uczą podejścia do pacjenta/klienta: psychoterapia, kliniczna, sądowa, zdrowia, interwencja kryzysowa etc. Moduły typu praca, reklama, biznes już mniej na to zwracają uwagę niestety, tutaj trochę po macoszemu, z przymrużeniem oka ![]() Od terapii też uciekam jak najdalej się da ![]() Edytowane przez Ancymonka86 Czas edycji: 2008-11-24 o 22:01 Powód: literówka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A propos praktyk - jak widać robi się bardzo podobnie, jak ktoś chce i ma daną specjalizację (u was moduł) to musi, u nas jest to np. pół roku zajęć w szpitalu etc, przy reklamach, polityce etc jest odpowiednia praktyka w danej instytucji, zresztą nawet ez wyboru specjalizacji jak się chce to przyjmują do wielu miejsc, w końcu darnowa głowa do pracy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Generalnie widzę, że straszna rozbieżność jest tutaj z tymi psychologiami, czy to jest tak, że jak ktoś idzie w jednym kierunku to już później przy szukaniu pracy jako psycholog może się spodziewać tylko dotyczących jego jakby modułu czy coś? To chyba terapia mało popularna w Polsce? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Ja studiuje na UW, moge odpowiadac na pytania
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tutaj jest katalog kursów psychologii na Wydziale Filozoficznym: http://www.psychologia.uj.edu.pl/index.php?go=katalog
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() generalie - na ogólne sama decyujesz w znacznym stopniu o swoim wykształceniu ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:09.