Pamietacie taka bajke/legende- kto mi pomoze odtworzyc? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-16, 21:26   #31
greenaurie
Rozeznanie

Dot.: Pamietacie taka bajke/legende- kto mi pomoze odtworzyc?

Ja ją znam pod tytułem "Pani Zima"

"Żaden dzień nie jest podobny do drugiego, każde jutro kryje w sobie cud, magiczną chwilę, która burzy stare światy i tworzy nowe gwiazdy."
greenaurie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-16, 21:48   #32
biala17a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Enji Pokaż wiadomość
Bo to było tak z tymi dorotkami. Tej dobrej Dorotki ojciec chorował i macocha ją tak źle traktowała tylko za tą swoją córką latała. I jak tak zimno było to musiała iść po wodę do studni, ale poślizgnęła się i wpadła tam. W studni było inne życie. Był piec co poprosił Dorotkę żeby wyjęła z niego bochenki chleba, jabłoń co się uginała od nadmiaru jabłek i coś tam jeszcze. W końcu spotkała kotka i pieska, co do Pani (zimy?) należały. Nakarmiła je chlebem czy czymś tam. I Zima ją zatrdniła do pracy. Musiała sprzątać, opiekować się zwierzątkami i gotować i coś tam. Pod koniec pracy p. Zima zapytała zwierzątek co jej dać w nagrode i dostała zloto. Wrocila do domu. Kiedy macocha ja zobaczyla i uslyszala historie, wrzucila do studni swoja corke. Ona jednak, szukajac zlota, ktore dostala pierwsza Dorotka nie zajmowala sie "drobiazgami": chleb sie spalil, jablon polamala a dom Pani Zimy wygladal po jej pobycie strasznie. I odstała skrzynię, ale mogła ją otworzyć dopiero jak wróci a były tam same węże i ropuchy.

Mi mama jakoś tak opowiadała

to ja znam jeszcze inną wersje, bez wrzucania do studni Dobra córka została wygnana z domu przez macochę, idąc przez las natrafila na chatkę i dalej to juz mniej wiecej to samo...
Za dwa dni jade do domu i aż zajrzę do tej ksiazki, bo bardzo ją lubie
biala17a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-20, 20:02   #33
Enji
Wtajemniczenie

Okej, a ja w święta pomęczę mamę żeby mi ją opowiedziała jeszcze raz a nóż pominęłam coś ważnego

tę bajkę ja znam pod tytułem "O dwóch Dorotkach" zawsze myślałam, że mama ją wymyśliła bo ma na imię Dorota, a tu proszę, jednak istnieje
Enji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-16, 12:38   #34
darietta
Zakorzenienie

Ma ktoś może tą bajkę o dwóch dorotkach w wersji wideo

kiedyś oglądałam ją w tv jak byłam dzieckiem i od lat ja poszukuje znalazłam ten wątek i sie ucieszyłam że więcej osób ją kojarzy ja pamiętam że były w niej dwie siostry które wchodziły do studni i jedna otwierała za dobre uczynki kufry ze złotem a druga chyba węże miała
darietta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 17:00   #35
angela1983
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Wredonisia Pokaż wiadomość
Kojarzę co spodobnego, ale w mojej wersji dobra dziewczynka po powrocie ze studni gdy mówiła, sypała z ust klejnotami ^^ a gdy macocha załatwiła tak samo swoją córkę, to jej z ust leciały same węże i ropuchy
Ta wersja pochodzi z bajek Charlesa Perrault a tytuł to "Wróżki"
angela1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-29, 10:57   #36
Malagenia
Raczkowanie

O a moze ktoś mi pomoze odnaleźć bajkę Babcia opowiadąła mi bajkę o koguciku, który uciekł z domu czy coś i szedł przez świat i po drodze napotykał różne zwierzęta i wszystkie go pytały "Dokąd idziesz koguciku" a on odpowiadał " do babki na służbę" I kolejne zwierzęta pytały czy mogą z nim iść i szło ich coraz więcej, aż doszli chaty w lesie i tam było jakieś jajo i coś się stało dalej, ale ja nie pamiętam i babcia niestety też. Prawdopodobnie jest to jakaś wersja baśni "Muzykanci z Bremy", ciekawa jestem czy jest gdzieś zapisana, czy może ktoś sobie zmienił wersję o muzykantach i przekazał babci
Malagenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-29, 16:13   #37
deszczowypies
Zakorzenienie

Fajny wątek, faktycznie przypomniało mi się, że tez kiedyś słyszałam bajkę o Dorotkach . Moja babcia czytała mi jeszcze rosyjskie baśnie ze zbioru pt. "O srebrnej gołębicy" czy coś takiego, było tam sporo jakichś stworów nazywanych dewami... Google niestety nie zna tych baśni, a szkoda .

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-29, 17:01   #38
aamajka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
Fajny wątek, faktycznie przypomniało mi się, że tez kiedyś słyszałam bajkę o Dorotkach . Moja babcia czytała mi jeszcze rosyjskie baśnie ze zbioru pt. "O srebrnej gołębicy" czy coś takiego, było tam sporo jakichś stworów nazywanych dewami... Google niestety nie zna tych baśni, a szkoda .
Mówisz pewnie o książce "Srebrna gołębica: baśnie narodów Związku Radzieckiego oparte na motywach oryginalnych " Wandy Markowskiej i Anny Milskiej. Wydana przez "Naszą Księgarnię" w 1963 i 1975 roku.
aamajka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-29, 17:15   #39
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aamajka Pokaż wiadomość
Mówisz pewnie o książce "Srebrna gołębica: baśnie narodów Związku Radzieckiego oparte na motywach oryginalnych " Wandy Markowskiej i Anny Milskiej. Wydana przez "Naszą Księgarnię" w 1963 i 1975 roku.
Właśnie tak, dziękuję! Może jeszcze znajdę gdzieś tę książkę u babci na strychu...

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 02:58   #40
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Malagenia Pokaż wiadomość
O a moze ktoś mi pomoze odnaleźć bajkę Babcia opowiadąła mi bajkę o koguciku, który uciekł z domu czy coś i szedł przez świat i po drodze napotykał różne zwierzęta i wszystkie go pytały "Dokąd idziesz koguciku" a on odpowiadał " do babki na służbę" I kolejne zwierzęta pytały czy mogą z nim iść i szło ich coraz więcej, aż doszli chaty w lesie i tam było jakieś jajo i coś się stało dalej, ale ja nie pamiętam i babcia niestety też. Prawdopodobnie jest to jakaś wersja baśni "Muzykanci z Bremy", ciekawa jestem czy jest gdzieś zapisana, czy może ktoś sobie zmienił wersję o muzykantach i przekazał babci
czy to nie to?
http://parafia-siennica.pl/index.php...bina/historie1
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 07:57   #41
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

To bajka braci Grimm, o dwóch przyrodnich siostrach. Jedna z nich była pracowita, ale macocha źle ją traktowała. Pewnego dnia dziewczynie wpadła do studni szpulka nici z kołowrotka, więc ze strachu przed karą wskoczyła do studni a tam okazało się, że jest w królestwie Pani Zimy.

Bajka nazywa się Pani Zima.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 23:47   #42
lilka_vanilka
Zakorzenienie

A znacie moze tytuł książeczki o odwaznym zajaczku, wilczkach i kapustce? Mama zajączkow dawala kazdemu z nich całusa na odwagę, gdy wychodzili walczyć na pole kapusty z wilczkami. Byl tam taki wierszyk:
Luli luli luli
Niechaj ci się przyśni
Luli lali lili
Stadko krokodyli
Wampiry i zmory
I przeróżne stwory

Przetrzepalam caly internet za tą książką i nic :-( moze wy mi pomożecie?
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-31, 11:28   #43
Malagenia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
Dopiero zobaczyłam odpowiedź! To chyba to! Tylko wiadomo, wersja trochę inna jak to przy przekazie ustnym dzięki wielkie, jak pojadę do babci, to jej pokażę
Malagenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości