|
|
#31 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pamietacie taka bajke/legende- kto mi pomoze odtworzyc?
Ja ją znam pod tytułem "Pani Zima"
|
|
#32 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to ja znam jeszcze inną wersje, bez wrzucania do studni Dobra córka została wygnana z domu przez macochę, idąc przez las natrafila na chatkę i dalej to juz mniej wiecej to samo...Za dwa dni jade do domu i aż zajrzę do tej ksiazki, bo bardzo ją lubie
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Wtajemniczenie
|
Okej, a ja w święta pomęczę mamę żeby mi ją opowiedziała jeszcze raz
a nóż pominęłam coś ważnego ![]() tę bajkę ja znam pod tytułem "O dwóch Dorotkach" zawsze myślałam, że mama ją wymyśliła bo ma na imię Dorota, a tu proszę, jednak istnieje
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Ma ktoś może tą bajkę o dwóch dorotkach w wersji wideo
kiedyś oglądałam ją w tv jak byłam dzieckiem i od lat ja poszukuje znalazłam ten wątek i sie ucieszyłam że więcej osób ją kojarzy ja pamiętam że były w niej dwie siostry które wchodziły do studni i jedna otwierała za dobre uczynki kufry ze złotem a druga chyba węże miała |
|
|
|
|
#35 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
O a moze ktoś mi pomoze odnaleźć bajkę
Babcia opowiadąła mi bajkę o koguciku, który uciekł z domu czy coś i szedł przez świat i po drodze napotykał różne zwierzęta i wszystkie go pytały "Dokąd idziesz koguciku" a on odpowiadał " do babki na służbę" I kolejne zwierzęta pytały czy mogą z nim iść i szło ich coraz więcej, aż doszli chaty w lesie i tam było jakieś jajo i coś się stało dalej, ale ja nie pamiętam i babcia niestety też. Prawdopodobnie jest to jakaś wersja baśni "Muzykanci z Bremy", ciekawa jestem czy jest gdzieś zapisana, czy może ktoś sobie zmienił wersję o muzykantach i przekazał babci
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Fajny wątek, faktycznie przypomniało mi się, że tez kiedyś słyszałam bajkę o Dorotkach
.
|
|
#38 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#40 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
http://parafia-siennica.pl/index.php...bina/historie1 |
|
|
|
|
|
#41 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
To bajka braci Grimm, o dwóch przyrodnich siostrach. Jedna z nich była pracowita, ale macocha źle ją traktowała. Pewnego dnia dziewczynie wpadła do studni szpulka nici z kołowrotka, więc ze strachu przed karą wskoczyła do studni a tam okazało się, że jest w królestwie Pani Zimy.
Bajka nazywa się Pani Zima.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
A znacie moze tytuł książeczki o odwaznym zajaczku, wilczkach i kapustce? Mama zajączkow dawala kazdemu z nich całusa na odwagę, gdy wychodzili walczyć na pole kapusty z wilczkami. Byl tam taki wierszyk:
Luli luli luli Niechaj ci się przyśni Luli lali lili Stadko krokodyli Wampiry i zmory I przeróżne stwory Przetrzepalam caly internet za tą książką i nic :-( moze wy mi pomożecie?
|
|
#43 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko wiadomo, wersja trochę inna jak to przy przekazie ustnym dzięki wielkie, jak pojadę do babci, to jej pokażę
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.

a nóż pominęłam coś ważnego
Babcia opowiadąła mi bajkę o koguciku, który uciekł z domu czy coś i szedł przez świat i po drodze napotykał różne zwierzęta i wszystkie go pytały "Dokąd idziesz koguciku" a on odpowiadał " do babki na służbę"
.