![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Re: smak dzieciństwa:)
Klsa temat, pamiętam dużo śmiesznych rzeczy i klimatów społecznych z tamtych lat...
Pamiętam jak byłam mała to mama mnie zabierała do pewexu...tam oczywiście był super świat z lalką Fler potem również Barbie no i klocki lego- Fabuland-nigdy nie mogłam sie napatrzeć... Zwykle niestety był tam mi jedynie zakupiony kinder Biovital, który namiętnie podpijałam z lodówki...i szczyt marzeń Szczytem luksusu były ogrągłe i pachnące róże Bourjois, szminki margaret astor, i puder yardley'a nr 5 - wszystkie elegantki z miasta sobie go kupowały...to był szyk i szał! Do tego z mamą chodziłam do butików inaczej zwanych prywaciarzami gdzie było mnóstwo fajnych plastikowych klipsów, lakierowanych pasków i tzw. dżetów - brylancików wpinanych w ciuchy za pomocą metalowych bolców z kolcami... Klasyczny był też zestaw kosmetyczny "Pani Walewska" w tych chabrowych słoiczkach, Perfumy Antilope (czy jakos tak) Proszki do prania...Rodion, Dixan i Cypisek...mydło dla dzieci Kajtek i luksus z zachdu - mydła Fa, Lux czy Atlantic... Fajne też były wprasowanki, kalkomania, i taki samolocik składany co sie kupowało nad morzem - Wirolot! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Przyjaciółka Wizażu
|
A to pamiętacie??? Jeżeli ktoś chce powspominać to mogę wysłać do tego piosenkę (aż łezka w oku się kręci)
![]() |
#33 |
Gość
|
Beata Krajnik napisał(a):
> A to pamiętacie??? Jeżeli ktoś chce powspominać to mogę wysłać do tego piosenkę (aż łezka w oku się kręci) PORA NA TELESFORA ![]() Chyba codziennie o 17.00, czy coś takiego ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Przyjaciółka Wizażu
|
To nie Telesfor!!! To Pankracy (Piątek z Pankracym)
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
o bosz - pies pankracy
![]() Beato ![]() wprawdzie nie pamietam samej wieczorynki czy programu ale te kukłę kojarze ![]() ![]() ![]() A propos dobranocek to pamietam ze najbardziej lubilam "mieszkancow wielkich gór" ![]() ![]() ![]() cmoki ![]()
![]() |
#36 |
Wtajemniczenie
|
Widoczki... były konkursy, która dziewczynka zrobi ładniejszy
![]() Buty-plastiki też pamiętam. Pamiętam, że byłam strasznie nieszczęśliwa, bo z tych najmodniejszych w którś tam lato nie mogłyśmy z mamą znaleźć mojego rozmiaru i w końcu kupiłyśmy jakieś brzydsze ![]() A pamiętacie takie kapcie po szkole "czeszki"? ![]() ![]() I jeszcze pamiętam smak pastu do zębów dla dzieci "Gabi" - mniam, uwielbiałam ją. Jakieś 7 lat temu gdzieś ją znalazłam i sobie kupiłam - co za uczucie, jakby się cofnąć w czasie ![]() A co do "Piątku z pankracym" to kilka lat temu miałam na dysku tę pioseneczkę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pamiętam jeszcze grę w "Króla" (odbijanie piłki o ścianę i przeskakiwanie nad nią), w "Hali Hali" (to było chyba też coś z piłką i krzyczało się "hali hali dom się pali" ![]() No i oczywiście stara, dobra guma. Jak byłam dziewczynką, najbardziej lubiłam zwykłe gumy (a nie te ulepszone, kolorowe) ![]() A tak w ogóle to przecież my mamy jakieś 15-40 lat i takie wspomnienia nas ruszają, to wyobraźcie sobie jak się czują wspominające 70-80-latki! ![]()
![]() |
#37 |
Rzabbocop
|
Taaaaa
![]() Telesfor był THE BEST a ten drugi to chyba był Baltazar. "A pora na telesfora" do dzisiaj mi została i znaczy tyle co "tut tu ti dut" w "Seksmisji" ![]() Były jeszcze Dwa michały A w 5-10-15 leciał Alias the Jester ![]() Ale Szadoki i Żybisy i tak były najlepsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
Re: wspomnienia z dzieciństwa:) zdjęć parę :-)
http://www.wizaz.pl/w-agora/download...ead=1030913701
A ja mam jeszcze w domu parę takich okazów muzealnych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Zabawa pt. "Figury, figury zmieniajcie się".
Gumy do żucia z Bolkiem i Lolkiem. Bajka o Dziadku Piaskowym. Sklepy z "Artykułami Pochodzenia Zagranicznego". Czarne cukierki, takie półprzezroczyste o straszliwie aromatycznym smaku. Białe cukierki o kształcie i smaku migdałów. Pastylki miętowe takie duże tablety (fuj) i małe kolorowe pastylki o smakach owocowych - bardzo kwaśne, mniam. Zwykłe landryny o kształcie malinek, strasznie twarde i Spore prostokątne kawały galaretki zielono-czerwono-żółto- białej otaczane w cukrze, zawinięte w przezroczystą folię - pycha, szalałam za tą galaretką, a mama kroiła mi ją na plastry, które były piękne i przezroczyste i smakowite. Blok czekoladowy i chałwa na wagę odcinane z takich dużych bloków i marmolada też krojona z bloku - mniama.
![]() |
#40 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny! A pamiętacie pamiętniki i tzw. "Złote Myśli" albo jeszcze "ABC"???
![]() Pamiętniki byłby po prostu do wpisywania się (tzn. wierszyków) na pamiątkę - mam nawet kilka takich pamiętników ![]() "Złote Myśli" - też coś w tym stylu, każdy wpisywał co chciał ![]() A "ABC"... to było coś! Wymyślało się pytania i wpisy polegały na odpowiadaniu na te pytania... Pamiętam, że były też pytania w stylu: "Która dziewczyna w klasie najbardziej Ci się podoba?" albo "Z kim chciałbyś się ożenić?" ![]() ![]() Sorki, że się tak podniecam ![]()
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
A pamiętacie takie malutkie czekoladki na wagę, w kształcie, bo ja wiem..bezy czy muszelki.nie mogę sobie przypomnieć...bardziej bezy chyba??????
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
Re: wspomnienie dzieciństwa:)
Prospekty!
![]() ![]() ![]() Sklejanie modeli ![]() Guma arabska, którą niektórzy w mojej klasie jedli ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Rozeznanie
|
O czym dybie wielorybie, czyli czubek nosa Eskimosa" -->To taki komiks, nie pamiętam, o czym był, ale z ciekawości sprawdzę, gdy pojadę do mamy
![]() - Kajko i Kokosz!!! Mam jeszcze w domu całą serię, a ostatnio widziałam w kiosku ![]() - Majtki, w których co chwila pękała gumka i trzeba było agrafką ją przeciągać z powrotem albo się tę gumkę doczepiało do tej do skakania, żeby była dłuższa ![]() - Saturator - Wata cukrowa - Pamiętniki: "Nie wiem, co pisać, w myślach się gubię. Powiem po prostu, bardzo Cię lubię" ![]() "Na górze róże, na dole fiołki, a my się kochamy jak dwa aniołki" To od kolegi z mojej klasy ![]() Ech, łezka w oku... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
![]()
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
wklejam kilka hitów dla dzieci
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
> Telesfor był THE BEST a ten drugi to chyba był Baltazar.
Ten drugi to był Teodor. WYchowałam się na programie Pora na Telesfora - i zawsze bardziej lubiłam małego smoczka Teodora. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
Do Kolargola też była fajna pioseneczka
![]() ![]()
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
o jooo ...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
-wilk i zając
-saturator-a gdzie był sanepid? -pochody 1 majowe-zwłaszcza gdy jako dziecko stałam po stronie gapiów -wyjazdy z ojcem samochodem Star lub Jelcz -zabawy do nocy w podchody, berka -paskudne cukierki czekoladowe tzw. kartoflaki -słone masło rozdawane w szkole |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Wtajemniczenie
|
I jeszcze to
![]()
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
tak właśnie wyglądały czeszki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
A wiecie może co to były "juniorki"? Bo pamiętam że coś takiego było, ale nie mogę sobie cholibka przypomnieć jak to wyglądało
![]() ![]() ![]()
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
muszę to napisać
![]() ![]() <font size=+7>aż furgało na plastyce</font> <font size=+7>tak wszyscy nimi malowali</font> <font size=+7>i lepili śmierdzącą plastelinę </font> ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
A ja pamiętam takie rzeczy:
- gumy Donald, Turbo itp po których historyjki walały sie po całym domu, - klasery z rosyjskimi znaczkami ![]() - wafelki Kuku Ruku i te naklejki do których były specjalne albumy - naklejki ze Smurfami, które każdy mieć musiał i się wymieniał, - chińskie piórniki,takie zamykane na megnesik, najlepsze były z księżniczkami, - w piórniku żyletka do skrobania źle napisanego słowa, co lepsi zamieniali żyletkę na zmazika ![]() - chińskie gumy do mazania, które w środku były białe a po bokach przezroczyste zielone, różowe(do dziś pamiętam ich smak ) ![]() - gazetka Miś, a jeżeli trzeba było do szkoły mieć ładne obrazki to "Kraj Rad" ![]() - białe lakierki, bielutkie skarpeteczki, takie wywijane z koronką a do tego chińska sukienka (mój ukochany klasyczny zestaw wyjściowo - kościółkowy) - warkocz francuz i moja kolekcja wstążek do włosów ![]() - później fryzury grzybki, - lalki Fleur (tak sie to chyba pisało), miały rzęsy, zginały ręce i nogi, a moja to nawet szła do ślubu! ![]() - oczywiście ubranka dla lalek zapakowane w celofany ![]() - i smak którego nigdy chyba nie zapomnę :draże niby kakaowe pakowane w takie plastikowe , przezroczyste długie ciężarówki, po prostu pycha! - oczywiście plastiki i czeszki(na WF niezastąpione!) ![]() - dyskoteki szkolne na których królował Modern Takling oraz piosenka "Mona Lizą byłaś mi" zespołu nie pamietam ![]() - galaretka z kawiarni "Pod Jałowcem" w Szczawnicy, oj.... i długo by wymieniać... to były czasy... Ciekawe co kiedyś nasze dzieci będą pamietały ze swojego dzieciństwa? ![]()
![]() |
#55 |
Wtajemniczenie
|
A ja jeszcze pamiętam białe podkolanówki
![]() ![]() ![]()
![]() |
#56 |
Przyczajenie
|
-sandałki"gumki"-takie na trzech gumkach:2 z przodu i 1 na piętę
-wafelki Kuku-Ruku i atlasy do naklejek -magnetofon Kasprzak i bajki na kasetach.Moje to m.in.:"Kozucha-Kłamczucha" i "deszczem wyszywane" ![]() -i piosenki Majki Jeżowskiej na kasecie -niedojrzałe truskawki jedzone razem z ziemią prosto z krzaczka(ale ta ziemia chrzęściła między zębami ![]() -lizaki z gwizdkiem -rysowanie na asfalcie kredą a jak nie było kredy to jakims kamieniem lub kawałkiem cegły ![]() -w przedszkolu tenisówki z przetartym dużym palcem (te nogi tak szybko rosły, że aż butki rozrywały ![]() -tornister ze zwisającymi światełkami odblaskowymi ![]() -galaretka do ciasta wyjadana palcem z torebki -"kwaśne listki" czyli szczaw wyzerany spod płotów ![]() -"baloniki" z karpia na święta -rękawiczki na sznurku -pasta do zębów dla dzieci "Biały ząbek"-w połowie zużyta we właściwym celu, w połowie zjedzona ![]() Dzięki za świetny temat.W sam raz dla rozweselenia w tą paskudną pogodę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
I jeszcze pamiętam mój "poważny" pełnowymiarowy dezodorant - Limara niebieska
![]() ![]() ![]()
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Ooooooooooooj, to się nawspominałyście!!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pamiętam także Wigilię, kiedy to zawsze przychodził do nas Mikołaj a mi zawsze nogi trzęsły się ze strachu przy każdym dzwonku do drzwi!!! ![]() Pamiętam też gumę Turbo, Donalda, gumę Turtles, andruty ![]() Z Dobranocek pamiętam Baltazara Gąbkę, Cypiska, Bolka i Lolka, Misia Uszatka, Koralgola, no i moje nieśmiertelne SMERFY!!!! Nawet miałam takie znaczki z nimi i przyczepiałam je do bluzek!!! ![]() ![]() ![]() Paiętam też grę Pegasus, którą z koleżanką męczyłyśmy godiznami!! A zwłaszcza grę Mario!!! ![]() Przedszkole też pamiętam i ohydne kanapki z jajkiem i żółtym serem.... I zawsze po obiedzie dostawaliśmy po 2 rzodkiewki i czasem też takie malutkie białe tableteczki....Nawet niepamiętam po co!!! ![]() Dzienniczki, fartuszki, tarcze, odznaki też pamiętam. A poza tym tzw. "piątki z uśmiechem" ![]() I to chyba na tyle....Jak mi się jeszcze coś przypomni, to się odezwę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
AAAAAAA!!!! No i jeszcze spódniczki "Ballady"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
Ależ się uśmiałam! A tak poważnie, to aż łza się w oku kręci...
Ja pamiętam saturator, relaxy, plastiki, dżinsowe katany tureckie z odpinanymi rękawami z białym kożuszkiem wewnątrz. Wspomniane widoczki u mnie nazywały się niebkami i jak będę dorosła to miałam je znaleźć zakopane w ziemi ![]() Oprócz wszystkich wymienionych rzeczy pamiętam jeszcze Świat Młodych i plakaty w Dzienniku Ludowym, za którym stało się w kolejce w kiosku Ruch-u i nie zawsze starczało (plakaty Limahla na przykład, za którym szalałam). Jeszcze zakładało się na głowę rajstopy mamy (najlepiej 6), pletło warkocze - to były długie włosy, za którymi szaleli chłopcy!!! Jak to było dawno!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:21.