![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Dot.: Mamusie listopadowo-grudniowe 2008 ;)))) część II - rozpakowywanie ;) !!!
Cytat:
sterylizator mam tylko taki do mikrofali (z zestawu od laktatora) ale nie mam mikrofali ![]() jak sie okaże potrzebny to kupie po porodzie taki elektryczny ![]() plecy i noga z tyłkiem bolą mnie coraz bardziej muszę wszelkie aktywnośći planowane na dzis przełożyć bo nie mogę stać... co do śmierci łóżeczkowej to czytałam ze często zdarza się w domach gdzie pali się papierosy oraz gdy dziecko śpi z rodzicami... (pewnie wynika to z przyduszenia pościela) aha i w domach gdzie jest za cieplo - podobno dzidzia najlepiej czuje sie w temp pokojowej czyli ok 22 st ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#32 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
U mnie raczej nie bedzie sterylnej ciszy, bo nawet pc mam w sypialni, a on dosyc glosno szumi ![]() ![]() Ja wlasnie wrocilam ze spaceru - tak slicznie jest, ze z checia jeszcze bym polazila, ale spuchla mi noga i zaczely bolec pachwiny wiec wrocilam zolwim tempem ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Już 5000 postów wow!!
A ja jestem w szoku, bo dziś w nocy urodziła moja koleżanka, która miała termin na 12 listopada, czyli 1 dzień po mnie...a tu taki numer, wody jej odeszły i już! Najważniejsze, że z małą dobrze, jest w inkubatorze, ale waży 2,5 kg i ma 50cm ![]() Idę z powrotem leżeć Miłego wieczorku koleżanki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Cos na rozweselenie
![]() Dziewczyny, ktore spodziewja sie drugiego (lub trzeciego) beda mogly nam powiedziec czy sie sprawdza ![]() “O macierzynstwie: Pierwsze dziecko: Zaczynasz nosić ciążowe ciuchy jak tylko ginekolog potwierdzi ciążę. Drugie dziecko: Nosisz normalne ciuchy jak najdłużej się da. Trzecie dziecko: Twoje ciuchy ciążowe STAJĄ się Twoimi normalnymi ciuchami. *Przygotowanie do porodu ![]() Pierwsze dziecko: Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy. Drugie dziecko: Pieprzysz oddechy, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku. Trzecie dziecko: Prosisz o znieczulenie w 8. miesiącu ciąży. *Ciuszki dziecięce ![]() Pierwsze dziecko: Pierzesz nawet nowe ciuszki w Cypisku w 90 stopniach, koordynujesz je kolorystycznie i składasz równiutko w kosteczkę. Drugie dziecko: Wyrzucasz tylko te najbardziej usyfione i pierzesz ze swoimi ubraniami. Trzecie dziecko: A niby czemu chłopcy nie mogą nosić różowego? *Płacz ![]() Pierwsze dziecko: Wyciągasz dziecko z łóżeczka jak tylko piśnie. Drugie dziecko: Wyciągasz dziecko tylko wtedy, kiedy istnieje niebezpieczeństwo, ze jego wrzask obudzi starsze dziecko. Trzecie dziecko: Uczysz swoje pierwsze dziecko jak nakręcać grające zabawki w łóżeczku. *Gdy upadnie smoczek ![]() Pierwsze dziecko: Wygotowujesz po powrocie do domu. Drugie dziecko: Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz mu do buzi. Trzecie dziecko: Wycierasz w swoje spodnie i wsadzasz mu do buzi. *Przewijanie ![]() Pierwsze dziecko: Zmieniasz pieluchę co godzinę, niezależnie czy brudna czy czysta. Drugie dziecko: Zmieniasz pieluchę co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby. Trzecie dziecko: Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan. *Zajęcia ![]() Pierwsze dziecko: Bierzesz dziecko na basen, plac zabaw, spacerek, do zoo, do teatrzyku itp. Drugie dziecko: Bierzesz dziecko na spacer. Trzecie dziecko: Bierzesz dziecko do supermarketu i pralni chemicznej. *Twoje wyjścia ![]() Pierwsze dziecko: Zanim wsiądziesz do samochodu, trzy razy dzwonisz do opiekunki. Drugie dziecko: W drzwiach podajesz opiekunce numer swojej komórki. Trzecie dziecko: Mówisz opiekunce, ze ma dzwonić tylko jeśli pojawi się krew. *W domu ![]() Pierwsze dziecko: Godzinami gapisz się na swoje dzieciątko. Drugie dziecko: Spoglądasz na swoje dziecko, aby upewnić się, ze starsze go nie dusi i nie wkłada mu palca do oka. Trzecie dziecko: Kryjesz się przed własnymi dziećmi. *Połknięcie monety ![]() Pierwsze dziecko: Wzywasz pogotowie i domagasz się prześwietlenia. Drugie dziecko: Czekasz aż wysra. Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego WNUKI: Nagroda od Pana Boga za nie zamordowanie własnych dzieci. ” |
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
ale się rozpisałyście
![]() scorpioniec no masz szczęście że się spakowałaś do szpitala bo już się za Ciebie denerwowałam ![]() co do tych smoczków to też się zastanawiałam ale mam mikrofalę i ten sterylizator od laktatora tommee tipee więc chyba w nim wysterylizuje! i dopakuję do mojej torby smoczka bo nie chcę żeby mały dostał od butelki ![]() mała mam nadzieję że się nie pogorszyło z twoją nereczką i wszytko będzie oki! trzymam bardzo mocno kciuki niobe7 ehhehe ale się uśmiałam czytając ! ale z tego co mi koleżanki mówią które mają 2 dzieci to tak jest hihihi ja niedawno wróciłam z imprezki od teściowej! było super! upiekłyśmy z męża siostrą mamie kaczuszkę faszerowaną jabłkami ![]() ![]() a teraz robię pranko bo dostałam od mężusia siostrzyczki reklamówę rzeczy z których już wyrusł jej 3 miesięczny synek! jak jutro poprasuję to porobię jakieś foteczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
niobe7,ale się uśmiałam!!!!
![]() ![]() "Połknięcie monety Pierwsze dziecko: Wzywasz pogotowie i domagasz się prześwietlenia. Drugie dziecko: Czekasz aż wysra. Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego" ![]() Ja juz zaliczyłam wizytę w Kosciele (moja córka ma komunię w tym roku,ech...),w pizzerii i w supermarkecie.Nakupowałam sobie mnóstwo fajnych jogurcików i desrków mlecznych i 3 czekolady ![]() ![]() Wcześniej któraś z Was zamiesciła linka do stronki z fajnymi wypiekami(i innymi słodkościami) i wczoraj wertowałam te przepisy chyba z godzinę.Super ta stronka, bardzo fajnie prowadzona,przepisy niezbyt trudne ![]() http://mojewypieki.blox.pl/html/1310...21.html?493400 Na pewno zrobię te BROWNIES i jakieś deserki na zimno z jogurtem greckim ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
niobe7 nawet nie wiesz jak mi humor poprawiłaś!
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Wow, przeprowadzka!!! Ale super
![]() Nasze Maleństwa niedługo też się przeprowadzą ![]() niobe 7, scorpionec dziękuję za odpowiedź odnośnie GBS, też sobie wczoraj o tym poczytałam i stwierdziłam, że rzeczywiście warto zrobić. Paula Szyszka bardzo się cieszę, że teściowa już w domku ![]() A tak w ogóle to pozdrawiam i witam na nowym wątku wszystkie MAMUŚKI ![]() A ja jak zwykle wieczorkiem, kiedy żadnej z Was już tutaj nie ma ![]() W tym tygodniu mam jakoś tak strasznie dużo zajęć, ale od poniedziałku zostaję sama ![]() A dziś pojechaliśmy ![]() ![]() Miałam dziś wkleić zdjęcia pokoiku, co prawda wreszcie dziś wszystko dokończyliśmy, brakuje tylko narożnika, który dopiero do odbioru 20 października, nie wiem czy do tej pory już się nie rozdwoję, bo brzuch już tak nisko ![]() ![]() aniak2888 to u nas na Polnej tak robią z tymi smoczkami???a fe!! dobrze wiedzieć, na pewno wezmę swój ![]() Miłej nocy dziewczynki!! Mam nadzieję, że jutro uda mi się wejść wcześniej i z Wami pogadać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Cześc Mamuski
![]() Że też dzis tak wcześnie mi się chciało kompa włączyc... ale zaraz idę spac jeszcze ![]() drobciaa,ja tez bym wolała właśnie taki śpiworek-na początkowe spacery z maleństwem jest na pewno wygodniejszy ![]() Muszę tylko dokupic jeszcze jeden śpiworek do spania,bo nie będę używac kołderki na razie,żeby się niunia nie odkryła w nocy(albo nie daj Boże przykryła twarzyczkę).Trochę mi żal tych pięknych kompletów pościeli,bo to dzięki nim łóżeczko wygląda tak bajecznie.Zostanie mi tylko jakis ochraniacz na szczebelki kupic i prześcieradełka ![]() W przyszłym tygodniu zaczyna sie u mnie remont-zrywanie boazerii i stawianie karton gipsu,nareszcie będę miała jasny pokój ![]() ![]() OK,spadam do wyrka pa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
udało mi się zwlec z łóżka... nawet mnie plecy nie bolą... ale wietrzę tu jakis podstęp
![]() ![]() niobe kiedys to juz czytałam ale za każdym razem mnie rozwala ![]() drobciaa jeśli chodzi o zime to mam dwa kombinezony - ala pajace z nogawkami ![]() a dodatkowo w komplecie z wózkiem był śpiwór - mumia z kapturem ![]() do spania mam dwa śpiworki jeden na ramiączkach a drugi z rękawkami taki polarowy.. podobno teściowa jakis kupiła tez ale jeszcze mi nie dała... paula oglądając aukcje dotyczące tych puff co wklejałaś i okazalo się ze oni mają salon firmowy u mnie w mieśćie ... musze wyciągnąć w przyszlym tyg (jeśli sie nie rozsypie do tego czasu..) tż tam i sobie obejrzeć jak one są na wielkość... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
dzień dobry!
widzę że dzisiaj pierwsza była xandra78 ![]() ja jak zwykle nie wyspałam się w nocy! chyba cierpię na jakąś bezsenność ehhh! wstałam o 7 i już się ubrałam od razu ![]() ja tez na początek nie chce małemu dawać pościeli tylko będzie spał w becku lub śpiworku bo mam taki do spania! a jeśli chodzi o kombinezonik na zimę to mam w sumie 3 od siostry ale wszytkie sa na nózki... |
![]() ![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
niobe7 aż mnie brzuch rozbolał ze śmiechu ale coś w tym jest do wielu spraw podchodze teraz inaczej z większym luzem
drobcia tak było na polnej 4 lata temu mam nadzieję że juz tego nie praktykują xandra współczuje remontu a najbardziej sprzątania po nim nie cierpię tego mały wczoraj tak uciskał na jakiś nerw że miałam wrażenie jakby jakaś kość stała mi w gardle nawet oddechu nie moglam zrobic większego póżniej bolala mnie cała klatka i plecy juz myślałam o jakimś zawale ![]() a dzisiaj piękny dzionek trzeba się wybrać na spacerek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 | |
Rozeznanie
|
Witam mamusie!
Ja też tą noc miałam fatalną, w sumie przespałam może 3-4 godziny. Cytat:
A mam pytanko odnośnie kładzenia do łóżeczka bo spotykam się z różnymi informacjami - kłaść dziecko na pleckach czy na boku? Mi się wydaje że jednak na boku.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczynki
![]() Jeszcze wszystkie w komplecie jestesmy, ale juz niedlugo... ![]() Powiedzcie mi prosze kto wyplaca macierzynski??? ZUS czzy gops? Bo ja juz nie wiem Buziaki dla brzuszkow |
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() można klaśc dziecko na boku zwlaszcza jak mu się ulewa..a zeby sie nie obruciło na brzuszek ja mam takie wałeczki specjalne zabezpieczająće o takie... frotke można z nich zdjąć i wyprać... a one są na rzep montowane do łóżeczka i maja regulowany rozstaw zeby różnej wielkości dziecko sie zmieścilo... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
No to ja tez sie melduje jak zawsze ostatnia
![]() ![]() Tez kupilismy kombiezon z nozkami ze wzgledu na fotelik wy juz smoczki wypazacie a ja to musze jeszcze kupic ![]()
#49 |
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny!
Ja mam jakoś inaczej niż Wy z tym spaniem - dziś spało mi się wyśmienicie, nic nie bolało, nie ciągnęło...Odespałam więc wczorajszą noc i jest fajnie ![]() Co do kombinezonika to ja ma taki bez nóżek i on ma takie specjalne rozcięcia na przełożenie pasa żeby można go było używać przy foteliku.... Taki z nóżkami też mam ale to już na trochę większą dzidzie. Mam do Was jeszcze pytanko - do tych dziewczyn które mają oddielne pokoiki dla maleństwa... Co zamierzacie robić z dzieckiem na noc? Tzn. czy dzidzka będzie spała sama w łóżeczku, z Wami w łóżku w sypialni czy może jeszcze jakoś inaczej...? Bo ja już miałam na to milion pomysłów i żaden nie wydaje się dobry... A! I jeszcze coś... Czy leci Wam z piersi ta słynna siara..? Bo mi zostało 7 tyg do terminu i nic... |
![]() ![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
mi siara pojawiła się w 5 czy 6 miesiącu...
potem zanikła i teraz co parę dni się pojawia.. ale to raczej małej ilości glownie jak ścisnę pierś albo przygniotę w nocy... |
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Scorpioniec, nasza guru (jak to się pisze??!!)
![]() a może wiesz coś o termometrach do ucha...Bo ja chciałabym kupić właśnie taki dla maleństwa...ale jest tego sporo...i kosztują niemało...a ja chciałabym kupić porządny. Na takich rzeczach nie lubię oszczędzać. Myślałam o Braunie... Może któraś z Was ma jakiś taki termometr i może coś polecić...Bo pytanie oczywiście jest do wszystkich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Zauważyłam,że najczęściej reklamowany w prasie dla mam jest ten termometr http://www.allegro.pl/item450867514_..._do_sondy.html
W sumie są tańsze,ja chyba kupię ten http://www.allegro.pl/item448164759_...z_placzem.html |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
to i ja sie melduję w 2 części
a niedługo chyba pojade na KTG do szpitala bo znów mam straszne skurcze od wczoraj , okropnie mi brzuch twardnieje, biegunke, i wszystko mnie w kroku boli za przeproszeniem , w dodatku mały prawie się nierusza , a moja gin w takim przypadku kazała, żeby jechać na KTG i teraz niewiem czy czekac aż TŻ wróci z pracy i mnie zawiezie, czy wziąsc taksówkę. pozdrawiam Mamusie |
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Paula Szyszka ja też mam nadzieję, że z nerką nie będzie gorzej...strasznie się martwię, że ten zstój trwa tak długo i nie zniknie po porodzie a wtedy to dopiero będę miała kłopoty...no ale na razie nie myślę co będzie potem
![]() Mi siara wcale nie leci, w ogóle bardzo mało powiększyły mi się piersi...ale chyba to nie znaczy, że nie będę miała pokarmu;/ Właśnie piorę ostatnie ciuszki i pościel dla małego, potem tylko poprasuję i w 38 t.c. prawdopodobnie czeka mnie poród ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
Rozeznanie
|
KaSiaEg moim zdaniem lepiej nie czekać! Jak możesz to jedź od razu do szpitala. Masz za dużo niepokojących objawów na raz żeby to lekceważyć!
Mi też lekarka mówiła że jak dzidzia się nie rusza to jechać na KTG - to nasze prawo... Ja już dwa razy chciałam sie wybrac (bo Dominik robi takie numery ze np. dwa dni prawie nie daje znaku życia) - ale za każdym razem jak go postraszyłam konkretnie to sie zaczął wiercić. Ale ja nie miałam skurczy ani nic innego... JEDŹ! Dzięki dziewczyny za info o termometrach. Ja już się nastawiłam że będzie drogi, byle by był dobry- warto mieć porządny termometr w domku. Alliyah wiec jak możesz to sprawdź w domu model i daj mi znać. Jest ich kilka i nie mogę wyczaić czym się różnią poza ceną... |
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Ja mam w domu zwykły termometr elektroniczny taki pod pachę...
![]() slyszałam tylko zeby nie kupować termometrów - smoków bo dziecko jest chore to nie chce ssać ![]() KaSiaEG jedz do szpitala i dawaj znac co i jak .... prosze jaki zryw do zlotego medalu się zrobił ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#58 | |
Zadomowienie
|
Hej Brzuchatki
![]() Ciesze sie ,ze troche sie posmialyscie i humorki sie poprawily ![]() Dzis u mnie super pogoda, wrocilam ze spacerku, oblowilam sie troche w ciuszki w lumpeksie dla Malej, ale takiej juz wiekszej. Kupilam cos niecos na pizze i bede piec na kolacje. Chyba, bo na razie jeszcze mi sie chce, ale nie wiadomo jak z tymi checiami pozniej ![]() Nocke tez mialam kiepska, wczoraj wypana obudzilam sie juz o 8, przez caly dzien nie chcialo mi sie spac (wyjatkowo), a wieczorem jeszcze nie moglam zasnac. Rece wyjatkowo mi mocno cierply i co chwile sie budzilam, a rano nie moglam oczu otworzyc, a chcialam zeby tesciowa mi pokazla gdzie kupila sobie tanio pizame, wiec na 10 chcialam byc gotowa. Udalo sie, ale z trudem... Jakis czas temu pisalam, ze nie moge fridy rozlozyc na czesci, zanioslam do apteki gdzie kupilam i poprosilam o rozlozenie ![]() ![]() Cytat:
A szczerze to nawet nie widzialam takich kombinezonkow szpiworkow ![]() ![]() Mi siara pojawila sie jakis czas temu, zauwazylam ja moze ze 2 razy. Ale jakos nie leci specjalnie, moze wyplywa jakas kropelka, ktora wsiaknie w stanik i nawet nie zauwazam. Co do termometrow to ja mam zwykly rteciowy w domu jak na razie ... Jakos caly czas wydaje mi sie, ze on mierzy najlepiej, bo co do tych do ucha, do czola itp sa rozne opinie. Moze kupie jakis z tych co polecacie brauna troche pozniej. KaSiaEg - trzymam kciuki, zeby bylo w porzadeczku ![]() moze jak slabo ruchy czujesz to lec do szpitala i na nic nie czekaj... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
Właśnie mnie nurtuje ostatnio pytanie kiedy będzie wiadomo, że mamy pokarm? Dopiero jak dzidzia się urodzi? Czy może już przed porodem coś zaczyna lecieć, mi zostało jeszcze 3 tygodnie, ale jakoś nie zauważyłam żadnej siary.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:22.