|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Powiedzieć, czy nie?
Nie należy skarżyć.
A tak btw. ja bym sie bardziej zainteresowala tym kto sprzeda to piwo tym dzieciakom.
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
tez mnie to zdziwilo
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
śmiać mi się chce strasznie jak myślę o tamtych czasach hehe!Takich przekrętasów jak my dwie to chyba jeszcze nie było ![]() On musi Ci ufać a Ty jemu, bo jeśli będziecie ze sobą walczyć to będzie jeszcze gorzej, pamiętaj nigdy nie kabluj rodzicą na rodzeństwo! Pozdrawiam
|
|
|
|
#34 |
|
Rozeznanie
|
Ja bym nie skarżyła.
A tak na przyszłość to możesz uprzedzić brata, że takie sytuacje Cię męczą. Nie musi Ci przecież wcale mówić, że idzie na piwo. Nie będziesz nic wiedziała i będziesz miała czyste sumienie. |
|
|
|
|
#35 |
|
Rozeznanie
|
Cóż, widzę, że większość z was uważa tą sytuację za całkiem normalną, tak? 16latek idzie na piwo, a siostra ma go kryć? I to jeszcze u nich to nie działa w dwie strony... Moje sumienie by tego nie wytrzymało, dlatego ja bym porozmawiała z bratem o tym, by mówił rodzicom prawdę, albo mnie w to nie mieszał, bo ja rodziców okłamywać nie będę. |
|
|
|
|
#36 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hmm,piłam piwo jak miałam 16 lat i nie stoczyłam się na samo dno. Nie demonizowałabym wypicia piwa w wieku 16 lat. Na brata nie skarż ale pogadaj z nim tak, żeby to działało w obie strony.Pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Potwierdzam słowa ruda2506, pozatym niektóre dzieciaki zaczynają pić dużo wcześniej, takie mamy czasy a całego świata niestety ale nie zmienimy! I jeszcze jedno nadal jestem za tym żeby Daymona nie wspominała rodzicą co robi jej brat-wtedy może być jeszcze gorzej, będzie robił wszystkim na złość i straci zaufanie do siostry ( a uwierz mi znam takie rodzeństwo i nie jest to nic przyjemnego bo cały czas toczą ze sobą walkę a mają już ona 24 on 27 lat) pa
|
|
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
Nic nie mowic.Moze kiedys ty tez bedziesz potrzebowac zeby twoj brat dochowal tajemnicy
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
Mój brat również ma 16 lat i nigdy, przenigdy na niego nie skarżyłam.
Teraz powiedział Ci, gdzie jest. Jak zobaczy, że zdradzasz jego tajemnice, i Ciebie uzna za 'wroga', przestanie Ci ufać. Z rodzeństwem trzeba rozmawiać, a nie skarzyć rodzicom. |
|
|
|
|
#40 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie badz kapusiem.i co z tego ze brat idzie na piwo? nie ma 11 lat . pozatym lepiej ze idzie na bro niz ze idzie na wino aka. berbelucha za 5 zeta litr.prawda? |
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#42 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nic dziwnego, że się rodzicom nie chwali, że na piwko z kolegami chadza ![]() W tej sytuacji (osobnik niepełnoletni) powinnaś zapytać maę, co ona na to, że braciszek popija → w końcu to twój brat, więc jego dobro też powinno leżeć ci na sercu, a nie sądzę, żeby piwkowanie w tak młodym wieku było czymś naturalnym i pochwalanym, rodzice mają prawo wiedzieć!
|
||
|
|
|
|
#43 |
|
Zadomowienie
|
To trochę dziwne,że tak (prawie) wszyscy nie mają nic przeciwko pijącemu piwo 16-latkowi...Ja też popijałam ukradkiem piwo w tym wieku (choć strasznie mi nie smakowało, ale chciałam być już bardzo dorosła
) i także się nie stoczyłam, ale znam takich, którzy się stoczyli. Uważam,że rozmowa z bratem nic nie da.Chłopak wyśmieje pewnie młodszą siostrę, która martwi się o jego kłamstwami i piciem alkoholu. Jeśli brat dowie,że autorka doniosła rodzicom, a ci zrobią mu awanturę to będzie się tylko jeszcze lepiej krył przed całą rodziną. Ja na miejscu autorki spróbowałabym porozmawiać z mamą lub tatą, albo z obojgiem i szczerze o wszystkim opowiedzieć. Poprosić, by o tej rozmowie brat się nie dowiedział, jednak aby rodzice spróbowali coś z tym zrobić, bo w końcu oni są za niego odpowiedzialni.
|
|
#44 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Poza tym brat nie musi się dowiedzieć, że siostra powiedziała prawdę rodzicom, tak jak to zaproponowała karolinkamalinka, którą na końcu cytuję.Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
czyli jak rozumiem sama nie pijesz alkohoulu skoro to dla ciebie jest nienormalne tak? bo jak masz 17 lat to jak rozumiem tez nie pijesz sokoro dla ciebie to takie dziwne ze 16 latek pijr z kumplami browara
|
|
|
|
|
#46 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pewno dlatego tak sądze, bo sama mam 17 lat
|
|
#49 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam rodzeństwo, młodsze. I nie masz co współczuć, tak obydwoje zostaliśmy wychowani, że najważniejsze w rodzinie jest zaufanie. |
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Troszeczkę przesadziłaś. To, ze ktoś ma inne zdanie od Ciebie, tzn. że go skreślasz by nie poniżać się? Aż tak Cię to boli?
|
|
|
#51 |
|
Zadomowienie
|
Jeżeli nie wraca pijany i nie ma problemow to po co zabraniac 16latkowi wychodzenia na piwo ! Wy w wieku 16 pewnie piwa nie piłyście, nie paliłyście papierosow i byłyście baaardzo grzeczne? hę?
|
|
|
|
|
#52 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#53 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak swiat swiatem nastolatki maja pociag do alkoholu. I nikt tego nie zmieni. Musimy pamietac (bo chyba kazdy przez to przeszedl, albo sie z tym zetknal), ze wiek 15, 16 lat to okres dojrzewania, buntu przeciw calemu swiatu, a zwlaszcza przeciw rodzicom. A zakazany owoc najlepiej smakuje. I co teraz w sytuacji kiedy autorka poskarzy rodzicom- chlopak sie wkurzy, znienawidzi siostre, uzna za donosicielke, rodzice zaczna sie "czepiac", kontrolowac, zakazywac. Wiec na zlosc mamie odmroze sobie uszy. Zakazany owoc jest wtedy jeszcze bardziej zakazany, a tym samym bardziej atrakcyjny. Mysle, ze jesli chlopak robi to w granicach "normy" czyli nie wraca pijany w sztok co drugi dzien, nie wagaruje i nie olewa calego swiata, to nie ma sie czym martwic. Nie demonizujmy dziewczyny. I mysle, ze adekwatne do niektorych wypowiedzi jest tu przyslowie "zapomnial wol, jak cieleciem byl"- nikogo przy tym nie obrazajac oczywiscie.
|
|
|
|
#54 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli sie dowiedza on i tak będzie przez jakis czas sprawiał pozory, że więcej pic nie będzie, a potem i tak zacznie tyle, że sie lepiej ukrywając i nie mówiac siostrze. Straci do niej zaufanie, a tak to jeżeli ona zauważyłaby coś bardzo niepokojącego w jego zachowaniu mogłaby z nim porozmawiać może i by ją wyśmiał ale sens rozmowy dałby mu chcoiaz trochę do myślenia.Jesli nie przychodzi zalany to nie widzę w tym nic aż tak złego. Nastolatka nie utrzyma się od alkoholu i innych tego typu rzeczy za bardzo ciekawe jest to co zakazane... |
|
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
picnic - co z tego czy rodzicie sie dowiedza czy nie? Jak bedzie chcial to bedzie dalej chodzil na piwo, a rodzice nic beda nic wiedziec, jest to nie do wykrycia. To juz nie jest dziecko 5 letnie, ktore sie da upilnowac.
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
nie da się kogoś uchronić na siłe. pewnie, któregoś dnia sam wpadnie w ręce rodziców i bede działać, zaliczy jakiegoś kaca. On na razie pewnie popija piwko ze względu na kolegów, na pozycję w grupie, my kobiety tak nie mamy, ciężko tu dokładnie osądzać jak to z nim jest.
Ja mam kuzyna, mlodszy o 5 lat, próbowałam mu nakłaść do głowy, ale i tak robił co chciał. Nie kablowałam na niego, bo nie robił sobie jakieś krzywdy, nie popadał w uzależnienie, a jak widziałam, że za często to mu mówiłam o cienkiej granicy itp. , a dzięki temu, że mi ufał opowiadał i mogło to trochę kontrolować. Brat i tak będzie kombinował żeby z kumplami bawić się w dorosłość, moim zdaniem tego się nie uniknie
|
|
#57 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja z moim bratem zawsze sie kryjemy i nigdy bym nie podkablowala go rodzicom, sama czasem nawet wymyslam male klamstewka zeby nie wydaly sie jego "grzechy"
|
|
|
#58 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:07.

śmiać mi się chce strasznie jak myślę o tamtych czasach hehe!

→ w końcu to twój brat, więc jego dobro też powinno leżeć ci na sercu, a nie sądzę, żeby piwkowanie w tak młodym wieku było czymś naturalnym i pochwalanym, rodzice mają prawo wiedzieć!
Poza tym brat nie musi się dowiedzieć, że siostra powiedziała prawdę rodzicom, tak jak to zaproponowała karolinkamalinka, którą na końcu cytuję.