![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Re: Rybka nie taka zdrowa
Ech, cały tydzień mamy urwanie głowy w pracy - jeden z przestawicieli spowodował wypadek w czasie pracy i jest w szpitalu a my mamy na głowie prokuraturę, inspekcję pracy i inne przyjemności.
![]() Ale co do dzidzi - sama wiesz, jak jest. ![]() Jest cudnie! ![]() Nic mnie nie boli, maleństwo rośnie jak na drożdżach (już 3 tygodnie temu widziałam prawidłowo zamkniętą cewkę nerwową, okrąglutką głowkę, 2 nóźki i 2 rączki! ![]() ![]() ![]() Weszłam w najprzyjemniejszy okres ciąży - drugi trymestr i wszystkie męczące objawy minęły - a i tak było ich przeciez tak niewiele. ![]() Jestem szczęściara i tyle. ![]() Nadal nie wymiotuję ![]() ![]() ![]() ![]() Ale udało mi się zlikwidować pierwsze pajączki z nóg!!! ![]() Przeszłam przez fazę obaw i przejmowania się wszystkim, co udało mi się wyczytac w książkach, czasopisamch i internecie na temat ciąży i aktualnie wierzę tylko SOBIE i jeszcze (ale na DRUGIM miejscu) mojemu lekarzowi. ![]() I jest dobrze. I będzie wszystko w porządku, bo niby jak miałoby być? ![]() Całuski dla całej tygrysowej trójki. ![]() P.S. A jeszcze odnośnie śledzików w occie: ja tez cierpiałam w czasie świąt, bo mi wszyscy wmawiali, że ocet szkodzi dzidzi i nawet galaretkę z kurczakiem polaną octem z talerza wyrywali a we wtorek zapytałam lekarza i powiedział, że to bzdura i że ocet (SPOŻYWCZY) działa tak jak wszystko, co kwaśne - tak miesza w żółądku, że się lepiej żelazo wchłania. ![]() Czyli śledziki w occie nie tylko możesz, ale wręcz POWINNAŚ jeść! ![]() Zresztą przecież większość marynat - grzybki, ogórki itede - moczy się w occie w słoiku, więc o co chodzi??? Przecież każdy wie, ze to zdrowe! ![]() Ja też zawsze mówię, że to maleństwo ma zachciankę, nie ja. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Rozeznanie
|
A ja myślę, że łyk coli mniej wyrządzi Tygrysiątku szkody niż Twoja niezaspokojona ochota na nią.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
Tygrys napisał(a):
> Tylko uważaj na warstwę pomarańczy ułożoną poprzecznie do kierunku padania promieni słonecznych, po poprzez długotrwałe wystawienie na promieniowanie słoneczne typu UV A i UV B, może się to okazać brzemienne w skutkach dla stanu lewego nadnercza .... > > eeeeh na to bede uważac ![]() ![]() ![]() ![]() Tygrys - mała czarna nie zasłuzyła na taaaki krzyk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ludzie, ludzie jak mnie najdzie ochota to zjem konia z kopytami, bo to bedzie silniejsze ode mnie ![]() ![]() Ti ![]() ![]() mała ![]() ![]()
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
A kawki tez nie pijesz W OGÓLE?
Mnie znowu lekarz powiedział, że lepiej wypic małą kawkę niż siedzieć, ziewać i męczyć się przy pracy. ![]() Ale ja pije tak maksymalnie jedną na tydzień. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
Nie wolno kofeiny (tzn. umiarkowanie), nikotyny ( w ogóle), alkoholu (tylko JEDEN kieliszek CZERWONEGO wina na dzień, najlepiej rozcieńczony z wodą 1:1), serów pleśniowych 9w ogóle), tatara ( w ogóle) i jeszcze wszelkich potrwa zawierających surowe białko!
Czyli np: majonez, niektóre desery mleczne, kogel-mogel itede. ![]() A wiesz, skoro Twój lekarz Ci pozwolił, to może możesz od czasu do czasu tą makrelkę? Widzę, że jednak nie jestem najbardziej upierdliwą i wypytującą o najdrobniejsze szczegóły pacjentką. ![]() ![]() ![]() Zastanawiam się, kiedy mnie wyrzuci za drzwi za te moje 100 pytań do przy każdej wizycie. ![]() Chodzę do niego co 3 tygodnie i za każdym razem siedzę 30-40 minut a standartowo każda pacjetntka siedzi do 15 minut. ![]() Ale się te czekające po mnie wkurzają. ![]() Ale co??? Przecież moje pytania są WAŻNE, no nie??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Maskotka Wizaz.pl
|
Agentka-Ola napisał(a):
/.../ > mała ![]() ![]() Żabo... nie potrzeba mi tu adwokata,a wnerwiam się i to bardzo, bo wiem jakie spustoszenie umysłowe sieją w Twoiej TROSKLIWEJ głowie takie teksty. Więc ustalmy fakty : WSZYSTKO jest szkodliwe, bo w takich kurna czasach żyjemy. AMEN. I tylko pytanie czy warto się nad tym wogóle zastanawiać. to najlepsza droga do obłędu, a jeśli chodzi o sugestie zdrowotno-żywieniowe, to znam Twoją podatność, nawet jeśli to przeczy logice. Co do gulaszu, to jeśli się nie podoba, Buby zapewne się ucieszą - a ja mogę zapychać się smalcem i popijać octem, bo TAKĄ przywiązuję właśnie uwagę do swojej diety. Kocham Cię. Pa Ti.
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
No nie wiem, Ti, może masz większą wiedzę na temat odkładania się szkodliwych substancji w organizmach niż prezentują wydawnictwa zdrowego odżywiania w czasie ciąży i mój lekarz, no MOŻE.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
A ja czytałam, że to Ty zabraniasz Oli pić coca-colę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Maskotka Wizaz.pl
|
mala-czarna napisał(a):
> No nie wiem, Ti, może masz większą wiedzę na temat odkładania się szkodliwych substancji w organizmach niż prezentują wydawnictwa zdrowego odżywiania w czasie ciąży i mój lekarz, no MOŻE. Tłuszcze nawet te nienasycone nie mają zdolności akumulacyjnej. Czyli "W TŁUSZCZU" nie może się nic odkładać. I TYLKO o tym pisałem. Chemia organiczna zna setki związków zdolnych do akumulacji pochodnych metali z wolnymi rodnikami, które łykają je jak ciepłe bułki - ale temat był o Tłuszczach - więc zaprotestowałem. t.
![]() |
#40 |
Maskotka Wizaz.pl
|
mala-czarna napisał(a):
> A ja czytałam, że to Ty zabraniasz Oli pić coca-colę. ![]() A ja słyszałem na własne uszka, jak JEJ Położnik prowadzący się załamał jak się dowiedział ile i jak często Ola pije Colę ... ale mogę mieć omamy (częste w rozmowach w cztery oczy z lekarzem), ale naturalnie mogę się mylić bo powtarzał to tylko przez 3 kolejne wizyty, a do czterech razy sztuka. Ti.
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Tygrysie!
Takie informacje sieją spustoszenie w niemal KAŻDEJ głowie ciężarnej! Naprawdę! Wiem, ze to zabrzmi niesamowicie, więc usiądź lepiej, ale wiele kobiet przed Olą też już było w ciąży. Niesamowite, prawda? ![]() Ja też przejmowałam się octem, tłuszczem, kofeiną i innymi bzdurami i to jest chyba całkowicie normalne w czasie ciąży. I przepraszam, że napisałam o wędzonych rybach to, co powiedział mi mój lekarz i co przeczytałam w podręczniku zdrowego żywienia w czasie ciąży. Mnie po prostu skręca na widok takiej wędzonej makrelki, ale jakoś się trzymam. ![]() Zresztą może ja mam jakieś inne ograniczenia żywieniowe, ponieważ moja ciąża to ta wysokiego ryzyka, sama nie wiem. ![]() Tak czy siak już się tu nie wypowiadam. Jeśli chcesz pogadać Oluś, to zapraszam na maila. Nie będę się tu denerwować, bo to może dzidzi zaszkodzić. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
mała- kawki nie piję, bo jak mnie odrzuciło od niej na samym początku, przez te mdłości, tak do tej pory - koniec 5 m-ca a ja nadal nie mam na nią ochoty ..a szkoda, bo ginio sie nie moze nadziwić mojemu niskiemu cisnieniu..ja sama zresztą tez
![]() ![]() ![]() bardzo się ciesze mała, ze dotrwaliście do końca tego czarnego okresu , jakim jest 1 trym, sama marzyłam, zeby sie skonczył ten 12 tydzien ![]() ![]() ![]() niedawno rozmawiałam przez tel z Asienką, mamy się umówić na spotkanie ![]() ![]() co do pytań u gina, to mam tak samo- 5 razy upewniam się co do tej samej kwestii ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ja tez łaze do pracy ![]() mała ![]() ![]()
![]() |
#43 |
Maskotka Wizaz.pl
|
niby tak, ale potem to ja wybijam jej te głupoty z głowy i wiem ile mnie to siły i słabnących nerwów kosztuje.
Wiem jak NEGATYWNE działanie mają na nią te wszystkie fora netowe o żywieniu, patologiach, psychologiach i innych domorosłych duperelach. Więc sorry, ale jak przypadkiem znalazłem się wewnątrz debaty - nie potrafiłem siedzieć cicho i cierpliwie czekać do popołudnia aby jej to powolutku tłumaczyć jak na lekcji chemii, al ciąża owszem - dźwigana bardziej przez kobietę, ale dotyczy TAKŻE dziecka mężczyzny, więc myślę, że mogę mieć jakikolwiek wpływ na dietę MOJEGO także dziecka. bo jeśli nie to okaże się żę jako gatunek zbędny zostaniemy odsunięci na bok, a głównym partnerem Pań staną się banki nasienia, wtedy nie będziemy się denerwować, tylko zajmiemy piciem piwa, czytaniem świerszczyków i zarastaniem brudem. Idę stąd, bo nerwowy się robię. Pa. MaluchuCzarnuchu - to nie do Ciebie osobiście - po prostu niechcąco tak wyszło w naszej rozmowie. Pa. Ti.
![]() |
#44 |
Rozeznanie
|
Hihihi, ale dlaczego TYLKO MNIE się oberwało?
![]() Zapchałam się kromką z TUŃCZYKIEM z puszki i już mi trochę nerwy przeszły. ![]() Papa, Ti. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Maskotka Wizaz.pl
|
Przepraszam - niechcąco wyładowałem na Ciebie cały stek frustracji związanych z Internetowym ogłupianiem mojej kochanej Ciężarówki, przez ogół zjadaczy rozumów internetowych...
ti.
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
Ja ostatnio miałam 90/60.
![]() Ale ogólnie zawsze mam niskie. Mnie winko też średnio, ale takie rozcieńczone smakuje ok. I dobrze się po nim śpi. ![]() Ja już teraz zastanawiam się nad sensem chodzenia do pracy - siedzę bite 8 h za biurkiem i strasznie bola mnie plecy. ![]() Przychodzę do domu skonana o 20 -tej i padam w łóżko. ![]() Gdyby nie kredyty, które nad nami wiszą, poprosiłabym lekarza o wypisanie zaświadczenia o niezdolności do pracy. ![]() Poza tym w sumie fajnie mieć motywację do codziennego malowania się i spacerku. ![]() Termin mam na 9. lipca, ale po prostu WIEM, że urodzę pod koniec czerwca. ![]() Zresztą wtedy właśnie mój lekarz ma urodzinki, więc zrobię mu niespodziankę. ![]() Już się nie mogę doczekać wielkiego brzucha pod luźną, letnią sukienką. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
mala-czarna napisał(a):
> I przepraszam, że napisałam o wędzonych rybach to, co powiedział mi mój lekarz i co przeczytałam w podręczniku zdrowego żywienia w czasie ciąży. > Mnie po prostu skręca na widok takiej wędzonej makrelki, ale jakoś się trzymam. ![]() > Zresztą może ja mam jakieś inne ograniczenia żywieniowe, ponieważ moja ciąża to ta wysokiego ryzyka, sama nie wiem. ![]() Jeśli dobrze pamiętam lektury dotyczące ciąży, w każdej ciąży, ZWŁASZCZA TEJ WYSOKIEGO RYZYKA, należy OGRANICZYĆ SPOŻYCIE SOLI. A wszystko, co wędzone, ma tej soli od groma. Więc stąd ten zakaz Czarnulko. Ale z drugiej strony sól podnosi ciśnienie, więc pewnie dlatego Oli lekarz pozwala, skoro ma niskie, a jej ciąża nie jest ciążą wysokiego ryzyka. Co do coli, to ona zbyt zdrowa nie jest, nawet bez ciąży, więc Ti i lekarz Oli mają rację, że lepiej ograniczyć. Pozdrawiam wszystkie mamusie - obecne i przyszłe. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
Ja nie jestem co prawda w ciąży, ale mam jednego, malutkiego, tyciego wtręta: czy myślicie, że nasze babcie i mamy, też tak kontrolowały dietę? Tłuste, nietłuste, smażone, wędzone, białkowe bla bla bla? Po prostu nie mogę sobie wyobrazić mojej babki, jak siedzi z "zasadami dobrego odżywiania w ciąży" w dłoni, drugą gotuje obiad meżowi, a trzecią oporządza już będące na świecie dzieci. Zdrowe do dziś, mimo swoich lat, dodam
![]() ![]() ![]() Trzymam za Was kciuki mocniutko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Olcia :))
Olu stara zasada naszych mam i babć mowila ,że trzeba jeść na co ma sie ochotę ,nie odmawiać dziecku i że organizm cudownie to wlaśnie poprzez ciężarnej apetyt reguluje...z tego co wiem nie masz jakiś przeciwskazań zdrowotnych,więc po raz 2-gi
![]() ![]() Wsio będzie dobrze nie Ty pierwsza i nie ostatnia. Olu kofam Ciem bardzo ale jak jeszcze raz ![]() ![]() ![]() Tygrysku, ty też zachowuj spokuj jesteś cudowna podporą dla Oli,nie każdy facet tak ma ...ale nie napadaj tak na nas za każdym razem.Wiele wizażanek jest w ciąży ...czasami bardziej reagujesz histerycznie od Oli,ale jej wolno, bo Ona Malutka jest w ciąży i takie odpaly w jej przypadku są normą ![]() Pozdawiam Was ![]() Ps Ti nie krzycz na mnie bo dzisiaj mam depresję.. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Wtajemniczenie
|
Re: Olcia :))
Nutka napisał(a):
> Ps Ti nie krzycz na mnie bo dzisiaj mam depresję.. ![]() To chodź do nas - Ukochamy, przytulimy... buzi też się znajdzie ![]() Ti.
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Z tą solą święta racja.
Mnie nawet po małej ilości automatycznie łapie migrena. ![]() A z colą chodziło mi o to, że mniej zaszkodzi Tygrysiątku łyk (JEDEN!) coli niż stres i niezaspokojone pragnienie Mamusi. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Re: Olcia :))
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Maskotka Wizaz.pl
|
mala-czarna napisał(a):
> Z tą solą święta racja. > Mnie nawet po małej ilości automatycznie łapie migrena. ![]() > A z colą chodziło mi o to, że mniej zaszkodzi Tygrysiątku łyk (JEDEN!) coli niż stres i niezaspokojone pragnienie Mamusi. ![]() ![]() Żebyś wiedziała na ile łyko-litrów przymykam me piękne oczy - nawet byś nie pisnęła ![]() Ti.
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
mala-czarna napisał(a):
> A z colą chodziło mi o to, że mniej zaszkodzi Tygrysiątku łyk (JEDEN!) coli niż stres i niezaspokojone pragnienie Mamusi. ![]() ![]() Tak, ja wiem, że o to Ci chodziło - i masz rację. Ale Tygrys pisał, że Ola tę colę hektolitrami piła, a to już na pewno zdrowe nie jest. Ale tak mi między wierszami wyszło, że jednak czasem jej troszkę wypić pozwala, więc chyba nie jest tak źle. ![]() Zastanawiam się, co ona mogłaby pić zamiast coli, żeby miało podobny smak, a jednak nie było takie szkodliwe. Jak wymyślę, to napiszę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
Ta rtęć z tuńczka to podobno uszkadza mózg płodu, więc chyba nie taka głupia sprawa o tym wiedzieć.
A tak na marginesie te informacje pochodzą z Newsweeka poniedziałkowego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Rozeznanie
|
W czasopismach czasem potrafią głupoty wypisywać. Wiem, bo pracowałam przez kilka lat w redakcji.
A jak Amerykanie chcą się kobietom w ciąży i nie tylko przysłużyć, to niech przede wszystkim dadzą im więcej odpoczynku (mężczyznom oczywiście też). W USA jest najkrótszy roczny wymiar urlopu na całym świecie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Gość
|
zalika napisał(a):
> Ta rtęć z tuńczka to podobno uszkadza mózg płodu, więc chyba nie taka głupia sprawa o tym wiedzieć. Tylko dziennikarz zapomniał doczytać o stężeniach... > A tak na marginesie te informacje pochodzą z Newsweeka poniedziałkowego ![]() Szkoda, że nie z Lancet... |
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
mala-czarna napisał(a):
>> Jeśli chodzi o puszkowanego to można nawet w ciąży jeść spokojnie do 4-5 puszek tygodniowo. ![]() Haha ![]() a ja słyszałam, że w ciąży w ogóle puszek należy unikać tj. zawartości puszek bo puszek to i nie w ciąży ![]() ![]() Jak to już parę mądrych osób przede mną napisało NIE DAJMY SIĘ ZWARIOWAĆ Ja sie na początku ciąży naczytałam jakichś mądrych książek, aż mi głowa spuchła od nadmiaru informacji i z przerażeniem stwierdziłam, że prawie wszystko szkodzi ![]() Początkowo próbowałam stosować się do wszystkiego i nawet mi się udawało, ale w drugim trymestrze zaczęłam robić sobie odstępstwa, a teraz (to juz końcówka ![]() ![]() Teraz piję małe oczywiście ilości czerwonego wina - podobno poprawia morfologię, a ja mam kiepściuteńką... I naszła mnie straszna ochota na piwo, ooookropnie wielka. A podobno organizm wie czego mu potrzeba ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
A zrobiłam wczoraj sałatkę z tuńczyka
![]() pyszniutka ![]() i co mam teraz włosy z głowy rwać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Rozeznanie
|
to to o czym myślisz
![]() oficjalnie: cześć mamuśki, tu mamuśka przyszła ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:10.