![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zmiana nazwiska..
o ł zapomniałaś. Ja mam nazwisko na Ł i to jeszcze dość długie. Teraz polskie litery w necie to nie problem w sms prawie tez ale w adresie mailowym to już kłopot. (albo ja jestem nie na bieżąco już:P)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Grunt to sie nie przejmowac, innej rady w takich sytuacjach nie ma. Wszystkich i tak nie uszczesliwimy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
jezeli masz jakies zagraniczne korzenie, np babcia nosila rodowe obcobrzmiące to nie bedzie wiekszego problemu. zalezy to tez od tego jak umotywujesz prosbe i na jakiego kierownika wydajacego decyzje o zmienie nazwiska trafisz. czy to jest usc w jakims wiekszym miescie?
![]() |
#34 |
Przyczajenie
|
Dołączam się do pytania. Znajoma chcę zmienić nazwisko, poniewaz jej ojciec był złym człowiekiem, znecał się nad rodziną i dlatego chiałaby się od tego nazwiska oddciąć. Czy takie powody są wystarczające dla USC?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Kwestie zmiany nazwiska reguluje Ustawa z dnia 15.11.1956r o zmianie imion i nazwisk (Dz.U.63.59.328 z późniejszymi zmianami).
Zmiany nazwiska można dokonać jeżeli : •wnioskodawca zamierza powrócić do nazwiska wcześniej używanego (np. panieńskiego noszonego przed zawarciem małżeństwa); •nazwisko posiada formę imienia; •nazwisko ma charakter ośmieszający albo nie licujący z godnością człowieka; •nazwisko ma brzmienie niepolskie; •wnioskodawca zamierza nosić nazwisko dotychczas używane, pod którym jest powszechnie znany, nie będące jednak jego prawdziwym nazwiskiem (np. pseudonim). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
uważam,że mogą,ale chyba dla sądu,ktory wyda takie postanowienie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:27.