![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gwara
miałam na studiach koleżankę ze Śląska. czasami jak się zapomniała to nie wiedziałam o czym do mnie mówi.
Ale niespecjalnie mi to przeszkadzało, bo jak ktoś mówi do mnie dłużej niż 5 min to i tak nie słucham ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
Nie mówię i bardzo mnie drażni śląska gwara. Niestety. Powszechnie kojarzy się z nieumiejetnoscią przyswojenia "normalnego" języka, niedbalstwem i - przepraszam, ale to fakt- z niższym ilorazem inteligencji.
Może to i tradycja, może tkwi w tym jakiś urok - ja póki co jestem na nie. Edytowane przez Marilyn Czas edycji: 2006-10-05 o 19:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Mnie gwara po prostu drazni, nie lubie jej sluchac. Czesciowo wyglada to u mnie tak jak u Marilyn. Niestety.(moze nie nizsza inteligezcja, ale jakies niedbalstwo... takie odczucia, nic nie poradze)
Denerwuje mnie uzywanie jakichs dziwnych (dla mnie) slow, nie znosze kiedy nie rozumiem tego, co ktos mowi. Wydaje mi sie, ze gwara jest taka szorstka, twarda, nieprzyjemnie brzmi. Kojarzy mi sie z wsia. Nie lubie i juz. Nie uwazam, ze to jakis wstyd ![]() Chociaz uzywanie gwary w towarzystwie osob, ktore jej nie znaja uwazam za niegrzeczne. To troche tak jakby mowic w innym jezyku zeby ktos nie zrozumial. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie uwazam, ze osoby mowiace gwarą są głupsze. Napisałam tylko jaki jest społeczny odbior. W kazdym razie, mnie drazni i nic na to nie poradzę. Edytowane przez Marilyn Czas edycji: 2006-10-05 o 19:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Kiedys bylam na kolonii z dziewczynami ze Slaska i jak wrocilam to niezle zaciagalam...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Bardzo lubię posłuchać ludzi, którzy umieją i mówią gwarowo.
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
OOO!! Dobrze gada ![]() Właśnie nikt jeszcze nie wspomniał tu o tradycji.. a przecież to chyba przede wsyztskim o to chodzi. I czasem ludzie podtrzymuja ją nawet podświadomie, nie celowo. Słyszą jak rozmawiają ich rodzice- gwara i sami to też robia nie myśląc że to tradycja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
nie wiem czy to jest gwara ale nienawidzę jak ktoś mowi np. z mamom zamiast z mamą , chodzom zamiast chodzą; itd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
-obuty- ma ubrane buty a poza tym macie swietny akcent ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
ja mowie czasem po gwarze wielkopolskiej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
W moim domu rodzinnym nie mowiono gwara slaska, poniewaz rodzice pochodza z innego regionu, z gwara zetknelam sie na podworku i wszkole.
Pamietam pewna sytuacje z I kl podstawowki, kiedy to pani kazala napisac krotkie opowiadanko, a jedna z dziewczat napisala tak , jak mowila , czyli po slasku ![]() I tu wlasnie jest problem , dzieci do ktorych stale mowi sie w okreslonej gwarze, maja lub moga miec problemy w nauce poczatkowej. Lubie posluchac jak ktos godo, ale nie lubie gdy mlode dziewczeta "godaja", a przy tym maja w sobie cos tak wulgarnego, opryskliwego. Sama od czasu do czasu dla zartu, badz nieswiadomie w czasie rozmowy cos powiem gwara. Acha , nie zupelnie zgodze sie z Marilyn. Mowienie okreslona gwara, wcale nie musi oznaczac tzw. ciemnoty, niktorzy to robia by podtrzymac tradycje. Edytowane przez manolita Czas edycji: 2005-09-02 o 19:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() BTW-wydaje mi się,że oprócz typowej gwary regionalnej jest "gwara miastowa". Np. jak ktoś jest z Wielkopolski,ale nie z Poznania to może mieć problem czym jest pestka albo SB ![]()
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
A skąd ja mam wiedzieć czy się posługuję jakąkolwiek gwarą, skoro wszyscy dookoła mówią tak samo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Jak tak czytam wypowiedz osób,które nie lubią gwary to aż mi oczy z orbit wychodzą.Gwara każdego regionu jest częścią kultury,tradycji,historii .To może jak komuś przeszkadza gwara to zaraz zaczną im przeszkadzać wszystkie lokalnie święta i obrzędy
![]()
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#49 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Uwielbiam gwarę śląską - zupełnie serio ![]() Z łódzkiej gwary używam wiele słów zupełnie nieświadomie - np. angielka (podobno "normalni" ludzie mówią na to bułka paryska ![]() ![]() ![]() PZDR ![]()
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() pestka-szybka linia tramwajowa ![]() Jeżeli już o komunikacji mówimi to Łódź też ma takie fajne określenia ![]() pyry z gzikiem-ziemniaki z białym serem ![]() Cieszę się,że są osoby mające podobny pogląd na gwarę jak ja ![]()
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Znalazłam w Wikipedii fajny słownik gwary łódzkiej... o kurczę sporo używam
![]() http://pl.wikipedia.org/wiki/Gwara_%C5%82%C3%B3dzka PZDR ![]()
![]() |
#56 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A poza tym ja bardzo cenie ludzi ktorzy zachowuja tradycje i pielegnuja lokalne gwary i dialekty. Jesli wszystko wymrze bedziemy bardzo zubozeni. Nie wiem dlaczego Polacy sie wstydza swoich gwar. Na zachodzie Europy kazdy jest dumny ze swojego regionu i zawsze to podkresla. W Szwajcarii obowiazuje dialekt szwajcarski, ktory w kazdej miescinie sie od siebie rozni. Oni nawet potrafia rozpoznac z ktorej wioski pochodzi dana ossoba wlasnie po akcencie czy specyficznych slowach (oczywiscie w zawezonym regionie). Swoja odmiennosc podkreslaja tez stylem budownictwa, zagospodarowania przestrzeni i swietami. Uwazam ze to jest piekne i godne nasladowania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nawet nie wiedzialam ze tyle slow jest krakowska gwara ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
chrust, cwibak, grysik, kajzerka, kiszone ogorki, kremowka, kutas (w sensie pompon, moja czapka ma "kutasiki" ![]() W wiekszosci nie zdawalam sobie sprawy z tego, ze to regionalizmy. Niektorych w ogole nie uzywam. Gwara kojarzy nam sie ze slaska czy goralska, a jak widac sytuacja prezentuje sie inaczej. Zapewnie wiele z nas uzywa okreslen nie wiedzac, ze sa regionalnymi. Dlatego wysmiewanie sie czy mowienie, ze to tylko dla osob "z mniejszym ilorazem inteligencji" doprowadza mnie do szalu. ![]() Aha, czy jeszcze u kogos borowki sa granatowe, a jagody czerwone? I jezyny to ostreznice? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Wtajemniczenie
|
No ja mieszkam na śląsku i często się łapię na tym, że sobie po śląsku godom.
Po prostu czasem mi tak wygodniej, ale mówie głównie po polsku. Robie sobie też czasem "jaja" z tej gwary bo jest taka pseudo poważna ![]() Wiem, że akcent mam, bo mieszkam tu całe życie, ale moi rodzice nie wywodzą się ze śląska więc taką prawdziwą ślązaczką nie jestem, tylko przyjezdną ![]() Za to w rodzinnych stronach moich rodzicieli (trójkąt między Łodzią, Radomiem a Wawą) dużo jest śmiesznych słówek ![]() -obuj się - ubierz buty -nawróć się - chodź z powrotem -jojka - jajka -boszc - barszcz (hahaha) -galanty - w porządku -latoś - w tym roku a tak poza tym to oczywiście: robiełem, mówiełem, robieła, mówieła i inne dziwne przekrętasy- smiesznie ![]()
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie chodziło mi oto, że gwara to część tradycji, bez której bylibyśmy jak goły na rogu stodoły. Ciesze się, że są ludzie i regiony, które posługują się swoim własnym językiem-dialektem. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:53.