|
|
#31 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: OFE wizażanek?
Tak naprawdę jeśli ktoś podejmuje pierwszą pracę lub działalność gospodarczą to raczej na 100% losowanie go dotyczy.
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
z tym losowaniem to wcale nie takie oczywiste bo to zależy od kiedy człowiek pracę zaczął
![]() liveChat o tym nie słyszałam na czym to dokłądnie polega? ![]()
|
|
|
|
|
#33 |
|
Konto usunięte
|
Ja pracowałam 1 (jeden!!) dzień na umowę-zlecenie w październiku.
Na początku lipca następnego roku, dostałam list polecony z ZUS'u, że nie wybrałam OFE i jak (chyba) do 10 lipca nie wybiorę, to mnie wylosują. Nie czekałam na losowanie i wybrałam ING. Są 2 losowania w roku i jak się rozpocznie pracę I - VI, to trzeba się zapisać do stycznia, a jak VII - XII to zapis do lipca, tak mi się wydaje, ale mogę się mylić. |
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
nie lipca a czerwca
|
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
tunia81 tylko po jednym dniu?? zawsze myślałam że do OFE to trzeba mieć troszkę przepracowane???????
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Musiałam wybrać ofe, bo skończyłam 26 lat i pracodawca musiał odprowadzić składkę. Za 8 godzin pracy składka do zus wyniosła coś koło 5-6 zł, z tego chyba 7% idzie do ofe. Śmiech na sali. Oczywiście przy zapisie do ofe musiałam wskazać uposażonego
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
no ładnie to agent miał pewnie niezły ubaw
no widzisz w takim razie jesteś doskonałym przykładem dla nas wszystkich że nigdy nie wiadomo kiedy i dlaczego można być wylosowanym nawet jeśli się tego nie spodziewamy, dlatego warto sprawdzać co jakiś czas czy nas przypadkiem nie wylosują i trzymać rękę na pulsie ![]() Tusia gratuluję szybkiej decyzji z wyborem OFE (nie dałaś się wylosować) a czy nadal jesteś w swoim pierwszym OFE czy zmieniałaś? |
|
|
|
|
#38 |
|
Konto usunięte
|
Mój agent, to bardzo sympatyczny gość, do tego gaduła straszna, więc mieliśmy ubaw.
A w wybranym ofe jestem nadal, bo minęło dopiero pół roku od momentu zapisania się (po 2 latach można zmienić bezpłatnie). Nie pracuję, więc mi na razie obojętne co się dzieje z moją groszową składką. Może niedługo dostanę pracę, to wtedy dokładnie przyglądnę się funduszom
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
pewnie Tunia teraz nie opłaca Ci się zmieniać OFE bo musiałabyś zapłacić 160zł ale za dwa lata zmiana jest darmowa. dobrze że się interesujesz tym tematem będzie Ci łatwiej podjąć decyzję które OFE wybrać w momencie nowej pracy
ilu osobom nie chciało się chwilkę pomyśleć i dali się wylosować do jakiegoś niszowego OFE
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3345e377b5e4f12f71691e1 82a1acdc753f18a83_62c2224 350409;10298552]
Nie czekałam na losowanie i wybrałam ING. .[/quote] ja tez,bez problemu zapisalam sie przez net |
|
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
oj macie rację teraz można zapisać się w przeciągu minuty on-line przez infolinie a nawet sms słyszałam że w CU można tak zrobić
dla mnie bomba! ps.słodkich snów moje wizażanki |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
chilanes, dzięki za odpowiedz. Dosłownie kilka dni po moim poście sprawa się sama rozstrzygnęła, bo dostałam pisemko z zusu.
Wbrałam ING. Mało jeszcze z tego rozumiem, ale nie chcialam zdawać się na losowanie. Może za dwa lata więcej będę kumać i jeśli ING okaże się lipny to go po prostu zmienię ![]() W ramach zabezpieczenia emerytury mam też konto emerytalne, ale i tak obawiam się, jak w przyszłości będzie z wypłacanie z tych źródeł emerytur. Zawsze prognozy i przewidywania analityków są słodkie. Odkąd nie przewidzieli kryzysu, nie ufam im
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
kryzys pewnie przewidzieli, tylko jak zwykle nikt im nie uwierzył
![]() Tunia - Ty to faktycznie miałaś niezłą akcję, aż się uśmiałam czytając ![]() widać jak chore mamy przepisy, no ale nic na to się nie poradzi ![]() hostess - pytałaś o LiveChat no to po prostu siedzisz sobie przy komputerku i gadasz na chacie ze swoim Agentem to już dla stałych członków Commercial Union do których i ja będę należeć ![]() ogromna wygoda ![]() teraz to już w ogóle nie trzeba się ruszać z domu, żeby załatwić kwestię swojej emerytury - ja się przez necik zapisałam 5 minut na wypełnienie wniosku, teraz tylko na papierki od kuriera czekam ![]() i tak jak parapet mówi - najlepiej trzymać rękę na pulsie i się interesować co się dzieje z naszymi pieniążkami
|
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
behemotek zgadzam się z Tobą wygoda i jeszcze raz wygoda cieszę się że zamiast stania w kolejce w banku itp. mogę załatwić wszystko przez internet popijając ciepłą kawkę
jak już się zapiszę do CU to na pewno wypróbuję tą funkcją LiveChat ...może mój agent okaże się drugim Braddem Pittem
|
|
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
cześć dziewczynki mam duuuuuuuży problem bo właśnie mi uświadomiono że 10 stycznia wylosują też i mnie tylko że ja nie chcę być wylosowana
który wybrać?? wybrać myślę o CU bo solidny ale może macie jakąś podpowiedź?? proszę o szybką odpowiedz |
|
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
nie martw się jeszcze zdążysz wybrać dobre OFE pamiętaj że najlepsze fundusze nie biorą udziału w losowaniu więc warto wybrać samemu
![]() ja wstąpilam do CU bo to solidny największy na rynku fundusz który ma większość aktywów. do tego warto sprawdzać rankingi pism branżowych i nagrody oraz certyfikaty (ISO) dzięki nim masz pewność że obsługa klienta jest na wysokim poziomie hmm co jeszcze mozesz zapisać się przez internet on-line lub wysłać smsa najlepiej zajrzyj tutaj: http://www.10stycznia2009.pl/dlaczego na pewno zdążysz przed 10 stycznia ale nie odkładaj tego na sma koniec |
|
|
|
|
#47 |
|
Zadomowienie
|
Też (mniej czy bardziej) świadomie wybrałam ING. Formalności zajęły mi dosłownie 5 minut w ich placówce
|
|
#48 |
|
Raczkowanie
|
eeeh dzięki kochane niestety chodzenie do placówek odpada bo jestem chora i leże w łóżku
ale przejrzałam oferty w internecie i do większości OFE mogę zapisać się właśnie przez internet jeszcze nie zapisałam się ale rozważam dwa CU i PZU bo są to duże OFE ale jeszcze chcę porozmawiać na ten temat ktoś coś wie o PZU bo o CU widzę że sporo z was ma no i nie wiem czy właśnie tego nie wybiorę |
|
|
|
|
#49 |
|
BAN stały
|
Wybrałam: Nordea
|
|
|
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
moja znajoma dostała w pracy telefon dziś że jakaś pani przyśle jej ofertę różnych ofe żeby sobie wybrała...a dostała teczkę z jednym funduszem z umową do podpisania i zakladeczkami gdzie dokładnie ma wpisać i co ...istna żenada czy oni myślą że my nie mamy własnej głowy i nie umiemy wybrać same? moja koleżanka była tak zdezorientowana nachalnością tych kolorwych krteczek "wpisz tu nip" że przez moment pomyślała że tylko tam można się zapisać
dlateog Zuziunia mam nadzieję że ty to OFE wybrałaś bardziej samodzielnie bo to niestety ta firma ;/uważajcie dziewczyny do losowania zostało 3 dni dlatego warto wybrać szybko ale samodzielnie nie dajmy się wylosować! |
|
|
|
|
#51 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, pomocy bo kompletnie ejstem w tym zielona. Od 1czerwca bylam zatrudniona na pelny etat, a listopadzie zlozylam wymowienie i wraz z koncem listopada juz tam nie pracuje. Aktualnie jestem w Hispzanii i szukam pracy. Na poczatku grudnia dostalam ednak list milosny od zusu ze mam wybrac fundusz, albo mnie wylosuja.
Czy jako osoba nie pracujaca musze wybrac Ofe, dlatego ze kilka miesiecy przepracowalam? W razie czego tak na ostatnia chwile sie tym zainteresuje i sama podejme decyzje o funduszu.
|
|
#52 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
napisz jaki wybrałaś i czy nie było problemów
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
a dysponujecie informacjami na temat POLSATU tam mnie przydzielono
|
|
|
|
|
#54 |
|
Raczkowanie
|
ja znalazłam wzmiankę o ofe polsat w dzisiejszej gazecie prawnej ale nie są to dobre wiadomości w ogóle słyszałam że polsat idzie pod młotek http://praca.gazetaprawna.pl/artykul..._generali.html
liderami są: Commercial Union, Ing i Generali. DIONKA jeśli przydzielili cię do ofe dwa lata temu to możesz teraz za darmo zmienić na lepsze ofe jeszcze zdążysz do do 10.stycznia można zmieniać
|
|
|
|
|
#55 |
|
Przyczajenie
|
Drogie Wizażanki,
pierwszy raz śledzę wizaż i jestem pod wielkim wrażeniem ilości podejmowanych wątków. Oczywiście z racji mojej drugiej pracy trafiłam na OFE i serdecznie Wam gratuluję dociekliwosci i zainteresowania sprawami o których się niestety przez pewien czas przesłało mówić. Sama zrobiłam wielkie oczy gdy rozpoczęłam swoją pierwsza pracę i kazano mi wybrać II FILAR. Chciałam oczywiście do ING-bo Marek Kondrad i Holandia,ale los pokierował mnie do CU i z perspektywy czasu widze,że dobrze się stało-ale to już inna opowieść ![]() I FILAR-ZUS II FILAR -OFE OTWARTE FUNDUSZE EMERYTALNE to fragment naszej emerytury. Prawdą jest ,ze do 10 stycznia lub 10 lipca powinniśmy się zdeklarowac jaką firmę wybierami do obsługi naszymi pieniążkami.-ale losowanie dopiero 30 stycznia więc jesli macie znajomego co podpisuje OFK-i to spokojnie możecie do niego zadzwonić i wypełnić wniosek. Po 2 latach możemy zmieniać OFE. Natomiast transfery(zmianę OFE)mozna dokonywać 4 razy w roku z datą do 25 stycznia,kwietnia,lipca ,pazdziernika. Należy przy tym pamiętac by przed opisywaną zmianą uaktualnić wszystkie dane w starym OFE!!!!!!!! NAZWISKO,DOW.OSOBISTY,ADR ES ZAMIESZKANIA ,STAN CYWILNY To naprawdę bardzo ważne!!!!! Och dziewczyny wybaczcie,że się tak rozpisałam ,ale sprawy finansowe to moja pasja ![]() A tak po ludzku : jeśli znacie kogoś kto zajmuje się FILARAMI ,to jeśli zrezygnujecie z wybierania OFE przez komputert i spotkacie się z Tą osobą to Ona sobie troszkę zarobi . W dobie internetu jest to może mało popularna propozycja ...-Sama kiedyś wszystko robiłam on line a teraz 2 razy się zastanawiam zanim podejmę decyzję gdzie i z kim podpisac umowę,z komputerem czy z drugim człowiekiem,który może się okazac bardzo miłą osobą ... A teraz ciekawostka : jeżeli dane OFE ma za niskie wyniki w stosunku do sredniej danego roku to musi dołożyc od siebie różnicę by nasze emerytury były na podobnym poziomie. Pozdrawiam serdecznie wszystkie Wizażanki gola29 |
|
|
|
|
#56 |
|
BAN stały
|
Spam
Edytowane przez Aggie125 Czas edycji: 2009-01-10 o 08:40 |
|
|
|
|
#57 |
|
Raczkowanie
|
woow gola ale się rozpisałaś ale dzięki wielkie bo informacje o których piszesz są bardzo pomocne
np. dane które należy podać przy zapisie lub zmianie OFE zapraszamy do dyskusji wzajemna edukacja to domena nanaszym forum
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
Przypominam, żę agenci konkretnych funduszy nie mają co reklamować bezpłatnie swojego funduszu - mogą wykupić reklamę
|
|
#59 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ale to tylko dlatego,że zauważyłam duże zainteresowanie tematem !! z dodatkowych informacji na temat OFE: podpisując wniosek można wskazać uposażonego ,czyli osobę,która otrzyma nasze pieniądze jeśli nie doczekamy emerytury.Sprawa o tyle ważna,że czasami wskazujemy aktualnego partnera a jak w między czasie rozpoczniemy życie z kimś innym i nawet zalegalizujemy związek to wskazany uposażony(wcześniejszy partner) otrzyma świadczenie!!! Drogie Wizażanki,a wiecie ile możemy się spodziewać z I i II FILARU? pozdrowień moc gola29 |
|
|
|
|
|
#60 |
|
Organizatorka
|
mnie też wylosowali, ale miałam szczęście bo do nie najgorszego funduszu (polsat) najlepiej przejrzeć rankingi i zwrócić uwagę nie tylko na stopy zwrotu, ale też na różne opłaty, w rankingu GAZETY była symulacja pokazująca, w którym funduszu zgromadziło się najwięcej pieniędzy wpłacając określoną kwote co miesiąc od czasu powstania funduszów (czyli który faktycznie najlepiej pomnozył pieniądze) najlepiej chyba wypadło CU i ING
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:33.

no widzisz w takim razie jesteś doskonałym przykładem dla nas wszystkich że nigdy nie wiadomo kiedy i dlaczego można być wylosowanym nawet jeśli się tego nie spodziewamy, dlatego warto sprawdzać co jakiś czas czy nas przypadkiem nie wylosują i trzymać rękę na pulsie

ale przejrzałam oferty w internecie i do większości OFE mogę zapisać się właśnie przez internet